|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1
|
||||
|
||||
Przepisy Szefa Kuchni z czasów PRL
Witam,
dziękujac za mile wpisy na temat mojego bloga http://pamietnikszefakuchniprl.blogspot.com Postanowiłam zamieszczc przepisy z czasów PRL. Moze ktos z Was wykorzysta przepis z tamtych czasów. W branzy gramazeryjno/gastromomicznej przepracowałam 35 lat. Pozdrawiam, maria123 |
#2
|
||||
|
||||
jesienne kotlety
4kotlety schabowe 40gmasla lub margaryny 4 jabłka sol pieprz kotlety smażyć na średnim ogniu oprószyć sola pieprzemjabka pokroić na cienkie plasterki usmażywszy jabłka ułożyć je wokół kotletów podawać z ziemniakami lub z kasza .jabłek nie doprawiać ewentualnie cynamonem Maria123.
|
#3
|
||||
|
||||
krokiety z drobiu 300g gotowanego mięsa 1 cebula 50g bolki tartej 1 jajko 50 g masła sol pieprz tymianek mięso zmielić dodać bułkę tarta jajko cebule przyprawy smakowe uformować krokiety zapiec w piekarniku Wedlu g smaku można dodać czosnek i inne przyprawy potrawa tania i dobra bez udziwnian
|
#4
|
|||
|
|||
Mario bardzo smaczne jest mięso schabu z jabłkami.
Ja biorę kawałek schabu,nacinam nie do końca,nacięcia posypuję majerankiem i w te otwory wkładam plastry jabłek/najlepsze są złota reneta/.Mięso dobrze ściskam,przyprawiam wg.uznania ,wkładam do rękawa i piekę w piekarniku. |
#5
|
||||
|
||||
Ges pieczona z jabłkami przepis stary jak świat ges lub udka 1 kg jabłek maieeanek sol 1 łyżka maki 2 łyżki bułki tartej ocet ges sparzyć octem posolić nadziać jabłkami dodać majeranek polewać tłuszczem który się wysmaża na końcu posypać maka i zrumienić
|
#6
|
||||
|
||||
Ja podaje przepisy proste polskie gotowane w domach i w restauracja moja praktyka 35 letnia nauczyła mnie co ludzie lobią Udziwnione znam dobrze tylko na to potrzeba więcej piGeniędzy . Kuchnie świata dobre tylko nie dla wszystkich ,Ges która podałam to potrawa świąteczna bo trochę droga Maria.
|
#7
|
||||
|
||||
do każdych flaków czy jarskich czy mięsnych nieodzowna przyprawa to imbir i gałka muszkatołowa bez tej przyprawy to jak rosół bez jarzyn W przepisie flaki z boczniaków brak . Maria
|
#8
|
||||
|
||||
ŁOPATKA PIECZONA W SOLI,1 KG ŁOPATKI WIEPRZOWEJ 1 KG SOLI GRUBO ZIARNISTEJ PRZYPRAWY SMAKOWE na Dno GARNKA WSYPAĆ SOL UŁOŻYĆ MIĘSO RESZTĘ SOLI PRZYKRYĆ MIĘSO PIEC POD PRZYKRYCIEM 50 MIN. PODAWAĆ Z MARCHEWKA Z CHRZANEM LUB Z SAŁATA Z OGÓRKÓW MARIA.
|
#9
|
||||
|
||||
Mario, czy ta łopatka nie będzie za słona?? Na pewno kilo soli na kg mięsa?
