menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #441  
Nieprzeczytane 02-04-2010, 23:55
jolka5652's Avatar
jolka5652 jolka5652 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2010
Miasto: Warszawa
Posty: 1 224
Domyślnie

http://www.gratka.pl/zyczenia/?token...221e01d5254cab
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #442  
Nieprzeczytane 26-05-2010, 08:03
jolka5652's Avatar
jolka5652 jolka5652 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2010
Miasto: Warszawa
Posty: 1 224
Domyślnie

dla wszystkich Kochanych Mam

otwórzcie link
http://niespodzianka.info/CheO

__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #443  
Nieprzeczytane 26-05-2010, 09:53
senioritka's Avatar
senioritka senioritka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: zachodniopomorskie
Posty: 1 758
Domyślnie

Wspaniały pomysł z tą niezwykłą karteczką. Z przyjemnością
obejrzałam link. Dziękuję za piękne, wzruszjące życzenia.
Pozdrawiam wszystkie MAMY.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #444  
Nieprzeczytane 31-05-2010, 14:52
robin robin jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Jan 2009
Posty: 30
Domyślnie

wszystkim spragnionym słodyczy polecam ten przepis:http://www.niam.pl/przepisy/przepis/2502-tort_kawowy. Ostatnio sam wypróbowałem, tort jest przepyszny.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #445  
Nieprzeczytane 27-09-2010, 19:57
basialwica's Avatar
basialwica basialwica jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 7 649
Domyślnie

Przepis pochodzi z programu Ewy Wachowicz-jest naprawdę pyszny -po prostu wart upieczenia.

SKŁADNIKI
1 masło lub margaryna
1 szklanka cukru pudru
6 jajek
1 cytryna-sparzona
1 kieliszek wódki
2 1/2 szkl mąki
1 czubata łyżeczka proszku
2 łyżki oleju
szczypta soli
Margarynę utrzeć z cukrem i kolejno dodawać żółtka ucierając.
Następnie skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty,wódkę,olej i mąkę a na koniec ubitą pianę i delikatnie wymieszać.
Piec w formie keksowej około 40 min-najlepiej póżniej sprawdzić patyczkiem.
Po wystudzeniu polukrować-około 4 łyżki soku z cytryny i cukru pudru tyle ,żeby wyszło dość gęste.
__________________
arbara
Odpowiedź z Cytowaniem
  #446  
Nieprzeczytane 16-12-2010, 10:34
Irena13's Avatar
Irena13 Irena13 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2010
Miasto: Kraków
Posty: 6 228
Domyślnie

Proszę o radę - co można podawać do żurku oprócz kiełbasy, ziemniaków i jaj na twardo / u mnie leci tak od lat na okrągło/,a chciałabym chociaż raz być oryginalna. Będę wdzięczna za każdą sugestię.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #447  
Nieprzeczytane 16-12-2010, 10:58
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Irenko jaja byc muszą, jakaś wedlinka wskazana, niekoniecznie kiłbaska, ale wędzonka....z ziemniaczkami to tak bardziej obiadowo, ale jesliby jako samodzielne danie do popicia, a jednocześnie lekkiego zasycenia...ja podaję po prostu z chlebkiem....i koniecznie wtedy w bulionówkach,niskich kubeczkach, ale nie w talerzu....do takiego podawania składniki żurku kroję w kostkę..jest lekko zawiesisty iłatwy do jedzenia łyżką....to taka moja opcja...można do żurku dodać pieczarki, tez smaczne po przegryzieniu....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #448  
Nieprzeczytane 16-12-2010, 13:46
Uka's Avatar
Uka Uka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: B-B
Posty: 13 427
Domyślnie

Żeby być oryginalną Irenko,możesz podać żurek w wydrążonym chlebku zamiast w bulionówkach.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #449  
Nieprzeczytane 17-12-2010, 08:09
Irena13's Avatar
Irena13 Irena13 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2010
Miasto: Kraków
Posty: 6 228
Domyślnie

