menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 11-12-2011, 16:34
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie Swiąteczny stół(wigilia,Boże Narodzenie)


U mnie - karp,kapusta z grzybami,kompot z suszonych owoców,"czysta" grzybowa z grzankami,makówki.Oczywiście - opłatek.
Pierwsze i drugie święto - zawsze coś wyjątkowego,tego roku np. - dziczyzna(sarenka),drugie - gęś.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 11-12-2011, 17:08
Nika's Avatar
Nika Nika jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2007
Miasto: Małopolska,Kraków
Posty: 36 760
Domyślnie

U nas tradycyjnie na wieczerzę wigilijną - barszcz czerwony z uszkami, smażone ryby/karp,sola/,kapusta z grochem, paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami, kompot z suszonych owoców, domowe pierniczki z lukrem i makowiec.W pierwszy dzień świat dojadamy dania z Wigilii, odgrzewamy bigos. W drugi dzień świat zazwyczaj pieczeń cielęca.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Nieprzeczytane 11-12-2011, 17:30
wankabor's Avatar
wankabor wankabor jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: 25-019 Kielce
Posty: 19 308
Domyślnie

A u mnie czy piątek czy świątek to ta sama dieta (skromniutka)
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Nieprzeczytane 11-12-2011, 17:49
barteczek's Avatar
barteczek barteczek jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2010
Miasto: Małopolska
Posty: 55 681
Domyślnie

WITAJ WANDECZKO!

Ja mam dietę, ale jak oczy widzą.....
Wigilijny karp i barszcz z uszkami.. Nie odmówię.
Przytulam Wandeczko cieplutko i życzę dużo zdrówka.
Przytulam panie które urzędują na wątku.
Ira, nie pamiętam aż tak kto mnie powitał. Tak myślę, że to była Aniao.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Nieprzeczytane 14-12-2011, 13:10
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Odnalazłam ten wątek i poproszę
BARDZO

o wklejanie przepisów i doświadczeń w związku z tematem.

Myślę,ze można także sprawdzone we własnej kuchni lub logicznie "wyglądajace",przepisy z Internetu,
zwłaszcza rozproszone w naszym klubie w innych bardzo ważnych wątkach,
z podaniem linka do odnośnej strony.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Nieprzeczytane 14-12-2011, 13:18
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Wiadomo,ze wiele pań przygotowuje wieczerzę wigilijną wcześniej.Mozna wiele potraw zamrażać od razu po przygotowaniu,a potem odmrozić.

Wiem,wiem,ze zapachy itp. sa bardzo istotne,jednak zycie jest życiem.

Piernik z powodzeniem można zamrozić.Podobnie pierogi i uszka.

Kompot z suszu można wypróbować czy sie uda,nawet i jutro.


Kompot z suszu



Taki przepis wydaje się fajny

* 20 dag suszonych śliwek
* 20 dag suszonych fig
* 20 dag suszonych moreli
* 20 dag suszonych jabłek
* 20 dag suszonych gruszek
* 5 goździków
* 2 gałki muszkatołowe
* kilka plasterków imbiru
* 1/2 szklanki cukru
* kawałeczek kory cynamonu lub łyżeczka cynamonu mielonego
* skórka z cytryny
* skórka z pomarańczy
* miód

Suszone owoce należy opłukać, zalać ciepłą wodą, tak, aby lustro wody znajdowało się kilka centymetrów nad owocami (około 2-3) i moczyć przez około 3 godziny.

Owoce wraz z wodą, w której się moczyły, przelewamy do dużego garnka i uzupełniamy gorącą wodą (owoce wchłoną część wody podczas moczenia). Wrzucamy 5 goździków (lub więcej jeśli ktoś lubi ich smak, jednak nie więcej niż 10, aby nie przedobrzyć), gałkę muszkatołową, kilka plasterków imbiru oraz cynamon i gotujemy na maleńkim ogniu (aby owoce się nie rozpadły) przez ok.30 min.

Po zagotowaniu wyjmujemy cynamon i goździki (aby nie było goryczki).

Dodajemy startą skórkę cytryny i pomarańczy. Zamiast skórki cytryny możemy dodać całą cytrynę - pokrojoną w cieniutkie plasterki wraz ze skórką.

Sprawdzamy smak. Jeśli kompot jest za mało słodki dosładzamy go miodem lub jeśli ktoś woli to cukrem. Jednak dobrze jest dodać do całego kompotu przynajmniej dwie łyżki miodu - będzie mieć lepszy smak.

