PDA

View Full Version : Przepisy Szefa Kuchni z czasów PRL


maria123
07-11-2013, 20:27
Witam,
dziękujac za mile wpisy na temat mojego bloga

http://pamietnikszefakuchniprl.blogspot.com

Postanowiłam zamieszczc przepisy z czasów PRL.

Moze ktos z Was wykorzysta przepis z tamtych czasów. W branzy gramazeryjno/gastromomicznej przepracowałam 35 lat.

Pozdrawiam,
maria123

maria123
07-11-2013, 21:16
4kotlety schabowe 40gmasla lub margaryny 4 jabłka sol pieprz kotlety smażyć na średnim ogniu oprószyć sola pieprzemjabka pokroić na cienkie plasterki usmażywszy jabłka ułożyć je wokół kotletów podawać z ziemniakami lub z kasza .jabłek nie doprawiać ewentualnie cynamonem Maria123.

maria123
08-11-2013, 13:33
krokiety z drobiu 300g gotowanego mięsa 1 cebula 50g bolki tartej 1 jajko 50 g masła sol pieprz tymianek mięso zmielić dodać bułkę tarta jajko cebule przyprawy smakowe uformować krokiety zapiec w piekarniku Wedlu g smaku można dodać czosnek i inne przyprawy potrawa tania i dobra bez udziwnian

rybcia
08-11-2013, 15:06
Mario bardzo smaczne jest mięso schabu z jabłkami.
Ja biorę kawałek schabu,nacinam nie do końca,nacięcia posypuję majerankiem i w te otwory wkładam plastry jabłek/najlepsze są złota reneta/.Mięso dobrze ściskam,przyprawiam wg.uznania ,wkładam do rękawa i piekę w piekarniku.

maria123
10-11-2013, 11:21
Ges pieczona z jabłkami przepis stary jak świat ges lub udka 1 kg jabłek maieeanek sol 1 łyżka maki 2 łyżki bułki tartej ocet ges sparzyć octem posolić nadziać jabłkami dodać majeranek polewać tłuszczem który się wysmaża na końcu posypać maka i zrumienić

maria123
10-11-2013, 11:33
Ja podaje przepisy proste polskie gotowane w domach i w restauracja moja praktyka 35 letnia nauczyła mnie co ludzie lobią Udziwnione znam dobrze tylko na to potrzeba więcej piGeniędzy . Kuchnie świata dobre tylko nie dla wszystkich ,Ges która podałam to potrawa świąteczna bo trochę droga Maria.

maria123
10-11-2013, 16:56
do każdych flaków czy jarskich czy mięsnych nieodzowna przyprawa to imbir i gałka muszkatołowa bez tej przyprawy to jak rosół bez jarzyn W przepisie flaki z boczniaków brak . Maria

maria123
12-11-2013, 15:26
ŁOPATKA PIECZONA W SOLI,1 KG ŁOPATKI WIEPRZOWEJ 1 KG SOLI GRUBO ZIARNISTEJ PRZYPRAWY SMAKOWE na Dno GARNKA WSYPAĆ SOL UŁOŻYĆ MIĘSO RESZTĘ SOLI PRZYKRYĆ MIĘSO PIEC POD PRZYKRYCIEM 50 MIN. PODAWAĆ Z MARCHEWKA Z CHRZANEM LUB Z SAŁATA Z OGÓRKÓW MARIA.

emka46
12-11-2013, 19:20
Mario, czy ta łopatka nie będzie za słona?? Na pewno kilo soli na kg mięsa?

maria123
12-11-2013, 19:49
witam p. Emka proszę polegać na moim normatywie surowcowym nie będzie słona kurczaki tez tak można piec.przepisy stare jak świat Teraz przyzadzac w naczyniu Zaro odpornym sol dobrze ubić na mięsku po upieczeniu będzie zbrylona pozdrawiam.

maria123
13-11-2013, 14:18
Szmalec gęsi zdrowy tłuszcz zwierzęcy ze względu na nienasycone kwasy tłuszczowe.NA przyklapd kapusta włoska duszona na gęsim szmalcu i inne potrawy .Maria.

maria123
15-11-2013, 13:34
zapiekanka babci ziemniaki 1kg. mięso wieprzowe 050 kg . szmalec50 g. fasolka czerwona 1 szklanka kasza perłowa 1/2 szklanki cebula sol pieprz kminek fasolkę namoczyć mięso pokroić wkostke okładać warstwowo w naczyniu żaroodpornym Na wierzchu kasza polać bulionem ) 1 szklanka zapiekac poltorejgodz.

