|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#181
|
||||
|
||||
Moja sałatka ( na wieczorne podjadanie)
½ średniej wielkości pomidora ½ średniej wielkości świeżego ogórka po kawałku papryki świeżej : czerwonej, żółtej i zielonej parę listków kapusty pekińskiej ( dolne , białe części liści) 2 rzodkiewki czerwone lub kawałek białej rzodkwi ( jak lubisz może być czarna ) kawałek sera „feta” ( ¼ opakowania) -----to podstawowe warzywa -----wg uznania można urozmaicać innymi i polać oliwą z oliwek , choć niekoniecznie , bo …… po delikatnym wymieszaniu w/w składników pokrojone w grubsze kawałki warzywka puszczą sok - a po paru minutach już smacznie się komponują i nabiorą smaczku. Podjadać małym widelczykiem – jest pyszne i syte . |
#182
|
||||
|
||||
Brzoskwinie w syropie - sposób przygotowania
Przy zakupie postaraj się wybrać dorodne i dojrzałe owoce. Powinny być mniej więcej takiej samej wielkości. Zagotuj 1 litr wody, włóż na chwilę brzoskwinie (skórka będzie odchodziła bez trudu), obierz je, pokrój na połówki lub ćwiartki, usuń pestki. Cukier rozpuść w 1/2 szklanki wody i zagotuj. Od czasu zawrzenia pogotuj jeszcze 3 minuty. Brzoskwinie układaj ściśle w wilgotnych półlitrowych słoikach - powinny do siebie przylegać, ale nie możesz ich ubijać. Zalej owoce wrzącym syropem. Brzegi słoików wytrzyj do sucha i zakręć mocno. Do pasteryzowania brzoskwiń musisz użyć takiego garnka, aby ustawione w nim słoiki dały się zamknąć pod przykrywką. Dno garnka wyłóż ręcznikiem. Poukładaj na nim słoiki, zalej je wodą tak, aby sięgała do 3/4wysokości słoików. Przykryj przykrywką i postaw garnek na ogniu. Gotuj na małym ogniu 30 minut. Postaraj się nie doprowadzać do wrzenia wody. Najlepsza temperatura do pasteryzowania brzoskwiń to 80° C. Pozostaw słoiki w garnku do ostygnięcia. Kiedy woda będzie ciepła, ale nie gorąca, wyjmij słoiki z garnka i wytrzyj. Przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Brzoskwinie w syropie są wspaniałym dodatkiem do deserów i lodów. Wyśmienicie nadają się do dekoracji serników i tortów. |
#183
|
||||
|
||||
Przepis po polsku
Wziąć to, czego nie ma, dodać soli i kminku. Potem zmieszać z tym, czego chwilowo brak na rynku. Mieszać długo i dokładnie, jak się znuzi przestać. I posypać tym, na co absolutnie nas nie stać. Można upiec i usmażyć, lub przypiekać na rożnach. Polewając tym, o czym nawet marzyć nie można. Wszyscy u nas to jedzą, dla każdego wystarczy. Na tym właśnie polega Polski cud gospodarczy. Autor nieznany |
#184
|
||||
|
||||
Czy u Was też tak zimno? brrr.....
Przepis na grzańca: 1 butelka wytrawnego czerwonego wina 4-5 łyżeczek miodu 1 laska cynamonu 4-5 goździki szczypta gałki muszkatołowej. Wino grzejemy do temp. ok 90 stop.C, dodajemy ingrediencje. Mieszamy do rozpuszczenia miodu, można dosłodzić (ale dla mnie jest ok) i w taką pogodę jak dziś, pijemy w miłym towarzystwie. S m a c z n e g o - Cz |
#185
|
||||
|
||||
bardzo zimno !!!!!!!!
