menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 07-11-2013, 20:27
maria123's Avatar
maria123 maria123 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: śląskie
Posty: 39
Domyślnie Przepisy Szefa Kuchni z czasów PRL


Witam,
dziękujac za mile wpisy na temat mojego bloga

http://pamietnikszefakuchniprl.blogspot.com

Postanowiłam zamieszczc przepisy z czasów PRL.

Moze ktos z Was wykorzysta przepis z tamtych czasów. W branzy gramazeryjno/gastromomicznej przepracowałam 35 lat.

Pozdrawiam,
maria123
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 07-11-2013, 21:16
maria123's Avatar
maria123 maria123 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: śląskie
Posty: 39
Domyślnie jesienne kotlety

4kotlety schabowe 40gmasla lub margaryny 4 jabłka sol pieprz kotlety smażyć na średnim ogniu oprószyć sola pieprzemjabka pokroić na cienkie plasterki usmażywszy jabłka ułożyć je wokół kotletów podawać z ziemniakami lub z kasza .jabłek nie doprawiać ewentualnie cynamonem Maria123.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Nieprzeczytane 08-11-2013, 13:33
maria123's Avatar
maria123 maria123 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: śląskie
Posty: 39
Domyślnie

krokiety z drobiu 300g gotowanego mięsa 1 cebula 50g bolki tartej 1 jajko 50 g masła sol pieprz tymianek mięso zmielić dodać bułkę tarta jajko cebule przyprawy smakowe uformować krokiety zapiec w piekarniku Wedlu g smaku można dodać czosnek i inne przyprawy potrawa tania i dobra bez udziwnian
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Nieprzeczytane 08-11-2013, 15:06
rybcia rybcia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Głucholazy
Posty: 778
Domyślnie

Mario bardzo smaczne jest mięso schabu z jabłkami.
Ja biorę kawałek schabu,nacinam nie do końca,nacięcia posypuję majerankiem i w te otwory wkładam plastry jabłek/najlepsze są złota reneta/.Mięso dobrze ściskam,przyprawiam wg.uznania ,wkładam do rękawa i piekę w piekarniku.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Nieprzeczytane 10-11-2013, 11:21
maria123's Avatar
maria123 maria123 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: śląskie
Posty: 39
Domyślnie

Ges pieczona z jabłkami przepis stary jak świat ges lub udka 1 kg jabłek maieeanek sol 1 łyżka maki 2 łyżki bułki tartej ocet ges sparzyć octem posolić nadziać jabłkami dodać majeranek polewać tłuszczem który się wysmaża na końcu posypać maka i zrumienić
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Nieprzeczytane 10-11-2013, 11:33
maria123's Avatar
maria123 maria123 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: śląskie
Posty: 39
Domyślnie

Ja podaje przepisy proste polskie gotowane w domach i w restauracja moja praktyka 35 letnia nauczyła mnie co ludzie lobią Udziwnione znam dobrze tylko na to potrzeba więcej piGeniędzy . Kuchnie świata dobre tylko nie dla wszystkich ,Ges która podałam to potrawa świąteczna bo trochę droga Maria.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Nieprzeczytane 10-11-2013, 16:56
maria123's Avatar
maria123 maria123 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: śląskie
Posty: 39
Domyślnie

do każdych flaków czy jarskich czy mięsnych nieodzowna przyprawa to imbir i gałka muszkatołowa bez tej przyprawy to jak rosół bez jarzyn W przepisie flaki z boczniaków brak . Maria
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Nieprzeczytane 12-11-2013, 15:26
maria123's Avatar
maria123 maria123 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: śląskie
Posty: 39
Domyślnie

ŁOPATKA PIECZONA W SOLI,1 KG ŁOPATKI WIEPRZOWEJ 1 KG SOLI GRUBO ZIARNISTEJ PRZYPRAWY SMAKOWE na Dno GARNKA WSYPAĆ SOL UŁOŻYĆ MIĘSO RESZTĘ SOLI PRZYKRYĆ MIĘSO PIEC POD PRZYKRYCIEM 50 MIN. PODAWAĆ Z MARCHEWKA Z CHRZANEM LUB Z SAŁATA Z OGÓRKÓW MARIA.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #9  
Nieprzeczytane 12-11-2013, 19:20
emka46's Avatar
emka46 emka46 jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Dec 2006
Miasto: Trójmiasto
Posty: 3 030
Domyślnie

Mario, czy ta łopatka nie będzie za słona?? Na pewno kilo soli na kg mięsa?
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #10  
Nieprzeczytane 12-11-2013, 19:49
maria123's Avatar
maria123 maria123 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: śląskie
Posty: 39
Domyślnie

witam p. Emka proszę polegać na moim normatywie surowcowym nie będzie słona kurczaki tez tak można piec.przepisy stare jak świat Teraz przyzadzac w naczyniu Zaro odpornym sol dobrze ubić na mięsku po upieczeniu będzie zbrylona pozdrawiam.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #11  
Nieprzeczytane 13-11-2013, 14:18
maria123's Avatar
maria123 maria123 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: śląskie
Posty: 39
Domyślnie

