menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 15-11-2011, 10:26
Dorota45's Avatar
Dorota45 Dorota45 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: lubuskie
Posty: 2 870
Uśmiech Porady i przesądy kuchenne


Jakie znacie przesądy kuchenne, czy wierzycie, unikacie i robicie coś by zapobiec ich ewentualnym skutkom? Może macie jakieś śmieszne lub absurdalne? A może takie, które serio się sprawdzają?

Np.
rozsypana sól to kłótnia

przed włożeniem ciasta do piekarnika trzeba "pocmokać"
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber

Zapraszam na mojego bloga
http://zwyczajnababa.blogspot.com/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 15-11-2011, 10:33
Dorota45's Avatar
Dorota45 Dorota45 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: lubuskie
Posty: 2 870
Domyślnie

Ja mam zawsze problem z obwiązywaniem mięsa przed jego upieczeniem. Nigdy nie wiem jaką nitką to zrobić? , a może jest jakaś siatka?, jeżeli tak to gdzie można ją dostać?.

Mam nadzieję, że uzyskam podpowiedź na nurtujące mnie pytania
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber

Zapraszam na mojego bloga
http://zwyczajnababa.blogspot.com/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Nieprzeczytane 15-11-2011, 10:38
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Dorotko , sa takie siatki..nawet u mnie w sklepie widziałam...jesli trafię i jeśli chcesz kupię i Ci wyslę jak się zgadamy napriv.....
hihi..z tym cmokaniem to nie słyszałąm...
a przy biszkoptach trzeba chodzic w domu na palcach, zeby wibracji w ciescie nie wywoływac, bo opadnie?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Nieprzeczytane 15-11-2011, 10:42
Dorota45's Avatar
Dorota45 Dorota45 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: lubuskie
Posty: 2 870
Domyślnie

Cytat:
Napisał Malwina
Dorotko , sa takie siatki..nawet u mnie w sklepie widziałam...jesli trafię i jeśli chcesz kupię i Ci wyslę jak się zgadamy napriv.....
hihi..z tym cmokaniem to nie słyszałąm...
a przy biszkoptach trzeba chodzic w domu na palcach, zeby wibracji w ciescie nie wywoływac, bo opadnie?
Malwinko super , a jaki to sklep, może i w Zielonej jest też taki? Ale na privie możemy pogadać, będzie mi bardzo miło

Moja babcia zawsze cmokała, a nawet słyszałam, że należy ciastem biszkoptowym rzucić o podłoge, wtedy nie będzie miało "garbu"
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber

Zapraszam na mojego bloga
http://zwyczajnababa.blogspot.com/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Nieprzeczytane 15-11-2011, 10:47
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

u mnie na stoisku z agd kiedyś były..widziałąm tez wiosną w sklepie z agd....zobacz u siebie..jeśli nie będzie... ja zacznę szperac...
o Boze... biszkoptem delikatnym rzucic......
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Nieprzeczytane 15-11-2011, 10:54
Dorota45's Avatar
Dorota45 Dorota45 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: lubuskie
Posty: 2 870
Domyślnie

Malwinko spotkałam się z tym niejednokrotnie, starsze gospodynie twierdziły, że przy walnięciu o podłogę dostaje szoku i go zatyka I stoi w miejscu, nie opada ...
Ja sama tego nie wypróbowała jeszcze, ale babcia moja tak robiła, podobnie jak zawsze ubijała ciasto w "jedną stonę".
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber

Zapraszam na mojego bloga
http://zwyczajnababa.blogspot.com/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Nieprzeczytane 15-11-2011, 10:55
mimoza's Avatar
mimoza mimoza jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Wałbrzych 58-300
Posty: 47 118
Domyślnie

Cytat:
Napisał Dorota45
Ja mam zawsze problem z obwiązywaniem mięsa przed jego upieczeniem. Nigdy nie wiem jaką nitką to zrobić? , a może jest jakaś siatka?, jeżeli tak to gdzie można ją dostać?.

Mam nadzieję, że uzyskam podpowiedź na nurtujące mnie pytania

Dorotko są takie sklepy, w których zaopatrują się rzeźnicy i masarze
oraz amatorzy domowych wyrobów z mięsa, np. wędlin.
Tam są do nabycia siatki, do szynek czy baleronów.
A jeśli chodzi o nici - to oczywiście najlepsze są bawełniane, które można
kupić w wym. przeze mnie sklepie lub w sklepach z dodatkiami szewskimi
tzw. dratwy (najlepsze są te w kolorze białym.) - Cz
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Nieprzeczytane 15-11-2011, 10:58
Dorota45's Avatar
Dorota45 Dorota45 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: lubuskie
Posty: 2 870
Domyślnie

Cytat:
Napisał mimoza
Dorotko są takie sklepy, w których zaopatrują się rzeźnicy i masarze oraz amatorzy domowych wyrobów z mięsa, np. wędlin. Tam są do nabycia siatki, do szynek czy baleronów.
A jeśli chodzi o nici - to oczywiście najlepsze są bawełniane, które można
kupić w wym. przeze mnie sklepie lub w sklepach z dodatkiami szewskimi
tzw. dratwy (najlepsze sa te w kolorze białym.) - Cz

Znam w Wałbrzychu ten sklepik szewski

A jeżeli chodzi o sklepy dla rzeźników i masarzy to jeszcze nie spotkałam takiego
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber

Zapraszam na mojego bloga
http://zwyczajnababa.blogspot.com/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #9  
Nieprzeczytane 15-11-2011, 11:11
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

