|
Różności - wątki archiwalne Różności - wątki archiwalne (ostatni post starszy niż 60 dni oraz poprzednie części aktualnie aktywnych wątków) |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
Różności - wątki archiwalne Różności - wątki archiwalne (ostatni post starszy niż 60 dni oraz poprzednie części aktualnie aktywnych wątków) |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#21
|
||||
|
||||
Nie dajmy się upolitycznić !
Zamiast analizować poglądy notorycznego łamacza regulaminu, Strzelmy sobie po truskawce. A jak ktoś ma ochotę na ,, Truskawki w kremie mascarpone" ... Składniki 250 g truskawek 1/2 opakowania biszkoptów 0,5 kg mascarpone 100 g cukru pudru 3 - 4 żółtka 1 szklanka kremówki słodkie sherry Przygotowanie Żółtka utrzeć z cukrem na biały kogel-mogel. Stopniowo dodać mascarpone, delikatnie miksując. Ze schłodzonej kremówki ubić bitą śmietanę. Truskawki pokroić w cząstki. Biszkopty skropić sherry. Układać naprzemiennie biszkopty, krem i truskawki, na wierzchu ułożyć czapę bitej śmietany. Podawać schłodzone. Krem z mascarpone, żółtek i cukru można wykorzystać do napełnienia kruchych babeczek z truskawkami. Jeżeli obawiacie się jedzenia surowych żółtek można przygotować krem alternatywny mieszając mascarpone z rozpuszczoną białą czekoladą. |
#22
|
|||
|
|||
Cytat:
Lubię , truskawki rzecz dobra. |
#23
|
|||
|
|||
Znalazlam sobie sama w goglu
Mówiąc o kuchni żydowskiej trzeba najpierw wyjaśnić, co to jest kuchnia koszerna i co oznacza słowo koszerny.
KOSZ[B]ERNY - czyli nadający się do użytku lub do spożycia zgodnie z żydowskimi przepisami religijnymi. Nakaz ten wywodzi się od żydowskich zasad dietetycznych, opisanych w Biblii. Formuła koszernoci jest to wymóg mający źródło w przepisach religijnych, a polega na przestrzeganiu zasad przygotowania jadła w sposób rytualnie czysty w odróżnieniu od tzw. trefnego, niezgodnego z żydowską tradycją. Początki tych formuł wywodzą się z przepisów higienicznych, słusznych w warunkach pustynno - tropikalnych, gdy istniała konieczność oddzielania poszczególnych produktów żywnościowych dla ochrony ich przed psuciem i w konsekwencji możliwościami zatrucia pokarmowego. Nie wolno między innymi przygotowywać potraw mięsnych i mlecznych w tych samych garnkach, podawać ich i spożywać jednocześnie. Przepisy koszerności określają też gatunki mięs, które mogą być jedzone oraz sposób w jaki zwierzę ma być zabite. Potrawy mleczne i rybne oraz wino i inne alkohole również muszą być koszerne. [/b] Czyli tlumaczac na "moherowy" jezyk... cos takiego jak nasza "Swieconka Wielkanocna" Kaplan poswiecil i juz jest OK.. Rozumiem jednak te prawa religijne , dawno temu, na pustyni mialy wielka racje bytu... A religia byla wlasciwie jedynym prawem ( czytaj konstytucja) wtedy.. Byla zbiorem madrosci narodu.. jej wskazowka jak zyc.. Jak to sie ma jednak do wspolczesnego spoleczenstwa w niepustynnych krajach Europy Polnocnej?? Moze my.. tez skorzystamy z tych madrosci?? Czy koszerne jedzenie jest drozsze tak jak te tzw: "organiczne"??/ Czy naprawde jest tak kontrolowane jak sie reklamuje?? Czy ludnosc arabska ktora tez zyje w polnocnej Afryce ma jakis odpowiednik koszernosci?? |
#24
|
||||
|
||||
Cytat:
A ile wynosi średni zarobek we Włoszech? Uwzględniasz to, gdy nas pocieszasz, czy nie?
__________________
Niespełnienie marzeń bywa czasem łutem szczęścia |
#25
|
||||
|
||||
;-) ;-) ;-)
Cytat:
Złotówka jest mocna i umacnia się - niezbyt dobrze dla naszego eksportu, ale świadczy to sile naszej gospodarki. Z gospodarką jak z pogodą, nie przewidzisz! Ale na dziś - jest dobrze! I licho wie, dlaczego jest to takie niedobre dla wielu komentatorów... Oczywiście rozkwit gospodarki nie przekłada się na dobrobyt i szczęście dla całego narodu - ale chyba niegdzie nie ma kraju, w którym by się to bezpośrednio wiązało??
__________________
Twórzmy razem: http://www.wakacje-w-polsce.eu/ Kup ode mnie książkę... http://www.tanie-czytanie.istore.pl/ __________________________________ "Chcesz zmienić świat - zacznij od siebie" |
#26
|
|||
|
|||
To już o truskawkach nie będzie?
|
#27
|
||||
|
||||
O wyższości poziomek nad truskawkami
pomyślałam czytając przepis Bogdy.
