menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #401  
Nieprzeczytane 12-01-2010, 18:04
Ulka Ulka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2008
Posty: 768
Domyślnie

Krysiu...a jednak biszkopt Ci wychodzi, nie jest tak źle spróbuję z Twego przepisu ukręcić, może akurat się uda, dzięki serdeczne.
Malwinko możemy sobie rączkę podać ..
Odpowiedź z Cytowaniem
  #402  
Nieprzeczytane 12-01-2010, 18:30
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

hihi..widzę ,ze tych rączek moze być więcej....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #403  
Nieprzeczytane 12-01-2010, 21:10
Jolina's Avatar
Jolina Jolina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: Koronowo
Posty: 25 105
Domyślnie Ulko

Kiedyś piekłam biszkop, starym , odziedziczonym po mamie, sposobie, tzn. tzw. zaparzany. Ale jest trudny, bo ubija sie jajka na parze. Trzeba bardzo uważać
aby masa nie zaparzyła się. Jednak to jest najsmaczniejszy, najpulchniejszy biszkopt. Dziś już mało kto stosuje tą metodę. Ja już od iluś tam lat przeszłam na łatwiznę, i robię ciasto na bazie ubijanej piany.
A oto mój przepis.
5 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szkl. mąki ziemniacz.
1/2 szkl. mąki przennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody

Białka ubić na pianę aż zbieleje, dodając stopniowo cukier ubijać aż piana będzie sztywna i puszysta. Rozbić w kubeczku żółtka,dodawać żółtka stopniowo do piany w czasie ubijania,oraz wodę.
Obie maki przesiać wraz z proszkiem, i już nie ubijać, tylko pomieszać mąki , delikatnie mieszając od brzegów miski do środka.
Spirytus daję jak mam, można dodać parę kropli octu lub cytryny, po przez ten dodatek uzyskuje się wzmocnienie trwałości piany.
Cukiier powinien być jak najdrobniejszy - szybciej rozpuszcza się podczas ubijania piany.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C., zwiększając do 180. Ja po wyłączeniu grzejnika, jeszcze chwilę zostawiam w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Po wyjęciu ,zostawiamy do całkowitego wystygnięcia i dopiero wyjmujemy z formy.Pieczemy 30 do 40 min.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #404  
Nieprzeczytane 13-01-2010, 19:45
B.B. B.B. jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Posty: 638
Domyślnie

Senioritko - kiedy tu zajrzysz , podaj , prosze przepis na te mielone , o ktorych wspominasz. Ile tej metki ? I czy obtoczyc w bułce? Ponoc teraz juz sie tak nie robi, sama nie wiem.
Roziu, a pamietasz jak latem nie obrałas szparagow ? Teraz , widzę ,kulinarne wyzwania juz Ci nie straszne ! Powodzenia !
Odpowiedź z Cytowaniem
  #405  
Nieprzeczytane 13-01-2010, 22:15
senioritka's Avatar
senioritka senioritka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: zachodniopomorskie
Posty: 1 758
Domyślnie

Ciekawa jestem jaki był finał po zjedzeniu nie obieranych
szparagów, myślę o białych szparagach, bo zielonych i
fioletowych się nie obiera. Kiedyś najadłam się tych włókien
nie gryząc dokładnie. Finał był przykry, musiałam wyciągać!
Do B.B. Kotlety mielone robię z mieszanego mięsa, które sama
mielę, dodaję na 1kg mięsa ok. 20dag metki, cebulkę
podsmażoną, bułkę namoczoną w mleku, jajko, pieprz ziołowy i sól do smaku. Proporcje chyba są ogólnie znane. Obtaczam
w bułce tartej, którą też sama robię, bo te wszystkie
chrupiące modyfikacje nie odpowiadają mi. Czasem do bułki
tartej dodaję zmielone ziarna słonecznika, dla odmiany.
Takie są moje wariacje na temat kotletów mielonych.
Ostatnio, będąc w sklepie, dowiedziałam się od miłej
sprzedawczyni, że do rosołu robi kluski kładzione z ciasta jak
na kopytka ziemniaczane. Kładzie je łyżką z deseczki wprost do
rosołu. Ponoć pycha, jeszcze nie robiłam. Pozdrawiam
maniaczki kulinarne do których sama sie zaliczam.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #406  
Nieprzeczytane 13-01-2010, 23:03
jakempa's Avatar
jakempa jakempa jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Wrocław
Posty: 10 302
Domyślnie

A ja jak piekłam, niezawodnym biszkoptem do przekładania byl przepis od mojej starej ,nieżyjacej już koleżanki, zawsze mi się udawał i był efektowny

4 całe jajka ubić na bardzo puszystą pianę
do tego dodać 2 kisiele cytrynowe
2 budynie śmietankowe
płaską lyżeczkę proszku do pieczenia
delikatnie wymieszać, zeby piana nie opadła
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec tyle czasu , żeby był kolor złoty, /różnie to jest w zaleznosci od piekarnika/

