|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1
|
||||
|
||||
OBIADEK STOSOWNY. cz.VI
..............................Miłym Uczestniczkom konwersacji w tym wątku życzę smacznego.jpg
...............................................Salatka_5_268_mini.jpg.................l54eee49.gif
__________________
obrazki oraz większość tekstów w moich post-ach pochodzi z ogólnodostępnych w net-cie. |
#2
|
||||
|
||||
Witaj Jolitko. Ciesze sie,ze jest następna część,obiadku.Zawsze mozna coś stosownego podpatrzeć i takze przygotować.
U mnie dzisiaj zupa wisniowa z makaronem a na drugie kotleciki "ryżatki"/zostało farszu do papryki,zrobilam kotleciki/do tego sałatka z ogóreczka małosolnego ,pomidorka i cebulki/skropiona oliwką/o oczywiscie posypana koperkiem.Deseru nie będzie.
__________________
1.-"Prawda jest taka, że ludzie dzielą się na przyzwoitych i kanalie, oba rodzaje człowieczeństwa są po obu stronach." /maja59- senior/ |
#3
|
||||
|
||||
no to jemy dziś razem wiśniową Anielka....
|
#4
|
||||
|
||||
Malwinko,uwielbiam wiśniową i dokąd są wisnie ,raz w tygodniu jem wiśniową.Pozdrawiam.)
__________________
1.-"Prawda jest taka, że ludzie dzielą się na przyzwoitych i kanalie, oba rodzaje człowieczeństwa są po obu stronach." /maja59- senior/ |
#5
|
|||
|
|||
A jak Wy robicie wiśniową ?
Czy tylko zwykły kompot wiśniowy z makaronem, czy może macie inny przepis...? Ja już jadłam różne... ale sama nie gotuje bo mój men jeśli już to woli makaron z wiśniami....takimi wypestkowanymi i roztartymi z cukrem i jogurtem.... |
#6
|
||||
|
||||
Jadziu,Ja gotuje tez wypestkowane,dodaję do smaku goździki,cukier waniliowy, i na koniec lekko słodzę. i dośc gęsta ta moja zupka jest.Zageszczam ją troszkę kiślem wiśniowym.Makaron gotuję osobno.Dodaje troszke jogurtu,ale juz na talerzu.Pozdrawiam.)
__________________
1.-"Prawda jest taka, że ludzie dzielą się na przyzwoitych i kanalie, oba rodzaje człowieczeństwa są po obu stronach." /maja59- senior/ |
#7
|
||||
|
||||
ja podobnie jak Anielka tylko nie bawię się w pestkowanie,dodaje odrobinę tez laski cynamonu i zamiast kiślu łyżkę mąki ziemniaczanej......jesli ktos moze pyszna ze swojska śmietaną....
|
#8
|
||||
|
||||
Ciekawostka "gastronomiczna"
dokładnie 50 lat temu ówczesne Min.Handlu Wewnętrznego wydało rozporządzenie o "bezmięsnych poniedziałkach". Ależ to szybko minęło! Wówczas ta decyzja stwarzała problemy nielada - dzisiaj czytając o tworzonych przez Was smakowitościach właśnie przeważnie bezmięsnych - ślinka leci!
__________________
obrazki oraz większość tekstów w moich post-ach pochodzi z ogólnodostępnych w net-cie. |
#9
|
||||
|
||||
zupki wiśniowe są smaczne także z łazankami lub lanymi kluseczkami a nawet z kostką z kaszy mnnej.Zagęszczane leciutko kisielem mają bardzo ładny kolor.Smacznego koleżankom
__________________
"Innego życia nie będzie". |
#10
|
||||
|
||||
Jutro gotuję wiśniową. Gdyby nie późna pora to jeszcze dziś bym zrobiła.
|
#11
|
||||
|
||||
Co Was tak wzięło?..hihi
|
#12
|
||||
|
||||
O, matko-nie cierpię zup owocowych!Nie gotujecie nic innego?Może chłodnik z botwinki albo pomidorowe gazpacho?
