menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Zdrowie > Profilaktyka i zdrowy styl życia
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 27-05-2008, 11:34
ISS's Avatar
ISS ISS jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Posty: 24
Domyślnie To się musi udać, czyli przepisy kulinarne seniorów!


Masz przepis kulinarny, gwarantowany, taki który daje potrawę niezawodną, oryginalną i zdrową? Taki, którego wykonanie nie wymaga dużego wysiłku, ani długiego czasu przygotowywania. Ważny jest efekt ! Danie zachwyca gości, wszyscy proszą o recepturę, a gospodyni skromnie spuszczając oczęta, kopiuje i rozdaje przepisy oraz zachęca biesiadników do spożywania.
Jeśli odpowiedź na powyższe pytanie brzmi: TAK!
To zapraszamy, piszcie tu, a my zadbamy, by Wasze przepisy nie poszły w zapomnienie.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 27-05-2008, 12:05
ISS's Avatar
ISS ISS jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Posty: 24
Domyślnie Zacznijmy od przystawek

Śledzie w oleju, czyli baza
Sporządzamy je i możemy gotowe podać na stół.
Również mogą stanowić bazę wyjściową do różnych modyfikacji.
Surowce:
1. 0,8 kg solonych filetów śledziowych
2. 3-4 łyżki dobrego oleju sałatkowego
3. 2 średnie cebule
4. musztarda

Przygotowanie:
1. Filety śledziowe myjemy i moczymy w misceczce około godziny, by usunąć z nich nadmiar soli. Wodę kilka razy zmieniamy i kiedy zbieleją próbujemy smakowo ich słoność.
Dbamy przy tym, by ne były zbyt słone, ale i niesłone też nie są wskazane.
2. Pod koniec odsalania, kroimy cebulę. Można ją zblanszować, lecz niekoniecznie.
(blanszowane - przelanie wrzątkiem na cedzaku).
3. Gotowe filety układamy na talerzu, wnętrzem do góry i każdy z nich smarujemy musztardą oraz kroimy na odpowiedające nam dzwonka.
4.W dosyć głębkim naczyniu lub miseczce, układamy warstwowo: cebulę i dzwonka śledziowe. Zaczynamy i kończy cebulą.
5. Zalewamy warstwy olejem.
6. Nakrywamy naczynie pokrywką, talerzykiem lub folią spożywczą i wstawiamy na lodówki. Z nieblanszowaną cebulą można przetrzymać nawet do tygodnia.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Nieprzeczytane 27-05-2008, 12:15
ISS's Avatar
ISS ISS jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Posty: 24
Domyślnie Śledź z jabłkiem w śmietanie

Surowce:
1. śledzie bazowe ( patrz powyżej)
2. duże jabłko
3. 3 czubate łyżki śmietany 18%
4. łyżeczka majonezu.

Przygotowanie:
1.Na półmiseczku układamy dzwonka śledziowe.
2. w kubaczku odmierzamy śmietanę i majonez (zwyczajny,nie ten dekoracyjny). Dokładnie mieszamy.
3. Obrane jabłko ścieramy na grubej tarce na wiórki. I nakrywamy nim śledzie.
4. Szybciutko zalewmy wszystko śmietaną, nim jabłka stracą kolor.
Gotowe! Mało roboty, a jaki smak!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Nieprzeczytane 27-05-2008, 12:32
ISS's Avatar
ISS ISS jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Posty: 24
Domyślnie Śledzie piekielne

Są następną modyfikacją śledzi bazowych.
Surowce:
1. Śledzie bazowe (patrz powyżej),
2. Jedna surowa, czerwona papryka,
3. 2 łyżki rodzynek,
4. Majonez rozrzedzony śmietaną,
5. Przyprawy: ostra papryka lub chili, trochę pieprzu.

Przygotowanie:
1 Sporządzamy sos z drobnoposiekanej papryki, śmietany z majonezem, rodzynek i przypraw,dokładnie mieszamy.Pikantność sosu zależy od gustu.
2.Układamy dzwonka śledziowe w miseczce i zalewamy sosem.'Lekko mieszamy.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Nieprzeczytane 27-05-2008, 12:40
ISS's Avatar
ISS ISS jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Posty: 24
Domyślnie Śledź z ogórkiem kiszonym i marynowanymi grzybkami

Surowce:
1. śledzie bazowe,
2. 1-2 ogórki kiszone,
3. dowolna ilość marynowanych, odsączonych z octu borowików lub podgrzybków.

