|
Uzależnienia Alkoholizm, palenie papierosów, narkomania ale też zakupoholizm, uzależnienie od hazardu czy nawet od telewizora - problemy seniorów z nałogami. |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
Uzależnienia Alkoholizm, palenie papierosów, narkomania ale też zakupoholizm, uzależnienie od hazardu czy nawet od telewizora - problemy seniorów z nałogami. |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1
|
|||
|
|||
Cukier uzależnia?
Cytat z netu:
Znacie to powiedzonko: "Jestem uzależniony od cukru.". I oto badanie wykonane przez psychologów z Princeton University wskazuje na to, że takie uwarunkowanie może być rzeczywiście formą uzależnienia, posiadając pewne podobieństwa z charakterystyki uzależnienia od dragów. Mimo, że termin "uzależnienie od cukru" czesto pojawia się w kolorowych czasopismach i telewizji, naukowcom nie udało się wykazać, że cos takiego jak uzależnienie od cukru naprawde istnieje, powiedział neurolog Bart Hoebel, który prowadził badanie. Hoebel i jego koledzy badali szczury, które uwarunkowano na cukier i odkryli, że występują u nich typowe objawy odstawienia, włączając "trzęsionkę" i zmiany w biochemii mózgu, kiedy zablokowano efekty, jakie wywołują słodycze. Są to objawy podobne do tych, które wywołuje odstawienie narkotyków. Cukier, jak powiedział Hoebel, aktywuje produkcję naturalnych opioidów w mózgu. "Myślimy, że jest to kluczowy element procesu uzależnienia," powiedział. "Mózg zostaje uzależniony od swoich własnych opioidów, tak jak uzależnił by się od morfiny czy heroiny. Narkotyki wywołują silniejszy efekt, ale jest to w istocie ten sam proces." Hoebel podkreślił, że w uzależnieniu zawiera się więcej elementów niż tylko nadmierne spożycie i syndrom odstawienia, i że bedą potrzebne dalsze badania, by uzupełnić obraz tego procesu, a także, że nie jest jasne, jak bardzo odkrycia te odnoszą się do ludzi. W badaniu tym najbardziej wartościowe jest to, powiedział Hoebel, że ukazuje ono zwierzęcy model uzależnienia od cukru, pozwalając naukowcom na dokładniejsze zgłębienie połączeń między zaburzeniami jedzenia, a fizjologią mózgu. Biorąc pod uwagę sytuację ludzi bezsilnych wobec pokusy cukru, nie jest jasne, jak te odkrycia mogą pomóc, zaznaczył. "Niestety, leczenie uzależnień jest bardzo trudne," powiedział. "Ale zmienia się to, jak taka osoba ją postrzega. Przenosi ją ze świata słabości woli do świata zaburzeń typu uzależnienie. Badania Hoebela zostały opublikowane w czerwcowym numerze Obesity Research. Jego współautorami byli absolwenci Carlo Colantuoni, Joseph McCarthy, Caroline Patten i Andrew Chadeayane, badacz-gość Pedro Rada i student ostatnich lat Nicole Avena. "Myślę, że wyniki są interesujące i ekscytujące oraz dają nowy punkt widzenia na nadmierne jedzenie," powiedział Harry Kissileff, psycholog i specialista w żywieniu ludzi z Columbia University. Kissileff zgadza się, że szczury Hoebela to dobry model, ale powiedział, że byłby ostrożny przy wrzucananiu cukru do tej samej szufladki co narkotyki. "Faktycznie, systemy kontrolujący przyjmowanie pokarmu i uzależnienie gdzieniegdzie się zazębiają," powiedział Kissileff, "Nie jestem jednak pewien czy to rzeczywiście czyni jedzenie uzależniającym." W swoich eksperymentach, Hoebel i koledzy, w swoim laboratorium warunkowali szczury na cukier odstawiając je od jedzenia na 12 godzin w czasie, gdy szczury spały, aż do pory sniadaniowej, a nastepnie dawali im pożywny pokarm oraz wodę z cukrem. Zwierzęta stopniowo zwiększały spożycie cukru, aż je podwoiły, pochłaniając wiekszość w ciągu pierwszej godziny odkąd był dostępny. Kiedy badacze w gwałtowny sposób wycofali część szczurzej diety zawierającą cukier, zwierzęta wykazywały takie objawy jak szczękanie