|
#13
|
||||
|
||||
Oczywiście,ze gotujemy chłodniki,gazacho,ale tak jakos wyszło,ze są wisnie to i zupa wisniowa przy okazji.A jak to w przyrodzie bywa jeden lubi ...itd .Pozdrawiam )
__________________
1.-"Prawda jest taka, że ludzie dzielą się na przyzwoitych i kanalie, oba rodzaje człowieczeństwa są po obu stronach." /maja59- senior/ |
#14
|
||||
|
||||
Tsatziki.
Jeżeli mam już coś zimnego z Zup zjeśc,to zjadam rzadką turecką przystawke tsatziki.Ogórki są krojone w kostkę.
Dobrego Joghurtu typu Grecki lub Turecki u nas nie spotkałam.W Lidlu kupiłam joghurt typ grecki ale do Grecjii ma daleko.Pozdrawiam Was milutko.
__________________
http://ewefew.blogspot.com/ |
#15
|
||||
|
||||
Ja natomiast często robię koktail ze świezych ogórkow i koperku z maślanką.Doprawiam leciutko solą.Miksuje w mikserze,wstawiam do lodowki i jak mam ochotę na cos zimnego,to piję szklaneczke takiego koktailu.Pozdrawiam.))
__________________
1.-"Prawda jest taka, że ludzie dzielą się na przyzwoitych i kanalie, oba rodzaje człowieczeństwa są po obu stronach." /maja59- senior/ |
#16
|
||||
|
||||
dobry pomysł,Anielko.Dodałabym odrobinę czosnku na zaostrzenie smaku.
|
#17
|
||||
|
||||
ooo tak czosneczku....Niko, ja uwielbiam chłodnik buraczany...oprócz wiśniowej ..hihi
u mnie barszczyk dziś z pierogami mojego męża z kapustą i grzybami.... |
#18
|
||||
|
||||
Cytat:
Dobrze mieć takiego gotującego męża. Tylko nie nadużywaj tych jego zdolności. U mnie, na życzenie wnuczki dziś była zupa szczawiowa z jajeczkiem. Jednak wnusia stwierdziła że pomidorowa u babci jest lepsza. Przy okazji opowiedziała, że była u laryngologa i zaglądał jej do ucha. - I coś znalazł? pyta babcia, - e, nic tylko miód. |
#19
|
||||
|
||||
Czarku moja orzechówka ustała sie wreszcie i została sciągnięta....w bólach sie rodziła...ale warto było..hihi
|
#20
|
||||
|
||||
Mmmmmmmmm...
Ja także uwielbiam zupkę wiśniową ze śmietanką oraz chłodnik buraczany...mniammmmmmm....... Zupkę wiśniową gotuję z wisienkami razem z pestkami, z cukrem, na koniec dodaję szczyptę kwasku cytrynowego dla zatrzymania pięknego koloru zupy i zaklepuję albo kisielkiem, albo mączką ziemniaczaną. Makaron wrzucam najczęściej do wrzącej ugotowanej zupki, mieszam, wyłączam wszystko i zakrywam pokrywką na 10 - 15 minut. Do rosołu czy pomidorowej gotuję makaron osobno ! A wiecie jak podawać skrzydełka z kurczaka ??? ...................................... |
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Obiadek stosowny. cz.V. | jolita | Kuchnia, kulinaria | 502 | 31-07-2009 13:38 |
Obiadek StOSowny - cz.IV | jolita | Kuchnia, kulinaria | 504 | 18-03-2009 22:21 |
Obiadek StOSowny cz.III | jolita | Kuchnia, kulinaria | 499 | 28-11-2008 16:19 |
Obiadek StOSowny - część II | jolita | Kuchnia, kulinaria | 501 | 22-01-2008 14:41 |
OBIADEK STOS-owny | jolita | Kuchnia, kulinaria | 501 | 15-05-2007 12:39 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|