bardzo zimno chyba w całej Polsce, u mnie też od wczoraj ruszyliśmy z paleniem w piecu na noc - przepis na grzaniec pozwoliłam sobie skopiować, dziękuję - a jak nie grzaniec to moze kieliszeczek naleweczki ?? domowej
|
#186
|
||||
|
||||
|
#187
|
||||
|
||||
Cześć "dziewiątka"
Z wielkim zainteresowaniem zapoznałam się z Twoimi przepisami.Znamy się,gdyż mieszkamy w tym samym mieście i .... mamy dużo wspólnego/wiesz,o co mi chodzi.../Bardzo zainteresowała mnie "sałatka na wieczorne podjadanie".Jak wiesz,nie mam drukarki,więc spisałam przepis "odręcznie".Wkrótce na pewno Go wypróbuję.Pozdrawiam Cię,życząc miłego popołudnia i wieczoru.Basia.Ps.Mam nadzieję,że niedługo się spotkamy...
|
#188
|
||||
|
||||
na zdrowie
|
#189
|
||||
|
||||
Marchewka z czosnkiem.
Tak z pół kilo marchwi należy utrzeć na tarce z większymi oczkami. Trzy- cztery ząbki czosnku zmiażdżyć i dodać do marchewki. Do tego trochę soku z cytryny i majonez. Wymieszać i pozostawić tak na dwie godziny.Nam smakuje. |
#190
|
||||
|
||||
Bulwę selera (jak duża to połowę) po obraniu zetrzeć na większych oczkach tarki, tak samo zetrzeć 2 - 3 marchewki. Skropić sokiem z 1 cytryny, dodać biały pieprz, sól i cukier do smaku. 2 łyżeczki startego chrzanu (może być gotowy w słoiczku) 2-3 łyżki majonezu połączyć i wmieszać do startych warzyw. Lekko schłodzić i podawać do mięsa, ryb, jajek, wędlin ... smacznego Cz
p.s.: można posypać natką pietruszki |
#191
|
||||
|
||||
Też pyszna sałatka:
Na małą porcję ( 3-4 osoby) 3 pomidory 3 gotowane jajka 2-3 ząbki czosnku Ser „feta” (lajt) Pieprz naturalny-mielony 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego Świeży por( do przybrania) Jajka i pomidory pokroić w ósemki lub trochę drobniej ( jak kto lubi).Połączyć jogurt z majonezem i doprawić pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. .Ser „feta” pokroić w drobną kostkę. Wszystko połączyć i w salaterce polać sosem majonezowo – jogurtowym. Przybrać kawałkami pomidora i pokrojonym w cienkie krążki porem. Nie solimy , bo ser daje smak soli – wstawiamy na godz. do lodówki. |
#192
|
||||
|
||||
Witaj Mireczko Narobiłaś mi ochotę na sałatkę,tylko muszę kupić Fete
To teraz podobny sos tylko dla tych co lubią czosnek
Mianowicie rozgniatamy 2 lub 3 ząbki czosnku dodajemy majonez 3, 4 łyżki razem mieszamy możemy dać troszeczkę jogurtu naturalnego najlepszy Danone bo gęsty bierzemy pomidorki i parzymy je kroimy na ósemki i polewamy tym sosem,powinien być schłodzony albo wszystko włożyć na parę minut do lodówki jest smaczniejsze, ;zapraszam;pasuję do zakąski pod wódeczkę |
#193
|
||||
|
||||
To ja też w temacie: pomidorki pokroic na grubsze plastry,ułożyć , posypać sporą ilością koperku, jogurt wymieszać z łyżką majonezu, przeciśniętym zabkiem czosnku i startym na buraczanej tarce serem feta/ musi być bardzo gęsty sos/ tym polac pomidory, nie podaję ilości bo kazdy robi tyle ile potrzebuje, ale jest pyszne.//nie solic//
|
#194
|
||||
|
||||
Bardzo gęste są jogurty bałkański i grecki. Pyszne nawet bez dodatków.
|
#195
|
||||
|
||||
Zapiekanka z ziemniaków i pomidorów.
około 1 kg ziemniaków kilka pomidorów ser żółty przyprawy (bazylia, oregano, pieprz, sól) Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki, pokroić w cienkie plasterki i smażyć na oleju, aż się zrumienią. W międzyczasie posmarować tłuszczem naczynie do zapiekania oraz nagrzać piekarnik do 200 stop. C. Usmażone plasterki ziemniaków ułożyć na dnie naczynia, posypać serem, ułożyć plastry pomidora, posypać przyprawami i znowu startym serem. Układać warstwy, aż do wyczerpania składników zapiekanki. Ostatnia warstwa to starty ser. Wstawić do piekarnika i piec do momentu, aż ser się roztopi. Cz |
#196
|
||||
|
||||
Odświeżyć wątek należy, święta tuż, tuż. Nie mamy na nic czasu - a coś słodkiego jednak by się zjadło - prawda?