Przygotowanie:
Do śledzi bazowych, w oleju dodajemy plasterki ogórka kiszonego i cienkie, lecz zachowujace kształt grzyba,płatki marynaty. Wymyślamy ciekawą dekorację i danie gotowe.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Nieprzeczytane 27-05-2008, 17:29
hannabarbara's Avatar
hannabarbara hannabarbara jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Mar 2007
Miasto: Olsztyn
Posty: 19 421
Domyślnie Schab gotowany!

Smakuje podobnie do pieczonego, ale jest delikatniejszy, bardziej soczysty i zdrowszy, bo sporządzany bez użycia tłuszczu. Nie kurczy się podczas obróbki cieplnej, a po wystudzeniu można go kroić w bardzo cieniutkie plasterki. Sporządza się prosto, bez wysiłku i bez upaprania kuchni! Tyle o zaletach.
Składniki:
1.0,7-1,0 kg schabu bez kości (wybieramy ładny, zgrabny kawałek),
2. przyprawy: vegeta (warzywko lub jarzynka), pieprz, może, lecz nie musi być granulowany czosnek.

Potrzebujemy jeszcze cienką, przezroczystą folię spożywczą i sznurek do związanie (absolutnie nie niebieski). Najlepiej kupić sobie biały średniej grubości kordonek i mieć pod ręka, by związywać wszystko, od włoszczyzny zaczynając, na mięsie kończąc.
Sposób przyrządzenia:
1. Schab myjemy, osuszamy, a następnie obsypujemy sporą ilością vegety oraz skomniej innymi przyprawami.
2. Bardzo dokładnie owijamy folią, tak aby mieć pewność, że nic nie wycieknie.
3. Jak baleron obwiązujemy sznurkiem
4. Robimy 1/2 godzinną przerwę, aby przyprawy zostały wchłonięte przez schab.
5. Wkładamy do garnka z zimną wodą i doprowadzamy wodę do wrzenia
6. Gotujemy równo 12 minut
7. Studzimy schab razem z wodą, gdy ostygnie schładzamy, go jeszcze w lodówce.
Po schłodzeniu, wyrzucamy sznurki i folię i mamy bardzo smaczne i zdrowe mięsko do chleba.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Nieprzeczytane 27-05-2008, 21:18
Ewita's Avatar
Ewita Ewita jest offline
odeszła...
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: Łódź
Posty: 8 434
Domyślnie

Cytat:
Napisał ISS
Surowce:
1. śledzie bazowe ( patrz powyżej)
2. duże jabłko
3. 3 czubate łyżki śmietany 18%
4. łyżeczka majonezu.

Przygotowanie:
1.Na półmiseczku układamy dzwonka śledziowe.
2. w kubaczku odmierzamy śmietanę i majonez (zwyczajny,nie ten dekoracyjny). Dokładnie mieszamy.
3. Obrane jabłko ścieramy na grubej tarce na wiórki. I nakrywamy nim śledzie.
4. Szybciutko zalewmy wszystko śmietaną, nim jabłka stracą kolor.
Gotowe! Mało roboty, a jaki smak!
Innowacja - śledź w śmietanie z rodzynkami.
Podobnie, ale jednak inaczej. Wyfiletowane śledzie kroimy na małe dzwonka (ok. 1,5 cm). Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, starte jabłko (skropione cytryną - nie ciemnieje) i wcześniej sparzone wrzątkiem rodzynki. Zalewamy wszystko śmietaną 18%, do której dodajemy łyżkę stołową majonezu (ja preferuję "Kielecki", bo bez konserwantów). Delikatnie mieszamy, składniki muszą się połączyć. Cała moja rodzina uwielbia tak przyrządzone śledzie!
__________________
Myślę, więc jestem... (Kartezjusz)
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Nieprzeczytane 27-05-2008, 23:12
~gość: Małpa's Avatar
~gość: Małpa
 
Posty: n/a
Domyślnie sałatka z tuńczyka-pyszna

-puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
-15dkg sera żółtego
-5 jajek ugotowanych na twardo
-1 puszka kukurydzy
-5 ogórków konserwowych
tuńczyka wyłożyc do miski z połową sosu
ser żółty oraz ogórki konserwowe pokroic w kosteczkę
wyjąc z jajek żółtka i pokroic drobno same białka,to wszystko wraz z kukurydzą delikatnie wymieszac,dodac 2 łyżki majonezu i na wierzchu sałatki pokruszyc żółtka,tak aby ją pokryły
Odpowiedź z Cytowaniem
  #9  
Nieprzeczytane 28-05-2008, 09:44
hannabarbara's Avatar
hannabarbara hannabarbara jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Mar 2007
Miasto: Olsztyn
Posty: 19 421
Domyślnie Ryba smażona w cieście piwnym

