menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #661  
Nieprzeczytane 21-11-2011, 20:01
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

No dobrze urządzenie..ale ja rozumiem, ze butelka, bo z tej butelki ma się sączyc piwo przez okres pieczenia..i tym w chyba urok i smak.....ale może źle myślę.....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #662  
Nieprzeczytane 21-11-2011, 20:19
Dorota45's Avatar
Dorota45 Dorota45 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: lubuskie
Posty: 2 870
Domyślnie

I to właśnie w tym piwku jest cały sekret, tylko podczas pieczenia, co jakiś czas trzeba przebijać czop, który tworzy się na butelce i zatrzymuje wylewanie się piwka na kurczaka
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber

Zapraszam na mojego bloga
http://zwyczajnababa.blogspot.com/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #663  
Nieprzeczytane 23-11-2011, 13:07
Dorota45's Avatar
Dorota45 Dorota45 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: lubuskie
Posty: 2 870
Domyślnie

Ja serwuję dzisiaj na życzenie mojej mamy potrawę na którą w mojej rodzinie mówi się bomby, a w całym kraju ...... chyba knedle z mięsem.

__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber

Zapraszam na mojego bloga
http://zwyczajnababa.blogspot.com/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #664  
Nieprzeczytane 23-11-2011, 18:05
Janczar's Avatar
Janczar Janczar jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2008
Miasto: Łódzkie
Posty: 695
Domyślnie

Cytat:
Napisał Dorota45
Ja serwuję dzisiaj na życzenie mojej mamy potrawę na którą w mojej rodzinie mówi się bomby, a w całym kraju ...... chyba knedle z mięsem.
Jak spojrzałem to od razu przypomniały mi się "kartacze" i "kiszka ziemniaczana" jedzone wiele lat temu w Olecku. Do dziś pamiętam smak tych potraw.
Ciasto na kartacze robi się ze zmieszania ziemniaków (część ziemniaków ugotowana i zmielona, a pozostała część surowa, starta na tarce).
Mięso do nadzienia różne: może być baranina, cielęcina, wołowina albo mieszane wołowo-wieprzowe, jak również drobiowe.

Jest to tradycyjna potrawa na Suwalszczyźnie.

Pozdrawiam
Czarek
Odpowiedź z Cytowaniem
  #665  
Nieprzeczytane 24-11-2011, 12:39
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Pyszne te kartacze..jadłam na Litwie...do tego barszczyk mi pasuje czerwony...

A ja dziś zurek na zakwasie gotuję,ale bardziej ziemniaczany niz kiełbasiany......
Odpowiedź z Cytowaniem
  #666  
Nieprzeczytane 24-11-2011, 15:24
Dorota45's Avatar
Dorota45 Dorota45 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: lubuskie
Posty: 2 870
Domyślnie

Cytat:
Napisał Malwina
A ja dziś zurek na zakwasie gotuję,ale bardziej ziemniaczany niz kiełbasiany......

Czyli zalewajkę
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber

Zapraszam na mojego bloga
http://zwyczajnababa.blogspot.com/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #667  
Nieprzeczytane 24-11-2011, 15:44
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Tak, tutaj nazywa sie żurek a w moich stronach w Radomiu zalewajka...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #668  
Nieprzeczytane 24-11-2011, 16:51
Jadzia P. Jadzia P. jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Polska
Posty: 12 324
Domyślnie

U mnie żurek to taka "zupa" gotowana na białej kiełbasie , bez ziemniaków i podawana z gotowanym jajkiem...
Natomiast coś takiego jak gotowała Malwina , z ziemniakami to też nazywa się zalewajaka.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #669  
Nieprzeczytane 24-11-2011, 18:01
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

żurek, biały barszcz,z zalewajka..dla mnie to zupy po prostu na zakwasie zawsze z jajkami gotowanymi....pewnie róznica w dodatkach....i w tym czy ziemniaki w zupie , czy oddzielnie....tak sobie myslę...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #670  
Nieprzeczytane 24-11-2011, 20:40
Dorota45's Avatar
Dorota45 Dorota45 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: lubuskie
Posty: 2 870
Domyślnie

Jak zwał, tak zwał ważne aby były kwaśne
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber

Zapraszam na mojego bloga
http://zwyczajnababa.blogspot.com/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #671  
Nieprzeczytane 26-11-2011, 14:11
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

