|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1
|
||||
|
||||
Porady i przesądy kuchenne
Jakie znacie przesądy kuchenne, czy wierzycie, unikacie i robicie coś by zapobiec ich ewentualnym skutkom? Może macie jakieś śmieszne lub absurdalne? A może takie, które serio się sprawdzają?
Np. rozsypana sól to kłótnia przed włożeniem ciasta do piekarnika trzeba "pocmokać"
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber Zapraszam na mojego bloga http://zwyczajnababa.blogspot.com/ |
#2
|
||||
|
||||
Ja mam zawsze problem z obwiązywaniem mięsa przed jego upieczeniem. Nigdy nie wiem jaką nitką to zrobić? , a może jest jakaś siatka?, jeżeli tak to gdzie można ją dostać?.
Mam nadzieję, że uzyskam podpowiedź na nurtujące mnie pytania
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber Zapraszam na mojego bloga http://zwyczajnababa.blogspot.com/ |
#3
|
||||
|
||||
Dorotko , sa takie siatki..nawet u mnie w sklepie widziałam...jesli trafię i jeśli chcesz kupię i Ci wyslę jak się zgadamy napriv.....
hihi..z tym cmokaniem to nie słyszałąm... a przy biszkoptach trzeba chodzic w domu na palcach, zeby wibracji w ciescie nie wywoływac, bo opadnie? |
#4
|
||||
|
||||
Cytat:
Moja babcia zawsze cmokała, a nawet słyszałam, że należy ciastem biszkoptowym rzucić o podłoge, wtedy nie będzie miało "garbu"
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber Zapraszam na mojego bloga http://zwyczajnababa.blogspot.com/ |
#5
|
||||
|
||||
u mnie na stoisku z agd kiedyś były..widziałąm tez wiosną w sklepie z agd....zobacz u siebie..jeśli nie będzie... ja zacznę szperac...
o Boze... biszkoptem delikatnym rzucic...... |
#6
|
||||
|
||||
Malwinko spotkałam się z tym niejednokrotnie, starsze gospodynie twierdziły, że przy walnięciu o podłogę dostaje szoku i go zatyka I stoi w miejscu, nie opada ...
Ja sama tego nie wypróbowała jeszcze, ale babcia moja tak robiła, podobnie jak zawsze ubijała ciasto w "jedną stonę".
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber Zapraszam na mojego bloga http://zwyczajnababa.blogspot.com/ |
#7
|
||||
|
||||
Cytat:
Dorotko są takie sklepy, w których zaopatrują się rzeźnicy i masarze oraz amatorzy domowych wyrobów z mięsa, np. wędlin. Tam są do nabycia siatki, do szynek czy baleronów. A jeśli chodzi o nici - to oczywiście najlepsze są bawełniane, które można kupić w wym. przeze mnie sklepie lub w sklepach z dodatkiami szewskimi tzw. dratwy (najlepsze są te w kolorze białym.) - Cz |
#8
|
||||
|
||||
Cytat:
Znam w Wałbrzychu ten sklepik szewski A jeżeli chodzi o sklepy dla rzeźników i masarzy to jeszcze nie spotkałam takiego
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber Zapraszam na mojego bloga http://zwyczajnababa.blogspot.com/ |
#9
|
||||
|
||||
.... i go zatyka I stoi w miejscu, nie opada .......bomba...
