menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Zdrowie > Dieta
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Dieta Doświadczenia (dobre i złe) na temat diet odchudzających i zdrowotnych, ale bez ogłoszeń dystrybutorów i awizytorów.

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 06-05-2009, 13:30
Wieslaw_ww Wieslaw_ww jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Posty: 102
Domyślnie witaminy na wzmocnienie


witam serdecznie.
Zacząłem niedawno chodzić na basen. Z tym, że czasem nie mam siły po całym dniu. Myślicie, że jakieś suplementy, witaminy by mi pomogły? Dodam, że nic mi już nie dolega, byłem wczoraj u lekarza odebrać badania, wszystko jest w porządku. Myślałem o żeń szeniu bo to dobrze na kondycję wpływa. A Wy coś bierzecie?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 14-05-2009, 13:39
Brunek_L Brunek_L jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Posty: 127
Domyślnie

hmmm.... tabletki z żeń szeniem są o tyle dobre, że ten składnik faktycznie poprawia sprawność fizyczną. poza tym biała herbata ma działanie przeciwutleniające. Może vigor spróbuj? Albo są takie tabletki bodymax sport. Tam chyba żeń szeń jest
Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Nieprzeczytane 14-05-2009, 13:57
Jolina's Avatar
Jolina Jolina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: Koronowo
Posty: 25 105
Domyślnie

Ja też zauważyłam że,w tym roku to "wiosenne przemęczenie" coś za długo trwa.Już po krotkim wysiłku np.pracy w ogrodzie opadam z sił.
Pewno, wiek robi swoje.Ale widzi mi się że musi być też jakaś jeszcze inna przyczyna szybkiego męczenia się.
Też, tak jak wy panowie,myślę o jakimś wspomożeniu organizmu.
Poczekam ,zobaczę może ktoś coś nam podpowie.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Nieprzeczytane 14-05-2009, 14:05
Jolina's Avatar
Jolina Jolina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: Koronowo
Posty: 25 105
Domyślnie

Ps.
Dodam jeszcze że w okresie jesienno-zimowym piłam codziennie rano na czczowodę z miode i cytryną..przygotowywaną z wieczora.to bardziej pod k,atem odporności na przeziębienia...ale czuję jakoś podświadomie że nie powinnam była ZAPRZESTAWAĆ picia tego specyfiku,..ze dodawało by mi też siły,niewiem...może się mylę,ale przecież miód jest dobry na wszystko.Więc?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Nieprzeczytane 14-05-2009, 14:28
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

jesli masz silne pzreświadczenie ,że coś Ci pomaga to używaj tego....pomagac będzie podwójnie..Halinko teraz świeża pokrzywa wokół nas, na krew, na wzmocnienie..nic tylko pić sok, jeść w sałatkach, robic mód pokrzywowy.......
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Nieprzeczytane 14-05-2009, 15:36
wierna Eliza wierna Eliza jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Posty: 1 181
Domyślnie

Cytat:
Napisał Malwina
jesli masz silne pzreświadczenie ,że coś Ci pomaga to używaj tego....pomagac będzie podwójnie..Halinko teraz świeża pokrzywa wokół nas, na krew, na wzmocnienie..nic tylko pić sok, jeść w sałatkach, robic mód pokrzywowy.......
Od dziś jem podwójne golonki, z chrzanem i pokrzywami.
Śmichy chichy,
a pokrzywa jest niedoceniana,
Francuzi jedzą sałatki z pokrzyw i świeżego mniszka,
a u nas się je
tępi,
na wszelkie sposoby.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Nieprzeczytane 14-05-2009, 15:57
Jolina's Avatar
Jolina Jolina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: Koronowo
Posty: 25 105
Domyślnie

Ja z teorii ,to od lat wiem, żepokrzywa i mniszek są "ZIELSKIEM" pełnym witamin i minerałów.Ale i od lat nie mogę przełamać swego oporu co do ich użycia.
Najgorszy pierwszy raz....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Nieprzeczytane 14-05-2009, 16:01
wierna Eliza wierna Eliza jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Posty: 1 181
Domyślnie

Od lat ładuję pokrzywę do wszystkich zup
i sałatek,
sama w sobie nie ma wyraźnego smaku,
nie zmienia więc smaku innych potraw,
do rosołu też.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #9  
Nieprzeczytane 14-05-2009, 16:29
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Tak Halinko, to nie jest jakiś smak , który by odstręczał..raczej obojetny, a w mieszninie innych warzyw wogóle znika, moze sok z pokrzywy nie każdemu odpowiadac , bo ma troche jakby żelazisty smak,ale jak wiem ,że to sama moja siła, zdrowie i buduje moja krew, to nic to....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #10  
Nieprzeczytane 14-05-2009, 17:18
Jadzia_G's Avatar
Jadzia_G Jadzia_G jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2009
Miasto: Sosnowiec
Posty: 14 579
Domyślnie

Cytat:
Napisał wierna Eliza
Od lat ładuję pokrzywę do wszystkich zup
i sałatek,
sama w sobie nie ma wyraźnego smaku,
nie zmienia więc smaku innych potraw,
do rosołu też.