Słowiczko, włoskie truskawki mają taki nietruskawkowy smak Przynajmniej te, które sprowadzają do nas. Zastanawiam się, co ma na to wpływ. Transport? Gleba? Bo przecież nie słońce |
#28
|
||||
|
||||
Truskawki , które ja kupuje są prosto z kaszubskich plantacji, są duże i słodkie. Te importowane smakują wodniście ..
|
#29
|
|||
|
|||
Alu
Cytat:
Poziomki do truskawek maja sie jak Mercedes do Toyoty... Poziomka dla mnie jest krolem owocow!! Wloskie truskawki pewnie sa zbierane niedojrzale ... dochodza potem i dlatego nie pachna. Nie ma to jak truskawka zerwana w piekny sloneczny dzien... prosto z krzaczka.. Pamietam w ogrodzie moich rodzicow... Mniam mniam.. Ja na waszym miejscu nie jadlabym tych wloskich tylko poczekala na sezon w kraju... Bo diabli wiedza gdzie je tam zbieraja.. a moze kolo Neapolu??? A tam zatrute powietrze tymi spalinami przeciez.. Moze dlatego maja "inny " zapach?? |
#30
|
|||
|
|||
Prawda,
Cytat:
Nie ma to jak wolność (żeby było na temat) zakupów. |
#31
|
||||
|
||||
Nie strasz, Asiu!
Czekamy na sezon! Byle czerwiec nie był taki chłodny i mokry jak maj!! |
#32
|
|||
|
|||
Czyli
nasze truskawki sa koszerne... a inne be
Teraz juz wszystko rozumiem... he he hehe Widzicei jak dobrze ze tu jestesmy? I mozemy sie nawzajem doksztalcac?? Spadam bo koszernosc truskawek nic a nic nie pomaga mi w chudnieciu.. Musze troche pomaszerowac.. |
#33
|
||||
|
||||
A co powiecie o torcie truskawkowym robionym na zimno?
Warstwa biszkoptów, warstwa kremu waniliowo-poziomkowego, a w nim powkładane truskawki, na to warstwa biszkoptów i znow krem, a na wierzch truskawki i ewentualnie galaretka. Pycha.
__________________
Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić.... |
#34
|
||||
|
||||
Zapraszam na deser ... A co ,nie mogę ? przecież jest wolność wypowiedzi , a w moich truskawkach politycznych ani religijnych akcentów nie ma...
Ostatnio edytowane przez Bajadera07 : 23-05-2008 o 19:56. |
#35
|
||||
|
||||
Bogda
tu każdy zna się na polityce, niestety. Dlatego lubię truskawki. Emerytka umysłowa Babka Gratka.
__________________
Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić.... |
#36
|
||||
|
||||
Nie każdy, ja się NIE ZNAM.. ale żeby mnie ktoś karmił chorymi przekonaniami ??? Wolę inny , zdrowy ( dla ciała i psychiki ) pokarm.
|
#37
|
||||
|
||||
no i wystarczyło wyjść na parę godzin...
1. Niezgodny z regulaminem jest pierwszy post wątku i to z kilku względów - podobne tematy były już podawane kilkakrotnie, wystarczyło się dopisać zamiast zaczynać nowy wątek - w samym poście znajdują się treści sprzeczne z regulaminem 2. niezgodne z tematyką pierwszego postu sa wątki o truskawkach. Tyle że pierwszego postu w ogole być nie powinno. dlatego też niniejszym: truskaweczki lądują jako oddzielny watek w różnościach reszta leci do kosza |
#38
|
||||
|
||||
Jak to dobrze, że ktoś potrafi prawidłowo zareagować, gdy nasze emocje wymykają się spod kontroli.
No to może po jednym , z tej okazji ? A pozostali też mogą na tym skorzystać... Truskawkowe tiramisu z toffi Składniki: 0,5 kg serka mascarpone 100g cukru pudru 1 opakowanie mrożonych truskawek 4 żółtka 2 białka 1 opakowanie biszkoptów 2 łyżki mocnej kawy (espresso) 1 puszka mleka zagęszczonego, słodzonego Sposób przyrządzania: Mleko z puszki wrzucić do wody i gotuj 2 godziny. Po ugotowaniu przestudzić, otworzyć puszkę i sos toffi jest gotowy. Rozmrozić truskawki , zmiksować i przetrzeć przez drobne sitko. Zmiksować żółtka z cukrem pudrem, aż do uzyskania jasnej, aksamitnej masy. Dodać powoli ser i truskawki, cały czas mieszając. Ubić z białek sztywną pianę i dodać ją powoli do powstałej masy, mieszając krem łyżką. Wstawić masę 15 minut do lodówki. Ułożyć na blasze warstwę biszkoptów, nasączyć je kawą, na biszkoptach rozprowadzić warstwę kremu. Następnie na truskawkowej masie znów ułożyć biszkopty, nasączyć je kawą, posmarować masą i tak dopóki nie skończą się biszkopty. Górną warstwą powinna być masa. Wierzch ciasta polać sosem toffi i wstawić deser do lodówki na 12 godzin. Pracochłonne, ale warto .. |
#39
|
||||
|
||||
Fajny ten przepis,dziękuję.
|
#40
|
||||
|
||||
|
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Zdrowe truskawki - komentarze | Ewunia | Ogólny | 7 | 25-12-2011 14:46 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|