Szklaneczki i dzbanek możemy udekorować plastrami pomarańczy. Kompot należy podawać schłodzony


Wiadomo,ze jeżeli umoczysz brzegi szklanki sokiem z cytryny,a potem zanurzysz je w cukrze,dekoracja będzie super.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Nieprzeczytane 14-12-2011, 13:28
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Kompot z suszu 2

Najprościej tak:

Kompot z suszu
Składniki:

15 dag suszonych śliwek

15 dag suszonych jabłek

10 dag suszonych gruszek

cukier według własnego smaku



Wykonanie:

Owoce krótko płuczemy w wodzie, wkładamy do naczynia i zalewamy wodą tak, żeby je przykryła. Moczymy około 2 – 3 godzin. Namoczone owoce gotujemy 15 minut, dodając cukier. Przykrywamy pokrywką, odstawiamy do schłodzenia. Kompot najlepiej smakuje na drugi dzień.



Ładnie wygląda w takim pucharku-prawda?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Nieprzeczytane 14-12-2011, 13:29
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Ja dziś robię uszka z grzybami i kapustą.Pokażę efekty.
Wkrótce.

Wykorzystuję ten sposób na lepienie http://www.wielkiezarcie.com/article48689.html


A tu fajny sposób na uszka
http://www.youtube.com/watch?v=BE9UL...eature=related


Ten pan świetnie sobie radzi z farszem..polecam jego sposób http://www.youtube.com/watch?v=PUo9V...eature=related



Falbanka pierogowa
...http://www.youtube.com/watch?v=zxDbA...eature=related

nie umiem


Zamrażanie pierogów http://www.youtube.com/watch?feature...&v=l1u9DRdq7IU

Ostatnio edytowane przez elizka : 14-12-2011 o 18:41.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #9  
Nieprzeczytane 14-12-2011, 13:33
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

W naszej klubowej kuchni


Stollen - bakaliowa strucla bożonarodzeniowa

http://www.dieta.senior.pl/Stollen--...niowa,711.html

Przepis od Klaudii


Piernik na śmietanie

http://www.dieta.senior.pl/Piernik-n...tanie,522.html

Przepis od elizki....hi,hi...

Piernikowe ludziki

http://www.dieta.senior.pl/Piernikowe-ludziki,705.html

Przepis od yasqlka
Odpowiedź z Cytowaniem
  #10  
Nieprzeczytane 14-12-2011, 18:53
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Jeszcze jeden, mało znany, sposób na pierogi kapeluszowe z ciastem z mąką grzybową.

http://www.youtube.com/watch?v=iDKZn...eature=related

Warto chociaż zobaczyć.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #11  
Nieprzeczytane 17-12-2011, 16:52
Ninka50's Avatar
Ninka50 Ninka50 jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Dec 2011
Miasto: Pszczyna
Posty: 280
Domyślnie

U nas karp sałatka zupa rybna z grzankami kompot śliwkowy i opłatek.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #12  
Nieprzeczytane 17-12-2011, 21:08
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Witaj Ninko.
Dzięki za odwiedziny.


Jeszcze o wieczerzy wigilijnej


Wieczerzę wigilijną rozpoczynamy wraz z pierwszą gwiazdką na niebie. To symboliczne nawiązanie do Gwiazdy Betlejemskiej. Symbolizuje ona narodziny Chrystusa.

Kolację wigilijną rozpoczyna łamanie się opłatkiem, następnie składanie życzeń.
Trzeba zawsze pamiętać o słowach- do siego roku Abyśmy się w tym samym składzie spotkali w przyszłym roku przy Wigilii.

Częściej mówimy te słowa w dzień Nowego Roku ,ale przy wieczerzy wigilijnej one mają moc szczególną.

Na stole, przykrytym białym obrusem ustawia się jedno nakrycie więcej, niż jest uczestników posiłku. Jest ono przeznaczone dla niezapowiedzianego gościa.

Tradycyjne potrawy wigilijne to do wyboru przez panią domu i jej bliskich:
*śledż na różne sposoby,
* pieczony karp,
* zupa grzybowa lub rybna, bywa i migdałowa,
* barszcz z uszkami lub pasztecikami,
* kutia lub inna potrawa słodka np. kluski z makiem, cukrem i miodem,makowiec
* ryby przyrządzane na różne sposoby,
* pierogi z kapustą i grzybami,
* gołąbki,
* kapusta z grochem lub z grzybami,
* fasola duża "jaś" w sosie,
* pierogi z kapustą i grzybami...lub tylko z kapustą,

* kompot z suszonych owoców,

W rodzinie mojego męża były,w ramach potrawy na słodko, także racuchy z ciasta podobnego do pączków i obowiązkowo duży groch jaś" na kwaśno",czyli w sosie słodko- kwaśnym na bazie wywaru z grzybów, z dodatkiem cukru i kwaśnej śmietany.

Gołąbków nie robiliśmy.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #13  
Nieprzeczytane 17-12-2011, 21:38
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Moje uszka podsłuchują....



Pierogi robione metodą z Internetu...hi,hi..Jeszcze im falbanki zrobię,postaram się!





