menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > REGIONALNE > podkarpackie
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 22-09-2014, 11:51
Basko Basko jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Sep 2014
Posty: 374
Domyślnie Regionalna kuchnia podkarpacka


Kuchnia polska jest raczej kuchnią regionów. I to jej zdecydowany atut. Inne potrawy goszczą na stołach podlaskich, inne na Podhalu, a jeszcze inne u nas, w województwie podkarpackim.
Podkarpacie może poszczycić się najbardziej różnorodną kuchnią regionalną i największą liczbą certyfikowanych produktów tradycyjnych, zarejestrowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju.
I to wlaśnie my możemy tutaj wstawiać nasze tradycyjne dania, które znamy lub których przepisy otrzymałyśmy od naszych mam, krewnych, sąsiadów.

Zaczynam:

Proziaki

Składniki (porcja na 40 proziaków):
1 kg mąki,
Półtorej łyżeczki sody
½ litra kwaśnego mleka (lub kefiru)
1 łyżeczka soli
2-3 jajka.

Wykonanie:
Do naczynia wlać kwaśne mleko i dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić, powinno być luźniejsze niż na pierogi. Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 1,5-2 cm i wykrawać szklanką placki. Piec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do zrumienienia.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 22-09-2014, 11:53
Basko Basko jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Sep 2014
Posty: 374
Domyślnie

Fuczki to pyszne placki z kiszonej kapusty. Smakiem przypominają placki ziemniaczane, jednak są bardziej oryginalne i dzięki kiszonej kapuście zdecydowanie zdrowsze.

Składniki:
250 g kapusty kiszonej
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
Pół łyżeczki soli i pieprzu

Wykonanie:
Kapustę poszatkować. Gotować do miękkości i następnie odcedzić i ostudzić. Mleko wymieszać z mąką, jajkiem i przyprawami. Dodać kapustę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, aż do zrumienienia.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Nieprzeczytane 22-09-2014, 12:04
dziewiątka's Avatar
dziewiątka dziewiątka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Włoszczowa
Posty: 23 301
Domyślnie

Basko,
świetny wątek ...
będę zaglądać i wykorzystywać niektóre przepisy ;
kuchnia regionalna to zawsze coś nowego i ciekawego
pozdrawiam
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Nieprzeczytane 22-09-2014, 12:37
Basko Basko jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Sep 2014
Posty: 374
Domyślnie

Hreczanyki

przygotowuje się je prawie tak jak kotlety mielone, tyle że nie ma w nich ani grama bułki.

Składniki:
1 kg kaszy gryczanej
1 kg mięsa mielonego
5 jaj
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu

Wykonanie:
Kaszę ugotować, zmieszać z mięsem, dodać jajka, przyprawy, czosnek. Dobrze wymieszać. Smażyć na gorącym oleju (jak kotlety mielone). Do tego sos na zimno: śmietana z czosnkiem i koperkiem lub na ciepło sos grzybowy.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Nieprzeczytane 22-09-2014, 14:04
babciaela's Avatar
babciaela babciaela jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Miasto: Sanok
Posty: 9 242
Domyślnie

Oooo jak fajnie,super pomysł..
G R A T U L U J Ę.
Mimo że jestem weganką,bedę zaglądać,obiecuję.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Nieprzeczytane 22-09-2014, 14:37
Basko Basko jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Sep 2014
Posty: 374
Domyślnie

Pieróg dachnowski z kaszą gryczaną

Składniki:

1/2 l mleka
2 jaja
5 dkg drożdży
1 kg mąki
szczypta soli i cukru
1/2 szkl. oleju

Farsz:

1 szkl. kaszy gryczanej
kg ziemniaków
2 cebule podsmażone
sól+pieprz do smaku

Wykonanie:

Letnie mleko, mąka, jaja i drożdże, sól i cukier - wyrabiać ciasto i odstawić do wyrośniecia
Ziemniaki ugotować, sparzyć kaszę na farsz - do tego dodać przysmazoną na złoty kolor cebulkę. Doprawić solą i pieprzem.
Na wyrosniete ciasto nalożyć farsz i przykryć ciastem, posmarować jajkiem i włożyc do piekarnika.