zębami, typowy objaw odstawienia. U niektórych zwierząt naukowcy poza odstawieniem cukru zastosowali dawke leku blokującego receptory opioidowe w mózgu. U tych szczurów, poza szczękaniem zębami, zaobserwowano niepokój i odwrócenie naturalnego bilansu substancji chemicznych w systemie nagrody w mózgu. Zwierzęta żywione zwykłym jedzeniem bez cukru które otrzymały bloker receptorów opioidowych nie wykazywały żadnych objawów odstawienia. Zwierzęta, które otrzymywały stałą dietę z pożywienia i wody z cukrem bez warunkowania także nie wykazywały objawów odstawienia. "Wniosek jest taki," powiedział Hoebel, "że niektóre zwierzęta i niektórzy ludzie mogą stać się zbytnio zależni od słodkich pokarmów, szczególnie, jeśli od czasu do czasu zaprzestają jedzenia i potem objadają się. Może być to związanie z takimi zaburzeniami jedzenia jak bulimia." Hoebel zauważył, że jego szczury powinny być raczej nazywane "zależnymi od cukru", niż "uzależnionymi", ponieważ nie dowiódł jeszcze, że wykazuja wszystkie elementy które składają się na definicję uzależnienia, która składa się z trzech części: typ zachowania, charakteryzujący się zwiększającym się spożyciem i zmianami w biochemii mózgu, objawami odstawienia i dalszymi zmianami w biochemii mózgu w wyniku deprywacji i, po trzecie, oznaki pragnienia i nawroty, gdy efekty odstawienia mijają. Eksperymenty w laboratorium Hoebela wykazały zgodność z dwoma pierwszymi punktami definicji, eksperymenty będące w toku zgłębiają pragnienie i nawroty u szczurów. ode mnie: Sceptycznie podchodzę do tego typy rewelacji, ale niski poziom cukru we krwi może powodować obniżenie nastroju, który szybko wraca do normy po "zażyciu" cukru, drażnione są ośrodki przyjemności w mózgu. Poza tym są ludzie, którzy nie mogą żyć bez słodkości. |
#2
|
|||
|
|||
To oczywista oczywistośc!!!!
__________________
Bo jesli kochac to nie indywidualnie |
#3
|
||||
|
||||
"Wniosek jest taki," powiedział Hoebel, "że niektóre zwierzęta i niektórzy ludzie mogą stać się zbytnio zależni od słodkich pokarmów, szczególnie, jeśli od czasu do czasu zaprzestają jedzenia i potem objadają się."Cytując za autorem powyższego artykułu,jestem łakomczuchem ,uwielbiam ciasta z kremem.Reszta słodyczy jest mi obojętna.
|
#4
|
||||
|
||||
jeden raz w tygodniu jakieś słodkości to żaden problem ,nawet tak trzeba ,ale szukanie ich codziennie -to już problem,bo tak naprawdę nie potrzebujemy ich i z punktu zdrowego stylu,tylko węlowodany złożone /pr.zbożowe,warzywa,strączkowe,nasiona,pestki/dają nam energię i nie powodują huśtawki glikemicznej,czy trudno jest wyłączyć z jadłospisu słodkości-nawet bardzo trudno u niektórych,ale jaka potem satysfakcja-pokonałam ,jestem wolna,preferuję zdrowy styl odżywiania,mam świetną figurę ,itp. można mnożyć i mnożyć.....ale od czego są wybory, i wolna wola!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
#5
|
||||
|
||||
Uwielbiam słodycze i jem ich dużo ...........
Cytat:
|
#6
|
|||
|
|||
A ja nie zgadzam sie z Amerykanami-brak cukru wywoluje niedocukrzenie-a typowymi objawami sa sa takie jak opisales,zreszta po zjedzeniu duzej ilosci slodkosci tez moze wustapic niedocukrzenie-w zwiazku z wyrzutem duzej ilosci insuliny.Nie ma receptorow w mozgu"cukrowych",sa natomiast takie ktore prowadza do innego typu uzaleznien.ja mysle ze organizm sam reguluje ilosc potrzebnych cukrow-potrafie miesiacami nic slodkiego nie zjesc,a jest dzien kiedy nie wiadomo dlaczego zjadam 2-3 czekolady.Waga nie drga ani o pol grama.Nie biore zupelnie pod uwage cukrzycy-bo to zupelnie inny temat
|
#7
|
|||
|
|||
Tylko nie rozumiem po jaka cholere blokowali receptory opioidowe ?
|
#8
|
|||
|
|||
Amerykanskie teorie na kazdy temat sa znane szeroko i szeroko obśmiane....
