PDA

View Full Version : pierogi z farszem z kaszy gryczanej i sera


maria123
14-02-2014, 14:07
Ciasto .2 szklanki maki zalać pol szklanki wrzątku niech trochę przestygnie wyrobić , nie dodawać jajka .Farsz 150 g ugotowanej kaszy ,100g twarogu zrumieniona cebulkę , sol .pieprz Podawać polane gęsta śmietana posypane pietruszka .

elizka
14-02-2014, 20:41
Czy to będzie wątek o fajnych pierogach?
Może być!
Pierogów nigdy za wiele,a zwłaszcza domowych.Przepis na ciasto także każda gospodyni ma swój w zanadrzu.Można sie przecież podzielić.Poszukam i ja.
No ,to dawaj Mario dalej.

To już zapisałam.Dzięki.

toy_
14-02-2014, 20:42
a moja babcia robila bez sera i z sosem grzybowym

Rozia
15-02-2014, 18:09
Jadłam kiedyś(4 lata temu),w starym schronisku na Hali Boraczej,(Beskidy),pierogi z bryndzą i koperkiem!Smak-nie do opisania pychota!

Pierogi!Temat rzeka!

elizka
15-02-2014, 18:51
Mam kilka przepisów na ciasto .
Pierwszy : /
/z netu, autorka wygrała nim jakiś konkurs kulinarny, parę lat temu.Schowałam go sobie i często stosuję. Ciasto jest ,nazwę je tak- mocne/.

Składniki:
Ciasto:
40 dkg mąki pszennej
1 jajko
ź szklanki wody mineralnej gazowanej
ź szklanka mleka
2 łyżki oliwy
sól do smaku


Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać i wymieszać z odrobiną soli. Mleko wymieszać z wodą mineralną. Składniki ciasta wrzucamy do malaksera, i mieszamy na wysokich obrotach. Po 2 min wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto. Wyrabianie ręczne jest bardziej pracochłonne. Na stolnicy mieszamy wszystkie składniki ciasta do momentu aż będzie ono „odstawało” od dłoni.
Gotowe dzielimy na porcje (aby nie wysychało) i za pomocą wałka rozwałkujemy płaty.

Tak to u mnie wygląda:

http://www.pl.image-share.com/upload/259/27.jpg (http://www.pl.image-share.com/ijpg-259-27.html)

szkoda,ze falbanek nie umiem :(

elizka
19-02-2014, 15:38
Ciasto pierogowe

Przepis rodzinny z Buska:

3 szklanki mąki/ok.pół kilo/
1 szklanka wrzątku
1 jajko
2-4 łyżek oleju.

Zaparzyć mąkę wrzątkiem,wymieszać łyżką,dodać jajko,olej i wyrobić.

elizka
19-02-2014, 15:39
Ciasto pierogowe

z mlekiem.
Przepis od znajomej.

800 gram mąki + 0,5 litra ciepłego mleka z łyżką masła.

kornelka11
24-05-2014, 11:54
Mam kilka przepisów na ciasto .
Pierwszy : /
/z netu, autorka wygrała nim jakiś konkurs kulinarny, parę lat temu.Schowałam go sobie i często stosuję. Ciasto jest ,nazwę je tak- mocne/.

Składniki:
Ciasto:
40 dkg mąki pszennej
1 jajko
ź szklanki wody mineralnej gazowanej
ź szklanka mleka
2 łyżki oliwy
sól do smaku


Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać i wymieszać z odrobiną soli. Mleko wymieszać z wodą mineralną. Składniki ciasta wrzucamy do malaksera, i mieszamy na wysokich obrotach. Po 2 min wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto. Wyrabianie ręczne jest bardziej pracochłonne. Na stolnicy mieszamy wszystkie składniki ciasta do momentu aż będzie ono „odstawało” od dłoni.
Gotowe dzielimy na porcje (aby nie wysychało) i za pomocą wałka rozwałkujemy płaty.

