menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Dom, wnętrza, ogród
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 06-04-2009, 14:54
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie przepiorki


Kupilam mrozone przepiorki - czy ktos wie,jak najlepiej je przyzadzic?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 06-04-2009, 15:30
mimoza's Avatar
mimoza mimoza jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Wałbrzych 58-300
Posty: 47 118
Domyślnie

Nigdy nie robiłam przepiórek, ale znalazłam interesujący przepisw. Może się przyda - Cz
Przepiórki duszone z porto

Proste, szybkie i bardzo efektowne danie (nota bene dziś przychodzą goście, mam rozmrożone przepiórki i chyba zrobię je właśnie według tego przepisu). Podajemy z piure ziemniaczanym.


Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 przepiórek
4 łyżki masła
6 gałązek świeżego tymianku
6 cienkich plasterków wędzonego boczku
100 ml czerwonego porto
100 ml bulionu z kurczaka
6 gruszek

Opis przyrządzania:
Przepiórki myjemy i osuszamy. 2 łyżki masła rozgniatamy z solą i pieprzem, dzielimy na 6 porcji i wkładamy je do środka każdej przepiórki. Tymianek myjemy i wkładamy (po jednej gałązce) do wnętrza przepiórek. Każdą przepiórkę owijamy plasterkiem boczku i spinamy wykałaczką. Resztę masła roztapiamy na głębokiej i ciężkiej patelni. Wkładamy przepiórki i rumienimy ze wszystkich stron. Kiedy będą już miały ładny kolor (jakieś 10 minut), solimy je i wlewamy porto wraz z bulionem z kurczaka. Patelnię przykrywamy i dusimy zwierzątka na średnim ogniu przez 20 minut. W międzyczasie myjemy i obieramy gruszki. Kroimy je pionowo na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Dodajemy do przepiórek i gotujemy kolejne 10 minut. Uduszone ptaszki przekładamy na ogrzane talerze (najpierw usuwamy wykałaczki). Obok kładziemy ćwiartki gruszek, skrapiamy sosem. Resztę sosu podajemy w sosjerce.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Nieprzeczytane 06-04-2009, 16:39
zosia446's Avatar
zosia446 zosia446 jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Polnocna Floryda
Posty: 627
Domyślnie

Podczas pobytu w Chicago ,w resteuracji na ulicy Belmont/polskiej/ zamowilam przepiorki,dostalam na polmisku/tu sie serwuje obiad na talerzach wielkosci ronda kapelusza meksykanskiego/dwie rozplaszczone zaby-tak to wygladalo.
Dostalam takiego ataku smiech,ze nikt nie byl w stanie jesc obiadu,do dzis na wspomnienie przepiorek jest mi wesolo.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Nieprzeczytane 06-04-2009, 16:44
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie

Dzieki,Mimozko!Tak ogolnie myslalam - Przepiorki nalezy "dotluscic",czyli dodac czegos z boczusia albo z slöninki!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Nieprzeczytane 06-04-2009, 16:55
mimoza's Avatar
mimoza mimoza jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Wałbrzych 58-300
Posty: 47 118
Domyślnie

Roziu - smacznego. Wesołych świąt. Cz
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Nieprzeczytane 06-04-2009, 17:19
babciela babciela jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: Częstochowa
Posty: 5 308
Domyślnie

Ewentualnie reszte zamrozic na nastepne świeta z boczusiem lub słonineczka.Smacznego.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Nieprzeczytane 06-04-2009, 17:26
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie

babc...podaj mi swoj skep lub email.chchce sie z toba skontaktowac
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Nieprzeczytane 06-04-2009, 17:27
Kazimierz's Avatar
Kazimierz Kazimierz jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Miasto: Gdańsk,pomorskie
Posty: 3 007
Domyślnie

Ja tam wolę duszone, świeże gołąbki,zalewne winem,zaraz potem.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #9  
Nieprzeczytane 06-04-2009, 17:41
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie

Wiem,golabki sa swietne,pieczone nadziewane kasza gryczana ze slonina!Tak je rok temu robilam,moze przepiorki tez tak trzeba przyzadzac?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #10  
Nieprzeczytane 06-04-2009, 18:00
wierna Eliza wierna Eliza jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Posty: 1 181
Domyślnie

Cytat:
Napisał Rozia
,moze przepiorki tez tak trzeba przyzadzac?
Jesteś pewna, że nie chodziło o drobne przedswiąteczne przepierki?
No bo jak tu robić przepierki, bez pralki i na boczku,
na dodatek z przyzadzaniem,
rozumiem, że przyzadzanie jest to analogia do przycumowania,
tylko nie tą stroną.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #11  
Nieprzeczytane 06-04-2009, 18:21
Kazimierz's Avatar
Kazimierz Kazimierz jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Miasto: Gdańsk,pomorskie
Posty: 3 007
Domyślnie

Cytat:
Napisał Rozia
Wiem,golabki sa swietne,pieczone nadziewane kasza gryczana ze slonina!Tak je rok temu robilam,moze przepiorki tez tak trzeba przyzadzac?

