menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 14-02-2014, 15:07
maria123's Avatar
maria123 maria123 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: śląskie
Posty: 39
Domyślnie pierogi z farszem z kaszy gryczanej i sera


Ciasto .2 szklanki maki zalać pol szklanki wrzątku niech trochę przestygnie wyrobić , nie dodawać jajka .Farsz 150 g ugotowanej kaszy ,100g twarogu zrumieniona cebulkę , sol .pieprz Podawać polane gęsta śmietana posypane pietruszka .
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 14-02-2014, 21:41
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Czy to będzie wątek o fajnych pierogach?
Może być!
Pierogów nigdy za wiele,a zwłaszcza domowych.Przepis na ciasto także każda gospodyni ma swój w zanadrzu.Można sie przecież podzielić.Poszukam i ja.
No ,to dawaj Mario dalej.

To już zapisałam.Dzięki.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Nieprzeczytane 14-02-2014, 21:42
toy_'s Avatar
toy_ toy_ jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Posty: 10 254
Domyślnie

a moja babcia robila bez sera i z sosem grzybowym
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Nieprzeczytane 15-02-2014, 19:09
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie

Jadłam kiedyś(4 lata temu),w starym schronisku na Hali Boraczej,(Beskidy),pierogi z bryndzą i koperkiem!Smak-nie do opisania pychota!

Pierogi!Temat rzeka!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Nieprzeczytane 15-02-2014, 19:51
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Mam kilka przepisów na ciasto .
Pierwszy : /
/z netu, autorka wygrała nim jakiś konkurs kulinarny, parę lat temu.Schowałam go sobie i często stosuję. Ciasto jest ,nazwę je tak- mocne/.

Składniki:
Ciasto:
40 dkg mąki pszennej
1 jajko
ź szklanki wody mineralnej gazowanej
ź szklanka mleka
2 łyżki oliwy
sól do smaku


Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać i wymieszać z odrobiną soli. Mleko wymieszać z wodą mineralną. Składniki ciasta wrzucamy do malaksera, i mieszamy na wysokich obrotach. Po 2 min wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto. Wyrabianie ręczne jest bardziej pracochłonne. Na stolnicy mieszamy wszystkie składniki ciasta do momentu aż będzie ono „odstawało” od dłoni.
Gotowe dzielimy na porcje (aby nie wysychało) i za pomocą wałka rozwałkujemy płaty.

Tak to u mnie wygląda:



szkoda,ze falbanek nie umiem

Ostatnio edytowane przez elizka : 15-02-2014 o 19:56.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Nieprzeczytane 19-02-2014, 16:38
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Ciasto pierogowe

Przepis rodzinny z Buska:

3 szklanki mąki/ok.pół kilo/
1 szklanka wrzątku
1 jajko
2-4 łyżek oleju.

Zaparzyć mąkę wrzątkiem,wymieszać łyżką,dodać jajko,olej i wyrobić.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Nieprzeczytane 19-02-2014, 16:39
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Ciasto pierogowe

z mlekiem.

Przepis od znajomej.

800 gram mąki + 0,5 litra ciepłego mleka z łyżką masła.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Nieprzeczytane 24-05-2014, 12:54
kornelka11 kornelka11 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: May 2014
Miasto: Mazovia
Posty: 8
Domyślnie

Cytat:
Napisał elizka
Mam kilka przepisów na ciasto .
Pierwszy : /
/z netu, autorka wygrała nim jakiś konkurs kulinarny, parę lat temu.Schowałam go sobie i często stosuję. Ciasto jest ,nazwę je tak- mocne/.

Składniki:
Ciasto:
40 dkg mąki pszennej
1 jajko
ź szklanki wody mineralnej gazowanej
ź szklanka mleka
2 łyżki oliwy
sól do smaku


Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać i wymieszać z odrobiną soli. Mleko wymieszać z wodą mineralną. Składniki ciasta wrzucamy do malaksera, i mieszamy na wysokich obrotach. Po 2 min wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto. Wyrabianie ręczne jest bardziej pracochłonne. Na stolnicy mieszamy wszystkie składniki ciasta do momentu aż będzie ono „odstawało” od dłoni.
Gotowe dzielimy na porcje (aby nie wysychało) i za pomocą wałka rozwałkujemy płaty.

Tak to u mnie wygląda:



szkoda,ze falbanek nie umiem
A tam! Falbanki nie muszą być! Ważne że ciasto i farsz dobre i pierogi pękate .
Odpowiedź z Cytowaniem
  #9  
Nieprzeczytane 27-05-2014, 13:10
kalina3 kalina3 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2014
Posty: 638
Domyślnie

Mmm narobiłyście mi smaka z tymi pierogami! Chciałabym spróbować zrobić ze szpinakiem i zastanawiam się czy wystarczy go przesmażyć z czosnkiem czy robić z nim coś więcej?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #10  
Nieprzeczytane 02-06-2014, 14:49
karola1955 karola1955 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: May 2014
Posty: 30
Domyślnie

Może troszkę drobno pokrojonej, zeszkliwionej cebulki?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #11  
Nieprzeczytane 25-07-2014, 05:11
stefan01 stefan01 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Jul 2014
Posty: 14
Domyślnie

Moje ulubione, uwielbiam kiedy moja Hania je robi dla mnie
Odpowiedź z Cytowaniem
  #12  
Nieprzeczytane 27-07-2014, 23:03
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Jakieś ze szpinakiem są:

1. Farsz

- opakowanie szpinaku mrożonego
- pół kostki sera białego półtłustego
- 1 mała cebula
- łyżka masła
- sól, pieprz, maggi
- ząbek czosnku

2. Ciasto

- 500 g mąki
- 2 łyżki masła
- szklanka ciepłej wody
- szczypta soli

Przygotowanie:

Farsz:
* Szpinak rozmrażamy na patelni, na łyżce masła. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę i zeszkloną cebulkę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi. Studzimy.
* Gdy szpinak wystygnie, mieszamy go z serem białym.