Szmalec gęsi zdrowy tłuszcz zwierzęcy ze względu na nienasycone kwasy tłuszczowe.NA przyklapd kapusta włoska duszona na gęsim szmalcu i inne potrawy .Maria.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #12  
Nieprzeczytane 15-11-2013, 13:34
maria123's Avatar
maria123 maria123 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: śląskie
Posty: 39
Domyślnie

zapiekanka babci ziemniaki 1kg. mięso wieprzowe 050 kg . szmalec50 g. fasolka czerwona 1 szklanka kasza perłowa 1/2 szklanki cebula sol pieprz kminek fasolkę namoczyć mięso pokroić wkostke okładać warstwowo w naczyniu żaroodpornym Na wierzchu kasza polać bulionem ) 1 szklanka zapiekac poltorejgodz.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #13  
Nieprzeczytane 15-11-2013, 13:59
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie

Cytat:
Napisał maria123
do każdych flaków czy jarskich czy mięsnych nieodzowna przyprawa to imbir i gałka muszkatołowa bez tej przyprawy to jak rosół bez jarzyn W przepisie flaki z boczniaków brak . Maria


No dobrze,ale co w takich "flaczkach jarskich" jest?Oprócz imbiru i gałki ?

Fajny temat założyłaś,ale ja liczyłam na coś innego - na jakieś przepisy typowe dla garmażerki PRL-u.Np.: Gulasz z serc,fasolka po bretońsku,kluski ze słoniną itd...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #14  
Nieprzeczytane 15-11-2013, 15:26
maria123's Avatar
maria123 maria123 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: śląskie
Posty: 39
Domyślnie

jmbir czy galka to tylko podstawowe pszyprawy do flakow jarskie na psz, to na wywar aq jarzyn cienko pokrojone w paski naleśniki druga wersja to jarzyny krojone w słomkę można dodać zasmażkę szmalec z gęsi nie zawiera cholesterolu dwie wersie flaków jedne skład naleśniki drugie jarzyny jak sie gotuje flaki na pewno wszyscy wiedza przepisy stare jak świat wiec nie pisze . Maria.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #15  
Nieprzeczytane 17-11-2013, 17:54
maria123's Avatar
maria123 maria123 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: śląskie
Posty: 39
Domyślnie

z PRL to Nerki wieprzowe z winem nerki 1 kg. 1-2 szklanki wina 1 łyżka masła 1 łyżka maki 1-2 szk. wody sok z 1-2 cytryny cebul sol pieprz majeranek Nerki obgotować w slonej wodzie pokroić w cienkie plasterki Zrobić zasmażkę rozprowadzić woda i winem wcisną sok z cytryny dodać przyprawy cebulkę Poddusić podawać z kasza gryczana lub z ziemniakami. Maria W zależności od kategorii lokalu potrawy były proste i byli wykwintne.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #16  
Nieprzeczytane 17-11-2013, 18:02
Lila's Avatar
Lila Lila jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2007
Miasto: Polska
Posty: 57 009
Domyślnie

Mario fajny temat.
Szczególnie przed świętami.

Pozdrawiam.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #17  
Nieprzeczytane 18-11-2013, 15:57
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie

Fajny temat,jeszcze jakby interpunkcję dodać....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #18  
Nieprzeczytane 19-11-2013, 11:50
maria123's Avatar
maria123 maria123 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: śląskie
Posty: 39
Domyślnie Ta potrawe konsumowali prominenci

Tokani. polędwice pokroić jak frytki Wrzucić na rozgrzany olej ,dodać liść ziele dusić do miekosci Posolic dodac kwaśna śmietanę popieprzyć. na koniec zredukować sos posupac zielenina . To jest danie z patelni na zamówienie Na jedna porcje 150 gr. polędwicy resztę według uznania Podawc z pieczywem lub z dodatkami Maria
Odpowiedź z Cytowaniem
  #19  
Nieprzeczytane 27-11-2013, 13:06
maria123's Avatar
maria123 maria123 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: śląskie
Posty: 39
Domyślnie Ciekawy smak kotletow

))0,5 mięso wieprzowe 1 cebula1 bułka 1 jabłko 1 bułką przyprawy smakowe 1 jajko bułka tarta .Mięso zmielić dodać jabłko starte jajko namoczona bułkę przyprawy ,panierować s marzyc . Po usmrzeniu posypać startym parmezanem.Pozdrawiam Maria,
Odpowiedź z Cytowaniem
  #20  
Nieprzeczytane 28-11-2013, 18:14
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie

Cytat:
Napisał maria123
Tokani. polędwice pokroić jak frytki Wrzucić na rozgrzany olej ,dodać liść ziele dusić do miekosci Posolic dodac kwaśna śmietanę popieprzyć. na koniec zredukować sos posupac zielenina . To jest danie z patelni na zamówienie Na jedna porcje 150 gr. polędwicy resztę według uznania Podawc z pieczywem lub z dodatkami Maria

Polędwica wieprzowa czy wołowa?
Jaki"liść","ziele"? - masz na myśli - ziele angielskie?
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Pamietnik Szefa Kuchni PRL maria123 Kuchnia, kulinaria 6 05-11-2013 13:15
Wybory szefa PZPN. Grzegorz Lato nie startuje - komentarze pigwa Ogólny 1 03-10-2012 16:58
Bo za moich czasów tego nie było - czyli wątek dla zgredów. Lila Społeczeństwo - wątki archiwalne 150 01-12-2011 23:53
Maria Curie Polką wszech czasów - komentarze ciociabisia Ogólny 2 30-03-2011 15:41
Margaret Tatcher - symbol naszych czasów z centrum Polityka - wątki archiwalne 30 10-05-2008 23:05

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:39.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.