Rozia
15-11-2013, 13:59
do każdych flaków czy jarskich czy mięsnych nieodzowna przyprawa to imbir i gałka muszkatołowa bez tej przyprawy to jak rosół bez jarzyn W przepisie flaki z boczniaków brak . Maria


No dobrze,ale co w takich "flaczkach jarskich" jest?Oprócz imbiru i gałki ?

Fajny temat założyłaś,ale ja liczyłam na coś innego - na jakieś przepisy typowe dla garmażerki PRL-u.Np.: Gulasz z serc,fasolka po bretońsku,kluski ze słoniną itd...

maria123
15-11-2013, 15:26
jmbir czy galka to tylko podstawowe pszyprawy do flakow jarskie na psz, to na wywar aq jarzyn cienko pokrojone w paski naleśniki druga wersja to jarzyny krojone w słomkę można dodać zasmażkę szmalec z gęsi nie zawiera cholesterolu dwie wersie flaków jedne skład naleśniki drugie jarzyny jak sie gotuje flaki na pewno wszyscy wiedza przepisy stare jak świat wiec nie pisze . Maria.

maria123
17-11-2013, 17:54
z PRL to Nerki wieprzowe z winem nerki 1 kg. 1-2 szklanki wina 1 łyżka masła 1 łyżka maki 1-2 szk. wody sok z 1-2 cytryny cebul sol pieprz majeranek Nerki obgotować w slonej wodzie pokroić w cienkie plasterki Zrobić zasmażkę rozprowadzić woda i winem wcisną sok z cytryny dodać przyprawy cebulkę Poddusić podawać z kasza gryczana lub z ziemniakami. Maria W zależności od kategorii lokalu potrawy były proste i byli wykwintne.

Lila
17-11-2013, 18:02
Mario fajny temat.
Szczególnie przed świętami.

Pozdrawiam.:)

Rozia
18-11-2013, 15:57
Fajny temat,jeszcze jakby interpunkcję dodać....

maria123
19-11-2013, 11:50
Tokani. polędwice pokroić jak frytki Wrzucić na rozgrzany olej ,dodać liść ziele dusić do miekosci Posolic dodac kwaśna śmietanę popieprzyć. na koniec zredukować sos posupac zielenina . To jest danie z patelni na zamówienie Na jedna porcje 150 gr. polędwicy resztę według uznania Podawc z pieczywem lub z dodatkami Maria

maria123
27-11-2013, 13:06
))0,5 mięso wieprzowe 1 cebula1 bułka 1 jabłko 1 bułką przyprawy smakowe 1 jajko bułka tarta .Mięso zmielić dodać jabłko starte jajko namoczona bułkę przyprawy ,panierować s marzyc . Po usmrzeniu posypać startym parmezanem.Pozdrawiam Maria,

Rozia
28-11-2013, 18:14
Tokani. polędwice pokroić jak frytki Wrzucić na rozgrzany olej ,dodać liść ziele dusić do miekosci Posolic dodac kwaśna śmietanę popieprzyć. na koniec zredukować sos posupac zielenina . To jest danie z patelni na zamówienie Na jedna porcje 150 gr. polędwicy resztę według uznania Podawc z pieczywem lub z dodatkami Maria

Polędwica wieprzowa czy wołowa?
Jaki"liść","ziele"? - masz na myśli - ziele angielskie?

maria123
09-12-2013, 19:57
Kapusta biała 300g.cebula 150 g. marchew 150 g.Jajka 2 sz,szczypiorek sok z cytryny 50 g,Majonez 3 łyżki mleko 150 mil. sol pieprz Kapustę poszatkować cebule pokroić wkostke pokroić szczypior marchew utrzeć dodać majonez mleko przyprawy smakowe .Mozna dodać łyżeczkę cukru .

maria123
15-12-2013, 18:47
Woda 2 litry wołowina 500g pręga lub szponder,drób 300g szynka wędzona 50g jarzyny korzenne zielenina chrzan40g przyprawy smakowe Mięso ugotować pod koniec dodać pokrojone w paski jarzyny i szynkę dodać chrzan i galaske rozmarynu którą należy wyjąc po5 min. uzupełnić. zielenina ,maria

coffifi-Irena
15-12-2013, 19:14
Ges pieczona z jabłkami przepis stary jak świat ges lub udka 1 kg jabłek maieeanek sol 1 łyżka maki 2 łyżki bułki tartej ocet ges sparzyć octem posolić nadziać jabłkami dodać majeranek polewać tłuszczem który się wysmaża na końcu posypać maka i zrumienić