Dzięki Dziewczyny za rady , pewnie coś z tego ugryzę, pozdrawiam i życzę miłego dnia.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #450  
Nieprzeczytane 19-01-2011, 16:35
dosia dosia jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Jan 2011
Miasto: krakow
Posty: 1
Domyślnie

najlepszy to czarny kot
Odpowiedź z Cytowaniem
  #451  
Nieprzeczytane 19-01-2011, 16:54
koziorożec's Avatar
koziorożec koziorożec jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2009
Miasto: Radom-mazowieckie-Polska
Posty: 3 871
Domyślnie

witam smakoszki

barszczyk biały gotuję często - bo jest bardzo szybki, no.... a jaki dobry.....
gotuję kostkę lub żeberko z czosnkiem, dodaję białą kiełbaskę, kawałek wędzonej, szynkę, jakieś tam inne rodzaje wędlin, które są w lodówce (wszystko pokrojone w kostkę) a ostatnio nawet dawałam kawałek kaszanki.
Ugotowane zalewam barszczem, dodaję łyżkę chrzanu ze słoika, koperek, no i obowiązkowo ugotowane i pokrojone jajka. Nie podaję do niego ziemniaków tylko chleb.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #452  
Nieprzeczytane 11-02-2011, 21:12
Scarlett Scarlett jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Posty: 27 416
Domyślnie Szynka tygodniówka

długo peklowane cudo dobre na zimno ( do chlebka) i na gorąco ( np. w sosie śliwkowym)


szynka surowa w kawałku ( u mnie ok.1.5 kg),
sól do peklowania - kopiata łyżka na każdy litr wody przegotowanej wystudzonej,
liście laurowe, ziele ang., pieprz czarny niemielony,kminek,
2-m łyzki oliwy,



1. Szynkę zalać marynatą z wszystkich składników ( bez oliwy i kminku) tak, aby przykryć ją w całości.

2. Marynować przez 7 dni codziennie przemieszać całość.

3. Ostatniego dnia wyciągnąć szynkę z marynaty, posmarować oliwą i posypać kminkiem. Piec w piekarniku pod przykryciem ok.1 ha (po tym czasie zostawić w gorącym piecu do wystygnięcia).

4. Życzę smacznego
Odpowiedź z Cytowaniem
  #453  
Nieprzeczytane 12-02-2011, 00:03
Marii's Avatar
Marii Marii jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Miasto: obecnie Poznan
Posty: 311
Domyślnie Szynka tygodniowa...

Identyczny przepis byl w Interii, Ty go tam podalas???......... czy tylko skopiowalas????
__________________
'

Nie myl głupoty z odwagą, nie myl dobroci, ze słabością ''
Odpowiedź z Cytowaniem
  #454  
Nieprzeczytane 09-03-2011, 21:12
majeczkaa majeczkaa jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Dec 2010
Posty: 3
Domyślnie

Ciekawa akcja pieczenia ciasta szykuje się na portali ipla.tv - wspólne pieczenie ciasta. Atrakcją ma być przedpremierowy seans nowego odcinka serialu "Hotel 52", ale chyba wszyscy wiemy, że liczy się tu przede wszystkim dobry smak Ach... te ciasto cytrynowe sprzed lat...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #455  
Nieprzeczytane 29-04-2011, 14:25
dżingis_han dżingis_han jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Apr 2011
Miasto: Warszawa
Posty: 3
Domyślnie

Może to trochę nie zdrowe, ale uwielbiam takie smakołyki

A'la pizza z patelni
Z podanej ilości składników na ciasto
wychodzą 3 a'la pizze

Składniki
ciasto:
- niecały 1kg mąki
- ponad pół litra mleka
, można dodać mleko z wodą
- 6 jaj
- trochę proszku do pieczenia
- trochę soli
- olej do smażenia
oraz:
- 2 duże cebule
- szynkę bądź kiełbasa
- ogórki konserwowe (prawie cały słoik)
- 1 czerwona papryka
- puszka groszku zielonego
- puszka kukurydzy
- ser żółty
- można dodać inne warzywa wg uznania,

Sposób przyrządzenia
Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą 3 a'la pizza.

Zrobić ciasto z podanych składników, gęstsze niż na naleśniki ale lejące się. Odstawić na ok pół godziny i w tym czasie pokroić w kostkę wszystkie warzywa, a ser zetrzeć na tarce.

Rozgrzać na patelni ok 3-4 łyżki oleju, zmniejszyć ogień do minimum. Wlać na patelnię ciasto na grubość taką aby tylko pokryło cały dół patelni na grubość ok 1 cm a na ciasto rozsypywać po kolei cebulę, parówki, ogórki, paprykę, groszek i kukurydzę tak aby na brzegach nie dawać składników bo się przypalą. Docisnąć łyżką wszystkie warzywa aby weszły w ciasto. Smażyć na minimalnym ogniu ok 30-40 minut pod przykryciem do czasu aż ciasto w środku będzie dobre (sprawdzić patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką czy ciasto w środku nie jest mokre). Posypać serem żółtym na wierzchu, przykryć i smażyć do czasy roztopienia się sera. Gotowe zsunąć z patelni na talerz.

