menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 16-02-2012, 15:51
aniak2015's Avatar
aniak2015 aniak2015 jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: Śląskie
Posty: 317
Domyślnie samotny senior przygotowanie posiłków


Wątek dotyczy sposobu przygotowania posiłków i ich rodzajów.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 16-02-2012, 17:27
slava's Avatar
slava slava jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Oct 2010
Posty: 35 184
Domyślnie

Cytat:
Napisał aniak2015
Wątek dotyczy sposobu przygotowania posiłków i ich rodzajów.

Witaj Aniu.
Wątek o gotowaniu, już jest, to pewnie nie znajdziesz chętnych do pisania.
Ale kto wie, życzę z powodzenia całego serca powodzenia.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Nieprzeczytane 16-02-2012, 18:51
aniak2015's Avatar
aniak2015 aniak2015 jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: Śląskie
Posty: 317
Domyślnie

Przygotowanie posiłków dla seniora nie jest proste czy dania jednogarnkowe czy nastawić się na dwa dania i co jest najważniejsze w posiłkach,czy mrozić nie zużytą porcję jak wyglądają śniadania,kolacje .Poszłam na łatwiznę i korzystałam z gotowych potraw ale na dłuższy okres jest to nierealne,Pozdrawiam
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Nieprzeczytane 16-02-2012, 23:24
emka46's Avatar
emka46 emka46 jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Dec 2006
Miasto: Trójmiasto
Posty: 3 030
Domyślnie

Wszystko ugotowane w nadmiarze wędruje do zamrażalnika w małych pojemnikach, potem jak znalazł. Świeże porcjuję i też mroże.
Pierogi specjalnie robię w wiekszych ilościach, po obgotowaniu dzielę na porcje i mrożę.
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Nieprzeczytane 17-02-2012, 08:04
aniak2015's Avatar
aniak2015 aniak2015 jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: Śląskie
Posty: 317
Domyślnie

mrożenie dobry sposób,żeby zachować świeżość pożywienia i mając pojemniki dzielimy na porcje i:jak postępujemy np.z zupą w której były też ziemniaki jak postępować z pierogami kwestia obgotowania i osuszyć je żeby się nie pokleiły?Dziś będą na obiad pierogi z serem i jaki dodatek zastosować śmietanka 18"kefir?Pozdrawiam
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Nieprzeczytane 17-02-2012, 08:23
aniak2015's Avatar
aniak2015 aniak2015 jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: Śląskie
Posty: 317
Domyślnie

Sposób na zrobienie pierożków,żeby ciasto było miękkie i lekkostrawne mąka,jajka,woda a do sera półtłustego ?I jak zlepiać ręcznie czy maszynką?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Nieprzeczytane 17-02-2012, 08:55
liha11's Avatar
liha11 liha11 jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: śląskie
Posty: 391
Domyślnie

miekkie ciasto w pierozkach :
- make zarobic ciepla woda
- dodac samo zoltko
- szczypte soli
- rozwalkowane ciasto kroje nozem na kwadraty
- bialko dodaje do farszu
- lepie recznie
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Nieprzeczytane 17-02-2012, 14:49
aniak2015's Avatar
aniak2015 aniak2015 jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: Śląskie
Posty: 317
Domyślnie

Pierożki wyśminite część zjadłam a resztę obgotowałam gdy wystygną zamrożę na 2 godz spokój z jedzeniem i dojadaniem wychodzę z założenia,że mając już te 50 +powinniśmy zwracać uwagę co jemy i jak często.Na jutro mam kapustę świeża chociaż nie wiem co z niej zrobić może kapuśniak?Pozdrawiam
Odpowiedź z Cytowaniem
  #9  
Nieprzeczytane 18-02-2012, 08:43
aniak2015's Avatar
aniak2015 aniak2015 jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: Śląskie
Posty: 317
Domyślnie