Piec około 30-40 minut
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Nieprzeczytane 22-09-2014, 14:45
Basko Basko jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Sep 2014
Posty: 374
Domyślnie

Gomółki- dobra przekąska do piwa i nie tylko

przysmak wielkości orzecha włoskiego, w kształcie stożka, jego smak i zapach zależy od dodawanych przypraw, kminku, papryki, mięty, ziół, czosnku.
Składniki:
1 kg sera chudego dobrze ogrzanego
1 jajko
1 żółtko (do posmarowania)
kminek, sól do smaku

Wykonanie:
Ser zmielić w maszynce, wymieszać z jajkiem, dodać kminek i sól. Wszystko dokładnie połączyć. Uformować małe kulki, zrobić na nich szpic. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem. Włożyć na blachę i podgrzewać 5 minut. Tę czynność powtarzać co 3–4 godziny, aż gomółki będą suche. Ten proces może trwać 2–3 dni

Ostatnio edytowane przez Basko : 24-09-2014 o 13:14.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Nieprzeczytane 22-09-2014, 14:47
Basko Basko jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Sep 2014
Posty: 374
Domyślnie

Hreczanyki

przygotowuje się je prawie tak jak kotlety mielone, tyle że nie ma w nich ani grama bułki.

Składniki:
1 kg kaszy gryczanej
1 kg mięsa mielonego
5 jaj
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu

Wykonanie:
Kaszę ugotować, zmieszać z mięsem, dodać jajka, przyprawy, czosnek. Dobrze wymieszać. Smażyć na gorącym oleju (jak kotlety mielone). Do tego sos na zimno: śmietana z czosnkiem i koperkiem lub na ciepło sos grzybowy.

Przepisy dostałam od Znajomych , od Przyjaciół i są superrrr
Odpowiedź z Cytowaniem
  #9  
Nieprzeczytane 22-09-2014, 14:50
Lila's Avatar
Lila Lila jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2007
Miasto: Polska
Posty: 46 178
Domyślnie

Super wątek i całkiem nieznane przepisy.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #10  
Nieprzeczytane 22-09-2014, 14:50
Basko Basko jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Sep 2014
Posty: 374
Domyślnie

Cebulaki – pyszne!

Mięso drobiowe np. filety z drobiu, wołowe lub wieprzowe pokroic w plastry grubsze i pobić
Cebule obrać i pokroic w grubsze plastry, posolic lub dać jarzynke lub vegetę.
Ugotować jajko na twardo , obrać i pokroc na ćwiartki
Kiełbasę lub boczek(do wyboru) pokroic w długą kostkę

Na pobite płaty mięsa nakładać po trochę cebuli, ćwiartkę jajka, pokrojony boczek lub kiełbasę, zawinąć drugą stroną mięsa, obwiązać dobrze nitką do szycia lub powbijać wkałaczki(by męso się nie ozleciało), obtaczać w mące i przysmazyć z obu stron na smalcu.

Sos do cebulaków:
jedna marchewkę i pietruszkę obrać i pokroć w kosteczkę, pora pokroić w plasterki, dać smalcu i troszkę wody i gotować do miękkości jarzyn; następnie następnie do tego sosiku włożyć obsmażone cebulaki i niech to wszystko jeszcze trohę pokipi; jeżeli będzie za rzadkie- dać troszkę mąki lub zasmażki. I gotowe.

Gołąbki –inne niż wszystkie

Główkę kapusty wsadzić do baniaka z wrzącą woda , lekko osoloną i gotować kapustę do miękkości, gdy będzie miękka, odcedzić i poodcinać liście od głąba kapuścianego, ułożyć liście na tacce do ostygnięcia.

1 szklankę ryżu zalać 2 szklankami wody i wstawić baniaczek do piekarnika by się zaparzał.

Osobno:
na patelnię dajemy wszystkie jarzyny jakie mamy- najlepiej mrożone, czyli : marchewkę, kalarepę, szparagówkę, groszek, kalafior(można dać troszkę białej kapusty) następnie kroimy w kostkę obraną cebulę i dusimy ze smalcem na wolnym ogniu. Usmażone jarzyny odstawiamy do wystygnięcia.