__________________
|
#10
|
||||
|
||||
witam p. Emka proszę polegać na moim normatywie surowcowym nie będzie słona kurczaki tez tak można piec.przepisy stare jak świat Teraz przyzadzac w naczyniu Zaro odpornym sol dobrze ubić na mięsku po upieczeniu będzie zbrylona pozdrawiam.
|
#11
|
||||
|
||||
Szmalec gęsi zdrowy tłuszcz zwierzęcy ze względu na nienasycone kwasy tłuszczowe.NA przyklapd kapusta włoska duszona na gęsim szmalcu i inne potrawy .Maria.
|
#12
|
||||
|
||||
zapiekanka babci ziemniaki 1kg. mięso wieprzowe 050 kg . szmalec50 g. fasolka czerwona 1 szklanka kasza perłowa 1/2 szklanki cebula sol pieprz kminek fasolkę namoczyć mięso pokroić wkostke okładać warstwowo w naczyniu żaroodpornym Na wierzchu kasza polać bulionem ) 1 szklanka zapiekac poltorejgodz.
|
#13
|
||||
|
||||
Cytat:
No dobrze,ale co w takich "flaczkach jarskich" jest?Oprócz imbiru i gałki ? Fajny temat założyłaś,ale ja liczyłam na coś innego - na jakieś przepisy typowe dla garmażerki PRL-u.Np.: Gulasz z serc,fasolka po bretońsku,kluski ze słoniną itd... |
#14
|
||||
|
||||
jmbir czy galka to tylko podstawowe pszyprawy do flakow jarskie na psz, to na wywar aq jarzyn cienko pokrojone w paski naleśniki druga wersja to jarzyny krojone w słomkę można dodać zasmażkę szmalec z gęsi nie zawiera cholesterolu dwie wersie flaków jedne skład naleśniki drugie jarzyny jak sie gotuje flaki na pewno wszyscy wiedza przepisy stare jak świat wiec nie pisze . Maria.
|
#15
|
||||
|
||||
z PRL to Nerki wieprzowe z winem nerki 1 kg. 1-2 szklanki wina 1 łyżka masła 1 łyżka maki 1-2 szk. wody sok z 1-2 cytryny cebul sol pieprz majeranek Nerki obgotować w slonej wodzie pokroić w cienkie plasterki Zrobić zasmażkę rozprowadzić woda i winem wcisną sok z cytryny dodać przyprawy cebulkę Poddusić podawać z kasza gryczana lub z ziemniakami. Maria W zależności od kategorii lokalu potrawy były proste i byli wykwintne.
|
#16
|
||||
|
||||
Mario fajny temat.
Szczególnie przed świętami. Pozdrawiam. |
#17
|
||||
|
||||
Fajny temat,jeszcze jakby interpunkcję dodać....
|
#18
|
||||
|
||||
Ta potrawe konsumowali prominenci
Tokani. polędwice pokroić jak frytki Wrzucić na rozgrzany olej ,dodać liść ziele dusić do miekosci Posolic dodac kwaśna śmietanę popieprzyć. na koniec zredukować sos posupac zielenina . To jest danie z patelni na zamówienie Na jedna porcje 150 gr. polędwicy resztę według uznania Podawc z pieczywem lub z dodatkami Maria
|
#19
|
||||
|
||||
Ciekawy smak kotletow
))0,5 mięso wieprzowe 1 cebula1 bułka 1 jabłko 1 bułką przyprawy smakowe 1 jajko bułka tarta .Mięso zmielić dodać jabłko starte jajko namoczona bułkę przyprawy ,panierować s marzyc . Po usmrzeniu posypać startym parmezanem.Pozdrawiam Maria,
|
#20
|
||||
|
||||
Cytat:
Polędwica wieprzowa czy wołowa? Jaki"liść","ziele"? - masz na myśli - ziele angielskie? |
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Pamietnik Szefa Kuchni PRL | maria123 | Kuchnia, kulinaria | 6 | 05-11-2013 13:15 |
Wybory szefa PZPN. Grzegorz Lato nie startuje - komentarze | pigwa | Ogólny | 1 | 03-10-2012 16:58 |
Bo za moich czasów tego nie było - czyli wątek dla zgredów. | Lila | Społeczeństwo - wątki archiwalne | 150 | 01-12-2011 23:53 |
Maria Curie Polką wszech czasów - komentarze | ciociabisia | Ogólny | 2 | 30-03-2011 15:41 |
Margaret Tatcher - symbol naszych czasów | z centrum | Polityka - wątki archiwalne | 30 | 10-05-2008 23:05 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|