Ciasto:
* Do ciepłej wody wrzucamy 2 łyżki masła i mieszamy by nam się rozpuściło.
* Do miski wsypujemy mąkę z solą i wlewamy do niej naszą wodę z masłem.
Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Wyrabiamy ciasto rękoma do momentu gdy powstanie nam gładkie, elastyczne ciasto.
* Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce by odpoczęło.
* Gdy nasze ciasto odpocznie, na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy 1/3 część ciasta ( reszta czeka przykryta ściereczką, by nie wyschła ) na placek grubości 1mm, szklanką wycinamy krążki.
* Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy dowolną techniką.
* W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Partiami wkładamy pierogi i delikatnie mieszamy.
Gotujemy ok. 4 min od wypłynięcia, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową.

Teraz szpinak w liściach to na pewno nie potrzeba tego mrozonego.


Przepis stąd http://niepieprz.pl/pierogi-ze-szpinakiem/

Fajne ma zdjęcia ta paniusia.Przepis na ciasto też oryginalny.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #13  
Nieprzeczytane 11-08-2014, 21:37
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Bardzo dobre pierogi z bloga Eli - Dieta moja pasja

Sprawdziłam osobiście przepis na to ciasto.
Po prostu bajka.
Robi się bardzo łatwo,bo ciasto świetnie się rozwałkowuje,skleja,a nie wysycha.

http://dietamojapasja.pl/pierogi-z-j...upiaca-okrasa/

Przepis i wykonanie ciasta na w/w stronie

Kopia składników:

Ciasto:

2 szklanki mąki
jajko
łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
jajko
0,5 szklanki gorącej wody
Do szklani z wodą dodajemy olej, sól i sok z cytryny, a na koniec jajko i energicznie mieszamy. Wylewamy do dołka w mące i zagniatamy ciasto. Gdy jest już ładne i gładkie, przykrywamy talerzem i dajemy mu odpocząć jakieś 20 min. Taka chwila wytchnienia dana ciastu naprawdę się opłaca. Robi się ono dużo bardziej podatne na obróbkę.

Zdjęcia moje:





Posypka z płatków też niezwykła.Za poradą Eli wycinałam niedużą szklanką po dwa krążki na pieroga ,nakładałam jagody i sklejałam na okrągło. Szybciej i łatwiej.
Robiłam z potrójnej porcji mąki,bo jagód było sporo i łasuchów także.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #14  
Nieprzeczytane 29-03-2015, 20:31
kalina3 kalina3 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2014
Posty: 638
Domyślnie

Posypka z płatków kukurydzianych?! Super pomysł.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #15  
Nieprzeczytane 01-08-2015, 15:34
Janina1403's Avatar
Janina1403 Janina1403 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Sep 2012
Miasto: Wrocław,dolnośląskie,Polska
Posty: 5 700
Domyślnie

Nigdy nie robiłam pierogów z kaszy gryczanej , natomiast gołąbki z kasza gryczaną , ryżem i mięskiem bardzo smakują. Muszę spróbować jak smakują pierogi z kaszy gryczanej.
Farsz z kaszy gryczanej doprawiona do smaku z pewnością dodaje pierogom smaczny posmak. Spróbuję zrobić takie pierożki.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #16  
Nieprzeczytane 01-08-2015, 22:02
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Jak wiadomo - kasza matka nasza,
a gryczana,nieprzetworzona,dłużej trawiona,sycąca i o niskim indeksie glikemicznym - glukoza po niej nie skacze- same zalety.

Może i mąkę zastosować mieszaną?

Nie próbowałam przy tych pierożkach.

No to działaj Janinko.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #17  
Nieprzeczytane 22-12-2015, 14:20
kalina3 kalina3 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2014
Posty: 638
Domyślnie

Zastanawiam się czy ten farsz sprawdziłby się do uszek? W sumie powinno to pasować do barszczyku, tylko nie wiem czy nie jest za "ciężki" dla takiego maleństwa.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #18  
Nieprzeczytane 21-09-2016, 16:00
babciatrudzia babciatrudzia jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Dec 2013
Miasto: Katowice
Posty: 45
Domyślnie

Mmmm wygląda pysznie. Ja jakoś nigdy nie miałam wielkiego zapału do lepienia pierogów.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #19  
Nieprzeczytane 05-10-2016, 10:06
kalina3 kalina3 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2014
Posty: 638
Domyślnie

Mi się nie chce, ale robię. Uwielbiam pierogi a nikt tego za mnie nie będzie lepić .
Odpowiedź z Cytowaniem
  #20  
Nieprzeczytane 14-10-2016, 10:18
Baisa's Avatar
Baisa Baisa jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2015
Posty: 882
Domyślnie

Ja ostatnio często lepię pierogi Nie smakuja mi te ze sklepu. Mężowi równiez. Kilka razy kupiłam ale teraz wcale nie chce takich jeść.
Te domowe robię w większej ilości. Potem nakładam do woreczków i potem mam je do odgrzania. Latem uwielbiałam pierogi z owocami. Jesienią i zimą najczęściej lepiej pierogi ruskie:
https://www.przepisy.pl/przepis/pierogi-ruskie-2

Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:21.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.