|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#141
|
||||
|
||||
Cytat:
Czy to nie o moją prośbę chodziło? Bo prośby Artfilki nie znalazłam. Tak czy owak, pięknie dziękuję, z tym, ze wcześniej ten Twój przepis znalazłam na podanej przez Ciebie stronie winiarzy; wydrukowałam i...wczoraj zrobiłam nalewkę. Usunęłam też gniazda nasienne, nie wiem czy to było konieczne. Owoce w tym roku są piękne, złociste i zdrowe. A teraz problem czasu. Pozdrawiam-Agnieszka. |
#142
|
||||
|
||||
Cytat:
Cytat:
Wkleiłem tam wówczas kilkadziesiąt przepisów na nalewki owocowe, praktycznie z wszystkich rodzimych owoców. Usuwanie gniazd nasiennych nie jest konieczne. Pestki oddzielam, ale ok. 20% pestek wrzucam do nalewu, aby uzyskać trochę amygdaliny (kwasu pruskiego) w nalewce, która ma działanie antynowotworowe. Pozdrawiam Czarek |
#143
|
||||
|
||||
Cytat:
__________________
Pozdrawiam srdecznie Anna-Violetta;viola |
#144
|
||||
|
||||
Cytat:
Podałem przepis na klasyczną pigwówkę. Jednak dodanie miodu powoduje zwiększoną ilość osadu i zmienia smak nalewki. A propolis, chociaż jest bardzo zdrowy, nie każdemu smakuje. Ale o gustach podobno się nie dyskutuje. Pozdrawiam Czarek |
#145
|
||||
|
||||
Ja dodałam naprawdę pysznego miodu lipowego ale że owoce mam swoje to nie żałowałam w przeciwieństwie do alkoholu a wzięłam tak
2kg owoców 0,5 spirytusu 0,5 wódki 50mil.rumu za poradą w internecie dziś po odstaniu swego czasu zlałam wszystko 1 nalew z spirytusu i wódki 2 rozpuszczonego miodu i boje się czy to nie za kwaśne dolać wódki z miodem czy lepiej więcej rumu a może zostawić tak jak jest przegryzie się i będzie dobrze? Proszę doradźcie.
__________________
Ostatnio edytowane przez rena 880 : 07-11-2011 o 13:11. |
#146
|
||||
|
||||
Cytat:
Najlepiej spróbuj czy nalewka jest dostatecznie słodka. Jeżeli nie, to możesz dosłodzić cukrem. Pigwówka musi by słodka, jak jest zbyt kwaśna to jest niesmaczna. Czy dodać rumu to już tylko od Ciebie zależy, jaka nalewka bardziej Tobie smakuje. Ale rum możesz dodać w każdej chwili, nie musisz się z tym spieszyć. Możesz dodać np. do 1 butelki rum, a drugą butelkę bez rumu i zobaczysz, która nalewka będzie lepsza. Owoce można zalać alkoholem powtórnie. Pozdrawiam, i życzę smacznego Czarek |
#147
|
||||
|
||||
Czarku dziękuje za podpowiedź po eksperymentuje ja nie za bardzo się w tych sprawach znam a chciała bym mieć coś pysznego na świąteczny prezent dla moich trzech synów.
Co do owoców już dosypałam cukru i usmażyłam konfiturę jest pyszna do tortów i mazurków bo alkohol przez smażenie się redukuje.
__________________
|
#148
|
||||
|
||||
Cytat:
__________________
Pozdrawiam srdecznie Anna-Violetta;viola |
#149
|
||||
|
||||
Janczarku tak sobie myślę o nalewce z miłorzębu
hm, hm a jakby tak zrobić ją z suszonego miłorzębu, chyba jest w zielarskich sklepach. Co o tym sposobie myślisz ? Może przepis wymyślisz.