Tak to u mnie wygląda:

http://www.pl.image-share.com/upload/259/27.jpg (http://www.pl.image-share.com/ijpg-259-27.html)

szkoda,ze falbanek nie umiem :(
A tam! Falbanki nie muszą być! Ważne że ciasto i farsz dobre i pierogi pękate ;).

kalina3
27-05-2014, 12:10
Mmm narobiłyście mi smaka z tymi pierogami! Chciałabym spróbować zrobić ze szpinakiem i zastanawiam się czy wystarczy go przesmażyć z czosnkiem czy robić z nim coś więcej?

karola1955
02-06-2014, 13:49
Może troszkę drobno pokrojonej, zeszkliwionej cebulki?

stefan01
25-07-2014, 04:11
Moje ulubione, uwielbiam kiedy moja Hania je robi dla mnie

elizka
27-07-2014, 22:03
Jakieś ze szpinakiem są:

1. Farsz

- opakowanie szpinaku mrożonego
- pół kostki sera białego półtłustego
- 1 mała cebula
- łyżka masła
- sól, pieprz, maggi
- ząbek czosnku

2. Ciasto

- 500 g mąki
- 2 łyżki masła
- szklanka ciepłej wody
- szczypta soli

Przygotowanie:

Farsz:
* Szpinak rozmrażamy na patelni, na łyżce masła. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę i zeszkloną cebulkę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi. Studzimy.
* Gdy szpinak wystygnie, mieszamy go z serem białym.

Ciasto:
* Do ciepłej wody wrzucamy 2 łyżki masła i mieszamy by nam się rozpuściło.
* Do miski wsypujemy mąkę z solą i wlewamy do niej naszą wodę z masłem.
Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Wyrabiamy ciasto rękoma do momentu gdy powstanie nam gładkie, elastyczne ciasto.
* Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce by odpoczęło.
* Gdy nasze ciasto odpocznie, na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy 1/3 część ciasta ( reszta czeka przykryta ściereczką, by nie wyschła ) na placek grubości 1mm, szklanką wycinamy krążki.
* Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy dowolną techniką.
* W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Partiami wkładamy pierogi i delikatnie mieszamy.
Gotujemy ok. 4 min od wypłynięcia, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową.

Teraz szpinak w liściach to na pewno nie potrzeba tego mrozonego.


Przepis stąd http://niepieprz.pl/pierogi-ze-szpinakiem/

Fajne ma zdjęcia ta paniusia.Przepis na ciasto też oryginalny.

elizka
11-08-2014, 20:37
Bardzo dobre pierogi z bloga Eli - Dieta moja pasja

Sprawdziłam osobiście przepis na to ciasto.
Po prostu bajka.
Robi się bardzo łatwo,bo ciasto świetnie się rozwałkowuje,skleja,a nie wysycha.

http://dietamojapasja.pl/pierogi-z-jagodami-i-chrupiaca-okrasa/

Przepis i wykonanie ciasta na w/w stronie

Kopia składników:

Ciasto:

2 szklanki mąki
jajko
łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
jajko
0,5 szklanki gorącej wody
Do szklani z wodą dodajemy olej, sól i sok z cytryny, a na koniec jajko i energicznie mieszamy. Wylewamy do dołka w mące i zagniatamy ciasto. Gdy jest już ładne i gładkie, przykrywamy talerzem i dajemy mu odpocząć jakieś 20 min. Taka chwila wytchnienia dana ciastu naprawdę się opłaca. Robi się ono dużo bardziej podatne na obróbkę.

Zdjęcia moje:

http://img15.hostingpics.net/pics/86655720140808sierpie3242014004.jpg (http://www.hostingpics.net/viewer.php?id=86655720140808sierpie3242014004.jpg)

http://img15.hostingpics.net/pics/48574220140808sierpie3242014005.jpg (http://www.hostingpics.net/viewer.php?id=48574220140808sierpie3242014005.jpg)

Posypka z płatków też niezwykła.Za poradą Eli wycinałam niedużą szklanką po dwa krążki na pieroga ,nakładałam jagody i sklejałam na okrągło. Szybciej i łatwiej.
Robiłam z potrójnej porcji mąki,bo jagód było sporo i łasuchów także.

kalina3
29-03-2015, 19:31
Posypka z płatków kukurydzianych?! Super pomysł.

