menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Zdrowie > Uzależnienia
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Uzależnienia Alkoholizm, palenie papierosów, narkomania ale też zakupoholizm, uzależnienie od hazardu czy nawet od telewizora - problemy seniorów z nałogami.

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 25-10-2007, 23:48
kufa86 kufa86 jest offline
Użytownik moderowany
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Posty: 2 996
Domyślnie Cukier uzależnia?


Cytat z netu:

Znacie to powiedzonko: "Jestem uzależniony od cukru.". I oto badanie wykonane przez psychologów z Princeton University wskazuje na to, że takie uwarunkowanie może być rzeczywiście formą uzależnienia, posiadając pewne podobieństwa z charakterystyki uzależnienia od dragów.

Mimo, że termin "uzależnienie od cukru" czesto pojawia się w kolorowych czasopismach i telewizji, naukowcom nie udało się wykazać, że cos takiego jak uzależnienie od cukru naprawde istnieje, powiedział neurolog Bart Hoebel, który prowadził badanie. Hoebel i jego koledzy badali szczury, które uwarunkowano na cukier i odkryli, że występują u nich typowe objawy odstawienia, włączając "trzęsionkę" i zmiany w biochemii mózgu, kiedy zablokowano efekty, jakie wywołują słodycze. Są to objawy podobne do tych, które wywołuje odstawienie narkotyków.

Cukier, jak powiedział Hoebel, aktywuje produkcję naturalnych opioidów w mózgu. "Myślimy, że jest to kluczowy element procesu uzależnienia," powiedział. "Mózg zostaje uzależniony od swoich własnych opioidów, tak jak uzależnił by się od morfiny czy heroiny. Narkotyki wywołują silniejszy efekt, ale jest to w istocie ten sam proces."

Hoebel podkreślił, że w uzależnieniu zawiera się więcej elementów niż tylko nadmierne spożycie i syndrom odstawienia, i że bedą potrzebne dalsze badania, by uzupełnić obraz tego procesu, a także, że nie jest jasne, jak bardzo odkrycia te odnoszą się do ludzi.

W badaniu tym najbardziej wartościowe jest to, powiedział Hoebel, że ukazuje ono zwierzęcy model uzależnienia od cukru, pozwalając naukowcom na dokładniejsze zgłębienie połączeń między zaburzeniami jedzenia, a fizjologią mózgu.

Biorąc pod uwagę sytuację ludzi bezsilnych wobec pokusy cukru, nie jest jasne, jak te odkrycia mogą pomóc, zaznaczył. "Niestety, leczenie uzależnień jest bardzo trudne," powiedział. "Ale zmienia się to, jak taka osoba ją postrzega. Przenosi ją ze świata słabości woli do świata zaburzeń typu uzależnienie.

Badania Hoebela zostały opublikowane w czerwcowym numerze Obesity Research. Jego współautorami byli absolwenci Carlo Colantuoni, Joseph McCarthy, Caroline Patten i Andrew Chadeayane, badacz-gość Pedro Rada i student ostatnich lat Nicole Avena.

"Myślę, że wyniki są interesujące i ekscytujące oraz dają nowy punkt widzenia na nadmierne jedzenie," powiedział Harry Kissileff, psycholog i specialista w żywieniu ludzi z Columbia University. Kissileff zgadza się, że szczury Hoebela to dobry model, ale powiedział, że byłby ostrożny przy wrzucananiu cukru do tej samej szufladki co narkotyki.

"Faktycznie, systemy kontrolujący przyjmowanie pokarmu i uzależnienie gdzieniegdzie się zazębiają," powiedział Kissileff, "Nie jestem jednak pewien czy to rzeczywiście czyni jedzenie uzależniającym."

W swoich eksperymentach, Hoebel i koledzy, w swoim laboratorium warunkowali szczury na cukier odstawiając je od jedzenia na 12 godzin w czasie, gdy szczury spały, aż do pory sniadaniowej, a nastepnie dawali im pożywny pokarm oraz wodę z cukrem. Zwierzęta stopniowo zwiększały spożycie cukru, aż je podwoiły, pochłaniając wiekszość w ciągu pierwszej godziny odkąd był dostępny.

