|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#61
|
||||
|
||||
Jeszcze trochę o karczochach.
* Jeśli gotujesz karczochy na parze (a tak najzdrowiej,nie wypłukuje się kwasu foliowego)dodaj do parującej wody mieszankę ziół, takich jak rozmaryn, estragon czy tymianek. Wzbogaci to karczochy o subtelny aromat. * Zrób jarzynkę z karczochów: Ugotowane na parze całe karczochy, pokrój na kawałki serca i miękkie części liści,polej...nie masłem, a oliwą z oliwek i octem winnym i dodaj do kanapek lub grillowanej ryby. Można tez skropić tylko odrobin ą oliwy z oliwek i sokiem z cytryny. * Szybka przekąska z karczochów. Zmiksuj odsączone i wypłukane karczochy z puszki z czosnkiem , lekkim majonezem i chudym jogurtem. Podawaj jako dip do surowych warzyw pokrajanych w słupki.
__________________
|
#62
|
||||
|
||||
Cholesterol cd.
Głównym czynnikiem obniżającym poziom cholesterolu są rozpuszczalne włókna. Im więcej zawiera ich dany pokarm, tym większa jest jego zdolność do obniżania poziomu cholesterolu.
Wystarczy spożywać 6 g tych włukien dziennie, by uzyskać obniżenie poziomu "złego "cholesterolu. PRZECIWCHOLESTERYLOWE WSKAZÓWKI DIETETYCZNE * Jedz dużo owoców i warzyw w tym strączkowych, potraw z owsa, ryb (łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk) i owoców morza. Tłuszcze: oliwa z oliwek i olej rzepakowy. Jęczmień, płatki ryżowe,chude mleko,czarna i zielona herbata. * Jedz owoce i warzywa bogate w beta- karoten i witaminę C * Jedz nasiona i ziarna, szczególnie zarodki pszenne,otręby owsiane.
__________________
|
#63
|
||||
|
||||
WINKO Z ALOESU
Liście z rośliny co najmniej trzyletniej, nie podlewanej przez kilka dni, a potem przechowywane przez 5 dni w ciemności, miele się w maszynce do mięsa. Na każdą szklankę miazgi daje się 1 szklankę miodu pszczelego i 1-2 szklanki czerwonego wina. Mieszaninę pozostawia się w ciemności do przemacerowania przez następne 5 dni, po czym cedzi i zlewa do butelek, nie korkując zbyt mocno. Wino należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Stosuje się je przez 5 dni, trzy razy dziennie po łyżeczce deserowej na 2 godziny przed posiłkiem. Dawki można zwiększać do 1 łyżki stołowej jednorazowo. Kuracja trwa do 2 miesięcy w ciągu roku. Stosowanie winka wpływa na poprawę apetytu i ogólne wzmocnienie organizmu.
__________________
|
#64
|
||||
|
||||
ale piekny Aloes też taki miała, ale mi zginął. Tydzień temy zasadziłam nowy i z niecierpliwością czekam czy sie przyjmie.
Miłego dnia |
#65
|
|||
|
|||
Cytat:
Na bóle mięśni proponuję naturalny sposób radzenia sobie z nim czyli wełnę owczą. Rozgrzewa, poprawia krążenie, daje ulgę. Proponuję zerknąć na ofertę sklep.golabsa.pl, mają dobrze uszyte produkty. |
#66
|
||||
|
||||
[b][MIKOŁAJKI.
Wszyscy na Mikołaja czekają I na mały upominek chętkę mają.......) Maluchy najwięcej z Mikołajki się cieszą I wielkiego buta w przeddzień wystawić się śpieszą. Raniutko prezentów szukają, Czasem rózgę obok prezentu mają. Każda rodzina Mikołaja gości, Bo on sprawia wszystkim dużo radości! MIKOŁAJKI to tradycja radosna w tym dniu sprawia - jakby przyszła wiosna....)! Mikołaju - "baj, baj, baj"...... I samotnym, ubogim też coś daj!!!! /B] |
#67
|
||||
|
||||
Te wpisy dzisiejsze traktuję jako upominki Mikołajkowe, dziękuję.
Basiu ładny wierszyk przypomnienie. Grudzień to jest taki miesiąc kiedy musimy szczególnie pamiętać o potrzebujących. Ja oprócz rodziny którą opiekuję się od lat, przy każdych zakupach wkładam coś do kartonu wystawionego w naszym sklepie.Mikołajkowe pozdrowienia.
__________________
|
#68
|
|||
|
|||
świetny wątek, dziękuję bardzo
|
#69
|
||||
|
||||
Witaj Opcjo. Przywołałaś mnie do tablicy. Teraz poczuwam się do prowadzenia dalej twego wątku. Co prawda trochę mało czasu na wszystko, no ale powpisuję trochę porad w miarę możliwości. Tylko ,ze to wymaga troch,ę przygotowania, więc napiszę coś , ale późnym wieczorem, kiedy nikt mi nie przeszkadza.
