menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Zdrowie > Choroby, badania, terapie
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 09-08-2019, 21:36
senior66 senior66 jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Dec 2009
Posty: 275
Domyślnie Zalety siarki w walce z dolegliwościami bólowymi


Zalety siarki w walce z dolegliwościami bólowymi, ze zmarszczkami, zmęczeniem i stresem

siarka to trzeci pod względem ilości w organizmie pierwiastek, po wapniu i fosforze.
Dostarczasz ją sobie prawie wyłącznie za pośrednictwem spożywanego białka.
Istnieje jednak badanie poświęcone najważniejszym dla organizmu pierwiastkom, z którego wynika, że nie docenialiśmy znaczenia siarki1. Być może nawet cierpisz na jej poważny deficyt!
Znaczenie siarki
Blisko połowa siarki w Twoim organizmie znajduje się w mięśniach, skórze i kościach.
Siarka odgrywa ważną rolę w setkach procesów fizjologicznych. Na poziomie cząsteczkowym wiązania siarkowe są niezbędne do utrzymania kształtu białek i określania ich biologicznej aktywności.
Na przykład włosy i paznokcie zbudowane są z twardych białek tworzących tzw. keratynę o bogatej zawartości siarki. Chrząstka stawowa i tkanka łączna tak samo, z tym że w tym przypadku cząsteczki są miękkie i elastyczne.
Z wiekiem elastyczne tkanki w organizmie (jak tkanka chrzęstna, skóra, włosy…) tracą na elastyczności. To tłumaczy sztywność, zmarszczki, obwisłą skórę, łamliwe paznokcie.
Niedobór siarki sprzyja tym problemom związanym ze starzeniem się.
Oprócz wiązań międzybiałkowych, siarka jest również niezbędna do budowania i biologicznej aktywności enzymów. Jeśli za mało masz siarki w organizmie, enzymy nie mogą funkcjonować prawidłowo, co może wywołać reakcję łańcuchową poważnych zaburzeń metabolicznych.
Siarka odgrywa także ważną rolę w:
systemie transportu elektronów w organizmie, zwłaszcza w białkach zawierających siarkę i żelazo w mitochondriach, elektrowniach wytwarzających energię w komórkach;
metabolizmie witaminy B1 (tiamina) i witaminy B8 (biotyna), które są niezbędne do przekształcenia węglowodanów w energię;
syntezie ważnych metabolitów, np. glutationu;
funkcjonowaniu insuliny. Cząsteczka insuliny składa się z dwóch łańcuchów aminokwasów złączonych mostkami siarkowymi, bez których insulina nie mogłaby być biologicznie aktywna;
oczyszczaniu wątroby.
W badaniu tym przeanalizowano wiele procesów metabolicznych, by określić te z nich, na które mógłby mieć wpływ deficyt siarki. Oceniono również sposób działania szerokiej gamy suplementów diety zawierających siarkę, w tym suplementy chondroityny / glukozaminy (o wysokiej zawartości siarki) stosowane często w przypadku schorzeń stawów.
Zdaniem autorów badania:
Aminokwasy siarkowe znacznie wspierają utrzymanie i prawidłowe funkcjonowanie układów komórkowych poprzez swój wpływ na stan oksydoredukcji oraz dzięki ich zdolności detoksykacji organizmu z trujących składników, wolnych rodników i substancji reagujących z tlenem.
Metabolity zawierające siarkę, w tym glutation, w swoim działaniu wchodzą w reakcje z wieloma związkami odgrywającymi znaczącą rolę w mechanizmach, które wykorzystuje medycyna alternatywna i uzupełniająca.
Dotyczy to m.in. wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, składników mineralnych, takich jak selen, cynk, miedź i magnez, witamin C i E, przeciwutleniaczy, tj. proantocyjanidów oraz kwasu liponowego, wśród których wiele uczestniczy w syntezie prostaglandyn i „spiętrzeniu przeciwutleniającym”.
Czy w Twojej diecie jest wystarczająco dużo siarki?
Pierwszym źródłem siarki w diecie są zwykle jajka oraz drób, wołowina i ryby. To tam znajduje się najwięcej białek „pełnych”, tj. takich, które zawierają dość wszystkich aminokwasów, a zwłaszcza dwa niezbędne aminokwasy zawierające siarkę: metioninę i cysteinę.