No, Dorota..piekę kurczaka po generalsku.....zapach piękny, bo go naczosnkowałam, namajerankowałam.....ale żadnen czop mi się nie robi i nie mam co przebijac..cos nie tak?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #672  
Nieprzeczytane 26-11-2011, 14:14
Dorota45's Avatar
Dorota45 Dorota45 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: lubuskie
Posty: 2 870
Domyślnie

A piwko wylewa się z butelki na kurczaczka?
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber

Zapraszam na mojego bloga
http://zwyczajnababa.blogspot.com/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #673  
Nieprzeczytane 26-11-2011, 14:20
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Nieeee a juz godzina minęła.......
Odpowiedź z Cytowaniem
  #674  
Nieprzeczytane 26-11-2011, 14:21
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

temperatura 200
Odpowiedź z Cytowaniem
  #675  
Nieprzeczytane 26-11-2011, 14:24
Dorota45's Avatar
Dorota45 Dorota45 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: lubuskie
Posty: 2 870
Domyślnie

To spróbuj otworzyć piekarnik i zobaczyć co się dzieje z piwkiem. I chyba możesz zmniejszyć temperaturę
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber

Zapraszam na mojego bloga
http://zwyczajnababa.blogspot.com/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #676  
Nieprzeczytane 26-11-2011, 14:33
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

zmniejszyłam, pachnie troche piwem, ale nie wylewa sie kurczaj juz ładnie ipeczony , ale suchy z wierzchu a boję sie dolac zimnej wody do blaszki, zęby butelka nie strzeliła..on sie piecze juz 1gi25 minut...wazy lekko ponad 2kg...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #677  
Nieprzeczytane 26-11-2011, 15:51
Dorota45's Avatar
Dorota45 Dorota45 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: lubuskie
Posty: 2 870
Domyślnie

Absolutnie nie dolewaj wody na blaszkę, ewentualnie możesz troszkę na kurczaka, tylko proszę nie oparz się!
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber

Zapraszam na mojego bloga
http://zwyczajnababa.blogspot.com/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #678  
Nieprzeczytane 26-11-2011, 16:13
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

No wiec tak....juz jestesmy po obiadku...kurczak piekł się godzine i 10minut...piwo nie chciało sie skraplac, ,wypływac, stało w butelce jak zaklete, po wyjęciu nic z niego nie ubyło...pod koniec zdecydowałąm sie jednak podlac wodą na blache , ale gorącą, zeby nie pękła butelka.....mięsko zdecydowanie pyszne w sensie konsystencji..soczyste, zwarte..w sensie smaku tez , bo czosnek, sól, majeranek, pieprz ładnie sie zharmonizowały...nigdy nie jadłam takiego kurczaka...myslę, ze jakby doszło piwko, to byłby jeszcze ciekawszy, bo zawierałby te lekką piwna goryczkę....nie wiem dlaczego u mnie to piwo nie "wypaliło"..dzieki Dorotko za prowadzenie mnie przez jakis czas....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #679  
Nieprzeczytane 26-11-2011, 16:22
Dorota45's Avatar
Dorota45 Dorota45 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: lubuskie
Posty: 2 870
Domyślnie

Malwinko niekiedy piwa tak mają, że "stoją w miejscu", ja czasami dla lepszego piwnego efektu kupuję dwa piwa (takie najtańsze z marketu) i tym drugim kuraczka podlewam.
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber

Zapraszam na mojego bloga
http://zwyczajnababa.blogspot.com/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #680  
Nieprzeczytane 26-11-2011, 16:24
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

No to dobrze,ze mi powiedziałas, bo przezywałąm to "stanie piwa"(dociekliwośc moje każe mi zapytac dlaczego?)a teraz juz się nie bedę pzrejmowała tak..ale mięsko rewelacja....dzięki
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
OBIADEK STOSOWNY. cz.VI jolita Kuchnia, kulinaria 497 18-10-2009 11:10
Obiadek stosowny. cz.V. jolita Kuchnia, kulinaria 502 31-07-2009 13:38
Obiadek StOSowny - cz.IV jolita Kuchnia, kulinaria 504 18-03-2009 22:21
Obiadek StOSowny cz.III jolita Kuchnia, kulinaria 499 28-11-2008 16:19
Obiadek StOSowny - część II jolita Kuchnia, kulinaria 501 22-01-2008 14:41

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:05.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.