|
Dieta Doświadczenia (dobre i złe) na temat diet odchudzających i zdrowotnych, ale bez ogłoszeń dystrybutorów i awizytorów. |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
Dieta Doświadczenia (dobre i złe) na temat diet odchudzających i zdrowotnych, ale bez ogłoszeń dystrybutorów i awizytorów. |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#21
|
|||
|
|||
Jeszcze jeden przepis na kiszoną kapustę - nieco orientalny :na małutkiej ilosci oliwy lub oleju podduszac porcyjke kapusty z sosem sojowym , rodzynkami i lyzeczka cukru. Jak nabierze brązowawego kolorku- jest gotowa - slodko - kwasna, bardzo smaczna.
|
#22
|
|||
|
|||
Kiszona kapusta oczywiscie robi furore,a kapuste Kisicie sami ?
Taka jest najlepsza .
__________________
Niezależnie od tego, kto był ojcem choroby, zła dieta była na pewno jej matką. http://blog.badzzdrowy.pl/ |
#23
|
||||
|
||||
Uważam, że tylko surowa kapusta kiszona jest zdrowa. Po gotowanej dostaje wzdęcia mimo, że dodam kminku. Robiłam kapustę kiszoną z suszonymi śliwkami i kiełbasą. Jest świetna tylko trzeba dać jedynie parę sliwek bo inaczej będzie słodka.
__________________
Kochane życie |
#24
|
||||
|
||||
tez uwielbiam warzywa pod rozną postacią o owocach nie wspomne uwielbiam Chyba nie ma takiego co by nie lubiał co ty na to? Powodzenia
|
#25
|
||||
|
||||
a Ty wiesz że liscie kapusty leczą rełmatyzm
To do Damiana nie mówie że jestes stary sorki; |
#26
|
||||
|
||||
u nas tez kisili kapuste ale dodawali w całosci cebule
Jak to mozna cuda czynic |
#27
|
||||
|
||||
Na taką informację trafiłam w necie.
Wiedziałam, że nie można łączyć ogórka z pomidorem. Teraz wiem dlaczego... Cytat:
|
#28
|
||||
|
||||
SWietnie, ze te informacje znalazłaś...to ważne informacje...
|
#29
|
||||
|
||||
Jak się czyta te wszystkie wypowiedzi,to głowa boli od rad i teorii.Każdy ma swoje zdanie i powinien dobrać dietę wg.własnego uznania i obserwować jak reaguje organizm na nasze dietki.Najlepiej mniej "żreć" i też będą wyniki.Pozdrawiam
|
#30
|
||||
|
||||
Cytat:
|
#31
|
|||
|
|||
No właśnie! A zastanawiałam się dlaczego w kuchni włoskiej jest tak mało ogórka przy całym morzu pomidorów!!
|
#32
|
||||
|
||||
Cytat:
Agnieszka poprawiłem link.
__________________
moja kolekcja deserowych odmian winorośli |
#33
|
||||
|
||||
Rebelio w ramach wiosennego odtruwania się i poprawiania zdrowia przez przedświąteczny miesiąc wcinała tylko surowe jarzyny i owoce, gotowane jarzyny i gotowana kaszkę. Żadnych produktów odzwierzęcych, żadnych produktów przemysłu spożywczego (w tym również żadnego pieczywa). Czuła się po tym bosko i nagle przestały się jej łamać pazurki, co jest dowodem na znakomite zdrowie. Polecam od czasu do czasu takie eksperymenty..
|
#34
|
|||
|
|||
A może ktoś ma łatwiejszy sposób na te łamiące sie i rozdwajające"pazurki"? Co jeść aby sie ciągle nie łamały i zadzierały?? Pomóżcie. Pozdrawiam
|
#35
|
||||
|
||||
Chciałam zwrócić uwagę na skorzonerę ,warzywo zawiera
inulinę .Polecana dla cukrzyków |
#36
|
|||
|
|||
Dla mnie życie bez owoców czy warzywa nie istnieje, umarłabym z głodu,pomidor na pierwszym miejscu,ogórek,sałata,cebula itd i itd.Czuję się po nich dobrze mam dobry humor i wszystko w okół jest piękne,a do tego aktywność fizyczna, hulaj dusza piekła nie ma.
|
#37
|
|||
|
|||
Owoce podobno należy jeść z rana, a warzywa to przez cały dzień. Nie wyobrażam sobie kuchni bez nich: surowe, duszone, grilowane, zapiekane.
|
#38
|
|||
|
|||
Cytat:
potrawy bogate w wapno i cynk a do tego specjalistyczne odżywki do paznokci (w buteleczkach jak lakier) z witaminami i wapnem. Bardzo dobrze i szybko działają |
#39
|
||||
|
||||
Łamiace się paznokcie
Odżywka do paznokci firmy Sally Hansen nie jest tania ale wypróbowana. Ja używam Miracle Cure tej firmy.