__________________
Bo jesli kochac to nie indywidualnie |
#9
|
|||
|
|||
Cukier istnieje dopiero około 200 lat.
W porównaniu do dziesiątków tysięcy lat ewolucji gatunku Homo to jest nic. Dlaczego w takim razie wykształcił się zmysł smaku - słodki, jak kontakt z nim był sporadyczny? |
#10
|
||||
|
||||
Dobre...bo slodkie :)
Synowa chowała mojego wnuka bez cukru i słodyczy do 3-go roku życia.
W domu jako napój dawano mu herbatki ziołowe. Mały nie znał smaku cukru do czasu kiedy poszedł do przedszkola i tam zaczął pić słodzoną herbatę... Potem słodycze, cukierki, czekolada. Bardzo szybko przyswoił sobie smak, którego do tej pory nie znał.
__________________
You never have this day again... |
#11
|
|||
|
|||
i po co?????
__________________
Bo jesli kochac to nie indywidualnie |
#12
|
||||
|
||||
Małgosiu...
Tego nie da się uniknąć Zwłaszcza w przedszkolu.
W domu ma ograniczenia, oczywiście. Przytoczyłam tylko jako przykład, jak szybko aprobujemy ...cukier i wszelakie słodkości. A nasze kubki smakowe lubią to co niezdrowe
__________________
You never have this day again... |
#13
|
|||
|
|||
jak mowi Kuroń M -"ludzie lubia jeść tłusti" ...i slodko.A powiem wam ,że ja sie od slodyczy odzwyczailam i wiekszośc (poza kilkoma wybranymi) mi po prostu nie wchodzi .Coś jest jednak z tym indeksem glikemicznym...
__________________
Bo jesli kochac to nie indywidualnie |
#14
|
|||
|
|||
Cytat:
Dlaczego, jeżeli pierwotny człowiek miał do niego dostęp rzadko? |
#15
|
||||
|
||||
Kufo :)
Ja pisałam o przyswajaniu...smaku, którego się nie znało od urodzenia. Do czasu...
Geny ? Geny można modyfikować. Chyba z czasem same się modyfikowały (wraz z postępem i cywilizacją).
__________________
You never have this day again... |
#16
|
||||
|
||||
Cukier (z buraków cukrowych, rafinowany) jest bardzo niezdrowy... Powoduje zakwaszenie organizmu z daleko idącymi konsekwencjami.
|
#17
|
|||
|
|||
przeciez na przestrzeni milionow lat homo ulegal ewolucji.Wez pod uwage ze slony tez pozno poznal.porownaj sobie mozg praczlowieka i nasz-roznica zasadnicza.Bianko ja mysle ze cukier w ilosciach umiarkiwanych jest potrzebny
|
#18
|
|||
|
|||
kazda substancja ulega przemianie w tzw cyklu Krebsa.Wiekszosc substancji przechodzac przez te przemiany ulega przemianie do dwutlenku wegla i wody.Nie wiem jakn jest z innymi sztucznosciami,ale wszystkie wymysly maslane,margaryny spalaja sie m.in.do chplesterolu.TAK-jedzcie maslo w najczystszej postaci
|
#19
|
||||
|
||||
Nie uważam,ze cukier jest szkodliwy, w normalnym spożywaniu, warzywa i owoce są modyfikowane i też organizm musi sobie z tm radzić.
|
#20
|
|||
|
|||
co to znaczy w normalnym -w herbacie ,kawie ,ciastach,ciasteczkach czekoladkach ,lodzikach kisielkach kimpocikach...nie nie jest zdrowy ....cukier naturalny w owocach tak i to bez przesady.
__________________
Bo jesli kochac to nie indywidualnie |