Równocześnie serdecznie zapraszam wszystkich do pisania swoich doświadczeń i do dzielenia się swymi wiadomościami. Pozdrawiam .
__________________
|
#70
|
||||
|
||||
........... ANGINA.............
Jest to zapalenie (krtani,migdałków,podniebienia) powodujące kłopoty z przełykaniem. Może mieć różny przebieg w zależności od przyczyny: anginie czerwonej towarzyszy stan zapalny,suchość w gardle i trudności z przełykaniem. Anginie białej - białawe wykwity, a anginie ropnej - ból przy przełykaniu i owrzodzenie. ZANIM UDASZ SIĘ DO LEKARZA , POSŁUCHAJ RADY BABCI ---- Ugotuj dwa średniej wielkości ziemniaki. Gdy będą miękkie, zawiń je w ściereczkę. Lekko nad gnieć. Przyłóż do gardła i zostaw na całą noc. Na nazajutrz rano angina powinna ustąpić. Z ZIEMNIAKÓW MOŻNA TEŻ ROBIĆ OKŁADY:---- obierz jeden ziemniak(ok 60g) -rozprowadź taką samą ilością zimnej wody - zagotuj, -przestudź masę, a następnie łyżeczką rozprowadź ją na -gardle. Możesz również płukać gardło osoloną wodą (łyżka stołowa soli morskiej na szklankę letniej wody), na przemian z płukaniem z sokiem z cytryny (sok z jednej cytryny na szklankę letniej wody) i wodą z miodem (łyżka miodu na szklankę ciepłej wody). Jeśli anginie towarzyszy wysoka gorączka, trzeba udać się do lekarza. Niedoleczona angina może prowadzić do reumatyzmu, schorzeń serca oraz powikłań wątrobowych.
__________________
|
#71
|
||||
|
||||
............ BEZSILNOŚĆ.............
.(zmeczenie wiekiem) Czasami moja babcia z trudem podnosiła się z fotela, mówiła, że "na nic nie ma siły". Miała jednak na to swoją formulkę: "Starość nie radość, ale spróbujemy coś poradzić". Moja babcia popijała wówczas solidny kieliszek wina z czarnej porzeczki. ---- Przez trzy dni macerowała 500 g porzeczek, wcześniej rozgniecionych widelcem, w litrze dobrego czerwonego wina. Później przecedzała to przez sitko i dodawała syrop z cukru. Tak przygotowanym trunkiem pokrzepiała się, gdy dopadła ją bezsilność. ALE PAMIĘTAJMY, TYLKO JEDEN KIELISZEK!.
__________________
|
#72
|
||||
|
||||
Jolino! Gdzie te czarne porzeczki? Ach! Gdzie? Pozdrawiam!
|
#73
|
||||
|
||||
Witam i pozdrawiam.
Miła Senioritko,, z tego wnioskuję ,że lubisz czarną porzeczkę. I słusznie, bo to owoce bardzo bogate w witaminy, szczególnie witaminę C ,a jeszcze ciągle za mało doceniane . Kiedyś ,na działce miałam sześć krzewów czarnej porzeczki i wszystkie owoce przerabiałam na przeróżne sposoby. Nawet są smakowite na biszkopt pod galaretkę, o czym za nim nie skosztowałam, to nie pomyślała bym ,że się nadają. A jednak... Cieplutko Cię pozdrawiam Senioritko i dziękuję za wpis.
__________________
|
#74
|
||||
|
||||
Moja Św. Pamięci Teściowa, miałam bardzo dobrą Teściową,
robiła wino z czarnych porzeczek. Długo leżakowało, chowała je w sekretnych zakątkach swojego domu. Czasem wyciągała na światło dzienne. Miałam to szczęście, że zawsze załapałam się na kapelutkę. Pycha!!! |
#75
|
||||
|
||||
Wina nie robiłam, zresztą nie robiłam z żadnych owoców, bo lubię tylko ziołowe. Ale robiłam nalewkę. Tez jest pyszna.
Nalewki co i rusz z czegoś robię do dziś. Pozdrawiam.
__________________
|
#76
|
||||
|
||||
Cytat:
Nie jadamy słodyczy, ale jak mamy ochotę na coś słodkiego zalewam je galaretką i mamy pyszny i wartościowy deser.
__________________
Rozwój człowieka to dorastanie do dobra. |
#77
|
||||
|
||||
Ciekawe? Pozdrawiam i na zdrowie!!