Mam pytanie - czy gotowanie nie zabija właściwości ??
__________________
Jadzia G
Odpowiedź z Cytowaniem
  #11  
Nieprzeczytane 14-05-2009, 17:18
zosinek's Avatar
zosinek zosinek jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: powiśle
Posty: 1 188
Domyślnie

Znam osobę która zawsze na wiosnę pije sok z pokrzywy w celu poprawienia wynikow z krwi.Wyniki (czerwone ciałka krwi)zawsze po takiej kuracji poprawiaja się.Poza sezonem zajada się wątróbką soute a jak ma okazję wypija niewielka ilość surowej lekko solonej krwi wieprzowej.Po takich kuracjach nie musi brać leków na poprawienie zawartości żelaza we krwi.
__________________
"Innego życia nie będzie".
Odpowiedź z Cytowaniem
  #12  
Nieprzeczytane 14-05-2009, 17:24
wierna Eliza wierna Eliza jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Posty: 1 181
Domyślnie

Cytat:
Napisał Jadwiga_G
Mam pytanie - czy gotowanie nie zabija właściwości ??
Tak jak z innymi warzywami,
część ginie,
część zostaje,
na pewno zostają makro i mikroelementy.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #13  
Nieprzeczytane 14-05-2009, 20:21
B.B. B.B. jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Posty: 638
Domyślnie

Pokrzywa w ogrodkach wielkich miast ma wiecej zanieczyszczeń niz z niej pozytku , ale w czystym plenerze ponoć OK , a wiosenna kuracja pokrzywowa bardzo zalecana. Co do drobiowej i innej wątrobki - sa liczne glosy ,ze tam sie właśnie gromadza różne różnosci , ktorymi ten biedny drób i cielęta sa faszerowane.
Tak wiec pozostaje , wedlug rad W. Elizy , młody mniszek, jestem za , tylko czy on dlugo musi być w tym klasztorku ,zeby był skuteczny ?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #14  
Nieprzeczytane 14-05-2009, 20:26
wierna Eliza wierna Eliza jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Posty: 1 181
Domyślnie

Cytat:
Napisał B.B.
Tak wiec pozostaje , młody mniszek, jestem za , tylko czy on dlugo musi być w tym klasztorku ,zeby był skuteczny ?
Mniszek musi być dojrzały,
acz młody,
lepiej pod paragraf
nie podpadać.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #15  
Nieprzeczytane 14-05-2009, 20:33
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

O pokrzywach:
Dla zdrowia i urody
Wodne wyciąg z liści i ziela pokrzywy pobudzają przemianę materii. Wykazują również słabe działanie moczopędne, przeciwbiegunkowe, przeciwgośćcowe, hamujące krwawienie. Udowodniono, że napary z pokrzywy posiadają właściwości zwiększania poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek w organizmie człowieka. Wskazane, więc będą szczególnie dla osób mających problemy z oddawaniem moczu, nadmiarowymi kilogramami. Niewątpliwie ekstrakty z pokrzywy przyniosą ulgę cierpiącym z powodu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, anemii czy wreszcie odczuwającym ogólne osłabienie organizmu. Wyciągi z pokrzywy uchodzą również za lek przeciwcukrzycowy – nieznacznie
obniżają poziom glukozy we krwi i pobudzają czynność trzustki, co wiąże się ze zwiększonym wytwarzanie enzymów trzustkowych. W zielu i korzeniach pokrzywy stwierdzono istnienie czynnika pobudzającego wytwarzanie interferonu (substancji z grupy immunoglobulin), który nie tylko chroni organizm przed inwazją wirusów, ale najprawdopodobniej również przed niektórymi nowotworami.

Pokrzywa w kosmetyce
Oprócz ziołolecznictwa, ekstrakty pokrzywy mają również zastosowanie w kosmetyce. Wzmacniają włosy, przeciwdziałają ich wypadaniu, przetłuszczaniu i łupieżowi, stąd też wchodzą w skład szamponów, odżywek, płukanek, maseczek, lotionów, pianek, żeli i innych gotowych preparatów pielęgnacyjnych i leczniczych.

Kiedyś dużym powodzeniem cieszyły się kuracje pokrzywowe, polegające na piciu soku z młodych pokrzyw. Wiosna jest idealną porą na taką kurację. Taki sok można przyrządzić w sokowirówce lub za pomocą miksera. Po odcedzeniu należy go pić od 1-2 łyżek do pół szklanki dziennie, przez okres dwóch tygodni.