(źródło: http://www.pizzamaster.com.pl/)
Odpowiedź z Cytowaniem
  #456  
Nieprzeczytane 25-05-2011, 10:48
meva meva jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: May 2011
Miasto: Gliwice
Posty: 2
Domyślnie

Zrobiłam tą A'la pizze z patelni bardzo smaczna, sprawdzę też ten placek ziemniaczany z tej strony, nigdy ni wpadłam na to, żeby zrobić placka z kiełbasą.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #457  
Nieprzeczytane 30-06-2011, 08:09
ewiko ewiko jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Posty: 619
Domyślnie

Kochane, poproszę o "szybki i smaczny" przepis na ciasto kruche z owocami. Za galaretką nie przepadam natomiast bita śmietana wskazana. Będę baaaaardzo wdzięczna.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #458  
Nieprzeczytane 12-07-2011, 10:43
krystynas53's Avatar
krystynas53 krystynas53 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Miasto: dolnośląskie
Posty: 842
Domyślnie Fajną rzecz znalazłam

Temperatury pieczenia ciast

Podstawową sprawą w udanym pieczenia ciasta, jest dobór temperatury i czasu pieczenia do rodzaju i rozmiaru ciasta, co przedstawia poniższa tabelka:
rodzaj ciasta temperatura czas pieczenia
BEZY 120°C 2 - 3 godz.
KRUCHE 180-200°C 20-30 min.
PÓŁKRUCHE 180-220°C 20-30 min.
PIASKOWE 160-200°C 30-45 min.
FRANCUSKIE 250°C 15-30 min.
PÓŁFRANCUSKIE 250°C 15-30 min.
BISZKOPTOWE 160-180°C 15-30 min.
PIERNIK 150-160°C 45-60 min.
DROŻDŻOWE 160-180°C 15-50 min.
Tabelka przedstawia wartości orientacyjne, niektóre ciasta mogą mieć swoje własne, odmienne temperatury.

Podobnie z czasem pieczenia - zależy on głównie od wielkości ciasta, czym większe - tym dłużej powinno być pieczone, różnica jest najbardziej widoczna w ciastach drożdżowych (15 do 50 minut pieczenia).

Bezy powinny być raczej suszone niż pieczone - po wstawieniu do piekarnika, drzwiczki powinny być lekko uchylone aby zapewnić wymianę powietrza.

Większość ciast piecze się przez wstawienie do piekarnika już mocno rozgrzanego - dotyczy to zwłaszcza wypieków tłustych - np. ciasta francuskie, kruche, piaskowe.

Ciasta z wyjątkowo dużą zawartością cukru powinno się piec w około 10% niższej temperaturze niż podane w tabelce.

Ciasta z pianą z białek powinny być pieczone najpierw w temperaturze 10 - 20°C niższej a gdy już dobrze urosną - we właściwej.

Wypróbowałam do drożdżowego-dobre.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #459  
Nieprzeczytane 12-07-2011, 18:44
Polla's Avatar
Polla Polla jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2011
Miasto: opolskie
Posty: 14 822
Domyślnie

SAŁATKA ŚLEDZIOWA 1 średnia cebula
2 śledzie matiasy
2 buraki czerwone
3 ziemniaki w mundurkach
2 jaja na twardo
majonez
pieprz i sol OPIS WYKONANIA cebulę poszatkować i sparzyć wyłożyć na dno salaterki posypać pieprzem na to pokrojone w kostkę śledzie popieprzyć polać łyżką oliwy na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach te do jarzyn obrane buraki trochę soli i pieprzu i posmarować majonezem na to zetrzeć obrane ziemniaki sól i pieprz i majonez i na koniec zetrzeć jajka popieprzy pycha smacznego
Odpowiedź z Cytowaniem
  #460  
Nieprzeczytane 12-07-2011, 20:22
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Polla masz pierwsze 100 postów i stawiasz swietną sałatkę....gratulacje
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Kuchnia dla ignoranta, przepisy. kufa86 Kuchnia, kulinaria 79 30-09-2022 13:51
Nowe przepisy w niektórych aptekach lawenda Choroby, badania, terapie 4 02-06-2009 18:15

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:57.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.