menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Generacja 50Plus > Różności > Różności - wątki archiwalne
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Różności - wątki archiwalne Różności - wątki archiwalne (ostatni post starszy niż 60 dni oraz poprzednie części aktualnie aktywnych wątków)

 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #61  
Nieprzeczytane 24-05-2008, 06:59
Sunshine's Avatar
Sunshine Sunshine jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Sep 2006
Miasto: Krakow
Posty: 2 041
Domyślnie

Cytat:
Napisał grazyna
Kiedys próbowałam gotowac to mleko w puszce, ale nic z tego nie wyszło, mało kuchni nie wysadziłam.....zapomiałam , ze garnek jest w wodzie , zaczął sie smazyć, zapach tez był taki sobie...pucha wystrzeliła..

nie rozumiem kompletnie,
skoro puszka była w wodzie/piszesz garnek w wodzie,to co w końcu w tej wodzie było?/
to dlaczego puszka wystrzeliła????
Wiele razy to robiłam ale nigdy nic takiego nie zdarzyło mi się
__________________
  #62  
Nieprzeczytane 24-05-2008, 09:32
hannabarbara's Avatar
hannabarbara hannabarbara jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Mar 2007
Miasto: Olsztyn
Posty: 19 421
Domyślnie Truskawki z bitą śmietaną i sokiem pomarańczowym

Bogdo50. Zamieściłam Twój przepis w dietach.Napiszę Ci jak to zrobiłam. Ponieważ moja wiedza informatyczna jest niewielka to zrobiłam na "chłopski rozum"
1. Zaczęłam od zdjęcia,które wprowadziłam do folderu "Moje obrazy"
2. Przepis skopiowałam do Worda (bo dwie strony Seniorkowe, za Chiny, nie chcą być razem)
3. Link na stronę diety dodałam do Ulubionych.
4.Obie strony: Word-przepis i dieta ustawiłam zminimalizowane na ekranie
5. Na stronie dieta kliknęłam Podaj przepis
6. Wypełniłam wyświetlane ramki, kopiując z Worda i wklejając na diety pozycje :składniki i sposób przyrządzenia
7.W pozycji przeglądaj ściągnęłam zdjęcie
8.Skończyłam klikając Dodaj!
9.Pojawiła się informacja: Przepis dodano, czeka na moderację!
W sumie więcej czasu mi zabrało napisanie tego postu, niż wykonanie czynności.Mam nadzieję, że nie pokręciłam!
  #63  
Nieprzeczytane 24-05-2008, 10:12
Bajadera07's Avatar
Bajadera07 Bajadera07 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Sopot
Posty: 2 627
Domyślnie

Dla mnie to za trudne... Ale załóżmy spółkę zoo. Ja będę wpisywać przepisy tutaj, a ty je będziesz lokować tam . Umowa stoi ? W ten sposób więcej osób będzie miało do nich dostęp...
  #64  
Nieprzeczytane 24-05-2008, 10:42
hannabarbara's Avatar
hannabarbara hannabarbara jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Mar 2007
Miasto: Olsztyn
Posty: 19 421
Domyślnie

Cytat:
Napisał bogda50
Dla mnie to za trudne... Ale załóżmy spółkę zoo. Ja będę wpisywać przepisy tutaj, a ty je będziesz lokować tam . Umowa stoi ? W ten sposób więcej osób będzie miało do nich dostęp...
Może być! Bardzo lubię uczyć się nowych rzeczy! Dzisiaj jadę na łono, nie wiem po co, bo sakramenckie zimno. Jak wrócę to Twoje następne przepisy pokopiuję!
  #65  
Nieprzeczytane 24-05-2008, 11:08
Bajadera07's Avatar
Bajadera07 Bajadera07 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Sopot
Posty: 2 627
Domyślnie

Gwoli ścisłości dla tych, którzy byliby skłonni podejrzewać , że jestem autorką tych przepisów. To są kopie z netu , które niedawno wysyłała mi moja znajoma. Ja jestem gastronomicznym tumanem , a ona sądziła , że w ten sposób zdoła mnie zmotywować . Niestety w moim herbie rodowym króluje wiertarka .... To tak na marginesie...
  #66  
Nieprzeczytane 24-05-2008, 12:25
Basia.'s Avatar
Basia. Basia. jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2006
Miasto: Polska
Posty: 13 157
Uśmiech HaniuBasiu

Cytat:
Napisał hannabarbara
Basiu! To gotuje sie w zamknietej puszce. W mikrofali to byś sobie dopiero narobiła. Raz, bo metal, dwa bo zamknięty pojemnik!
mnie chodziło o gotowanie w mokrofali bez puszki w szklanym naczyniu, pomyślałam sobie że o wiele szybciej mleko zgęstnieje.
  #67  
Nieprzeczytane 24-05-2008, 13:29
Alsko's Avatar
Alsko Alsko jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 34 899
Uśmiech To ja już wolę własnej roboty kaimak

1/2 litra mleka, 40 dag cukru, 1/3 - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.
Nie dodaję masła, bo się robi w smaku, jak krucha "krówka".