Zadziwiające mrożone cytryny.Wielu zawodowców w restauracjach i miejscachżywienia zbiorowego używa lub konsumuje całą cytrynę i nic nie jestwyrzucane.Jak zużywać całą cytrynę bez wyrzucania czegokolwiek?To proste.Włóż całą umytą cytrynę do zamrażalnika swojej lodówki. Kiedy jest ona jużzamrożona, weź tarkę i utrzyj na niej całą cytrynę (nie obieraj skórki) iposyp tą utartą masą swoje jedzenie (sałatkę, lody,zupę, dania rybne,mięsne, sosy, whisky, wino - lista dań jest niekończąca się). Całe jedzeniezyska niespodziewanie cudowny smak,którego nigdy wcześniej niedoświadczyłaś.Wcześniej myślałaś tylko o soku z cytryny i witaminie C? Nigdywięcej.Teraz, kiedy poznałaś ten sekret cytryny, możesz jej nawet używać dogorących kubków (zupki błyskawiczne).Co jest główną zaletą jedzenia całejcytryny, inną niż zapobieganie wyrzucaniu jej niezużytej części i dodawaniusmaku swoim posiłkom?Cóż, jak widzisz, skórka cytryny zawiera 5 do 10 razywięcej witamin niż sok z cytryny. I to właśnie wyrzucałaś.Ale od terazwykonując tą prostą procedurę z mrożeniem całej cytryny,ucieraniem jej idodawaniem tego do swojego jedzenia czy picia, możesz spożywać wszystkieodżywcze składniki i być zdrowsza.Dobre jest także to, że skórka z cytryny to zdrowe i odmładzające pożywieniezwalczające także wszystkie toksyczne elementy w twoim ciele.Tak więc włóżswoją umytą cytrynę do zamrażalnika i dodawaj do jedzenia codziennie. Toklucz, aby twoje jedzenie było smaczniejsze, a ty żebyś żyła dłużej i byłazdrowsza. Taki jest sekret cytryny. Lepiej późno niż wcale.Cytryna (Citrus)jest cudownym produktem zwalczającym komórki rakowe.Jest 10000 razysilniejsza niż chemoterapia.Dlaczego o tym nie wiedzieliśmy? ...bo wielkiefirmy farmaceutyczne i laboratoria są zainteresowane wytwarzaniem sztucznychproduktów, co przynosi im wielkie zyski.Teraz możesz pomóc przyjaciołompoprzez poinformowanie ich o korzystnym wpływie cytryny i jej soku nazapobieganiu chorobom.To wybornie smakuje, jest miłe i nie ma skutków ubocznych, jakchemoterapia.Jak wielu ludzi umarło, ponieważ jest to pilnie strzeżonatajemnica w celu nie narażenia na niebezpieczeństwo milionowych zyskówwielkich korporacji. Jak wiesz, jest wiele gatunków drzew cytrusowychrodzących cytryny i limonki.Możesz je zjadać na wiele sposobów, sok, miąższ,skórkę, robić drinki ima to wszystko wiele zalet, z których najważniejsze tojakie wywiera na torbiele i nowotwory. To drzewo to udowodnionydostarczyciel lekarstwa na raka. Jest także znane jako zwalczającydrobnoustroje, zakażenia bakteriami oraz grzybami. Jest skutecznym środkiemprzeciwko ludzkim pasożytom i robakom. Reguluje też ciśnienie krwi, kiedyjest ono za wysokie oraz działa jako środek przeciw depresjom, stresom czyzaburzeniom nerwowym. Źródło tych informacji jest fascynujące: to wyszło odjednego z największych producentów leków, który po 20 latach badańlaboratoryjnych prowadzonych od 1970 roku udowodnił i ujawnił, że cytrynazabija komórki nowotworowe w przypadku 12 rodzajów nowotworów jak: nowotworyjelita, piersi, prostaty, płuc i trzustki.Owoce drzewa cytrynowego działają10000 razy lepiej niż Adriamycyna - lek używany przy chemoterapii,powodujący tylko zwolnienie wzrostu komórek nowotworowych.Co bardziejzdumiewające w tym typie terapii, cytryna zwalcza tylko złośliwe komórkirakowe i nie powoduje żadnych skutków ubocznych dla normalnych komórekorganizmu.Tak więc trzeba wypróbować ten przepis!!!!Pozdrawiam!
__________________
Większość obrazków i tekstów pochodzi z Internetu |
|
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
PARYZ - jego urok,historia, kultura,sztuka,slawni ludzie, sekrety i tajemnice...... | Mar-Basia | Europa | 694 | 14-11-2013 20:59 |
Uzyteczne porady, sekrety fotograficzne... | Mar-Basia | Fotografia | 3 | 09-02-2011 18:07 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|