Po wystygnięciu kroić i przelożyć masą na tort


Jeżeli robiłam tort z masą truskawkową lub malinową dawałam kisiel truskawkowy, lub wiśniowy i mialam rózowe ciasto, wypróbujcie
__________________
]


Odpowiedź z Cytowaniem
  #407  
Nieprzeczytane 13-01-2010, 23:53
ignesja's Avatar
ignesja ignesja jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2008
Miasto: świętokrzyskie
Posty: 4 379
Domyślnie Fajny przepis jakempo,

ale budynie i kisiele pewnie muszą byc z cukrem?
Jaja ubijasz bez cukru?
__________________
Agnieszka
Odpowiedź z Cytowaniem
  #408  
Nieprzeczytane 15-01-2010, 09:31
B.B. B.B. jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Posty: 638
Domyślnie

Senioritko, dzieki za mielone. Alez z Ciebie pracuś- wszystko sama, nawet tarta bułka! Ja, jako kulinarny leniwiec , uproszczę przepis do max., mielone i tak sa , jak dla mnie , pracochłonne, ale to pychota !
Odpowiedź z Cytowaniem
  #409  
Nieprzeczytane 15-01-2010, 10:03
Jadzia P. Jadzia P. jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Polska
Posty: 12 324
Domyślnie

Cytat:
Napisał senioritka
Kotlety mielone robię z mieszanego mięsa, które sama
mielę, dodaję na 1kg mięsa ok. 20dag metki, cebulkę
podsmażoną, bułkę namoczoną w mleku, jajko, pieprz ziołowy i sól do smaku. Proporcje chyba są ogólnie znane. Obtaczam
w bułce tartej, którą też sama robię, bo te wszystkie
chrupiące modyfikacje nie odpowiadają mi. Czasem do bułki
tartej dodaję zmielone ziarna słonecznika, dla odmiany.
Takie są moje wariacje na temat kotletów mielonych.


Senioritkogdybyś powiedziała mi co to jest ta metka.....byłabym Ci wdzięczna...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #410  
Nieprzeczytane 15-01-2010, 10:06
jakempa's Avatar
jakempa jakempa jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Wrocław
Posty: 10 302
Domyślnie

O tak budynie z cukrem, a jak bez cukru to szklanka cukru, jak budynie z cukrem to będzie mniej slodkie, a jak z cukrem to jajka ubić z cukrem, zapomniałam dopisać
__________________
]


Odpowiedź z Cytowaniem
  #411  
Nieprzeczytane 15-01-2010, 11:37
senioritka's Avatar
senioritka senioritka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: zachodniopomorskie
Posty: 1 758
Domyślnie

jp50. Metka cebulowa. Jest wiele innych smaków metki np.
tatarska, ale nie próbowałam. Wszystko przed nami, pozdrawiam!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #412  
Nieprzeczytane 15-01-2010, 13:52
Jadzia_G's Avatar
Jadzia_G Jadzia_G jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2009
Miasto: Sosnowiec
Posty: 14 579
Domyślnie

[quote=jp50]
Cytat:
Napisał senioritka
Kotlety mielone robię z mieszanego mięsa, które sama
mielę, dodaję na 1kg mięsa ok. 20dag metki, cebulkę
podsmażoną, bułkę namoczoną w mleku, jajko, pieprz ziołowy i sól do smaku. Proporcje chyba są ogólnie znane. Obtaczam
w bułce tartej, którą też sama robię, bo te wszystkie
chrupiące modyfikacje nie odpowiadają mi. Czasem do bułki
tartej dodaję zmielone ziarna słonecznika, dla odmiany.
Takie są moje wariacje na temat kotletów mielonych.[/QUOTE]


Senioritkogdybyś powiedziała mi co to jest ta metka.....byłabym Ci wdzięczna...
Metka - to taki radzaj wędliny do smarowania chleba.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #413  
Nieprzeczytane 15-01-2010, 14:09
basialwica's Avatar
basialwica basialwica jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 7 649
Domyślnie

Cytat:
Napisał jolita
Do Krise1.Krystynko, a możeby tą rubrykę zamienić na:tanio, szybko i smacznie, bo jak widzisz narazie nikt nie podjął tematu w tej formie>Tanio, bo przecież przyjęło się, że śeniorom "nie przelewa się"(?), szybko - byśmy miały czas na naszą kawiarenkę..., smacznie - bo kto by nie chciał.Zastrzegam, że tak się szczęśliwie składa, że narazie nie mam problemu z finansami (odpukać!) zwłaszcza, że wydatki na żywność dla 2 osób (prowadzę ewidencję) stanowią najmniejszą kwotę nawet z codziennym ciastem i owocami. Poprostu czasem chce się zjeść coś "prostego", a potem okazuje się, że bardzo taniego.Warto byłoby wtedy zajrzeć do naszego okienka gdy zabraknie pomysłu...Jeśli pozwolisz (bo to Twoja "działka") to może znajdą się takie pomysły.

