menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #21  
Nieprzeczytane 09-12-2013, 19:57
maria123's Avatar
maria123 maria123 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: śląskie
Posty: 39
Domyślnie Salatka grodniowa

Kapusta biała 300g.cebula 150 g. marchew 150 g.Jajka 2 sz,szczypiorek sok z cytryny 50 g,Majonez 3 łyżki mleko 150 mil. sol pieprz Kapustę poszatkować cebule pokroić wkostke pokroić szczypior marchew utrzeć dodać majonez mleko przyprawy smakowe .Mozna dodać łyżeczkę cukru .
Odpowiedź z Cytowaniem
  #22  
Nieprzeczytane 15-12-2013, 18:47
maria123's Avatar
maria123 maria123 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: śląskie
Posty: 39
Domyślnie swiateczny rosol

Woda 2 litry wołowina 500g pręga lub szponder,drób 300g szynka wędzona 50g jarzyny korzenne zielenina chrzan40g przyprawy smakowe Mięso ugotować pod koniec dodać pokrojone w paski jarzyny i szynkę dodać chrzan i galaske rozmarynu którą należy wyjąc po5 min. uzupełnić. zielenina ,maria
Odpowiedź z Cytowaniem
  #23  
Nieprzeczytane 15-12-2013, 19:14
coffifi-Irena's Avatar
coffifi-Irena coffifi-Irena jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2011
Miasto: opolskie
Posty: 4 569
Domyślnie

Cytat:
Napisał maria123
Ges pieczona z jabłkami przepis stary jak świat ges lub udka 1 kg jabłek maieeanek sol 1 łyżka maki 2 łyżki bułki tartej ocet ges sparzyć octem posolić nadziać jabłkami dodać majeranek polewać tłuszczem który się wysmaża na końcu posypać maka i zrumienić

Mario, coś dokładniej o tej gąsce Będę robiła pierwszy raz!!!Mam mrożoną 4kg i co dalej?????Jak jabłka kroić i z czym wymieszać?co z tym octem?????
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #24  
Nieprzeczytane 16-12-2013, 12:03
maria123's Avatar
maria123 maria123 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: śląskie
Posty: 39
Domyślnie pieczona ges

witam p. Ireno zagotować wodę na 1kg litr dodać G ocet na 1l.dwie łyżki zanurzy ges na 1 godz. wyjąc przyprawić według smaku nie zapomnieć o majeranku Jabłka polówki dodać pod koniec pieczenia obok gęsi można dodać żurawinę wcześniej zamoczona . ges podlewać> w trakcie pieczenia.Ocet sprawi ze ges będzie soczysta Nie zalecam faszerować wewnątrz bo to jest trochę trudne .Ges w zalewie musi być cala zatopiona^na 1lwody 2 łyżki octu pozdrawiam .Maria
Odpowiedź z Cytowaniem
  #25  
Nieprzeczytane 16-12-2013, 12:16
coffifi-Irena's Avatar
coffifi-Irena coffifi-Irena jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2011
Miasto: opolskie
Posty: 4 569
Domyślnie

Pani Mario,Dziękuję!
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #26  
Nieprzeczytane 16-12-2013, 19:45
maria123's Avatar
maria123 maria123 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: śląskie
Posty: 39
Domyślnie wyjasnienie

witam p.Róziu do to kani oryginalna polędwica wołowa ale aby było taniej to może być wieprzowa brazylijska polędwica kosztuje teraz około 70 ZL.za kg.Ziele angielskie liść laurowy .Pozdrawiam.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #27  
Nieprzeczytane 20-12-2013, 15:58
maria123's Avatar
maria123 maria123 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: śląskie
Posty: 39
Domyślnie pstrag z zielonym farszem

Rybę balsamicznym octem, sola tymiankiem rozdrobnić drobno seler naciowy ,por ,koper , liście pietruszki dodać łyżkę masła ,łyżkę bułki tartej ,łyżkę startego sera przyprawy smakowe włożyć do ryby Nakłuć rybę aby nie wypłynął sok zawinąć w folie piec około 40 min,Pstrągi pieczemy czy smażymy z łbami wyjąc oczy .
Odpowiedź z Cytowaniem
  #28  
Nieprzeczytane 20-12-2013, 16:02
Sabina22 Sabina22 jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Jan 2013
Posty: 931
Domyślnie