Ostatnio edytowane przez elizka : 19-12-2011 o 21:33.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #14  
Nieprzeczytane 17-12-2011, 21:52
babciajana's Avatar
babciajana babciajana jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2009
Posty: 1 009
Domyślnie

Elizka-jakie równiusieńkie te Twoje uszka a pierogi następnym razem spróbuję Twoją internetowa metoda dzisiaj już po robocie .Moje się już mrożą. Pozdrawiam przed świątecznie.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #15  
Nieprzeczytane 19-12-2011, 20:11
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Witaj Babciujano.

Zobaczysz jak prędko się robi pierożki tą metodą.

Tu na filmiku masz bardzo dokładny pokaz http://www.youtube.com/watch?v=BE9UL...eature=related Ja właśnie stąd podchwyciłam metodę.


Ostatnio edytowane przez elizka : 19-12-2011 o 21:34.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #16  
Nieprzeczytane 19-12-2011, 20:23
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Śledzie w śmietanie

http://www.youtube.com/watch?v=A77Vp...eature=related




A tu moje osobiste
:

Przepis elizki:
Śledzie z rodzynkami




Przygotuj marynatę: 1/3 szklanki octu,2/3 szklanki wody.Śledziki ,tak z kilogram,/matiasy,grube,białe,/ wypłucz w zimnej wodzie,następne pomocz z godzinę także w zimnej wodzie.Ponownie wypłucz.
Pokrój je na kawałki 4-6 cm,włóż w miskę i zalej wcześniej przygotowaną zalewą na godzinę,no,dwie góra.
Tymczasem rozgrzej z 3/4 szklanki oleju/np.Kujawski/ i wrzuć na podgrzany pokrojone na grubsze koła, cebule.Na kilogram śledzi weż ze dwie większe.
Teraz UWAGA!:
cebuli nie rozgotuj!Musi być twardawa,czyli podgrzewaj ją do zeszklenia. Do cebuli,na patelni dodaj przecieru pomidorowego ,rozmieszanego w niewielkiej ilości wody.Niech to wygląda jak gęściejszy sok pomidorowy,po wymieszaniu.Wymieszaj wszystko,wrzuć rodzynków, tak nie za dużo,dodaj trochę soli,zamieszaj i zostaw ten sos do wystudzenia.

Śledzie odcedż z marynaty.Układaj warstwę śledzi.posyp pieprzem,na to dobrze wystudzony,zimny sos z patelni i tak na zmianę...na wierzchu sos.Przykryj,wstaw do lodówki i na drugi dzień powiedz:ale dobre!!

Ostatnio edytowane przez elizka : 19-12-2011 o 21:21.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #17  
Nieprzeczytane 19-12-2011, 21:12
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Widzę nowe przepisy w naszej klubowej ksiażce kucharskiej

Wigilijna kapusta postna

przepis od Ewuni

http://www.dieta.senior.pl/Wigilijna...ostna,723.html



A tu dopiero gratka nie lada: http://www.dieta.senior.pl/Karp-wigi...czony,718.html

Karp wigilijny pieczony

przepis od naszej admin




Jest też Karp w galarecie od Ewuni :


http://www.dieta.senior.pl/Karp-w-galarecie,689.html

Jakie tam zdjęcia mniam mniam...

Odpowiedź z Cytowaniem
  #18  
Nieprzeczytane 19-12-2011, 21:23
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Łatwe rolmopsy

http://www.dieta.senior.pl/Latwe-rolmopsy,683.html

przepis od eny


Odpowiedź z Cytowaniem
  #19  
Nieprzeczytane 19-12-2011, 21:40
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

A tu najfajniej : http://www.senior.pl/boze-narodzenie/

BRAWOOOOOOOOOOOO!!!!

Odpowiedź z Cytowaniem
  #20  
Nieprzeczytane 19-12-2011, 22:20
~gość: Fiona's Avatar
~gość: Fiona
 
Posty: n/a
Domyślnie Witam wszystkich tu zaglądających

U mnie zawsze na wigilię robiłam

kapusta z grochem -wyjątkowy smak tylko raz w roku
kluski z makiem i dużo bakalii
pierogi z kapustą i grzybami leśnymi ,żadne pieczarki
barszcz czerwony ( kiszony samodzielnie.). z uszkami lub z fasolą Jaś
i ciasta... różne rodzaje od makowca po drobne pierniczki pieczone samodzielnie
zamiast karpia -(nikt z rodziny go nie lubi ) grenadier,lub dorsz,śledzie ...

Smacznego wszystkim.....
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Boże Narodzenie we... wrześniu? Ewunia Społeczeństwo 23 15-10-2012 16:17
Boże Narodzenie 2011: ruszyła machina marketingowa - komentarze 95.178.49.xxx Ogólny 7 17-12-2011 16:45
Boże Narodzenie w górach dwlord@op.pl Turystyczne 1 30-11-2011 00:22
Boże Narodzenie . . . 2009 r . . .ŻYCZENIA tar-ninka Różności - wątki archiwalne 72 26-12-2009 12:34
Życzenia świąteczne - Boże Narodzenie 2006 araukaria Różności - wątki archiwalne 15 04-04-2007 19:50

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:43.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.