.... i go zatyka I stoi w miejscu, nie opada .......bomba...
cos w tym jest,to tak jak człowiek się przestraszy i kamienieje z dusza na ramieniu...... ale mnie boli hihi jakbym była tym biszkoptem.....a kręcenie w jedną stronę..tak..nie zaburza się wtedy energii....też tak robię....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #10  
Nieprzeczytane 15-11-2011, 11:24
Dorota45's Avatar
Dorota45 Dorota45 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: lubuskie
Posty: 2 870
Domyślnie

Podobno ciasto drożdżowe powinno wyrabiać się tylko i wyłącznie ręką i myślec przy tym pozytywnie, aby pozytywna energia i ciepło ręki przeszło do ciasta
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber

Zapraszam na mojego bloga
http://zwyczajnababa.blogspot.com/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #11  
Nieprzeczytane 15-11-2011, 11:42
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Oczywiście, ze tylko reką drożdzowe....a jeśli chodzi o pozytywne myślenie? generalna zasada.....robiąc jedzenie robimy jest z sercem,a nie "na odwalonego"... i przeciwnie robiąc ze złością, byle jak,będac nałądowanym niedobrą energią, niedobrymi myslami..mozna sprawic złe samopoczucie konsumującego, wywołac dolegliwości pokarmowe.....mamine, babcine jedzenie smakuje pysznie prawda?bo w nim jest samo serce....energia(złą i dobra) nie zna barier....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #12  
Nieprzeczytane 15-11-2011, 16:02
zosinek's Avatar
zosinek zosinek jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: powiśle
Posty: 1 188
Domyślnie

znałam szefa kuchni który mówił "każdą zupę trzeba dopieścić jak kobietę'
__________________
"Innego życia nie będzie".
Odpowiedź z Cytowaniem
  #13  
Nieprzeczytane 15-11-2011, 17:49
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Ot widzisz....prawda....w przeciwnym razie bęzdie nie do strawienia...jak kobieta....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #14  
Nieprzeczytane 15-11-2011, 18:32
Dorota45's Avatar
Dorota45 Dorota45 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: lubuskie
Posty: 2 870
Domyślnie

To może "z innej beczki"

Moja babcia zawsze mi powtarzała, że "pomidory lubią śmietanę, a grzyby lubią cebulę", i że "pierdołami kapusty się nie okrasi" i to się sprawdza
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber

Zapraszam na mojego bloga
http://zwyczajnababa.blogspot.com/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #15  
Nieprzeczytane 15-11-2011, 18:45
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

hihi......ja osobiscie lubię kapustę(bigos) okraszoną pierdołami..mojego męża pierdołami nie oszukam..i czasem mamy dwa bigosy....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #16  
Nieprzeczytane 16-11-2011, 12:16
Dorota45's Avatar
Dorota45 Dorota45 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: lubuskie
Posty: 2 870
Domyślnie

Sprawdzanie świeżości jaj

Świeże jajko po zanurzeniu w osolonej wodzie natychmiast opada i zostaje na dnie, nieświeże unosi się w wodzie i wynurza.
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber

Zapraszam na mojego bloga
http://zwyczajnababa.blogspot.com/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #17  
Nieprzeczytane 16-11-2011, 12:50
Jolina's Avatar
Jolina Jolina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: Koronowo
Posty: 25 105
Domyślnie

Jeśli chcesz, żeby masło wyjęte prosto z lodówki szybko
zmiękło i dało się rozsmarować na kanapce, opłucz wrzątkiem miseczkę i na chwilę przykryj nią masło.
Nie roztopi się, a będzie łatwe w smarowaniu.
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #18  
Nieprzeczytane 16-11-2011, 12:53
Scarlett Scarlett jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Posty: 27 416
Domyślnie

Kiedy soli zabraknie w kuchni, będzie wielka kłótnia domowa
Odpowiedź z Cytowaniem
  #19  
Nieprzeczytane 16-11-2011, 15:36
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Tak Dorotko, mama tak sprawdzała...ja dzis juz nie..jakoś nigdy nie trafiłam na nieswieże...wybijam do kubka najpierw..pamiętam tez , ale słabo jajka tzn wapniaki..cos mi świta,ze były dużo wczesniej kupowane przed świetami i jakoś przechowywane..nie nadawały się do spożycia bezpośrednio, jedynie do ciast....czy ktos mógłby mnie oświecic o co w tych jajach wapniakach chodziło?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #20  
Nieprzeczytane 16-11-2011, 16:48
Nika's Avatar
Nika Nika jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2007
Miasto: Małopolska,Kraków
Posty: 36 760
Domyślnie

Czytam,czytam z ciekawością.Od przesądów do porad kuchennych.Lubię wątki kulinarne, więc będę zaglądać.
Jedyny przesąd z jakim się spotkałam dobre 15 lat temu to uwaga cioci staruszki, pachnąca dla mnie mocno zabobonem,wyrosła zapewne z dawnych wierzeń-nie krój ziemniaczków/ do odsmażenia/ na pokrywce, bo ci wole wyrośnie.Czy to miała być sugestia do tarczycy? Nie śmiałam skomentować, bo starowinkę bardzo lubiłam.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Porady komputerowe krise1 eSenior 640 05-03-2023 10:43
Przesdy bardzo popularne w Polsce - komentarze Basia. Ogólny 38 25-04-2019 23:56
Porady prawne weronika1 Różności - wątki archiwalne 1 11-02-2010 03:39
Zwyczaje i przesądy wigilijno- noworoczne zayas Sztuka, kulturoznawstwo 31 14-12-2009 15:52

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:37.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.