Owszem, trzeba mieszać cały czas, ale nie godzinami!
  #68  
Nieprzeczytane 24-05-2008, 14:46
Bajadera07's Avatar
Bajadera07 Bajadera07 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Sopot
Posty: 2 627
Domyślnie

A co by było, gdyby ten truskawkowo-śmietankowy wątek wzbogacić w przepisy niekoniecznie owocowe, aczkolwiek równie znakomite ? Ci , którzy takowe znają , mogliby się nimi pochwalić, a ci sprawniejsi w obsłudze kompa , mogliby je umieścić w przeznaczonym do tego miejscu na seniorku.
Co wy na to ?
  #69  
Nieprzeczytane 24-05-2008, 14:48
Basia.'s Avatar
Basia. Basia. jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2006
Miasto: Polska
Posty: 13 157
OK Jestem za

Cytat:
Napisał bogda50
A co by było, gdyby ten truskawkowo-śmietankowy wątek wzbogacić w przepisy niekoniecznie owocowe, aczkolwiek równie znakomite ? Ci , którzy takowe znają , mogliby się nimi pochwalić, a ci sprawniejsi w obsłudze kompa , mogliby je umieścić w przeznaczonym do tego miejscu na seniorku.
Co wy na to ?
pomysł bardzo dobry.
  #70  
Nieprzeczytane 24-05-2008, 21:15
Bajadera07's Avatar
Bajadera07 Bajadera07 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Sopot
Posty: 2 627
Domyślnie

Za mną pracowity dzień . Jestem padnięta ,ale.... ,,Jeszcze jeden przepis dzisiaj ... "




Panna cotta
Słynny włoski deser.

Śmietanka, mleko i cukier, zmieszane z żelatyną, najpierw podgrzane, a później ostudzone i dobrze schłodzone. Trzeba dodać odrobinę rumu do kremu. Można dodać też białe wino.


Przepis na 4 porcje:

• 250 ml śmietanki kremówki
• 250 ml pełnego mleka
• 100 g cukru pudru
• 4 łyżeczki żelatyny
• 1 łyżka rumu (dowolnie)
• 1 łyżka słodkiego białego wina (dowolnie)
• 1 laska wanilii (lub cukier waniliowy)


Żelatynę zalać zimną wodą, moczyć 10 minut. Podgrzać mleko, odstawić z ognia, rozpuścić w nim żelatynę. W drugim naczyniu podgrzać śmietankę z cukrem pudrem i przekrojoną wzdłuż wanilią. Wyjmuję wanilię i śmietankę , i wlać do mleka z żelatyną. Dodać rum, wino i przelewać do 4 foremek. Odstawić do ostygnięcia a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny.


Przed podaniem foremki można wstawić na sekundę do gorącej wody, co ułatwi wyłożenie deseru na talerzyk.
Deser podaje się najczęściej z pokrojonymi truskawkami i sosem truskawkowym.
  #71  
Nieprzeczytane 25-05-2008, 14:02
Bajadera07's Avatar
Bajadera07 Bajadera07 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Sopot
Posty: 2 627
Domyślnie

No to kolejny .... Mniam , mniam....


Składniki:

400 g gorzkiej czekolady
8 szt. jajek
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki koniaku
lody waniliowe

bita śmietana

Przygotowanie:

Czekoladę łamiemy na kawałki, zalewamy koniakiem i kawą zrobioną z połowy szklanki wody na 4 łyżeczki. Stawiamy to na garnku z wrzątkiem i mieszamy do stopienia czekolady i uzyskania masy.
Rozdzielamy jaja, żółtka mieszamy z czekoladą, bardzo dokładnie a z białek + szczypta soli ubijamy ogromną pianę. Wymieszaną czekoladę wlewamy do białek i mieszamy, długo i wytrwale.
Potem przelewamy do miseczek, wsadzamy do lodówki aż na 6 godz. Do wyciągniętych miseczek wkładamy po gałce lodów waniliowych; dekorujemy bitą śmietaną.
  #72  
Nieprzeczytane 25-05-2008, 14:18
Kundzia's Avatar
Kundzia Kundzia jest offline
....
 
Zarejestrowany: Feb 2007
Miasto: małopolska
Posty: 4 696
Domyślnie

Pisałyście o kajmaku.Ja wczoraj kupiłam gotowy wspaniały i cena niewiele różni się od mleka skondensowanego ,które trzeba gotować.W ogólnym rachunku to wychodzi taniej,bo oszczędza się gaz.

__________________
"nie jestem absolutnie gruba, tylko moja bogata osobowość nie mieści się w mniejszym rozmiarze"

http://mojezacisze-kundzia57.blogspot.com/
  #73  
Nieprzeczytane 25-05-2008, 14:42
ignesja's Avatar
ignesja ignesja jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2008
Miasto: świętokrzyskie
Posty: 4 379
Domyślnie

i czas ! też tego używam,b.dobre.
__________________
Agnieszka
  #74  
Nieprzeczytane 25-05-2008, 20:29
Bajadera07's Avatar
Bajadera07 Bajadera07 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Sopot
Posty: 2 627
Domyślnie

Tym razem nie truskawki..