....a ja bym dodała jeszcze ZDROWO!
__________________
arbara
Odpowiedź z Cytowaniem
  #414  
Nieprzeczytane 15-01-2010, 15:10
senioritka's Avatar
senioritka senioritka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: zachodniopomorskie
Posty: 1 758
Domyślnie

Metka (niem. Brattwurst) to niemiecka specjalność wyrabiana
z mielonej, surowej wieprzowiny, z przyprawami.
Z metką zetknęłam się po raz pierwszy w Poznaniu. Wtedy
była tylko powędzana, oczywiście w dymie, nie przeze mnie.
Teraz są różne jej odmiany i z różnych mięs. Tu już musieliby
wypowiedzieć się specjaliści. Dla mnie najlepsza w smaku
jest ta podwędzana, ale ostatnio nie jest dostępna. Może
w Wielkopolsce. Zdaję sobie sprawę, że jestem nudna
z tą dokładnością, ale już taka jestem. Wybacz!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #415  
Nieprzeczytane 15-01-2010, 15:26
Ewunia's Avatar
Ewunia Ewunia jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Mar 2006
Posty: 311
Domyślnie

Cytat:
Napisał Malwina
Dziewczyny, wypróbowałam wszystkie ciasta biszkoptowe z serii"nie ma prawa się nie udać" i nie ma takiego biszkoptu , który bym upiekła....zawsze wychodzi coś czym mogłabym zabić....

6 jaj (oczywiście nie z chowu klatkowego)
1 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mąki pszennej ( lub 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szkl. cukru
łyżka stołowa octu


Ubić pianę z białek, dodać cukier (można nieco zmniejszyć jego ilość) i dobrze rozmiksować. Masa białkowo-cukrowa powinna być lśniąca i sztywna.
Żółta, ocet i proszek do pieczenia wymieszać w innej miseczce (zamiast octu może być sok z 1/2 cytryny, ważny jest kwas, który zetnie białka) i dodać do ubitej przedtem piany.
Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać.
Piec ok 30 - 40 min w temp. ok 170-180 stopni (przy zastosowaniu funkcji termoobiegu w nieco niższej temperaturze).

Ten biszkopt zleciał mi nawet w formie (przed pieczeniem) na podłogę. Upiekłam to co się ostało, to znaczy to co nie wyleciało z formy bo małe (choć duże już) chciały nawet zakalca.... zakalca nie było, a biszkopt wyrósł rewelacyjnie. Jest bardzo smaczny.

W lecie robię z nim fajny torcik. Tuż po wyjęciu z piekarnika przekrajam gorący na pół i wwalam między krążki kubeczek gęstej śmietany (12 lub 18) - niesłodzonej, nie ubijanej takiej "surowej". Zostawiam do ostygnięcia i dekoruję owocami i galaretką. Śmietana zamienia się w pyszny niezbyt słodki kremik a woda z niej nasącza biszkopt. Pycha.
__________________
Nie kupuję jaj z chowu klatkowego (numer 3 na pieczątce)
ponieważ... http://www.youtube.com/watch?v=h_8LtOAq9bk&hl=pl
Odpowiedź z Cytowaniem
  #416  
Nieprzeczytane 15-01-2010, 18:53
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Noooo to mi sie nawet podoba Ewuniu, moja imienniczko zresztą....hihi
Odpowiedź z Cytowaniem
  #417  
Nieprzeczytane 15-01-2010, 20:53
senioritka's Avatar
senioritka senioritka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: zachodniopomorskie
Posty: 1 758
Domyślnie

Ewuniu, ten przepis na biszkopt, z wwaloną śmietaną, to coś
oryginalnego. Muszę wypróbować i wypróbuję na pewno.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #418  
Nieprzeczytane 16-01-2010, 12:07
senioritka's Avatar
senioritka senioritka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: zachodniopomorskie
Posty: 1 758
Domyślnie

Qrde! Piekę biszkopt w/g przepisu Malwiny. Mam udo, to
może się udo! Napiszę. Jak się nie udo, zrobię zdjątko
i wyślę Wam na pohybel.
Ten pohybel to nie wiem skąd mi nagle do głowy przyszedł, ale
może będzie pasował do biszkoptu, jeśli ten się nie udo!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #419  
Nieprzeczytane 16-01-2010, 12:56
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Jezu, Senioritko Ty moja ..nie podawałam pzrepisu na biszkopt..to jak go pieczesz wg mojego przepisu??????
Odpowiedź z Cytowaniem
  #420  
Nieprzeczytane 16-01-2010, 13:17
senioritka's Avatar
senioritka senioritka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: zachodniopomorskie
Posty: 1 758
Domyślnie

Przepraszam, to Ewunia napisała przepis, cytując w nim Twoją
wypowiedż. Zagapiłam się. Wybacz, proszę.
Wiesz, że urósł jak.....no po dodaniu proszku. Za 10 min.
wyjmuję z piekarnika.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Kuchnia dla ignoranta, przepisy. kufa86 Kuchnia, kulinaria 79 30-09-2022 13:51
Nowe przepisy w niektórych aptekach lawenda Choroby, badania, terapie 4 02-06-2009 18:15

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:31.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.