|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1
|
||||
|
||||
Jesienno-zimowe zupy /Eintopfy)
Właśnie dzisiaj była u nas taka "wypasiona" grochówka!Niebo w gębie. Cały sekret dobrej grochówki polega chyba na tym,żeby zrobiło się z niej takie grochowe "puree".
Jakoś tak jesienią zaczynają nas brać smaki na zupska jednogarnkowe? |
#2
|
|||
|
|||
Roziu, nie zastanawiam się dzisiaj nad grochówką
|
#3
|
||||
|
||||
A może kwaśnica inaczej lekki kapuśniaczek na wędzonych żeberkach wieprzowych i wędzonych kościach, ziemniaczki podajemy na osobnym talerzyku. Mniam.
|
#4
|
||||
|
||||
Zdecydowanie żur!Zur na wędzonych żeberkach z ziemniakami!
|
#5
|
||||
|
||||
Cytat:
I ziemniaczki okraszone skwareczkami i przysmażona cebulką;
__________________
|
#6
|
||||
|
||||
Zdecydowanie krupnik pożywny i zdrowy, najlepiej na mostku cielęcym, z koperkiem.
|
#7
|
||||
|
||||
A może zupa gulaszowa ? Pożywna i rozgrzeająca
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber Zapraszam na mojego bloga http://zwyczajnababa.blogspot.com/ |
#8
|
||||
|
||||
niko?A na jakiej kaszy robisz ten krupnik?
Słyszałam,że dobrze wychodzi krupnik na żołądkach z drobiu,albo wogóle na podrobach? |
#9
|
||||
|
||||
Róziu-krupnik na podrobach jest wyśmienity,ale powoli rezygnuję z tej opcji, bo drobiowe podroby mają dużo cholesterolu,a ja też mam podwyższony poziom.Kasz-najczęściej jęczmienna średniej grubości, czasem pęcak dla zdrowotności.
|
#10
|
||||
|
||||
Mnie najbardziej ze wszystkich zupek rozgrzewa rosołek z wsiowego kogutka z dużą ilością drobnego lanego ciasta i sporą ilością natki z pietruszki.Mogłabym jeść codziennie.
|
#11
|
||||
|
||||
Pęczak,to taka najgrubsza kasza?
|
#12
|
||||
|
||||
Roziu spójrz na link o kaszy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kasza_j%C4%99czmienna
__________________
"Innego życia nie będzie". |
#13
|
||||
|
||||
Przepraszam Róziu, że ci nie odpowiedziałam w porę, gdzieś mnie poniosło widocznie.U nas pęcak to ta najgrubsza kasza.
|
#14
|
||||
|
||||
Dzisiaj zrobiłam fasolkę po bretońsku.Nie wiem,czy zalicza się do zup,ale na te mrozy jest wspaniała!
Ciekawe,czy Bretończycy znają taką potrawę? |
#15
|
||||
|
||||
To pewnie znajomośc taka sama jak sledzia po japońsku w Japonii,albo ryby po grecku w Grecji..hihi
|
#16
|
||||
|
||||
A mnie się marzą pierogi ruskie. Zrobię je wkrótce...
__________________
"Innego życia nie będzie". |
#17
|
||||
|
||||
A mnie się marzą pierogi z mięsem polane tłuszczykiem z wędzonej słoninki. Zosinek Ty zrobisz a ja pewnie kupię w B.... bo są w promocji.
|
#18
|
||||
|
||||
A co do zupy dzisiaj mieliśmy pomidorową z ryżem też pycha.
|
#19
|
||||
|
||||
U mnie pierogi ruskie. To nie zupa ale także bardzo syte.
__________________
"Innego życia nie będzie". |
#20
|
||||
|
||||
zrobiłam dzis gęstą zupę kartoflaną z dodatkiem podsmażonego boczku wędzonego...chciałam taka chłopską jak za dawnych czasów na wsiach bywała....grube kawałki ziemniaków, marchewki i selera dla koloru w piórkach, cebuli zesmażonej na tłuszczyku po boczku, majeranek....stoi , dojrzewa do obiadu jednodaniowego...(ale ten boczek to nie boczek niegdysiejszy...słąbo sie wytapia, zapachu ledwo, ledwo...nie chrupie po zesmażeniu...ot inne świnie zdisiejsze...hihi)
|
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Ferie zimowe z "adoptowaną" babcią lub dziadkiem - komentarze | halina37l | Ogólny | 16 | 12-11-2019 14:18 |
Zimowe zajęcia | Ryszard2 | Hobby, pasje | 27 | 05-11-2010 20:30 |
Zimowe zagrożenia i pielęgnacja skóry - komentarze | krystynka | Ogólny | 2 | 12-01-2010 20:49 |
Sezonowe zaburzenie afektywne: jak pokonać jesienno-zimową depresję - komentarze | Waanda | Ogólny | 0 | 15-12-2009 21:54 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|