Pokrzywa kuchni
Pokrzywa może wzbogacić naszą dietę nie tylko w formie naparu czy soku do picia, ale również jako przyprawa i składnik potraw. Wierzchołki łodyg i młode listki nadają się do przyprawiania zup z wiosennych warzyw, do kartoflanki, sosów ziołowych i sałatek. Można ją przyrządzać tak jak szpinak – młode, wymyte listki, zalewa się wrzątkiem, gotuje do miękkości (ok. 10 min), a następnie przyprawia wg. uznania. Z racji tego, że pokrzywa zawiera sole organiczne, które nie stanowią obciążenia dla nerek, może być z powodzeniem wykorzystywana w dietach, w których zaleca się ograniczenie spożycia lub wykluczenie soli kuchennej.

http://www.fit.pl/dietadlaciebie/pok... 81,0,0,0.html

No nie wiem jak ten sok się uzyskuje? Czy ktoś wie dokładnie z własnego doświadaczenia?


Znalazłam jeszcze coś takiego:


"Sok pokrzyw : zrywamy w rękawiczkach nisko nad ziemią całe rośliny. Myjemy kilka razy w zimnej wodzie, aby usunąć kurz, brud i resztki ziemi. Następnie drobno kroimy i przepuszczamy przez maszynkę. Przeciętnie z kilograma pokrzyw (trochę więcej przy żegawce) otrzymujemy od 300 do 500 g czystego soku. Sok ten następnie przechowujemy w lodówce, nie dopuszczając do zamarznięcia. Niektórzy specjaliści polecają przed włożeniem do lodówki zaprawienie soku solą (2 pełne łyżeczki na 500 g soku), aby się nie psuł. Pijemy łyżeczkę soku codziennie rano przed śniadaniem. Po dwóch tygodniach robimy tygodniową przerwę.
http://www.medigo.pl/artykul/1022__N...pokrzywy_.html
Jeden powiada 1 łyżkę,a drugi-1 łyżeczkę!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #16  
Nieprzeczytane 14-05-2009, 20:49
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

myślę, ze łyżka będzie dobra, dzieci łyzeczkę....mozna i przez sokowirówkę.....ale wartosci nie do pzrecenienia...a mniszek w smaku też nie jest zły....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #17  
Nieprzeczytane 14-05-2009, 21:05
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Tak się przejęłam tymi pokrzywami,że czytam i czytam...Malwinko dzięki za opinię.

Ktoś napisał,że pieczenie po poparzeniu mija,gdy posmarujemy miejsce bolące oliwką.
Jeszcze tu sporo ciekawego o tym "leku" z Bożej apteki
http://www.baza24.pl/art/pokrzywa.pdf
np.z miodem,ze spirytusem...itd
Nie mam sokowirówki,a ktoś wymyślił,aby wyciskać przez gazę.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #18  
Nieprzeczytane 14-05-2009, 21:26
antyla's Avatar
antyla antyla jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 334
Domyślnie

Czytam i czytam o tych pokrzywach i jestem podbudowana, że nie tylko ja stosuję to ziólko, a stosuję je od lat. Jest naprawdę nieocenione. Jest to naturalne lekarstwo, a jeżeli chodzi o smak, to przecież tego soku ze świeżej pokrzywy pije się niewiele, więc można to przełknąć, tak jak każde inne lekarstwo, a w surówkach to faktycznie nie czuć smaku. A herbatka z suszonej pokrzywy jest całkiem dobra . Więc korzystajmy z tego daru natury, szczególnie teraz na wiosnę.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #19  
Nieprzeczytane 14-05-2009, 21:50
basia73's Avatar
basia73 basia73 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Miasto: Płock
Posty: 2 625
Domyślnie

Nie mam możliwości sama zbierać ziół więc kupuję gotowe w aptece i mam pytanie czy są one miej wartościowe niż te zbierane samodzielnie?
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #20  
Nieprzeczytane 14-05-2009, 21:51
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Dzieki Antylko za wsparcie, takie głosy podnoszą wartosć porady hihi....ale naprawdę , nie lekceważcie zalet pokrzywy..acha dla wytrzymałych, ale zdeterminowanych- chłostanie stawów pokrzywami w przypadku dolegliwości stawowych przynosi znaczną ulgę....
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Ogórki kiszone bogate w witaminy i składniki mineralne - komentarze zewrze Ogólny 10 09-10-2018 11:42
Kiszone warzywa - źródło witaminy C i błonnika - komentarze Bożena60 Ogólny 6 07-02-2012 18:52
Jesienne przesilenie? Tran doskonały na wzmocnienie odporności - komentarze szarotka Ogólny 51 30-10-2011 12:51
Co na wzmocnienie i poprawę apetytu ?? Rostov Profilaktyka i zdrowy styl życia 7 12-03-2010 15:27
Sami zobaczcie ile okropnosci moze wywołac głupi brak witaminy PP grazyna Profilaktyka i zdrowy styl życia 3 03-06-2009 21:37

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:35.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.