Przepis, który za chwilę opiszę pochodzi z wędkarskiego programu telewizyjnego. Posłuchałam, zapisałam i wypróbowałam. Wszyscy, którzy danie spożywali, jednogłośnie stwierdzili, że jest to przepis bombowy. Zachęcam do wypróbowania! Tajemnica sukcesu tego przepisu, tkwi w tym, by bardzo mocno schłodzona ryba i ciasto, wylądowała w bardzo gorącym oleju, na bardzo gorącej patelni.
Składniki:
1. Dowolne filety rybne, świeże, nie mrożone. Wypróbowałam sandacza, karpia, pstrąga, dorsza i mintaja.
2. Szklanka odgazowanego piwa
3. 1-2 jajka, z których wykorzystujemy tylko białko
4. dwie łyżki mąki
5. przyprawy: sól i pieprz, odrobina proszku do pieczenia
6. sok z cytryny, do natarcia ryb morskich

Przygotowanie:
1. Porcjujemy filety rybne. Odrzucamy kręgosłup i żebra. Morskie ryby zalewamy sokiem z cytryny, by pozbyć się niemiłego zapachu. W tym czasie wylewamy szklankę piwa do miseczki i zostawiamy do odgazowania.
Osolone i posypane pieprzem porcje ryby, schładzamy, zaś po wyjęciu z lodówki pozbawiamy wilgoci, odsączając je ręcznikiem papierowym.
2. Z białek ubijamy niezbyt sztywną pianę
3. Z mąki z proszkiem i odgazowanego piwa sporządzamy ciasto o konsystencji gęstej śmietany, na koniec łącząc z pianą. Wychodzi spora miska ciasta i tak ma być! Nie zapomniejcie lekko posolić.
4. Obtaczamy jeszcze przygotowane filety w suchej mące (można w woreczku foliowym) i zatapiamy w cieście.
5. Bardzo ważne jest teraz porządne schłodzenie surowców.
6. Smażymy około 3 minut w głębszym oleju, lub obracając w środku smażenia.
Zapewniam, że ryba robi furorę!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #11  
Nieprzeczytane 28-05-2008, 12:03
hannabarbara's Avatar
hannabarbara hannabarbara jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Mar 2007
Miasto: Olsztyn
Posty: 19 421
Domyślnie

Fajne potrawy kresowe. Warte szerszego omówienia!
To naturalnie o linkach Greena!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #12  
Nieprzeczytane 03-06-2008, 08:43
hannabarbara's Avatar
hannabarbara hannabarbara jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Mar 2007
Miasto: Olsztyn
Posty: 19 421
Domyślnie Łosoś marynowany

Sporządza się wiosną, kiedy w sklepach są świeże łososie. Bardzo pracochłonne, ale imponująco smaczne.
Składniki potrawy:
1.Spory łosoś, naturalnie bardzo świeży
2.1i1/2 kg cytryn
3. Przyprawy: vegeta i pieprz
4. Oliwa z oliwek
5. cebulki - dowolna ilość
6. Do dekoracji : kolorawa papryka(surowa), oliwki, z pestką.
Sprawdźcie sami, bez pestki są mniej smaczne i bardziej rozlazłe.

Przygotowanie:
Najtrudniej jest całego łososia poporcjować. Potem to już leci z górki.
1.A więc, na wstępie, precyzyjnie, lekko podważając nożem, zdejmujemy z całego łososia skórę. Ostrym nożem, w poprzek ryby, wycinamy cieniutkie płatki. Wielkość dowolna, jak się uda. Postępujemy tak, aż do kręgosłupa z żebrami.
2. Wyciskamy sok z cytryn. Proporcja winna być taka: Na 2 kg łososia, 7 dużych cytryn.
3.Układamy w szklanym naczyniu płatki rybne, przesypane vegetą i pieprzem i zalewamy sokiem z cytryn.
4.Marynatę trzymamy w lodówce. Najkrócej 6-12 godzin, ale można przetrzymać i 3 tygodnie.
5. Przed podaniem na stół (2-3 godziny), wyjmujemy porcje łososia z marynaty, przekładamy cebulką i zalewamy oliwą z oliwek.
6. Gdy smaki przenikną do ryby, układamy na półmisku dekorując papryką i oliwkami.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #13  
Nieprzeczytane 11-06-2008, 18:51
hannabarbara's Avatar
hannabarbara hannabarbara jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Mar 2007
Miasto: Olsztyn
Posty: 19 421
Domyślnie Kapuśniak odchudzający