Poza tym paznokci nie obcinam, tylko piłuję papierowym pilnikiem. Powodzenia |
#40
|
||||
|
||||
rola witaminy E
Przeczytałam artykuł o witaminie E.
Chciałam się z Wami podzielić. ........Witamina E została odkryta w 1923 roku przez Evansa i Bishopa. Udowodnili, że w pożywieniu istnieje substancja, która zapobiega bezpłodności u szczurów. Najpierw nazwano ją witaminą E, a potem dla podkreślenia sposobu działania na organizm - tokoferolem (tokos - rodzenie; phero - niosę) Współczesne normy żywieniowe podają, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę E wynosi co najmniej 10 miligramów. Jednak coraz więcej naukowców uważa, że normy te są zaniżone, zostały bowiem określone na podstawie występowania objawów deficytu, a nie stężeń niezbędnych do wypełniania przez te witaminy swoich funkcji biologicznych. Można przypuszczać, że z biegiem lat spożycie tej witaminy będzie wzrastać, gdyż w miarę rozwoju cywilizacji coraz więcej nadreaktywnego tlenu dociera do komórek wraz z wdychanym powietrzem, powodując powstawanie wolnych rodników. Potężnym generatorem tych "złośliwych" cząstek są m.in. spaliny, a także ozon. Dlatego też specjaliści postulują przyjmowanie przez dorosłych, zwłaszcza tych mieszkających w dużych aglomeracjach, zwiększonej dawki tej witaminy, która m.in. - obok witaminy A i C - jest doskonałym antyutleniaczem chroniącym organizm przed szkodliwym działaniem czynników będących efektem rozwoju cywilizacji. Zdaniem naukowców, jeśli organizm otrzymuje regularnie odpowiednie dawki witamin antyoksydacyjnych, do których należy witamina E, można znacznie zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca, choroba niedokrwienna serca i zawał. Witamina E ogranicza tworzenie się blaszek miażdżycowych, a także wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, co jest bardzo ważne w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Warto tu przytoczyć wyniki amerykańskich badań, które wykonywano w ciągu 8 lat z udziałem ponad 80 000 zdrowych kobiet w wieku 34-59 lat, a także ok. 40 000 zdrowych mężczyzn w wieku 40-75 lat. W obu przypadkach ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, u przyjmujących wyższe dawki witaminy E przez co najmniej 2 lata, było o około 40% niższe w porównaniu z grupą osób nie zażywającą tej witaminy. W innym badaniu stwierdzono, że suplementacja witaminą E u osób chorych na chorobę niedokrwienną serca prowadzi do zmniejszenia liczby zawałów (jednak bez wpływu na ogólną śmiertelność chorych). Niedobór witaminy E obniża także efektywność funkcjonowania układu odpornościowego - zmniejsza się stabilność błon komórek tego układu i nasila synteza substancji obniżających sprawność immunologiczną organizmu. Jest on wtedy bardziej skłonny do zakażeń i przewlekłych schorzeń. Witamina E przyjmowana przez dorosłego człowieka w regularny sposób, jako suplement przez wiele lat może chronić organizm przed atakami wolnych rodników tlenowych, a tym samym oddalać i zmniejszać niebezpieczeństwo karcynogenezy, czyli tworzenia nowotworów. W wyniku badań odnotowano, że regularne podawanie mężczyznom w wieku 50-69 lat zwiększonych dawek witaminy E i prowitaminy A zmniejsza ryzyko raka prostaty o 32%, zaś śmiertelność z tego powodu o 41%, ponieważ zapobiega przekształcaniu się utajonej postaci nowotworu w aktywną i zmniejsza dolegliwości wywołane łagodnym przerostem prostaty. Także wśród osób przyjmujących dodatkowe dawki witaminy E ryzyko zapadalności na nowotwory okrężnicy maleje o 57%. Codzienne, regularne przyjmowanie tej witaminy hamuje o 65% ryzyko powstawania polipów jelita grubego. Obecnie naukowcy są zdania, że zaćma jest także, m.in. wynikiem nadmiernego wytwarzania się w organizmie