Marysiu ,powiedz jak zrobić łososia z suszonymi grzybami.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #29  
Nieprzeczytane 21-12-2013, 15:25
maria123's Avatar
maria123 maria123 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: śląskie
Posty: 39
Domyślnie l0sos z suszonymi grzybami

Łososia pokroić na filety natraec octem balsamicznym posolić. po pieprzyc skropić oliwa Grzyby suszone zbledowac dodać łyżkę masła .łyżkę kaszy manny . jedno jajko przyprawy smakowe ziNeleninę Nałożyć na filety piec w tem.180 st około 40 min .naczynie wyłożyć papierem do pieczenia.pozdrawiam p Sabine innych państwa zdrowych wesołych świat.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #30  
Nieprzeczytane 22-12-2013, 22:37
Sabina22 Sabina22 jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Jan 2013
Posty: 931
Domyślnie

Dziekuje bardzo,wesolych swiat zycze, dodam , ze tych nadchodzacych w grudniu.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #31  
Nieprzeczytane 01-01-2014, 12:21
maria123's Avatar
maria123 maria123 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: śląskie
Posty: 39
Domyślnie Rybq zanchos

filet ryby najlepiej dorsz ponakrywa spiczastym nożem. naszpikować filetami anchois ..posolić .popieprzyć skropić sokiem z cytryny Polac olejem piec w foli około 45 min.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #32  
Nieprzeczytane 06-01-2014, 11:59
maria123's Avatar
maria123 maria123 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: śląskie
Posty: 39
Domyślnie pieczen koperkowa

nie warto łamać smaków jedzmy zdrowo .). miesowieprzowe0.50kg mięso z drobiu 0.50 2 kajzerki 2jaja,koperek sol.pieprz.majeranek Do zmielonego mięsa dodać namoczone kajzerki jaja przyprawy smakowe koper pokrojony wyrobić Piec w foli jedna godz. farsz posmarować olejem
Odpowiedź z Cytowaniem
  #33  
Nieprzeczytane 16-01-2014, 15:47
maria123's Avatar
maria123 maria123 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: śląskie
Posty: 39
Domyślnie zapiekanka warzywna z kasza gryczana

15 dg kiełbasy 15dg boczku 10 dg cebuli20 dg marchwi 30dg pieczarek czosnek sol pieprz papryka mielona 40 dg szmalec. Składniki poddusić dodać zieleninę ugotować dwa woreczki kaszy wymieszać zapiec około 25 min.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #34  
Nieprzeczytane 23-01-2014, 16:54
maria123's Avatar
maria123 maria123 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: śląskie
Posty: 39
Domyślnie Twarog w glownej roli

Twaróg 200 g cukinia 200g ryz 4lyzki sol pieprz curry 4 lyzkki śmietany Cukinie zetrzeć ugotować ryz dodać przyprawy smakowe dokładnie wymieszać Posypać szczypiorkiem..
Odpowiedź z Cytowaniem
  #35  
Nieprzeczytane 02-02-2014, 19:42
maria123's Avatar
maria123 maria123 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: śląskie
Posty: 39
Domyślnie inny bigos

pieczarki 050kg szmalec 100 g boczek 100g cebula100g kiełbasa 200g ogórki konserwowe 500 g pomidory 200g jabłka 200g .Sol .pieprz majeranek Podane składniki pokroić poddusić podawać z pieczywem lub kasza gryczana .
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Pamietnik Szefa Kuchni PRL maria123 Kuchnia, kulinaria 6 05-11-2013 13:15
Wybory szefa PZPN. Grzegorz Lato nie startuje - komentarze pigwa Ogólny 1 03-10-2012 16:58
Bo za moich czasów tego nie było - czyli wątek dla zgredów. Lila Społeczeństwo - wątki archiwalne 150 01-12-2011 23:53
Maria Curie Polką wszech czasów - komentarze ciociabisia Ogólny 2 30-03-2011 15:41
Margaret Tatcher - symbol naszych czasów z centrum Polityka - wątki archiwalne 30 10-05-2008 23:05

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:55.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.