cos w tym jest,to tak jak człowiek się przestraszy i kamienieje z dusza na ramieniu...... ale mnie boli hihi jakbym była tym biszkoptem.....a kręcenie w jedną stronę..tak..nie zaburza się wtedy energii....też tak robię.... |
#10
|
||||
|
||||
Podobno ciasto drożdżowe powinno wyrabiać się tylko i wyłącznie ręką i myślec przy tym pozytywnie, aby pozytywna energia i ciepło ręki przeszło do ciasta
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber Zapraszam na mojego bloga http://zwyczajnababa.blogspot.com/ |
#11
|
||||
|
||||
Oczywiście, ze tylko reką drożdzowe....a jeśli chodzi o pozytywne myślenie? generalna zasada.....robiąc jedzenie robimy jest z sercem,a nie "na odwalonego"... i przeciwnie robiąc ze złością, byle jak,będac nałądowanym niedobrą energią, niedobrymi myslami..mozna sprawic złe samopoczucie konsumującego, wywołac dolegliwości pokarmowe.....mamine, babcine jedzenie smakuje pysznie prawda?bo w nim jest samo serce....energia(złą i dobra) nie zna barier....
|
#12
|
||||
|
||||
znałam szefa kuchni który mówił "każdą zupę trzeba dopieścić jak kobietę'
__________________
"Innego życia nie będzie". |
#13
|
||||
|
||||
Ot widzisz....prawda....w przeciwnym razie bęzdie nie do strawienia...jak kobieta....
|
#14
|
||||
|
||||
To może "z innej beczki"
Moja babcia zawsze mi powtarzała, że "pomidory lubią śmietanę, a grzyby lubią cebulę", i że "pierdołami kapusty się nie okrasi" i to się sprawdza
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber Zapraszam na mojego bloga http://zwyczajnababa.blogspot.com/ |
#15
|
||||
|
||||
hihi......ja osobiscie lubię kapustę(bigos) okraszoną pierdołami..mojego męża pierdołami nie oszukam..i czasem mamy dwa bigosy....
|
#16
|
||||
|
||||
Sprawdzanie świeżości jaj
Świeże jajko po zanurzeniu w osolonej wodzie natychmiast opada i zostaje na dnie, nieświeże unosi się w wodzie i wynurza.
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber Zapraszam na mojego bloga http://zwyczajnababa.blogspot.com/ |
#17
|
||||
|
||||
Jeśli chcesz, żeby masło wyjęte prosto z lodówki szybko
zmiękło i dało się rozsmarować na kanapce, opłucz wrzątkiem miseczkę i na chwilę przykryj nią masło. Nie roztopi się, a będzie łatwe w smarowaniu.
__________________
|
#18
|
|||
|
|||
Kiedy soli zabraknie w kuchni, będzie wielka kłótnia domowa
|
#19
|
||||
|
||||
Tak Dorotko, mama tak sprawdzała...ja dzis juz nie..jakoś nigdy nie trafiłam na nieswieże...wybijam do kubka najpierw..pamiętam tez , ale słabo jajka tzn wapniaki..cos mi świta,ze były dużo wczesniej kupowane przed świetami i jakoś przechowywane..nie nadawały się do spożycia bezpośrednio, jedynie do ciast....czy ktos mógłby mnie oświecic o co w tych jajach wapniakach chodziło?
|
#20
|
||||
|
||||
Czytam,czytam z ciekawością.Od przesądów do porad kuchennych.Lubię wątki kulinarne, więc będę zaglądać.
Jedyny przesąd z jakim się spotkałam dobre 15 lat temu to uwaga cioci staruszki, pachnąca dla mnie mocno zabobonem,wyrosła zapewne z dawnych wierzeń-nie krój ziemniaczków/ do odsmażenia/ na pokrywce, bo ci wole wyrośnie.Czy to miała być sugestia do tarczycy? Nie śmiałam skomentować, bo starowinkę bardzo lubiłam. |
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Porady komputerowe | krise1 | eSenior | 640 | 05-03-2023 09:43 |
Przesdy bardzo popularne w Polsce - komentarze | Basia. | Ogólny | 38 | 25-04-2019 22:56 |
Porady prawne | weronika1 | Różności - wątki archiwalne | 1 | 11-02-2010 02:39 |
Zwyczaje i przesądy wigilijno- noworoczne | zayas | Sztuka, kulturoznawstwo | 31 | 14-12-2009 14:52 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|