proszę o podpowiedź dot.gotowania kapusty na kapuśniak czy ją zaparzamy czy wkładamy bezpośrednio do przyrządzonego wywaru.Dodatki wg,uznania i końcowy etap czy robimy zapalankę ?Pozdrawiam
Odpowiedź z Cytowaniem
  #10  
Nieprzeczytane 18-02-2012, 14:12
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Cytat:
Napisał aniak2015
proszę o podpowiedź dot.gotowania kapusty na kapuśniak czy ją zaparzamy czy wkładamy bezpośrednio do przyrządzonego wywaru.Dodatki wg,uznania i końcowy etap czy robimy zapalankę ?Pozdrawiam
JEŚLI TO JEST KAPUSTA BIAŁA TO JA NAJPIERW KROJE,POTEM SOLE I DOPIERO WRZUCAM NA WRZATEK I PO MINUCIE ODCEDZAM PIERWSZĄ WODEI PONOWNIE ZALEWAM,DODAJĘ WARZYWA ROZDROBNIONE,KOSTKE BULIONOWĄ,KAWAŁEK MIĘSKA NP;SKRZYDEŁKA ,POD KONIEC DODAJE TROCHĘ KONCENTR.POMIDOROWEGO,PRZYPRAWY I MOŻNA DODAĆ TEŻ LEKKĄ ZASMAŻKĘ Z MASEŁKA I GOTOWE.KAPUSTĘ ROBIE NA PÓŁ GĘSTO,WTEDY MOŻNA ZJEŚĆ Z PIECZYWEM LUB Z UGOTOW.ZIEMNIACZKAMI W MUNDURKU POKROJONYMI I ODSMAŻONYMI NA MASEŁKU,SMACZNEGO.TO BYŁO ULUBIONE JADŁO MOJEJ BABCI.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #11  
Nieprzeczytane 19-02-2012, 08:45
aniak2015's Avatar
aniak2015 aniak2015 jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: Śląskie
Posty: 317
Domyślnie

Witam seniorow w niedzielne przedpołudnie obiadek dzisiaj u niejednej osoby rosołek wiadomo może być z rożnych rodzajów mięs ale interesuje mnie rosół ,żeby nie był tlusty?Jak zebrać tłuszcz pływający na wierzchu? Pozatym makaron domowej roboty krojony ręcznie czy maszynką ?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #12  
Nieprzeczytane 24-02-2012, 20:02
aniak2015's Avatar
aniak2015 aniak2015 jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: Śląskie
Posty: 317
Domyślnie

Witam samotnych seniorów w dalszym ciągu temat przygotowania posilków dotyczy tluszczu czy używamy masla,czy margaryny?olej do smażenia czy smalec?Jaką wędlinę kupować?Pozdrawiam
Odpowiedź z Cytowaniem
  #13  
Nieprzeczytane 24-02-2012, 20:25
zosinek's Avatar
zosinek zosinek jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: powiśle
Posty: 1 188
Domyślnie

Cytat:
Napisał aniak2015
Witam samotnych seniorów w dalszym ciągu temat przygotowania posilków dotyczy tluszczu czy używamy masla,czy margaryny?olej do smażenia czy smalec?Jaką wędlinę kupować?Pozdrawiam


O TŁUSZCZACH ZWIERZĘCYCH DO KTÓRYCH Z PEWNOŚCIĄ NALEŻY SMALEC ZAPOMNIJ !!!!!!!! Tylko olej a z braku można margarynę ale tę na której pisze że można używać do smażenia.
__________________
"Innego życia nie będzie".
Odpowiedź z Cytowaniem
  #14  
Nieprzeczytane 24-02-2012, 21:21
polwieczna polwieczna jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: Warszawa
Posty: 879
Domyślnie

Cytat:
Napisał aniak2015
Witam samotnych seniorów w dalszym ciągu temat przygotowania posilków dotyczy tluszczu czy używamy masla,czy margaryny?olej do smażenia czy smalec?Jaką wędlinę kupować?Pozdrawiam
Witam! Jaka? Zadnej! Nalezy piec i dusic sobie w domku. w zasadzie kazda pieczen nadaje sie pozniej do jedzenia na zimno. Z margarynami to jedynie te nie utwardzane, w kubeczkach, najlepszy jest benecol, choc sa opinie ze jednak maslo ale klarowane i mimo wszystko smalec jest zdrowszy niz oleje, a ja tyle lat smazylam na olejach...echhh
Odpowiedź z Cytowaniem
  #15  
Nieprzeczytane 26-02-2012, 20:52
aniak2015's Avatar
aniak2015 aniak2015 jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: Śląskie
Posty: 317
Domyślnie

Jak przygotowywać śniadania,kolacje chleb{pszenny,żytni,}czy jest jakaś lekkostrawna sałatka,Mleko,nowalijki,Nie mówimy tu o diecie bo smaki u nas seniorów już nie takie jak kiedyś i samo to wymaga od nas innego przygotowania.Pozdrawiam
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Klub Senior Cafe - przygotowanie do nowej wersji admin Informacje 76 16-10-2018 21:24
Zamieszkajmy razem - nie musisz być samotny i biedny Optymistka Miłość, przyjaźń, związki, samotność 451 13-05-2018 22:34
Samotny jak bezdomny? - komentarze Basia. Ogólny 15 03-02-2018 20:57
Samotny rodzic szuka mieszkania,za opiekę Łódź/okolice roksana98@o2.pl Różne 0 27-02-2010 17:59
Samotny rodzic szuka mieszkania,za opiekę Łódź/okolice roksana98@o2.pl Łódź 0 27-02-2010 17:57

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:49.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.