Janina1403
01-08-2015, 14:34
Nigdy nie robiłam pierogów z kaszy gryczanej , natomiast gołąbki z kasza gryczaną , ryżem i mięskiem bardzo smakują. Muszę spróbować jak smakują pierogi z kaszy gryczanej.
Farsz z kaszy gryczanej doprawiona do smaku z pewnością dodaje pierogom smaczny posmak. Spróbuję zrobić takie pierożki.

elizka
01-08-2015, 21:02
Jak wiadomo - kasza matka nasza,
a gryczana,nieprzetworzona,dłużej trawiona,sycąca i o niskim indeksie glikemicznym - glukoza po niej nie skacze- same zalety.

Może i mąkę zastosować mieszaną?

Nie próbowałam przy tych pierożkach.

No to działaj Janinko.

kalina3
22-12-2015, 13:20
Zastanawiam się czy ten farsz sprawdziłby się do uszek? W sumie powinno to pasować do barszczyku, tylko nie wiem czy nie jest za "ciężki" dla takiego maleństwa.

babciatrudzia
21-09-2016, 15:00
Mmmm wygląda pysznie. Ja jakoś nigdy nie miałam wielkiego zapału do lepienia pierogów.

kalina3
05-10-2016, 09:06
Mi się nie chce, ale robię. Uwielbiam pierogi a nikt tego za mnie nie będzie lepić :D.

Baisa
14-10-2016, 09:18
Ja ostatnio często lepię pierogi :) Nie smakuja mi te ze sklepu. Mężowi równiez. Kilka razy kupiłam ale teraz wcale nie chce takich jeść.
Te domowe robię w większej ilości. Potem nakładam do woreczków i potem mam je do odgrzania. Latem uwielbiałam pierogi z owocami. Jesienią i zimą najczęściej lepiej pierogi ruskie:
https://www.przepisy.pl/przepis/pierogi-ruskie-2

https://s3.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/670x0/pierogi-ruskie.jpg

kalina3
07-12-2016, 09:55
Ja już mam nowe zapasy pierogów w zamrażarce ;). Będą na szybkie obiady.

patllinka
12-12-2016, 11:12
No, a niedługo świeta, więc pewnie po nich dojdzie ci zapas tych z kapustą i grzybkami:D
W ogóle jak tam u was przygotowania do świąt? Mąka na pierogi kupiona? Ja w tym roku oprócz tych tradycyjnych, zrobię chyba też kilka innych, np. z serem i szpinakiem, może ktoś wrzuci na ruszt w pierwszy lub drugi dzień świat. No i w sumie to już zaczęłam rozglądać się za jakąś świeżą rybką (widziałam, że w http://dobreryby.pl/ryby/swieze-ryby mają całkiem niezły wybór, a i fajnie to tak zamówić i nie stać w kolejkach) i dekoracjami do ciast. Po potem to może być problem ;)

Baisa
20-12-2016, 08:19
Kilka pomysłów na pierogi na słodko i na słono na święta:
https://www.przepisy.pl/magazyn/swieta-ze-smakiem/pierogi-na-slodko-i-slono

Dla kogoś kto nie miałby akurat pomysłu na świąteczny farsz :)

U nas na święta będą obowiązkowo pierogi z kapustą. Zastanawiam się czy nie spróbwoać zrobić pierogów z dynią.

Małgorzata_55
09-03-2017, 12:07
Fajne te przepisy, które podaliście. Właśnie szukam inspiracji bo u mnie to najczęściej są z kapustą i grzybami, muszę koniecznie, któryś wypróbować.

wienna
15-04-2017, 15:06
Nigdy nie jadłam a może być smaczne.