Kiedy badacze w gwałtowny sposób wycofali część szczurzej diety zawierającą cukier, zwierzęta wykazywały takie objawy jak szczękanie zębami, typowy objaw odstawienia. U niektórych zwierząt naukowcy poza odstawieniem cukru zastosowali dawke leku blokującego receptory opioidowe w mózgu. U tych szczurów, poza szczękaniem zębami, zaobserwowano niepokój i odwrócenie naturalnego bilansu substancji chemicznych w systemie nagrody w mózgu.

Zwierzęta żywione zwykłym jedzeniem bez cukru które otrzymały bloker receptorów opioidowych nie wykazywały żadnych objawów odstawienia. Zwierzęta, które otrzymywały stałą dietę z pożywienia i wody z cukrem bez warunkowania także nie wykazywały objawów odstawienia.

"Wniosek jest taki," powiedział Hoebel, "że niektóre zwierzęta i niektórzy ludzie mogą stać się zbytnio zależni od słodkich pokarmów, szczególnie, jeśli od czasu do czasu zaprzestają jedzenia i potem objadają się. Może być to związanie z takimi zaburzeniami jedzenia jak bulimia."

Hoebel zauważył, że jego szczury powinny być raczej nazywane "zależnymi od cukru", niż "uzależnionymi", ponieważ nie dowiódł jeszcze, że wykazuja wszystkie elementy które składają się na definicję uzależnienia, która składa się z trzech części: typ zachowania, charakteryzujący się zwiększającym się spożyciem i zmianami w biochemii mózgu, objawami odstawienia i dalszymi zmianami w biochemii mózgu w wyniku deprywacji i, po trzecie, oznaki pragnienia i nawroty, gdy efekty odstawienia mijają. Eksperymenty w laboratorium Hoebela wykazały zgodność z dwoma pierwszymi punktami definicji, eksperymenty będące w toku zgłębiają pragnienie i nawroty u szczurów.

ode mnie:
Sceptycznie podchodzę do tego typy rewelacji, ale
niski poziom cukru we krwi może powodować obniżenie nastroju, który szybko wraca do normy po "zażyciu" cukru, drażnione są ośrodki przyjemności w mózgu.
Poza tym są ludzie, którzy nie mogą żyć bez słodkości.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 26-10-2007, 00:22
Malgorzata 50 Malgorzata 50 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 9 624
Domyślnie

To oczywista oczywistośc!!!!
__________________
Bo jesli kochac to nie indywidualnie
Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Nieprzeczytane 26-10-2007, 16:42
en_vogue's Avatar
en_vogue en_vogue jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Miasto: Gdynia
Posty: 5 670
Domyślnie

"Wniosek jest taki," powiedział Hoebel, "że niektóre zwierzęta i niektórzy ludzie mogą stać się zbytnio zależni od słodkich pokarmów, szczególnie, jeśli od czasu do czasu zaprzestają jedzenia i potem objadają się."Cytując za autorem powyższego artykułu,jestem łakomczuchem ,uwielbiam ciasta z kremem.Reszta słodyczy jest mi obojętna.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Nieprzeczytane 26-10-2007, 16:59
enia60's Avatar
enia60 enia60 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2007
Miasto: małopolska
Posty: 19 444
Domyślnie

jeden raz w tygodniu jakieś słodkości to żaden problem ,nawet tak trzeba ,ale szukanie ich codziennie -to już problem,bo tak naprawdę nie potrzebujemy ich i z punktu zdrowego stylu,tylko węlowodany złożone /pr.zbożowe,warzywa,strączkowe,nasiona,pestki/dają nam energię i nie powodują huśtawki glikemicznej,czy trudno jest wyłączyć z jadłospisu słodkości-nawet bardzo trudno u niektórych,ale jaka potem satysfakcja-pokonałam ,jestem wolna,preferuję zdrowy styl odżywiania,mam świetną figurę ,itp. można mnożyć i mnożyć.....ale od czego są wybory, i wolna wola!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Nieprzeczytane 26-10-2007, 19:15
Basia.'s Avatar
Basia. Basia. jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2006
Miasto: Polska
Posty: 13 157
Domyślnie Uwielbiam słodycze i jem ich dużo ...........