Do zaparzonego ryżu dodajemy usmażone jarzyny, oraz kawałek drobno pokrojonej w kostkę kiełbasy, następnie troszkę vegety , mahę i pieprz do smaku( musi być troszkę pikantniejsze), razem wszystko mieszamy i jeśli za malo pikantne, dodajemy ktoryś z tych dodatków.

Następnie tak wymieszany ryż dajemy na liście kapusty, zawijamy liściem. Na spód brytfanki lub baniaczka dajemy dwa , trzy listki tej ugotowanej kapusty, następnie układamy ciasno gołabki jeden obok drugiego, na wierzch gołabków możemy położyć jeszcze dwa , trzy listki kapustki , podlać wodą i wsadzić do piekarnika. Pilnować by się nie przypaliły , gdy będą miękkie, można spożywać.

Smacznego!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #11  
Nieprzeczytane 22-09-2014, 14:55
Basko Basko jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Sep 2014
Posty: 374
Domyślnie

Szwaby- pyszotaaaa

Ziemniaki obrac i ugotowac , odcedzic, wystudzic i zemlec na maszynce o dronym sicie.
¾ z tych ziemniakow wymieszac za zmielonym serem bialym, posolic , dodac pieprz do smaku( farsz jest taki sam jak do pierogów)
Parę surowych ziemniaków obrać , zetrzeć na tarce, odcisnąć, ale tego soku nie wylewać! - zrobi się z niego krochmal; Następnie do tych ziemniaków dodajemy te ¼ część zostawionych ziemniaków ugotowanych i zmielonych, wbijamy jedno cale jajko i dajemy kopiatą łyzkę maki ziemniaczanej i dodajemy ten krochmal z utartych ziemniaków, wymieszamy wszystko na jednoiltą masę.
Nastepnie bierzemy te ziemniaki wymieszane z serem, formujemy na ręce w kulki lub owale i obtaczamy je w tej surowej masie ziemniaczanej(musi ona calosciowo pokryc ten farsz).
Do baniaczka wlewamy wode, lekko ja solimy i gotujemy, gdy woda zacznie kipiec lekko wkladamy szwaby do wody gotujemy do miekkosci, nastepnie wyciagamy lyzka cedzakowa – możemy zlac zimna woda lub bezposrednio spozywac ze smietana lub skraweczkami
Smacznego!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #12  
Nieprzeczytane 22-09-2014, 15:06
Basko Basko jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Sep 2014
Posty: 374
Domyślnie

Prawdziwy barszcz ukraiński

Fasolę opłukać, zalać wodą, odstawić do namoczenia i w tej wodzie ugotować.

Marchew, pietruszkę, kawaleczek selera, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Można dać kawaleczek pachnacej i dobrze podwędzonej kiełbasy lub skrzydełko lub kawaleczek wędzonego boczku ( lepszy smak)

Surowe buraki ( 2-3 mniejsze) obrać, pokroić w kostkę , dać masła i dusić chwilę, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i smażyć około 20 minut.

Kapustę umyć, cienko poszatkować , włożyc do gotujacego sie wywaru z włoszczyzny. Dodać do gotującego sie wywaru z włoszczyzny, a następnie dodać buraki podsmażone z cebulką, sól, odrobinę cukru i przecier pomidorowy.

Na koniec dodajemy dwa ząbki czosnku pokrojone lub wyciśniete przez praskę oraz szklankę ugotowanej fasoli .

Smacznego!

cdn....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #13  
Nieprzeczytane 22-09-2014, 16:58
Sabina22 Sabina22 jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Jan 2013
Posty: 931
Domyślnie

Cytat:
Napisał Basko
[b][i]Pieróg dachnowski



Nie bedzie to pierog dachnowski, ale........ nadziany kapusta kiszona, doprawiona tak jak do pierogow wigilijnych smakuje wysmienicie.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #14  
Nieprzeczytane 24-09-2014, 13:15
Basko Basko jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Sep 2014
Posty: 374
Domyślnie

Panepuchy

podaje się na ciepło, zaraz po ugotowaniu. Jest to danie bardzo lubiane przez dzieci.