wolnych rodników. Ochroną przed ich szkodliwym działaniem są właśnie przeciwutleniacze, m.in. witamina E, a także A oraz C. Na Uniwersytecie w Tampere w Finlandii przez wiele lat badano zależność między poziomem niektórych witamin we krwi a rozwojem zaćmy. Osoby z wysokim poziomem cholesterolu, lecz niskim poziomem witaminy E i prowitaminy A były prawie 4 razy bardziej narażone na powstanie zaćmy niż ci, którzy mieli we krwi dużo cholesterolu i wspomnianych witamin. Stwierdzono również, że zażywanie w ciągu 2 lat codziennie zestawu złożonego z 400 mg witaminy E, 40 000 j.m. prowitaminy A, 1500 mg witaminy C, a także 450 mg bioflawonoidów powoduje nie tylko zatrzymanie procesów degeneracyjnych plamki oka u osób starszych (prowadzących do upośledzenia widzenia), ale także przyczynia się do znacznej poprawy widzenia. Zapotrzebowanie na suplementację witaminą E wzrasta także u kobiet w ciąży, u osób mających większą masę ciała, intensywnie uprawiających sport, u palaczy tytoniu, mieszkańców zadymionych środowisk lub przebywających w otoczeniu chemikaliów. Czynniki pozytywnie wpływające na przyswajanie witaminy E: witamina A, kompleks witamin B, witamina C, mangan, selen, fosfor, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe; Czynniki negatywnie wpływające na przyswajanie witaminy E: światło, powietrze, siarczan żelaza, proces mrożenia, środki przeczyszczające, estrogen, hormony tarczycy, środki antykoncepcyjne; Objawy niedoboru: trudności z koncentracją, nadpobudliwość, sucha skóra z tendencją do szybszego pojawiania się zmarszczek. Podsumowując zalety "skromnej", acz ważnej witaminy E: - odnawia lipidy międzykomórkowe, nazywane cementem skóry, poprawia kondycję naczyń krwionośnych; - jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych obojga płci; - współdziała przy wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi; - jako antyutleniacz wywiera korzystny wpływ na komórki, wychwytując wolne rodniki i uniemożliwiając im niszczenie włókien kolagenowych, od których zależy jędrność skóry. Chroni przed wolnymi rodnikami na tyle skutecznie, że zyskała sobie miano "witaminy młodości"; - naturalna witamina E powstaje tylko w roślinach. Zwierzęta nie potrafią jej wytwarzać: jeżeli nasze pożywienie zawiera zbyt mało witaminy E, tłuszcz w organizmie jełczeje. Typowe objawy to plamy starcze, tzw. kwiaty starości i przebarwienia na skórze; - wchłanialność witaminy E jest odwrotnie proporcjonalna do wielkości jednorazowej dawki i np. z dawki jednorazowej 100 mg ulega resorpcji 80%, z dawki jednorazowej 500 mg - tylko 68%; - witamina E współdziała z witaminami A, C i karotenoidami, bioflawonoidami a także z selenem zmniejszając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i powstawania wolnych rodników. UWAGA! Rozpuszczalna w tłuszczach witamina E gromadzi się w tkance tłuszczowej, przyjmowana przez dłuższy czas w formie syntetycznej, w dawkach większych niż 1000 mg octanu alfa-tokoferolu na dzień, przez osoby dorosłe, może powodować zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni i zaburzenia widzenia. artykuł - mgr farmacji Dorota Michałek
__________________
Nawet cień przyjaciela starczy by uczynić człowieka szczęśliwym. |
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Krewetki - signij po zdrowe owoce morza - komentarze | es55ca | Ogólny | 36 | 07-03-2019 09:03 |
Czy myślicie czasem? | baburka | Miłość, przyjaźń, związki, samotność | 425 | 28-04-2018 14:08 |
Owoce, które poprawiają pamięć - komentarze | delfina | Ogólny | 57 | 06-02-2013 20:45 |
Chiny- co myślicie o nich ? | Kazimierz | Polityka - wątki archiwalne | 93 | 25-09-2008 20:27 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|