ROGALIKI Z KĄPIELI (szybko, tanio i smacznie) 50 g drożdży 500 g mąki pszennej 250 g margaryny lub masła 2 jajka 1 szklanka gęstej śmietany dżem Wszystkie składniki (oprócz dżemu) razem zagnieść, uformować kulę, owinąć czystą ściereczką i włożyć do zimnej wody na 25 minut. Po wyjęciu z wody, trochę jeszcze wyrobić i podzielić na części. Każdą rozwałkować i kroić w trojkąty. Przy szerszym brzegu trójkąta kłaść dżem. Zawinąć końce i skleić boki, lekko skęcić i uformować rogaliki. Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Po upieczeniu wyłożyć na pólmisek, posypać cukrem pudrem albo polukrować, albo pokryć delikatnie polewą np. czekoladową. SMACZNEGO. Cz |
#197
|
||||
|
||||
Kuchareczki witam milutko i cieplutko, dzisiaj u mnie odpowiednia pogoda na odbycie spacerku, i to zrobiłam..(już widać akcenty świąteczne na blokach na ulicach, choinka duża na rynku stoi..), a tymi przepisami to narobiłyście tylko smaku aż ślinka leci ..ja tez coś napiszę ..
Szybka SAŁATKA .. 4 UGOTOWANE JAJKA 1 PUSZKA CZERWONEJ FASOLI, 1 PUSZKA KUKURYDZY 1 SŁOIK MAŁYCH CEBULEK 1 PAPRYKA ŚWIEŻA NAJLEPIEJ CZERWONA 1 SŁOIK SELERA NACIOWEGO do smaku soli i pieprzu oraz 1 łyżkę majonezu (jajka,,seler, paprykę pokroić mieszając razem pozostałymi składnikami i doprawić do smaku. życzę smacznego . PLACEK WIÓRKOWIEC. Na biszkopt: 6 całych jaj, 1, 1/4 szklanki cukru. 1szklankę mąki tortowej.1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Jaja całe ubić na sztywną pianę ( w robocie),dodać do tego maki wymieszane z proszkiem do pieczenia , ciasto wyłożyć na średnią blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec ok 35-40 minut w temperaturze 200 stopni C.Biszkopt ostudzić i przekroić na pół. Wiórki smażone . 1 paczkę wiórek kokosowych 100 g 1/4 kostki masła lub margaryny (ja stosuję Kasię) 3 łyżki cukru ( smażyć wszystkie składniki aż się zarumienią i ostudzić. Przygotować krem do ciasta wg przepisu na opakowaniu. Przekrojony biszkopt jedną część posmarować połową kremu, przykryć drugą połową i nałożyć resztę kremu i na całość ciasta rozłożyć przestudzone wiórki ,gotowy placek włożyć do lodówki . SMACZNEGO
__________________
Zosia |
#198
|
||||
|
||||
1. śledziki w czosnku ... można przygotować juz na 2 dni przed świętami
śledziki matiasy odsączyc, wymoczyć, pokroic w kawałki pieczarki marynowane, ogórek konserwowy i kawałek czerwonej papryki świeżej (dla ozdoby) kroimy drobniutko w kosteczkę a czosnek w cieniutkie plasterki wszystko wymieszać z majonezem i niewielką ilością keczupu na dno słoja kładzieny warstwę sledzików i smarujemy otrzymanym sosem ... następna warstwa śledzików i sos ... i tak na przemian ... zakręcamy słój i wstawiamy do lodówki .. smacznego 2. śledziki w czosnku i majeranku śledzie matiasy moczymy w wodzie a następnie nacieramy czosnkiemi i obficie posypujemy majerankiem .... kroimy w kawałki, układamy warstwami w słoiku zalewajac obficie każdą warstwę oliwą ... zakrecamy słój i wstawiamy na 2 dni do lodówki |