Składniki:
2 szklanki mąki
2 żółtka
20 g drożdży
stopione masło (50 g)
2 łyżki cukru
szklanka mleka
sól do smak

Wykonanie:
Rozpuszczamy w ciepłym mleku drożdże, cukier i łyżkę mąki. Po ok. 20 minutach gdy wyrosną dodajemy żółtka, sól, mąkę i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy masło, wyrabiamy jeszcze przez chwilę, przykrywamy naczynie i czekamy aż całość wyrośnie. Następnie kładziemy je na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wykrawamy szklanką krążki. Składamy dwa krążki (jeden na drugi), umieszczając pomiędzy nimi niewielką ilość owocowego nadzienia: marmolady lub powideł. Brzegi łączymy ściskając je palcami. Tak przygotowane odstawiamy na oprószoną mąką deskę i przykrywamy tkaniną, czekając aż ciasto dodatkowo wyrośnie.
Zagotowujemy wodę w garnku, na który nakładamy sito lub ścierkę obwiązaną sznurkiem, tak, aby materiał był naprężony. Gdy woda się zagotuje, kładziemy drożdżowe krążki na ściereczkę, ale tak, by się nie stykały i przykrywamy wysoką pokrywką lub drugą ściereczką. „Parujemy” przez ok. 7-8 minut. Panepuchy podajemy gorące, polane masełkiem lub ze śmietaną
Odpowiedź z Cytowaniem
  #15  
Nieprzeczytane 24-09-2014, 14:33
babciaela's Avatar
babciaela babciaela jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Miasto: Sanok
Posty: 9 242
Domyślnie

Oooo jej,znam tem przepis..moja MAMA często nam
przyżądzała,uwielbiałyśmy i jadłyśmy na ciepło,to były
czasy,zapachy,oj wrociły wspomnienia.
POZDRAWIAM.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #16  
Nieprzeczytane 29-11-2014, 19:17
Basko Basko jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Sep 2014
Posty: 374
Domyślnie Krężałki lub kryżałki

Składniki:

1 duża kapusta,
1 główka czosnku,
sól,
czysta woda (źródlana lub mineralna niegazowana),
olej lub śmietana
Kilka małych główek kapusty dzielimy na ćwiartki i gotujemy. Kiedy będą miękkie, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przegotowaną wodę studzimy, solimy i dodajemy 5 ząbków czosnku, uprzednio rozgniecionych. Do wywaru wkładamy ugotowaną kapustę i odstawiamy na kilka godzin. To proste danie najlepiej smakuje z ziemniakami, polane śmietaną lub olejem słonecznikowym.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #17  
Nieprzeczytane 29-11-2014, 19:18
Basko Basko jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Sep 2014
Posty: 374
Domyślnie Żur owsiany (kyselycia)

Składniki:
300 g mąki owsianej,
250 g drożdży,
1 skrawek chleba,
1 litr wody,
1 łyżka kminku,
1 cebula
Kyselycię można przygotować z owsianej mąki, płatków owsianych, lub owsianej krupy. Do przygotowania 3-3,5 lita żuru potrzebujemy półlitrowy słoik mąki owsianej, 25 g drożdży, kawałek ciemnego chleba. Składniki zalewamy litrem ciepłej wody, nakrywamy przykrywką i zostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie wyciskamy masę przez gazę, dolewamy około 2 litry wody, 1-2 łyżeczki kminku i gotujemy mieszając, aby się nie przypaliło. Po zagotowaniu, dodajemy cebuli (można podsmażyć na oleju) czosnek i sól. Na koniec dodajemy liść laurowy, pieprz, olej lniany. Żur najlepiej smakuje z ziemniakami, chlebem, gotowanym bobem lub fasolą.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #18  
Nieprzeczytane 29-11-2014, 19:23
Basko Basko jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Sep 2014
Posty: 374
Domyślnie Ryżowiec

Składniki:
2 czubate szklanki mąki
1 jajko i drożdże
2 szklanki mleka
4 szklanki ryżu
8 szklanki mleka
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
łyżkę masła

