menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 29-03-2015, 20:27
kalina3 kalina3 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2014
Posty: 638
Domyślnie Jarmuż


Korzystacie w swojej kuchni jarmużu? Przyznam, że dopóki nie pojawił się w biedronce to jakoś o nim nie myślałam, a teraz co chwilę znajduję przepisy z wykorzystaniem go.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 30-03-2015, 14:07
maryla68 maryla68 jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Jul 2014
Miasto: Zielonka
Posty: 97
Domyślnie

Też zauważyłam, że jest na to moda
Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Nieprzeczytane 28-04-2015, 09:14
kalina3 kalina3 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2014
Posty: 638
Domyślnie

A sama próbowałaś coś z niego robić? Ja jestem na etapie eksperymentów .
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Nieprzeczytane 23-03-2016, 13:55
Iwona1957's Avatar
Iwona1957 Iwona1957 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Mar 2016
Miasto: Piotrków Trybunalski
Posty: 7
Domyślnie Jarmuż

Ja używam jarmużu do robienia soków.
Polecam połączenie:
- marchew
- jabłko
- jarmuż
- sok z cytryny
Niektórzy dodają również jarmuż do sałatek
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Nieprzeczytane 22-04-2016, 12:22
patllinka patllinka jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Jan 2016
Miasto: Poznań, Polska
Posty: 9
Domyślnie

Korzystam i to bardzo często Jest zdrowy a do tego taki smaczny. Chętnie podsunę ci danie do eksperymentów, jeżeli lubisz ryby na pewno ci zasmakuje. Jest to pstrąg pieczony w folii z duszonym jarmużem z czosnkiem i skórką z cytryny. Bardzo fajne lekkie danie.

Składniki do przygotowania ryby:

1 Pstrąg (wypatroszony) – ja zamawiam z Internetu na http://dobreryby.pl/ , kocham świeże ryby
2 plastry cytryny
Świeże zioła (ja używam bazylii i oregano)
1 łyżeczka masła
Pieprz, sól
oliwa

Składniki do przygotowania jarmużu:

200 g jarmużu
starta skórka 1 cytryny
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła

Najpierw pstrąg:
Pstrąga oczywiście na początku myjemy, skrobiemy i oczyszczamy. Środek rybki solimy, pieprzymy, rozkładamy na nim cząstki masła oraz ziół. Kroimy plastry cytryny na poł i również wkładamy do środka. Rozkładamy folię aluminiową, smarujemy oliwą, kładziemy na nią pstrąga i zawijamy folię w kopertę.
Pieczemy przez ok 25min. w piekarniku nagrzanym do 180st.

Teraz jarmuż:
Rozpuszczamy masło i dod. cebulę oraz czosnek. Czekamy aż się zaszklą, dod. jarmuż i podsmażamy. Co pewien czas podlewamy wodą i dusimy aż jarmuż stanie się miękki. Na koniec solimy, pieprzymy dodajemy startą skórkę z cytryny.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Nieprzeczytane 26-04-2016, 10:31
kalina3 kalina3 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2014
Posty: 638
Domyślnie

Ooo, takiej rybki z jarmużem jeszcze nigdy nie próbowałam. Dzięki za ten przepis!
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:44.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.