Cytat:
Napisał enia60
jeden raz w tygodniu jakieś słodkości to żaden problem ,nawet tak trzeba ,ale szukanie ich codziennie -to już problem,bo tak naprawdę nie potrzebujemy ich i z punktu zdrowego stylu,tylko węlowodany złożone /pr.zbożowe,warzywa,strączkowe,nasiona,pestki/dają nam energię i nie powodują huśtawki glikemicznej,czy trudno jest wyłączyć z jadłospisu słodkości-nawet bardzo trudno u niektórych,ale jaka potem satysfakcja-pokonałam ,jestem wolna,preferuję zdrowy styl odżywiania,mam świetną figurę ,itp. można mnożyć i mnożyć.....ale od czego są wybory, i wolna wola!!!!!!!!!!!!!!!!!
ale coś za coś, jak się najem słodyczy to nie jem innego posiłku, figurę moim zdaniem i nie tylko mam dobrą /młodą/, wagę również bo przy wzroście 171 cm ważę 54-56 kg.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Nieprzeczytane 26-10-2007, 23:38
babciela babciela jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: Częstochowa
Posty: 5 308
Domyślnie

A ja nie zgadzam sie z Amerykanami-brak cukru wywoluje niedocukrzenie-a typowymi objawami sa sa takie jak opisales,zreszta po zjedzeniu duzej ilosci slodkosci tez moze wustapic niedocukrzenie-w zwiazku z wyrzutem duzej ilosci insuliny.Nie ma receptorow w mozgu"cukrowych",sa natomiast takie ktore prowadza do innego typu uzaleznien.ja mysle ze organizm sam reguluje ilosc potrzebnych cukrow-potrafie miesiacami nic slodkiego nie zjesc,a jest dzien kiedy nie wiadomo dlaczego zjadam 2-3 czekolady.Waga nie drga ani o pol grama.Nie biore zupelnie pod uwage cukrzycy-bo to zupelnie inny temat
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Nieprzeczytane 26-10-2007, 23:44
babciela babciela jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: Częstochowa
Posty: 5 308
Domyślnie

Tylko nie rozumiem po jaka cholere blokowali receptory opioidowe ?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Nieprzeczytane 26-10-2007, 23:54
Malgorzata 50 Malgorzata 50 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 9 624
Domyślnie

Amerykanskie teorie na kazdy temat sa znane szeroko i szeroko obśmiane....
__________________
Bo jesli kochac to nie indywidualnie
Odpowiedź z Cytowaniem
  #9  
Nieprzeczytane 27-10-2007, 01:34
kufa86 kufa86 jest offline
Użytownik moderowany
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Posty: 2 996
Domyślnie

Cukier istnieje dopiero około 200 lat.
W porównaniu do dziesiątków tysięcy lat ewolucji gatunku Homo to jest nic.
Dlaczego w takim razie wykształcił się zmysł smaku - słodki, jak kontakt z nim był sporadyczny?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #10  
Nieprzeczytane 27-10-2007, 01:50
destiny's Avatar
destiny destiny jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2007
Posty: 12 004
Post Dobre...bo slodkie :)

Synowa chowała mojego wnuka bez cukru i słodyczy do 3-go roku życia.
W domu jako napój dawano mu herbatki ziołowe.
Mały nie znał smaku cukru do czasu kiedy poszedł do przedszkola i tam zaczął pić słodzoną herbatę...
Potem słodycze, cukierki, czekolada.
Bardzo szybko przyswoił sobie smak, którego do tej pory nie znał.
__________________
You never have this day again...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #11  
Nieprzeczytane 27-10-2007, 02:06
Malgorzata 50 Malgorzata 50 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 9 624
Domyślnie

i po co?????
__________________
Bo jesli kochac to nie indywidualnie
Odpowiedź z Cytowaniem
  #12  
Nieprzeczytane 27-10-2007, 02:22
destiny's Avatar
destiny destiny jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2007
Posty: 12 004
Uśmiech Małgosiu...