Wykonanie:
Z mleka, mąki soli, drożdży i jajka zrobić ciasto drożdżowe średnio gęste. Dokładnie wyrobić, posypać mąką i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, w tym czasie trzeba ugotować ryż, opłukać go zimną wodą i gotować bez przerwy mieszając. Gdy ryż zaczyna się robić miękki dodajemy masło, cukier i szczyptę soli i jeszcze chwilę gotujemy. Potem go przykrywamy, żeby nie wystygł. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Z jednej części zrobić na stolnicy placek i wyłożyć ryż. Przycisnąć drewnianą łyżką, żeby się skleił. Drugą częścią ciasta przykładamy ryż. Na wierzch trzeba posmarować rozbitym jajkiem i włożyć do średni
Odpowiedź z Cytowaniem
  #19  
Nieprzeczytane 29-11-2014, 19:32
Basko Basko jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Sep 2014
Posty: 374
Domyślnie Futomski bulwiok

Bieda-potrawa z Podkarpacia (podobno z okolic Futomy). Dziś już nie taka biedna - do ciasta drożdżowego dodaje się bowiem tłuszcz i jajka, farsz jednak nadal robi się mieszając ser z gotowanymi ziemniakami (oraz podsmażoną cebulką). Charakterystyczny dla tego regionu dodatek mięty nadaje plackowi ciekawego smaku i aromatu.

Ciasto (proporcje orientacyjne, robiłam "na oko"):
1/2 kostki drożdży
ok. 600-700 g mąki pszennej
ok. szkl. mleka
50 g masła
2 jajka
1 żółtko
sól
cukier
Nadzienie:
ok. 20o g białego sera
5-6 ziemniaków
jedna cebula
sól
pieprz
świeża mięta

Zaczynić drożdże (rozpuścić w części mleka, zasypać odrobiną cukru i mąką). Gdy ruszą, dodać mąkę, jajka, żółtko i sól. Masło rozpuścić w pozostałym mleku, dodać do ciasta w trakcie wyrabiania. Jeśli ciasto będzie za twarde, dodawać po trochu mleka (ciasto powinno być dość miękkie, elastyczne, przyjemne w dotyku). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blasze w duży kwadrat/prostokąt, przykryć, zostawić do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piec do 180'C i przygotować farsz - ugotowane ziemniaki ugnieść z serem, dodać podsmażoną cebulkę i posiekane liście mięty, doprawić solą i pieprzem. Farsz wyłożyć na środek placka - nadmiar ciasta po bokach założyć do środka tworząc ramkę dookoła nadzienia. Piec ok. 50 min - podawać ciepłe.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #20  
Nieprzeczytane 29-11-2014, 19:44
Basko Basko jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Sep 2014
Posty: 374
Domyślnie Kruszonka lasowiacka

Kruszonka lasowiacka

I ciasto:
60 dag mąki
30 dag margaryny
6 żółtek
1/2 proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
30 dag cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany

Z podanych składników zarobić ciasto i podzielić na 3 części. Do pierwszej dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany. Do drugiej kakao, a trzecią zostawić jaka jest. Ciasta dobrze schładzamy.

II ciasto:
6 białek
20 dag cukru pudru

Do posypania:
10 dag orzechów włoskich lub laskowych
10 dag rodzynek

Wykonanie:
ubić białka na sztywno z cukrem. Na spód blachy położyć ciasto ze śmietaną, które należy posmarować powidłem śliwkowym. Na to wyłożyć połowę bezy z białek. Ścierać na tarce ciasto z kakao i wykładać resztę bezy. Na bezę rozrzucić pokruszone orzechy i rodzynki. Na wierzch
zetrzeć resztę białego ciasta.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, od czasu do czasu wypuszczając nadmiar wilgoci. Upieczone ciasto jest rumiane i chrupiące.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
kuchnia i medycyna,potrawy z różnych stron świata,ciekawostki,wszystko o KUCHNI od A- iwasiwa Kuchnia, kulinaria 2490 01-11-2018 15:35
Kuchnia dla ignoranta, przepisy. kufa86 Kuchnia, kulinaria 69 09-04-2018 13:35
Wakacyjna kuchnia: niedoceniony kalafior - komentarze fredzia44 Ogólny 3 18-07-2012 21:56
Kuchnia-moja pasja-przepisy pozytywna Hobby, pasje 2 08-06-2010 06:07

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:12.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X