Róziu ! Jestem specjalistą w dziedzinie konsumpcji, a nie nie przyrządzania. Mam od tego specjalistkę, która prawie wszystko przyrządza z boczkiem tzw., przez nas, "dietetycznym" (bez nadmiernego tłuszczyku), gołąbki też.
Przypuszczam, że przepiórki przyrządzone na boczuszku dietetycznym były by też pyszne.
Smacznego.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #12  
Nieprzeczytane 06-04-2009, 18:25
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie

Elizo Wierna!Czy tobie wszystko sie musi "kojarzyc swinsko!"
Odpowiedź z Cytowaniem
  #13  
Nieprzeczytane 06-04-2009, 18:36
wierna Eliza wierna Eliza jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Posty: 1 181
Domyślnie

Pani Roziu
jestem niewyrzyta stara, dziewicza panna,
kocham bezdzietnego Ojca i Panią,
Pani Roziu, kocham Panią,
wierna Eliza,
pani jest,... pani jest, taka zaje.,zaje..
to słowo, którego Pani raczyła użyć nie chce przejść przez dziewiczych ust mych korale.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #14  
Nieprzeczytane 06-04-2009, 18:52
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie

Cicho.Wiem... A niewyzyta pisze sie najczesciej przez "Z" z kropka.Tak smy na ostatniej lekcji polskej ortografii przerabiali.Ale !Co tam! Wybaczam!A korale niech mi dzwiecza dalej - lubie to!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #15  
Nieprzeczytane 06-04-2009, 21:21
Lila's Avatar
Lila Lila jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2007
Miasto: Polska
Posty: 57 019
Domyślnie

Cytat:
Napisał Rozia
Cicho.Wiem... A niewyzyta pisze sie najczesciej przez "Z" z kropka.Tak smy na ostatniej lekcji polskej ortografii przerabiali.Ale !Co tam! Wybaczam!A korale niech mi dzwiecza dalej - lubie to!

Faktycznie .
Najczęściej ,ale w zależności kto i co ma na myśli.
Jak bara bara w pszenżycie -nieudane ,to możesz być niewyżyta.
Ale jak rzyć ( tak z ludowego ) Twa Roziu nie zostanie naleŻycie w tym życie ochędożona - to niestety ,niewyrzyta będziesz. jak popsuta wyżymaczka.

Ostatnio edytowane przez Lila : 06-04-2009 o 22:19.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #16  
Nieprzeczytane 07-04-2009, 15:35
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie

Wiec,zrobilam te przepiorki nadziewane slonina i kasza gryczana.Smakowalo - tak sobie!Na slönine i kasze gryczana.A na talerzu rzeczywiscie wygladaly jak rozplaszczone zaby!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #17  
Nieprzeczytane 07-04-2009, 17:55
hannabarbara's Avatar
hannabarbara hannabarbara jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Mar 2007
Miasto: Olsztyn
Posty: 19 421
Domyślnie

Cytat:
Napisał Rozia
Wiec,zrobilam te przepiorki nadziewane slonina i kasza gryczana.Smakowalo - tak sobie!Na slönine i kasze gryczana.A na talerzu rzeczywiscie wygladaly jak rozplaszczone zaby!
Tak też podejrzewałam. Kurczę z rożna, kaczka z jabłkami - to jest to. Zawsze smaczne, zawsze pewne i człowiek się nie natyra. No chyba, że przy depilowaniu kaczki. Ja na surowo nie depiluję, bo to godzina lub dwie. W trakcie pieczenia, jak podlewam sosem, pęsetką szypuły wyciągam. Resztę to już przy krojeniu.
Raz eksperymentowałam z bażantem (dostałam w prezencie). Nigdy więcej - powiedziałam sobie.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #18  
Nieprzeczytane 07-04-2009, 18:24
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie

Aha!Wlasnie!Jeszcze i to - te przepiorki byly bardzo niechlujnie oczyszczone z piorek!Ja tez pinsetka je musialam "doczyszczac!"
Odpowiedź z Cytowaniem
  #19  
Nieprzeczytane 11-05-2009, 20:38
wierna Eliza wierna Eliza jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Posty: 1 181
Domyślnie

Cytat:
Napisał Rozia
Aha!Wlasnie!Jeszcze i to - te przepiorki byly bardzo niechlujnie oczyszczone z piorek!
Takie piórka,
jak idą przez gardło, to gilgają,
kupa śmiechu przy stole.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #20  
Nieprzeczytane 12-05-2009, 16:18
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie

Taaaa....Z przewaga KUPY!!!
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:35.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.