menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 01-11-2011, 12:40
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie Jesienno-zimowe zupy /Eintopfy)


Właśnie dzisiaj była u nas taka "wypasiona" grochówka!Niebo w gębie. Cały sekret dobrej grochówki polega chyba na tym,żeby zrobiło się z niej takie grochowe "puree".
Jakoś tak jesienią zaczynają nas brać smaki na zupska jednogarnkowe?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 01-11-2011, 12:45
Scarlett Scarlett jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Posty: 27 416
Domyślnie

Roziu, nie zastanawiam się dzisiaj nad grochówką
Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Nieprzeczytane 01-11-2011, 17:47
~gość: maja59's Avatar
~gość: maja59
 
Posty: n/a
Domyślnie

A może kwaśnica inaczej lekki kapuśniaczek na wędzonych żeberkach wieprzowych i wędzonych kościach, ziemniaczki podajemy na osobnym talerzyku. Mniam.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Nieprzeczytane 02-11-2011, 11:01
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie

Zdecydowanie żur!Zur na wędzonych żeberkach z ziemniakami!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Nieprzeczytane 04-11-2011, 00:15
emka46's Avatar
emka46 emka46 jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Dec 2006
Miasto: Trójmiasto
Posty: 3 030
Domyślnie

Cytat:
Napisał koala
A może kwaśnica inaczej lekki kapuśniaczek na wędzonych żeberkach wieprzowych i wędzonych kościach, ziemniaczki podajemy na osobnym talerzyku. Mniam.

I ziemniaczki okraszone skwareczkami i przysmażona cebulką;
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Nieprzeczytane 04-11-2011, 07:27
Nika's Avatar
Nika Nika jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2007
Miasto: Małopolska,Kraków
Posty: 36 760
Domyślnie

Zdecydowanie krupnik pożywny i zdrowy, najlepiej na mostku cielęcym, z koperkiem.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Nieprzeczytane 04-11-2011, 08:24
Dorota45's Avatar
Dorota45 Dorota45 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: lubuskie
Posty: 2 870
Domyślnie

A może zupa gulaszowa ? Pożywna i rozgrzeająca
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber

Zapraszam na mojego bloga
http://zwyczajnababa.blogspot.com/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Nieprzeczytane 04-11-2011, 08:48
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie

niko?A na jakiej kaszy robisz ten krupnik?
Słyszałam,że dobrze wychodzi krupnik na żołądkach z drobiu,albo wogóle na podrobach?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #9  
Nieprzeczytane 04-11-2011, 11:01
Nika's Avatar
Nika Nika jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2007
Miasto: Małopolska,Kraków
Posty: 36 760
Domyślnie

Róziu-krupnik na podrobach jest wyśmienity,ale powoli rezygnuję z tej opcji, bo drobiowe podroby mają dużo cholesterolu,a ja też mam podwyższony poziom.Kasz-najczęściej jęczmienna średniej grubości, czasem pęcak dla zdrowotności.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #10  
Nieprzeczytane 04-11-2011, 11:52
Nika's Avatar
Nika Nika jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2007
Miasto: Małopolska,Kraków
Posty: 36 760
Domyślnie

Mnie najbardziej ze wszystkich zupek rozgrzewa rosołek z wsiowego kogutka z dużą ilością drobnego lanego ciasta i sporą ilością natki z pietruszki.Mogłabym jeść codziennie.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #11  
Nieprzeczytane 04-11-2011, 13:38
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie

Pęczak,to taka najgrubsza kasza?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #12  
Nieprzeczytane 06-11-2011, 17:23
zosinek's Avatar
zosinek zosinek jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: powiśle
Posty: 1 188
Domyślnie

Roziu spójrz na link o kaszy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kasza_j%C4%99czmienna
__________________
"Innego życia nie będzie".
Odpowiedź z Cytowaniem
  #13  
Nieprzeczytane 06-11-2011, 22:07
Nika's Avatar
Nika Nika jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2007
Miasto: Małopolska,Kraków
Posty: 36 760
Domyślnie

Przepraszam Róziu, że ci nie odpowiedziałam w porę, gdzieś mnie poniosło widocznie.U nas pęcak to ta najgrubsza kasza.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #14  
Nieprzeczytane 05-02-2012, 11:45
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie

Dzisiaj zrobiłam fasolkę po bretońsku.Nie wiem,czy zalicza się do zup,ale na te mrozy jest wspaniała!
Ciekawe,czy Bretończycy znają taką potrawę?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #15  
Nieprzeczytane 05-02-2012, 13:56
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

To pewnie znajomośc taka sama jak sledzia po japońsku w Japonii,albo ryby po grecku w Grecji..hihi
Odpowiedź z Cytowaniem
  #16  
Nieprzeczytane 06-02-2012, 12:58
zosinek's Avatar
zosinek zosinek jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: powiśle
Posty: 1 188
Domyślnie

A mnie się marzą pierogi ruskie. Zrobię je wkrótce...
__________________
"Innego życia nie będzie".
Odpowiedź z Cytowaniem
  #17  
Nieprzeczytane 06-02-2012, 18:26
Ninka50's Avatar
Ninka50 Ninka50 jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Dec 2011
Miasto: Pszczyna
Posty: 280
Domyślnie

A mnie się marzą pierogi z mięsem polane tłuszczykiem z wędzonej słoninki. Zosinek Ty zrobisz a ja pewnie kupię w B.... bo są w promocji.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #18  
Nieprzeczytane 06-02-2012, 18:33
Ninka50's Avatar
Ninka50 Ninka50 jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Dec 2011
Miasto: Pszczyna
Posty: 280
Domyślnie

A co do zupy dzisiaj mieliśmy pomidorową z ryżem też pycha.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #19  
Nieprzeczytane 10-02-2012, 12:40
zosinek's Avatar
zosinek zosinek jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: powiśle
Posty: 1 188
Domyślnie

U mnie pierogi ruskie. To nie zupa ale także bardzo syte.
__________________
"Innego życia nie będzie".
Odpowiedź z Cytowaniem
  #20  
Nieprzeczytane 10-02-2012, 13:25
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

zrobiłam dzis gęstą zupę kartoflaną z dodatkiem podsmażonego boczku wędzonego...chciałam taka chłopską jak za dawnych czasów na wsiach bywała....grube kawałki ziemniaków, marchewki i selera dla koloru w piórkach, cebuli zesmażonej na tłuszczyku po boczku, majeranek....stoi , dojrzewa do obiadu jednodaniowego...(ale ten boczek to nie boczek niegdysiejszy...słąbo sie wytapia, zapachu ledwo, ledwo...nie chrupie po zesmażeniu...ot inne świnie zdisiejsze...hihi)
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Ferie zimowe z "adoptowaną" babcią lub dziadkiem - komentarze halina37l Ogólny 16 12-11-2019 14:18
Zimowe zajęcia Ryszard2 Hobby, pasje 27 05-11-2010 20:30
Zimowe zagrożenia i pielęgnacja skóry - komentarze krystynka Ogólny 2 12-01-2010 20:49
Sezonowe zaburzenie afektywne: jak pokonać jesienno-zimową depresję - komentarze Waanda Ogólny 0 15-12-2009 21:54

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:01.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.