__________________
|
#150
|
||||
|
||||
Cytat:
Przepis jest bardzo prosty. Pokruszyć liście, wrzucić do słoja i zalać wódką (nie spirytusem). Po 2 tygodniach można zażywać. Smak ma nieszczególny, zielskowaty, ale ma służyć jako lekarstwo, a te nie zawsze są smaczne. Można dodać trochę miodu na dosłodzenie, według własnego gustu. Pozdrawiam Czarek |
#151
|
||||
|
||||
Cytat:
nooo to trawy żubrowej i miodu dodam. wdzięcznam ci
__________________
|
#152
|
|||
|
|||
Natchnęłam sie na taki przepis
Cytat:
|
#153
|
||||
|
||||
Cytat:
Lepiej dodać pokrojonych, suszonych śliwek (np. 5 szt na 0,5 litra). Pozdrawiam Czarek |
#154
|
||||
|
||||
Cytat:
Jako osobnik nie pijący kawy raczej się nie skuszę. Powyżej podałem przepis na nalewkę żołędziową. Zrobiłem ją według tego przepisu. Jest bardzo słodka o smaku kawowym, coś jak likier kawowy. Zamiast cukru wanilinowego dodałem cukier zrobiony na bazie prawdziwej wanilii. Czarek |
#155
|
||||
|
||||
Dopiero zrobiłeś, juz znasz jej smak?????...masz rację ja tez cukier waniliowy robię łączac z prawdziwą wanilią..ale tylko w świeta i na wielkie okazje kiedy deser,napój, ciasto ma byc rewelacja....
|
#156
|
||||
|
||||
Cytat:
Ależ oczywiście Malwinko, obowiązkowo trzeba spróbować co nam wyszło. Na tym etapie już można poznać potencjał nalewki i jeżeli jest taka potrzeba i możliwość, skorygować jej smak. Pozdrawiam Czarek |
#157
|
|||
|
|||
Hej,
Mozecie mi pomoc rozstrzygnac spor, wraz z tesciem zalozylem sie, ze mozna zrobic rownie dobra nalewke na Spirytusie 95% jak i na Spirytusie Nalewkowym marki Soplica. Potrzebujemy niezaleznych ekspertow czyli Was moi drodzy by stwierdzic kto ma racje, bo narazie kazdy obstaje przy swoim pozdrawiam i dziekuje za pomoc |
#158
|
||||
|
||||
Cytat:
Ile on może mieć % alkoholu? Kiedyś dostałem spirytus gorzelniany i nalewki na nim miały wyraźny gorszy smak. Jeżeli jest to spirytus bez jakiegoś charakterystycznego smaczku i zapachu, to jest równie dobry jak każdy inny. Poza tym smak nalewki zależy od wielu innych czynników: np dojrzałość owoców, dodatki smakowe takie jak :goździki, cynamon, anyż, wanilia, itp., a także zawartość pestek (kwas pruski). Dla podkreślenia smaków można np. do nalewki śliwkowej użyć śliwowicę. Niektóre nalewki dobrze się komponują z rumem, inne z koniakiem czy nawet bimbrem. Pozdrawiam i życzę osiągnięcia kompromisu przy degustacji. Czarek |
#159
|
||||
|
||||
Czarku - pytanie nie do mnie, ale takowy spirytus można kupić, a wygląda to tak:
- Cz |
#160
|
||||
|
||||
Robię nalewki od dawna też.....ale ten spirytus widzę pierwszy raz....
|
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Bóle reumatyczne, stawów i inne | madalena49 | Profilaktyka i zdrowy styl życia | 81 | 01-07-2013 13:30 |
Bajki, piosenki i inne interesujące strony dla dzieci | Melissa | Jestem babcią, jestem dziadkiem | 23 | 19-12-2012 15:12 |
dieta optymalna,dla diabetyków i inne... | Ewunia | Dieta | 109 | 20-01-2012 21:23 |
RZS i inne | baburka | Choroby, badania, terapie | 6 | 18-03-2008 12:10 |
Cmok-nonsens i inne nonsensy | Sunshine | Humor, zabawa - wątki archiwalne | 71 | 05-11-2007 12:09 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|