menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 14-01-2020, 07:47
marta60's Avatar
marta60 marta60 jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Feb 2016
Miasto: Warszawa, Mazowieckie, Polska
Posty: 430
Domyślnie Przepisy na ciasta


Chciałabym upiec jakieś dobre ciasto na początek tygodnia. Poratujecie przepisem?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 14-01-2020, 14:22
Baisa's Avatar
Baisa Baisa jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2015
Posty: 880
Domyślnie

Składniki na kruchy spód:
1 duże żółtko
2 łyżeczki zimnej wody
155 g mąki pszennej (dodałam 2 łyżki więcej)
50 g drobnego cukru
szczypta soli
115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki

Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 25 cm), wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190oC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 7 - 9 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.

Składniki na krem z kwaśnej śmietany:
2 duże jajka
225 g kwaśnej śmietany 18%
55 g creme fraiche (zastąpiłam kwaśną śmietaną 18%)
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
100 g cukru
1 łyżka mąki pszennej
szczypta soli

Wszystkie składniki na krem zmiksować do gładkości.
Tak przygotowany krem wylać na wcześniej podpieczony spód (może być jeszcze ciepły). Teraz można dodać do kremu garść dowolnych owoców (u mnie wiśnie) lub poczekać z owocami do ozdobienia po upieczeniu.
Piec w temperaturze 190oC przez minimum 20 do 30 minut. Wierzch budyniu powinien być miękki po upieczeniu, lecz nie może pozostać płynny, zwłaszcza po środku (w razie czego pieczenie przedłużyć o kolejnych kilka minut). Wyjąć, przestudzić, następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Podawać z delikatnymi owocami na wierzchu i oprószoną cukrem pudrem.

Zresztą polecam wejść sobie na stronę https://www.mniammniam.com/przepisy-na-desery - jest tutaj sporo takich dobrych przepisów deserowych. Zwykle biorę pomysly na przepisy własnie ze stron www.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Nieprzeczytane 18-02-2020, 09:39
kalina3 kalina3 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2014
Posty: 638
Domyślnie

A macie sprawdzony przepis na bezę? Oczywiście Pavlovą mam na myśli.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Nieprzeczytane 26-11-2020, 06:15
polka025 polka025 jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Sep 2018
Miasto: Międzychód
Posty: 107
Domyślnie

O, to mi naprawdę pomoże, bo ja zaczęłam w ogóle myśleć o pieczeniu i wiem, że mam wciąż za mało pomysłów na to. Dlatego chętnie sprawdzę, co polecacie. Jednocześnie chciałabym powiedzieć, że musze silikonowe formy do pieczenia kupić. Mój chrześniak zamówił sobie u nas... 2 zestawy ciastek samorobionych.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Nieprzeczytane 30-12-2020, 01:04
leodis leodis jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Dec 2020
Miasto: Warszawa
Posty: 1
Domyślnie ..

Przepis bardzo ciekawy. Na pewno spróbuję.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Nieprzeczytane 01-02-2021, 14:47
Lidka83 Lidka83 jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Jun 2020
Miasto: Olsztyn
Posty: 108
Domyślnie

A ciasta na słono robicie? Moim zdaniem też super opcja. I świetna alternatywa dla tych, którzy muszą kontrolować ilość spożywanego cukru. Zostawiam namiary na fajny przepis na słony sernik z serem żółtym i jajkami - https://msm-monki.pl/przepisy/sernik...-serem-zoltym/ . Super wygląda i dobrze zrobiony, tak samo świetnie smakuje.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Nieprzeczytane 09-03-2022, 19:03
seniorita18 seniorita18 jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Oct 2018
Posty: 619
Domyślnie

Jeśli ktoś faktycznie lubi robić ciasta czy torty to na pewno właśnie takie przepisy będą jak najlepszym rozwiązaniem. ja jestem zdania, że również fajną opcją jest to aby wiedzieć gdzie ewentualnie tego rodzaju wypieki można zamawiać z dowozem. Ja właśnie bardzo chętnie z takich rozwiązań korzystam.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Nieprzeczytane 18-01-2023, 13:24
kordianka kordianka jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Sep 2009
Posty: 193
Domyślnie

