|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#21
|
|||
|
|||
ojej
chyba przesadzacie kochani z tym, ze ryby to trucizna, jak tak mozna mowic. przeciez wszyscy je jemy i chyba nie chcemy sie specjalnie truc, hm? na te stare, poczciwe lata
|
#22
|
|||
|
|||
trucizna? a skądże. Oczywiscie moga byc szkodliwe jesli je sie je w duzych ilosciach. Ale tak to przeciez jedne ze zdrwszych dan!
|
#23
|
|||
|
|||
no wlasnie, jak Henryk powiedzial. trzeba zachowac umiar, ale to sie przeciez tyczy do wszystkiego, do kazdego rodzaju dan!
|
#24
|
||||
|
||||
Zamiast pangi polecam nasze ... Zaszkodzić może tylko używanie nazwy tej ryby jako epitetu!P8261988.JPG
Pozdrawiam i smacznego! |
#25
|
||||
|
||||
Ja to robię czasem tak:
P8261991-1.JPG ale można na wiele innych sposobów! abyście byli "zdrów jak ryba" !!! |
#26
|
||||
|
||||
Fląderki też lubię.I czasem z niezdrowymi frytkami rybkę też.
|
#27
|
||||
|
||||
a to całkowicie zdrowy sposób na rybkę:
P9216959.JPG teraz rybka dostaje buzi i wraca do wody! A ja idę do baru na goloneczkę z chrzanem. pozdrawiam! |
#28
|
||||
|
||||
Cytat:
Równie miły sposób na rybkę, czy rybki( które bardzo lubię!)- roześmiałam się... |
#29
|
|||
|
|||
moj mąz kiedys wedkowal w mlodosci, lubilam przy nim siedziec, w ciszy i obserwowac czy wedka sie porusza a pozniej przezywac jak ryba brala! to byly swietne czasy, ahhh.
|
#30
|
|||
|
|||
tez kiedys mojemu zdarzalo sie wedkowac, teraz albo do rybnego albo kupujemy gotowe produkty neptuna..
szkoda troche, bo rzeczywiscie to takie odprezajace bylo |
#31
|
||||
|
||||
Bardzo lubię ryby,jem ich dużo,3 razy w tygodniu.Jak jestem u córki w Danii,to zajadam się rybami prawie codziennie.Rybacy codziennie mają świeże.Smakuję nieznane mi gatunki.Sposoby przyrządzania mają różnorodne i ciekawe.
|
#32
|
|||
|
|||
Zdecydowanie polecam jedzenie ryb;
|
#33
|
||||
|
||||
Cytat:
__________________
"Innego życia nie będzie". |
#34
|
||||
|
||||
w sprawie ryb to powtórne odkrycie Ameryki
__________________
|
#35
|
||||
|
||||
A mój ślubny dzisiaj po południu złowił dwu kilogramową troć cebulka w środek plus gałązki pietruszki w folie i do piekarnika pychota!pozdrawiam
|
#36
|
|||
|
|||
Rybka dobra na wszystko
Gotuje na parze z pietruszką oczywiscie pokropie cytrynką,mmm palce lizać . Gotuje rownież warzywka zblanszowane ,bez sosiku i całość naprawde warta polecenia.
__________________
Niezależnie od tego, kto był ojcem choroby, zła dieta była na pewno jej matką. http://blog.badzzdrowy.pl/ |
#37
|
|||
|
|||
nie kazda ryba ma omega
tylko ryby z morza maja omega. Dlaczego? ano tak, bo omega to powstają w algach, ktore ryby jedzą. Dlatego wieloruyb, co ryba nie jest tez ma omega, bo sie zywi krylem, akryl algami.
ale nie ma co liczyc na omega w rybach słodkowodnych czy w pandze, co tez rybą słodkowodną jest... najwiecej omega maja ryby z wod zimnych, bo tamwiecej tłuszczu w mają, niz te z tropików. najwiecej omega maja jesienią niz wiosną - wiosna juz są wyglodzone i tłuszczu mniej mają. I trzeab tłuste ryby wybierac - markele, sledzie czy ekskluzywnego łososia. |
#38
|
|||
|
|||
Ryba rybie nierówna ale żadna ryba nie da tyle co roślinne omega-3
Ryby hodowlane zawierają mniej omega-3 niż te, które żyją w zbiornikach naturalnych. Zastanów się więc, jakie łososie kupujesz. Te dzikie są o wiele droższe. Ale przecież nasze zdrowie jest bezcenne. Jeśli to możliwe, jedz ryby świeże. Podczas ich smażenia i mrożenia kwasy omega-3 utleniają się i tracą cenne właściwości. To samo dotyczy zamykania ryb w puszkach. Czytaj informacje na etykietach, bo czasem tuńczyk jest odtłuszczony przed pakowaniem i wtedy ma bardzo mało omega-3. Natomiast sardynki bywają puszkowane już na kutrach rybackich.
Warto sięgać zwłaszcza po roślinne źródła kwasów omega, zawierają je w swoim składzie zimnotłoczone oleje roślinne. Posiadają one tą przewagę nad produktami z olejami rybimi, że z kwasu omega-3 pochodzenia roślinnego: kwasu alfalinolenowego (ALA) w organizmie wytwarzane są dwa pozostałe kwasy omega-3: EPA i DHA (obecne są w rybach). Reakcja nie zachodzi jednak w drugą stronę, czyli z rybich kwasów omega-3: DHA i EPA nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć kwasu ALA. Dodatkowo, roślinne źródła kwasów tłuszczowych są wolne od zanieczyszczeń metalami ciężkimi, np. rtęcią, które kumulują się przede wszystkim w wątrobach ryb, z których otrzymuje się olej. Ponadto z powodu braku niektórych witamin i mi-nerałów wchłanianie omega-3 jest utrudnione. Chodzi tu o witaminy z grupy B usprawniające przemiany metaboliczne, ale też C i E. |
#39
|
|||
|
|||
a ja dodam parę wskazówek, czym się kierować przy zakupie ryb
http://www.menopauza.pl/odzywianie_2...wybrac__1.html |
#40
|
|||
|
|||
Czyli zdecydowanie lepiej korzystać z roślinnych kwasów?
|
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Dieta bogata w kwasy omega-3 zdrowa dla oczu - komentarze | ciekawski | Ogólny | 0 | 16-08-2008 11:11 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|