Jak sama nazwa wskazuje, polecam ja wszystkim, którzy chętnie trochę centymetrów chcą zgubić. Jest to naprawdę zupa bardzo smaczna (szczególnie teraz, gdy kapusta jest młoda) i o dziwo, bardzo sycąca.
Składniki:
1. Nieduża pierś z kurczaka
2. Zioła prowansalskie, tymianek , szczypta oregano
3. Cała młoda kapusta, wybieramy soczyście zieloną, o lużnych liściach
4.Czerwona papryka - cała, bez pestek
5. Pęczek młodej włoszczyzny
6. Lyżka oliwy
7. sól i pieprz do smaku, koper lub siekana natka do posypania
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę można w paseczki. Kapustę również szatkujemy.Wkładamy do sporego garnka i zalewamy zimną wodą.
Uwaga! Gdy gotujemy wywary warzywne, lub mięsne, zawsze zalewmy zimną wodę, by składniki przeszły do cieczy.
Odwrotnie, wrzucamy wszystko do wrzątku, gdy mamy zamiar wodę odlać.

Pierś kurczaka kroimy na paski, które następnie przesypujemy ziołami i przesmażamy na oleju. Dopiero podsmażone wrzucamy do zupy.
Gotujemy około 30-40 munut.

Można jeść dowoli, bez obawy o przytycie. Zupa zawiera dużo błonnika, więc znosi efekty łakomstwa.
Nie ma ziemniaków!
Dla osób, którym tak bardzo nie zależy na chudnięciu, polecam do niej kromkę chleba z masłem. Pychotka!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #14  
Nieprzeczytane 12-06-2008, 09:02
largetto's Avatar
largetto largetto jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2006
Miasto: Ojczyzna
Posty: 1 679
OK

Haniu dziękuję za przepis - proste ale bardzo smaczne, no i mało kalorii
__________________



\"Muzyka powinna zapalać płomień w sercu mężczyzny i napełniać łzami oczy kobiety\"
Beethoven


Odpowiedź z Cytowaniem
  #15  
Nieprzeczytane 12-06-2008, 09:45
Alsko's Avatar
Alsko Alsko jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 34 899
Domyślnie Popiersia kurze w sosie czosnkowo-pomidorowym

Składniki:
2 piersi kurze
główka czosnku
pomidory (ilość ustala kucharka )
1 cebula
20 g 18% śmietany
oliwa

Mięso pokroić na spore kawałki, posolić. Ułożyć na półmisku, pokryć cienko pokrajanymi ząbkami czosnku (na 2 piersi wychodzi mi prawie cała główka). Przykryte folią wstawić na minimum 2 godziny do lodówki, można na całą noc.
Pomidory obrać. Zimą można je zastąpić małą puszeczką koncentratu lub pomidorami bez skórki z kartonowego pojemniczka.
Mięso obsmażyć na oliwie (nie obsypuję mąką), zdjąwszy uprzednio płatki czosnku, przełożyć do rondla.
Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, pod koniec szklenia wrzucić czosnek (nie przyrumienić, bo zgorzknieje). Podlać wodą i całość dolać do rondla. Dodać rozciapciane pomidory (jeśli używam koncentratu - dodaję go do śmietany). Dusić do miękkości.
Zaprawić śmietaną.

Może to i nie dietetyczne, ale pyszne, jeśli lubi się czosnek!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #16  
Nieprzeczytane 12-06-2008, 13:43
Alsko's Avatar
Alsko Alsko jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 34 899
Domyślnie Absolutnie niedietetyczne kulki czekoladowe

Składniki:
10 dag mąki
10 dag masła
10 dag cukru miałkiego
5 dag kakao
zapach (rumowy, arakowy, migdałowy) lub kieliszek rumu.

