|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1
|
|||
|
|||
Jarmuż
Korzystacie w swojej kuchni jarmużu? Przyznam, że dopóki nie pojawił się w biedronce to jakoś o nim nie myślałam, a teraz co chwilę znajduję przepisy z wykorzystaniem go.
|
#2
|
|||
|
|||
Też zauważyłam, że jest na to moda
|
#3
|
|||
|
|||
A sama próbowałaś coś z niego robić? Ja jestem na etapie eksperymentów .
|
#4
|
||||
|
||||
Jarmuż
Ja używam jarmużu do robienia soków.
Polecam połączenie: - marchew - jabłko - jarmuż - sok z cytryny Niektórzy dodają również jarmuż do sałatek |
#5
|
|||
|
|||
Korzystam i to bardzo często Jest zdrowy a do tego taki smaczny. Chętnie podsunę ci danie do eksperymentów, jeżeli lubisz ryby na pewno ci zasmakuje. Jest to pstrąg pieczony w folii z duszonym jarmużem z czosnkiem i skórką z cytryny. Bardzo fajne lekkie danie.
Składniki do przygotowania ryby: 1 Pstrąg (wypatroszony) – ja zamawiam z Internetu na http://dobreryby.pl/ , kocham świeże ryby 2 plastry cytryny Świeże zioła (ja używam bazylii i oregano) 1 łyżeczka masła Pieprz, sól oliwa Składniki do przygotowania jarmużu: 200 g jarmużu starta skórka 1 cytryny 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła Najpierw pstrąg: Pstrąga oczywiście na początku myjemy, skrobiemy i oczyszczamy. Środek rybki solimy, pieprzymy, rozkładamy na nim cząstki masła oraz ziół. Kroimy plastry cytryny na poł i również wkładamy do środka. Rozkładamy folię aluminiową, smarujemy oliwą, kładziemy na nią pstrąga i zawijamy folię w kopertę. Pieczemy przez ok 25min. w piekarniku nagrzanym do 180st. Teraz jarmuż: Rozpuszczamy masło i dod. cebulę oraz czosnek. Czekamy aż się zaszklą, dod. jarmuż i podsmażamy. Co pewien czas podlewamy wodą i dusimy aż jarmuż stanie się miękki. Na koniec solimy, pieprzymy dodajemy startą skórkę z cytryny. |
#6
|
|||
|
|||
Ooo, takiej rybki z jarmużem jeszcze nigdy nie próbowałam. Dzięki za ten przepis!
|