Dzięki nim możesz wytwarzać nowe białka zawierające grupy siarkowe, których potrzebujesz.
Żaden z tych dwóch aminokwasów nie może być magazynowany jako taki w organizmie. Podlegają one utlenieniu i są wydalane z moczem lub magazynowane w postaci glutationu.
Jest więc bardzo ważne, by w pożywieniu stale dostarczać sobie te aminokwasy siarkowe.
Niewielkie ilości siarki występują również w roślinach strączkowych, czosnku, cebuli, szparagach, koprze włoskim, a zwłaszcza we wszystkich gatunkach kapusty: brukselce, kapuście itd.
Siarka występuje także w orzechach, migdałach oraz orzechach nerkowca.
Zalety MSM – jednej z postaci siarki organicznej
Istnieje również organiczna postać siarki o silnym działaniu przeciwutleniającym: to metylosulfonylometan, zwany także MSM.
MSM to źródło siarki dostępnej w pożywieniu. Posiada on specyficzne właściwości zdrowotne.
Osobom, które mają niski poziom MSM w organizmie, częściej dokuczają:
zmęczenie,
depresja,
nadmierna podatność na stres fizyczny i psychiczny,
choroby degeneracyjne.
Jednym z najważniejszych, a jednocześnie najmniej kosztownych odkryć w dziedzinie medycyny jest szczególna właściwość MSM polegająca na neutralizowaniu stanów zapalnych.
Wydaje się również, że MSM jest szczególnie skuteczny w zapobieganiu chorobom kardiologicznym. Wykazano, że niszczy on blaszkę miażdżycową, związaną z przewlekłymi stanami zapalnymi w organizmie.
Suplementacja MSM:
zmniejsza przewlekłe dolegliwości bólowe;
poprawia przyswajanie niezbędnych składników odżywczych (witamin A, B, C, D i E, aminokwasów, selenu, wapnia, magnezu, koenzymu Q10);
łagodzi bóle mięśni lub pozwala całkowicie pozbyć się skurczów i bólów mięśni;
poprawia funkcjonowanie płuc i dotlenienie całego organizmu;
zapobiega cukrzycy poprzez poprawę wrażliwości na insulinę;
poprawia siłę i wytrzymałość;
zapobiega chorobom neurologicznych poprzez ochronę membrany komórkowej przed stresem oksydacyjnym;
zapobiega i zmniejsza objawy chorób autoimmunologicznych2.
MSM jest dostępny w formie suplementu diety, w dawkach 2 500 mg dziennie na początku stosowania aż po dawkę 7 500 mg dziennie (dawkę zwiększa się stopniowo, w zależności od możliwości organizmu).
W pożywieniu MSM występuje w:
świeżym mleku z hodowli ekologicznej,
jajkach oraz
świeżych warzywach i owocach.
Uwaga: gotowanie (a nawet tylko podgrzewanie) szybko niszczy MSM. Ważne jest zatem, by pożywienie zawierające MSM spożywać na surowo.
MSM nie jest toksyczny, ale nie zaleca się go osobom z alergią na siarkę.
Alternatywnie możesz suplementować siarczan glukozaminy, tańszy niż MSM. Gdyż w rzeczywistości być może zalety tych składników odżywczych są związane wyłącznie z zawartą w nich siarką. Dlatego preparaty łączące MSM i siarczan glukozaminy (i/lub siarczan chondroityny) działają najskuteczniej: w ogólnym rozrachunku – jest w nich więcej siarki.

---
---
Źródła:
1) Are we getting enough sulfur in our diet? http://nutritionandmetabolism.biomed...1743-7075-4-24

2) http://www.msm-info.com/msm_brochure_pdf.pdf
__________________
wolność to świadomość ograniczeń
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Miesiąc siarki swoszowicekrakow Zaproszenia 0 03-04-2017 16:08
Marihuana w walce z demencją - komentarze 87.206.120.xxx Ogólny 0 28-05-2013 19:50
Fitohormony niezastąpione w walce z dolegliwościami menopauzalnymi - komentarze 81.190.26.xxx Ogólny 1 15-05-2013 20:40
Zdrowa skóra: różne oblicza siarki - komentarze 77.254.193.xxx Ogólny 2 16-04-2012 20:41
Wady i zalety - co mówić na rozmowie kwalifikacyjnej - komentarze 83.5.29.xxx Ogólny 6 24-06-2011 19:05

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:19.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.