#199
|
||||
|
||||
Karp na błękitno
Idą Święta, na Pszczółkach zawiesiłam mojego karpia na błękitno, a może jakaś/jakiś niepszczółek też ma ochotę, zapraszam, potrawa Wigilijna, pyszna i bezpieczna bo bez ości:
Polecem mój specjał oczekiwany na wszystkich rodzinnych Wigiliach. Karp na błękitno w galarecie. Wymaga trochę wysiłku ale efekt bedzie olśniewający. W zależności od ilości osób trzy, cztery karpie, czyścisz, odkrawasz głowy (bez oczu), płetwy grzebietowe i brzuszne (wszystkie płetwy). Gotujesz w osolonej wodzie same głowy i wszystkie płetwy z 2-3 listkami laurowymi, 5-7 ziel angielskich. To ma się bardzo długo gotować na malutkim gazie, będzie z tego galareta podprawiona odrobiną żelatyny dla bezpieczeństwa, chociaż powinna zastygnąć sama, ale ja się co roku boję. W drugim garnuszku gotujesz wywar z jarzyn, 2-3 marchewki, 2 pietruszki, seler, por, raczej bez kapusty. Pozostałą rybę dzielę na dzwonka i skrapiam obficie octem, skóra zmienia kolor na niebieski. Po jakichś dwóch godzinach gotowania łbów i wygotowaniu się większości rosołu z ryby wyjmujemy łby i płetwy do tej zupy wkładamy dzwonka i gotujemy do zmiany koloru mięsa na biały. Trzeba spróbować czy rosół z ryby ma dobry smak i jest wystarczająco słony. Po ugotowaniu dzwonka wyjmujemy do ostudzenia. Przecedzamy rosoł z ryby dodajemy troche 1/2-1/3 wywaru z warzyw zagotowujemy, do gotującego się rosołu wrzucamy samo białko z jajka i szybko rozprowadzamy trzepaczką. Białko ścina się i zabiera wszystkie szumy, bure zawiesieny i takie paskudztwa. Gasimy gaz, przecedzamy rosół przez gazę rozłożoną na sicie. Do gorącego sklarowanego rosołu dodajemy 1 łyżkę stołową rozpuszczonej żelatyny (na wszelki wypadek, może któraś zaryzykuje bez żelatyny, powinno się zsiąść, ale jak się nie zsiądzie to co????). Wystudzone dzwonka ugotowanego karpia pozbawiamy delikatnie dwoma widelczykami ości(to jest cały sukces ryba w galarecie bez ości). Do kokilek szklanych takich jak na owocową galaretke przenosimy mieśo karpia bez ości, na to plasterki dwa, trzy ugotowanej marchewki, trochę zielonego groszku jak ktos lubi to kawałęk jajka na twardo. Każdą koliklę zalewamy wystudzonym rosołem. Wystawiamy na balkon jak nie ma mrozu lub do lodówki po uprzednim wystudzeniu. Na drugi dzień na Wigilli okrawamy nozykiem porcje z kokilek, wykładam prześliczne galaretki na półmisek i życzę smacznego. Zapewniam, efekt murowany. |
#200
|
|||
|
|||
może zna ktoś prosty przepis na sos Baszamelowy…. Od paru dni mam ochotę na naleśniki ze szpinakiem i pasowałby do tego właśnie ten sos, tylko nie znam przepisu a coś kiepsko idzie mi szukanie przepisu w internecie…..
|
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Kuchnia dla ignoranta, przepisy. | kufa86 | Kuchnia, kulinaria | 79 | 30-09-2022 13:51 |
Nowe przepisy w niektórych aptekach | lawenda | Choroby, badania, terapie | 4 | 02-06-2009 18:15 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|