Jestem cukierniczym beztalenciem, nigdy nie potrafiłam, nie potrafię i nawet nie chcę się nauczyć (zbyt dużo niepowodzeń i zmarnowanych składników). Zamawiam gotowe ciasta w cukierni Słodycz tej krainy w Olsztynie https://www.slodycztejkrainy.pl/ Niedrogie, pyszne i naturalne w smaku ciasta, torty, ciasteczka.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #9  
Nieprzeczytane 22-01-2023, 12:53
gracja50's Avatar
gracja50 gracja50 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Oct 2010
Posty: 591
Domyślnie

Dzień dobry wszystkich. Kiedyś jak dzieci były małe to dużo piekłam a teraz sporadycznie,od święta. Jak upiekę całą blachę to później tylko jemy i jemy.Ale chyba powrócę do pieczenia bo w cukierni ceny oszalały.
Często korzystam i podglądam strony z pieczeniem: www.krystyna9.blogspot.com
www.aniagotuje.pl
www.www.slodkiefantazje.pl

Podaje fajny przepis na ciasto orzechowiec, w naszej rodzinie od dawna na Boże Narodzenie.
Proste, fantastyczne, w sam raz na święta, na po świętach i na karnawał.

5 jaj
1 mała szkl.cukru
2 szkl. mąki
pół szkl.oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
cukier waniliowy
1 łyżka przyprawy piernikowej
4-5 kwaśnych obranych jabłek /ja daje szarą renetę lub antonówki
1 szkl.łuskanych orzechów włoskich, większe połówki rozdrobnione.
Jajka ubić i cukrem na biały puch. Dodać olej i mąkę +sodę ,proszek i przyprawę,szczyptę soli.
Delikatnie wmieszać obrane, pokrojone w kostkę 1cm jabłka i rozdrobnione orzechy.
Piec do suchego patyczka w temp.180 C.
Wychodzi super wilgotny orzechowiec.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #10  
Nieprzeczytane 22-01-2023, 15:01
kryba's Avatar
kryba kryba jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: Delmenhorst - Niemcy
Posty: 1 322
Domyślnie

WITAM WSZYSTKIE LASUCHY !!
Mam na imie Krystyna i pierwszy raz tu zagladam, bo
po pierwsze bylam dlugo zablokowana i nieobecna tutaj
( los tak chcial).
Lubie bardzo jesc ciasto, ale nie umiem piec - niestety !!
Natomiast nie sprawia mi trudnosci zrobienie
salatki czy deserow.
Bede tu czesciej z Wami - obiecuje !
Moze sie naucze z Wami piec.. ?
Wiele radosci i smakowitosci na każdy dzień zycze..
Pozdrawiam
🌷💖😍
Odpowiedź z Cytowaniem
  #11  
Nieprzeczytane 17-04-2023, 23:22
Ttatakka Ttatakka jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Apr 2018
Miasto: Warszawa
Posty: 42
Domyślnie

Dobry przepis to podstawa Do tego koniecznie trzeba mieć odpowiednie narzędzia do pieczenia. Tutaj https://www.yamaprojekt.pl/idealne-w...przymierzenca/ poczytajcie sobie na ten temat. Dobry mikser jest niezbędny, tak samo waga kuchenna. Przepis to przepis, powinno sie wszystko robić dokładnie z nim, a nie na "oko".
Odpowiedź z Cytowaniem
  #12  
Nieprzeczytane 24-04-2023, 23:40
lebuj's Avatar
lebuj lebuj jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2018
Miasto: Pierwoszyno , Pomorskie , PL
Posty: 6 537
Domyślnie

Kryba, ja podobnie jak Ty, pierwszy raz tutaj zajrzałem.

Co prawda od bardzo długiego czasu zajmuję się pieczeniem
chleba, ale ostatnio też piekłem fajny drożdżowy, makowiec,
a na Święta babę Wielkanocną.

Dlatego tu jestem, może kogoś zainteresują moje doświadczenia
z piekarnikiem. Chętnie się nimi podzielę.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #13  
Nieprzeczytane 24-04-2023, 23:58
lebuj's Avatar
lebuj lebuj jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2018
Miasto: Pierwoszyno , Pomorskie , PL
Posty: 6 537
Domyślnie

Ttatakka, racja, że podstawą jest dobry przepis, ale do jego
wykonania nie potrzeba super-robotów.

Mnie wystarcza waga, micha, łycha i ewentualnie zwykły robot
kuchenny z dwoma świdrami. Mój ledwo zipie, prawie dym
z niego idzie, ale białka na pianę ubije.

No, to co kręcimy, drożdżowego, czy chleba pszennego ?