Suchą mąkę uprażyć na suchej patelni na złoto. Kiedy wystygnie, połączyć wszystkie składniki, wyrobić. Formować małe kulki, można je obtoczyć w tartej czekoladzie.
Ułożyć je tak, aby się nie zlepiały, wstawić na kilka godzin do lodówki.

Kiedyś dostałam w prezencie paczkę wiedeńskich karbowanych okrągłych bibułek-babeczek, świetnie się nadawały do kulek, ale się skończyły

Zażywać jako lekarstwo na np. jesienne chandry
Odpowiedź z Cytowaniem
  #17  
Nieprzeczytane 12-06-2008, 15:30
Stanley's Avatar
Stanley Stanley jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Miasto: Morze
Posty: 1 522
Domyślnie

A może byście w końcu dały jakiś przepis dla kogoś co nie przypala wody na kawę.Coś co nie wymaga " rozciapciania" 100 składników i trwa godzinę. Czytam i szukam jakiegoś czegoś i tu nic wszystko dla wtajemniczonych./I coś co nie jest kurze mieso to miecho a nie popiersia jakieś/.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #18  
Nieprzeczytane 12-06-2008, 15:55
Alsko's Avatar
Alsko Alsko jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 34 899
Domyślnie Ty Marudo jedna! Stanley,

kulki-trufelki czekoladowe umiałam robić dziecięciem będąc. Jaka to filozofia? Nic nie trzeba piec. Masz tylko 4 składniki.
I jesteś łasuchem, więc????????
Odpowiedź z Cytowaniem
  #19  
Nieprzeczytane 12-06-2008, 17:46
Ola Dudzisz Ola Dudzisz jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Posty: 104
Domyślnie

Naleśniki z nadzieniem orzechowo-sezamowym i konfiturą wiśniową
Składniki:

Farsz:
• 500g mieszanki orzechów
• 100g sezamu
• 100ml miodu
• 100ml śmietanki 30%
• 1 opakowanie mrożonych wiśni bez pestek
• 100g cukru pudru
• 100ml wody
• 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej

Ciasto naleśnikowe:
• 1 szklanka mąki
• 0,5 szklanki mleka
• 0,5 szklanki wody
• 2 żółtka
• szczypta soli

Sposób przyrządzenia:

Zmiksuj wszystkie składniki, a przed samym smażeniem ubij pianę z 2 białek i dodaj do ciasta. Na patelni rozgrzej olej, lub odrobinę słoniny i usmaż placki. Na patelni rozpuść miód, a następnie wrzuć do niego orzechy i sezam. Ciągle mieszając, zrumień mieszankę. Jak już mieszanka uzyska odpowiedni kolor, wlej śmietankę i lekko odparuj farsz do otrzymania odpowiedniej, miękkiej konsystencji. W rondlu ugotuj syrop z cukru i wody. Po zagotowaniu wrzuć do niego wiśnie. Podduś krótko konfiturę i zagęść ją zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody. Placki naleśnikowe posmaruj farszem orzechowym i konfiturą z wiśni, następnie zwiń. Podawaj ozdobione konfiturą z wiśni. Naleśniki smakują wybornie na ciepło i na zimno. Smacznego!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #20  
Nieprzeczytane 12-06-2008, 18:05
hannabarbara's Avatar
hannabarbara hannabarbara jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Mar 2007
Miasto: Olsztyn
Posty: 19 421
Domyślnie Łatwe,proste i smaczne

Pomidory z mozarellą
Składniki:
1.pomidory - dowolna ilość
2.kulka sera Mozarella - dowolna ilość do wykorzystania
3.świeże listki bazylii
4.Przyprawy - sól i pieprz
Sposób wykonania:

Umyte pomidory pokroić w plasterki, Mozarellę w cieniutkie płatki. Ułożyć na talerzu w ciekawą kompozycję. Doprawic do smaku. Udekorować listkami bazylii.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Kuchnia dla ignoranta, przepisy. kufa86 Kuchnia, kulinaria 79 30-09-2022 13:51
Emeryt musi mieć konto bankowe - komentarze lecher Ogólny 32 29-06-2022 08:21
Przepisy kulinarne krise1 Kuchnia, kulinaria 552 31-10-2017 05:53
Czy film musi być gorszy od książki, obsadzenie ról, plotki o aktorach. kufa86 Film, teatr 77 30-12-2016 09:25
Nowe przepisy w niektórych aptekach lawenda Choroby, badania, terapie 4 02-06-2009 18:15

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 16:55.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.