Tego nie da się uniknąć Zwłaszcza w przedszkolu.
W domu ma ograniczenia, oczywiście.
Przytoczyłam tylko jako przykład, jak szybko aprobujemy ...cukier i wszelakie słodkości.
A nasze kubki smakowe lubią to co niezdrowe
__________________
You never have this day again...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #13  
Nieprzeczytane 27-10-2007, 02:30
Malgorzata 50 Malgorzata 50 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 9 624
Domyślnie

jak mowi Kuroń M -"ludzie lubia jeść tłusti" ...i slodko.A powiem wam ,że ja sie od slodyczy odzwyczailam i wiekszośc (poza kilkoma wybranymi) mi po prostu nie wchodzi .Coś jest jednak z tym indeksem glikemicznym...
__________________
Bo jesli kochac to nie indywidualnie
Odpowiedź z Cytowaniem
  #14  
Nieprzeczytane 27-10-2007, 02:54
kufa86 kufa86 jest offline
Użytownik moderowany
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Posty: 2 996
Domyślnie

Cytat:
Napisał destiny
Synowa chowała mojego wnuka bez cukru i słodyczy do 3-go roku życia.
W domu jako napój dawano mu herbatki ziołowe.
Mały nie znał smaku cukru do czasu kiedy poszedł do przedszkola i tam zaczął pić słodzoną herbatę...
Potem słodycze, cukierki, czekolada.
Bardzo szybko przyswoił sobie smak, którego do tej pory nie znał.
Nie znał, ale ten smak jest zapisany w genach.
Dlaczego, jeżeli pierwotny człowiek miał do niego dostęp rzadko?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #15  
Nieprzeczytane 27-10-2007, 03:03
destiny's Avatar
destiny destiny jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2007
Posty: 12 004
Domyślnie Kufo :)

Ja pisałam o przyswajaniu...smaku, którego się nie znało od urodzenia. Do czasu...
Geny ? Geny można modyfikować.
Chyba z czasem same się modyfikowały (wraz z postępem i cywilizacją).
__________________
You never have this day again...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #16  
Nieprzeczytane 27-10-2007, 10:58
Bianka's Avatar
Bianka Bianka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 6 197
Domyślnie

Cukier (z buraków cukrowych, rafinowany) jest bardzo niezdrowy... Powoduje zakwaszenie organizmu z daleko idącymi konsekwencjami.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #17  
Nieprzeczytane 27-10-2007, 22:41
babciela babciela jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: Częstochowa
Posty: 5 308
Domyślnie

przeciez na przestrzeni milionow lat homo ulegal ewolucji.Wez pod uwage ze slony tez pozno poznal.porownaj sobie mozg praczlowieka i nasz-roznica zasadnicza.Bianko ja mysle ze cukier w ilosciach umiarkiwanych jest potrzebny
Odpowiedź z Cytowaniem
  #18  
Nieprzeczytane 27-10-2007, 22:45
babciela babciela jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: Częstochowa
Posty: 5 308
Domyślnie

kazda substancja ulega przemianie w tzw cyklu Krebsa.Wiekszosc substancji przechodzac przez te przemiany ulega przemianie do dwutlenku wegla i wody.Nie wiem jakn jest z innymi sztucznosciami,ale wszystkie wymysly maslane,margaryny spalaja sie m.in.do chplesterolu.TAK-jedzcie maslo w najczystszej postaci
Odpowiedź z Cytowaniem
  #19  
Nieprzeczytane 27-10-2007, 23:08
inka-ni's Avatar
inka-ni inka-ni jest offline
Odeszła...
 
Zarejestrowany: Feb 2007
Miasto: kraków
Posty: 13 448
Domyślnie

Nie uważam,ze cukier jest szkodliwy, w normalnym spożywaniu, warzywa i owoce są modyfikowane i też organizm musi sobie z tm radzić.
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #20  
Nieprzeczytane 28-10-2007, 00:45
Malgorzata 50 Malgorzata 50 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 9 624
Domyślnie

co to znaczy w normalnym -w herbacie ,kawie ,ciastach,ciasteczkach czekoladkach ,lodzikach kisielkach kimpocikach...nie nie jest zdrowy ....cukier naturalny w owocach tak i to bez przesady.
__________________
Bo jesli kochac to nie indywidualnie
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:55.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.