FETA W KOKOSOWYCH NALEŚNIKACH

Składniki

3 jajka
1 i 1/3 szklanki mąki
szklanka mleka l sól
olej
4 łyżeczki kolendry
posiekane czerwone chili
40 dag fety

Na sos:

po 7,5 dag wiórków kokosowych, kolendry i świeżej mięty
posiekane zielone chili
sól
ząbek czosnku
sok z limonki
2 łyżeczki cukru
300 ml jogurtu naturalnego

1. Zmiksować wszystkie składniki sosu w blenderze, aż do uzyskania aksamitnej, gęstej konsystencji. Przykryć sos i wstawić do lodówki.

2. Przygotować ciasto naleśnikowe: jajka zmiksować z mlekiem i szklanką wody. Stale mieszając, wsypywać mąkę. Dodać kolendrę i chili. Usmażyć naleśniki.

3. Gotowe naleśniki ułożyć jeden na drugim na desce do krojenia. Przyciąć je tak, by powstał kwadrat. Pokroić na paski o szerokości 2 cm.

4. Fetę pokroić w sześciany o bokach 2 cm. Owinąć paskami naleśnika, nakłuć na szpadki do szaszłyków, włożyć do naczynia żaroodpornego i przed podaniem podgrzać, uważając, aby ser się nie roztopił. Podawać z sosem.

Smacznego !!!
  #75  
Nieprzeczytane 25-05-2008, 20:46
Malgorzata 50 Malgorzata 50 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 9 624
Domyślnie

Cytat:
Napisał bogda50
Za mną pracowity dzień . Jestem padnięta ,ale.... ,,Jeszcze jeden przepis dzisiaj ... "




Panna cotta
Słynny włoski deser.

Śmietanka, mleko i cukier, zmieszane z żelatyną, najpierw podgrzane, a później ostudzone i dobrze schłodzone. Trzeba dodać odrobinę rumu do kremu. Można dodać też białe wino.


Przepis na 4 porcje:

• 250 ml śmietanki kremówki
• 250 ml pełnego mleka
• 100 g cukru pudru
• 4 łyżeczki żelatyny
• 1 łyżka rumu (dowolnie)
• 1 łyżka słodkiego białego wina (dowolnie)
• 1 laska wanilii (lub cukier waniliowy)


Żelatynę zalać zimną wodą, moczyć 10 minut. Podgrzać mleko, odstawić z ognia, rozpuścić w nim żelatynę. W drugim naczyniu podgrzać śmietankę z cukrem pudrem i przekrojoną wzdłuż wanilią. Wyjmuję wanilię i śmietankę , i wlać do mleka z żelatyną. Dodać rum, wino i przelewać do 4 foremek. Odstawić do ostygnięcia a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny.


Przed podaniem foremki można wstawić na sekundę do gorącej wody, co ułatwi wyłożenie deseru na talerzyk.
Deser podaje się najczęściej z pokrojonymi truskawkami i sosem truskawkowym.
Mniam zrobię to na imieniny!!!!!
__________________
Bo jesli kochac to nie indywidualnie
  #76  
Nieprzeczytane 25-05-2008, 21:17
wandac25 wandac25 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: May 2008
Posty: 20
Domyślnie

Kochani !!!! .........truskawki sa pyszne ale tylko i wyłacznie ,ze swojej działki .moje już dojrzewaja mniammmm
pozdrawiam i smacznego życze
  #77  
Nieprzeczytane 25-05-2008, 22:09
krystynas53's Avatar
krystynas53 krystynas53 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Miasto: dolnośląskie
Posty: 842
Domyślnie

Pozwólcie dopisać przepis na wyśmienity "babski" napitek do kawki.
Chodzi o zastosowanie nw kajmaku.
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej( kakaowa,krówkowa itp)
  • 1 puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 100 ml spirytusu
  • orzechy włoskie łuskane - garść
  • rodzynki - garść
Wszystko wystarczy zmiksować ze sobą, zalać orzechy i rodzynki, przelać do słoika(gęstnieje) i do lodówki. Pycha.
  #78  
Nieprzeczytane 27-05-2008, 22:13
gratka's Avatar
gratka gratka jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Miasto: wioska
Posty: 16 077
Domyślnie

Krysiu już mi ślinka leci....
__________________
Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić....
  #79  
Nieprzeczytane 28-05-2008, 10:40
Nika's Avatar
Nika Nika jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2007
Miasto: Małopolska,Kraków
Posty: 36 760
Domyślnie

kalorii nie liczymy?
  #80  
Nieprzeczytane 28-05-2008, 21:59
krystynas53's Avatar
krystynas53 krystynas53 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Miasto: dolnośląskie
Posty: 842
Domyślnie

A tam zaraz kalorie. Szczęśliwi nie liczą ...kalorii.
 


Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Zdrowe truskawki - komentarze Ewunia Ogólny 7 25-12-2011 14:46

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:03.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.