PAMIĘTAJCIE !!! Mama mi mówiła, że ciacho się kręci w jedną stronę.
Bo inaczej się nie uda.

CO WY NA TO ?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #14  
Nieprzeczytane 05-11-2023, 14:39
gracja50's Avatar
gracja50 gracja50 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Oct 2010
Posty: 591
Domyślnie

Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Potrzebuję sprawdzonego przepisu na chleb.Nigdy nie piekłam.Czas spróbować.
Lebuj poproszę o przepis.I jak możesz to na ciasto drożdżowe na makowiec.Zawsze mam z tym problem.
Czy ktoś piekł ciasto marchewkowe?
Jak ono smakuje ,czy jest smaczne?
Marchew mi obrodziła na działce.Mieszkam w bloku,więc ciepła piwnica odpada na przechowanie,zamrażalik pełny mrożonej marchewki i mam jeszcze jej trochę w altance.Może ciasto bym zrobiła?
__________________
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie
Odpowiedź z Cytowaniem
  #15  
Nieprzeczytane 15-12-2023, 14:50
gracja50's Avatar
gracja50 gracja50 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Oct 2010
Posty: 591
Domyślnie

Dzień dobry.
Lebuj czekam na podpowiedź drożdżowego.Święta tuż tuż.

Podeślij przepis.
__________________
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie
Odpowiedź z Cytowaniem
  #16  
Nieprzeczytane 27-01-2024, 11:07
lebuj's Avatar
lebuj lebuj jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2018
Miasto: Pierwoszyno , Pomorskie , PL
Posty: 6 537
Domyślnie

Ludzie kochane, jak ja tu dawno nie byłem.

Coś przyszykuję, i na pewno zajrzę...

Pozdrowionka.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #17  
Nieprzeczytane 27-01-2024, 12:20
gracja50's Avatar
gracja50 gracja50 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Oct 2010
Posty: 591
Domyślnie

Witam wszystkich serdecznie.
Czekam na przepisy.Sprawdzone i pewne.Może na drożdżowe i na babę wielkanocną? Poproszę.
__________________
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie
Odpowiedź z Cytowaniem
  #18  
Nieprzeczytane 27-01-2024, 17:57
lebuj's Avatar
lebuj lebuj jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2018
Miasto: Pierwoszyno , Pomorskie , PL
Posty: 6 537
Domyślnie

Puk, puk, to znowu ja.

Na początek fajny chleb z octem, od którego zaczynałem
moją przygodę z pieczeniem. Na słodkości przyjdzie czas potem.

https://youtu.be/qXwZERdNjzs?si=hVbZLhr4Whk-XbpS

Łatwy, szybki, smaczny...

Ostatnio edytowane przez lebuj : 27-01-2024 o 18:03.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #19  
Nieprzeczytane 28-01-2024, 17:12
lebuj's Avatar
lebuj lebuj jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2018
Miasto: Pierwoszyno , Pomorskie , PL
Posty: 6 537
Domyślnie

Kolejny, mój ulubiony, chleb z gara.

Czy wiedzieliście, że w brytwannie można piec nie tylko mięcho ?

https://www.youtube.com/watch?v=WRYDU_ftTwk

Super chlebek, super mięciutka skórka...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #20  
Nieprzeczytane 29-01-2024, 17:19
lebuj's Avatar
lebuj lebuj jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2018
Miasto: Pierwoszyno , Pomorskie , PL
Posty: 6 537
Domyślnie

Myślę, że na razie chleba wystarczy.
Ciacho pewnie każdy ma swoje ulubione, przećwiczone.
A co powiecie na fajne drożdżówki z kruszonką?

https://skutecznie.tv/2014/07/domowe...onka-i-lukrem/

W Biedronce takie po 2,99 zł za szt. A 1 kg mąki 0,99 zł !!!
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Przepisy bezglutenowe marta60 Kuchnia, kulinaria 2 06-06-2019 12:52
Domowe sposoby na barwniki do ciasta euraka Kuchnia, kulinaria 1 16-07-2018 09:52
Przepisy kulinarne krise1 Kuchnia, kulinaria 552 31-10-2017 06:53
Ciasta-sprawdzone przepisy elfka Kuchnia, kulinaria 36 14-12-2016 20:52
Rozetki ciasteczka z ciasta naleśnikowego Grażyna70 Kuchnia, kulinaria 10 03-04-2010 10:09

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:40.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.