|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1
|
|||
|
|||
Zabawy do fiksa
Jako początkująca pragnę sie wkupić i na początek podać Wam kilka moich sprawdzonych przepisow. Może komuś sie przydadza. Ręczę, że wszystko wyjdzie i będzie smakować.
KETCHUP 35 średnich pomidorów i 1 duża cebula – ugotować razem i przetrzeć przez durszlak(sito) ½ szkl. octu 10% 1 szkl. cukru Płaska łyżeczka gałki muszkatołowej Sól do smaku 2-4 zmielone goździki 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego Pieprz prawdziwy do smaku 1 płaska mała łyżeczka imbiru 1 płaska mała łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka musztardy Do ugotowanych , przetartych pomidorów z cebulą dodać wszystkie dodatki i pomału gotować aż będzie gęste ( cały czas mieszać by się nie przypaliło). Gorące nałożyć do słoiczków i zakręcać . Pasteryzować 15 minut ( Ja zawsze pod zakrętki daję folię ) <>>>>>>>>>>>>>>>> Sałatka z zielonych pomidorów Zielone pomidory Cebula- 1/3 ilości pomidorów Marynata: 1 l wody 0,5 l octu 10% 60 dkg cukru Liść bobkowy Ziele angielskie Wszystkie składniki razem zagotować. Pomidory umyć , pokroić w plastry – odstawić na kilka godzin , by puściły sok Cebulę obrać i tez pokroić w plastry - odstawić na kilka godzin , by puściła sok Następnie odcisnąć z soku i cebulę i pomidory i rzucić na kipiącą marynatę , niech razem kipnie. Przełożyć do słoiczków, pasteryzować (od chwili kipnięcia) 10 minut <>>>>>>>>>>>>>>>> Sos paprykowy - 3 kg papryki słodkiej czerwonej 5 sztuk papryki chili Wyczyścić i zemleć na maszynce z drobnymi oczkami i gotować razem przez 15 minut później do w/w papryk dodawać: + dodać 2 główki czosnku rozgnieść i dać do gotującej papryki + 60 dkg przecieru pomidorowego + 2 łyżki soli + 1/2 kg cukru + 1 szklanka oleju + 4 liście laurowe + 3 ziela angielskie + pieprz do smaku + 1 szklanka octu 10% Zblendować. Wszystko razem wolno gotować ( niech powoli sie gotuje ) i cały czas mieszać ( może sie przypalić ) przez 15 minut. Ciepłe nałożyć do słoiczków i zagotować ( od chwili kipienia - zagotować około 10 minut ). < z tej porcji wychodzi 11 słoiczków po dżemach ) <>>>>>>>>>>>>>>>> Sos hinduski - to mala porcja , więc można ją podwoić 2 kg pomidorów bez łupy 3 duże cebule 1/2 kg jabłek winnych 1 szkl. octu 10 % 2 szkl. cukru 2 łyżki soli garść rodzynek 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki gorczycy Pomidory, jabłka, cebulę obrać i pokroić w kostkę i gotować razem od 1,5 do 2 godz. ; zblendować; dodać pozostałe składniki , gotować razem 30 minut. Nałożyć do słoiczków - w słoiczkach zagotować przez 10 minut od chwili kipnięcia. <>>>>>>>>>>>>>>>> Jeśli warto wspomnij. Jeśli nie - zapomnij |
#2
|
||||
|
||||
Dobrze rokują te przepisy. Skopiowalam i poczekan na sezon przetworow.
__________________
Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić.... |
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Gry i zabawy w internecie | luba | Gry | 159 | 28-06-2023 10:08 |
zabawy | polaccogiovane | Hobby, pasje | 29 | 03-01-2015 00:21 |
Warsztaty ,,Zabawy Fundamentalne'' | asystent@egd.com.pl | Nauka, problemy i pomysły edukacyjne | 1 | 19-12-2012 19:54 |
Gry i zabawy naszych dziadków - komentarze | 83.26.57.xxx | Ogólny | 2 | 18-06-2012 10:08 |
Konkursowe zabawy | Malwina S. | Humor, zabawa - wątki archiwalne | 0 | 06-06-2011 10:31 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|