Mario, coś dokładniej o tej gąsce:) Będę robiła pierwszy raz!!!Mam mrożoną 4kg i co dalej?????Jak jabłka kroić i z czym wymieszać?co z tym octem?????

maria123
16-12-2013, 12:03
witam p. Ireno zagotować wodę na 1kg litr dodać G ocet na 1l.dwie łyżki zanurzy ges na 1 godz. wyjąc przyprawić według smaku nie zapomnieć o majeranku Jabłka polówki dodać pod koniec pieczenia obok gęsi można dodać żurawinę wcześniej zamoczona . ges podlewać> w trakcie pieczenia.Ocet sprawi ze ges będzie soczysta Nie zalecam faszerować wewnątrz bo to jest trochę trudne .Ges w zalewie musi być cala zatopiona^na 1lwody 2 łyżki octu pozdrawiam .Maria

coffifi-Irena
16-12-2013, 12:16
Pani Mario,Dziękuję!

maria123
16-12-2013, 19:45
witam p.Róziu do to kani oryginalna polędwica wołowa ale aby było taniej to może być wieprzowa brazylijska polędwica kosztuje teraz około 70 ZL.za kg.Ziele angielskie liść laurowy .Pozdrawiam.

maria123
20-12-2013, 15:58
Rybę balsamicznym octem, sola tymiankiem rozdrobnić drobno seler naciowy ,por ,koper , liście pietruszki dodać łyżkę masła ,łyżkę bułki tartej ,łyżkę startego sera przyprawy smakowe włożyć do ryby Nakłuć rybę aby nie wypłynął sok zawinąć w folie piec około 40 min,Pstrągi pieczemy czy smażymy z łbami wyjąc oczy .

Sabina22
20-12-2013, 16:02
Marysiu ,powiedz jak zrobić łososia z suszonymi grzybami.

maria123
21-12-2013, 15:25
Łososia pokroić na filety natraec octem balsamicznym posolić. po pieprzyc skropić oliwa Grzyby suszone zbledowac dodać łyżkę masła .łyżkę kaszy manny . jedno jajko przyprawy smakowe ziNeleninę Nałożyć na filety piec w tem.180 st około 40 min .naczynie wyłożyć papierem do pieczenia.pozdrawiam p Sabine innych państwa zdrowych wesołych świat.

Sabina22
22-12-2013, 22:37
Dziekuje bardzo,wesolych swiat zycze, dodam , ze tych nadchodzacych w grudniu.

maria123
01-01-2014, 12:21
filet ryby najlepiej dorsz ponakrywa spiczastym nożem. naszpikować filetami anchois ..posolić .popieprzyć skropić sokiem z cytryny Polac olejem piec w foli około 45 min.

maria123
06-01-2014, 11:59
nie warto łamać smaków jedzmy zdrowo .). miesowieprzowe0.50kg mięso z drobiu 0.50 2 kajzerki 2jaja,koperek sol.pieprz.majeranek Do zmielonego mięsa dodać namoczone kajzerki jaja przyprawy smakowe koper pokrojony wyrobić Piec w foli jedna godz. farsz posmarować olejem

maria123
16-01-2014, 15:47
15 dg kiełbasy 15dg boczku 10 dg cebuli20 dg marchwi 30dg pieczarek czosnek sol pieprz papryka mielona 40 dg szmalec. Składniki poddusić dodać zieleninę ugotować dwa woreczki kaszy wymieszać zapiec około 25 min.

maria123
23-01-2014, 16:54
Twaróg 200 g cukinia 200g ryz 4lyzki sol pieprz curry 4 lyzkki śmietany Cukinie zetrzeć ugotować ryz dodać przyprawy smakowe dokładnie wymieszać Posypać szczypiorkiem..

maria123
02-02-2014, 19:42
pieczarki 050kg szmalec 100 g boczek 100g cebula100g kiełbasa 200g ogórki konserwowe 500 g pomidory 200g jabłka 200g .Sol .pieprz majeranek Podane składniki pokroić poddusić podawać z pieczywem lub kasza gryczana .