|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1
|
||||
|
||||
pierogi z farszem z kaszy gryczanej i sera
Ciasto .2 szklanki maki zalać pol szklanki wrzątku niech trochę przestygnie wyrobić , nie dodawać jajka .Farsz 150 g ugotowanej kaszy ,100g twarogu zrumieniona cebulkę , sol .pieprz Podawać polane gęsta śmietana posypane pietruszka .
|
#2
|
||||
|
||||
Czy to będzie wątek o fajnych pierogach?
Może być! Pierogów nigdy za wiele,a zwłaszcza domowych.Przepis na ciasto także każda gospodyni ma swój w zanadrzu.Można sie przecież podzielić.Poszukam i ja. No ,to dawaj Mario dalej. To już zapisałam.Dzięki. |
#3
|
||||
|
||||
a moja babcia robila bez sera i z sosem grzybowym
__________________
|
#4
|
||||
|
||||
Jadłam kiedyś(4 lata temu),w starym schronisku na Hali Boraczej,(Beskidy),pierogi z bryndzą i koperkiem!Smak-nie do opisania pychota!
Pierogi!Temat rzeka! |
#5
|
||||
|
||||
Mam kilka przepisów na ciasto .
Pierwszy : / /z netu, autorka wygrała nim jakiś konkurs kulinarny, parę lat temu.Schowałam go sobie i często stosuję. Ciasto jest ,nazwę je tak- mocne/. Składniki: Ciasto: 40 dkg mąki pszennej 1 jajko ź szklanki wody mineralnej gazowanej ź szklanka mleka 2 łyżki oliwy sól do smaku Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiać i wymieszać z odrobiną soli. Mleko wymieszać z wodą mineralną. Składniki ciasta wrzucamy do malaksera, i mieszamy na wysokich obrotach. Po 2 min wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto. Wyrabianie ręczne jest bardziej pracochłonne. Na stolnicy mieszamy wszystkie składniki ciasta do momentu aż będzie ono „odstawało” od dłoni. Gotowe dzielimy na porcje (aby nie wysychało) i za pomocą wałka rozwałkujemy płaty. Tak to u mnie wygląda: szkoda,ze falbanek nie umiem Ostatnio edytowane przez elizka : 15-02-2014 o 18:56. |
#6
|
||||
|
||||
Ciasto pierogowe
Przepis rodzinny z Buska: 3 szklanki mąki/ok.pół kilo/ 1 szklanka wrzątku 1 jajko 2-4 łyżek oleju. Zaparzyć mąkę wrzątkiem,wymieszać łyżką,dodać jajko,olej i wyrobić. |
#7
|
||||
|
||||
Ciasto pierogowe
z mlekiem. Przepis od znajomej. 800 gram mąki + 0,5 litra ciepłego mleka z łyżką masła. |
#8
|
|||
|
|||
Cytat:
|
#9
|
|||
|
|||
Mmm narobiłyście mi smaka z tymi pierogami! Chciałabym spróbować zrobić ze szpinakiem i zastanawiam się czy wystarczy go przesmażyć z czosnkiem czy robić z nim coś więcej?
|
#10
|
|||
|
|||
Może troszkę drobno pokrojonej, zeszkliwionej cebulki?
|
#11
|
|||
|
|||
Moje ulubione, uwielbiam kiedy moja Hania je robi dla mnie
|
#12
|
||||
|
||||
Jakieś ze szpinakiem są:
1. Farsz - opakowanie szpinaku mrożonego - pół kostki sera białego półtłustego - 1 mała cebula - łyżka masła - sól, pieprz, maggi - ząbek czosnku 2. Ciasto - 500 g mąki - 2 łyżki masła - szklanka ciepłej wody - szczypta soli Przygotowanie: Farsz: * Szpinak rozmrażamy na patelni, na łyżce masła. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę i zeszkloną cebulkę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi. Studzimy. * Gdy szpinak wystygnie, mieszamy go z serem białym. Ciasto: * Do ciepłej wody wrzucamy 2 łyżki masła i mieszamy by nam się rozpuściło. * Do miski wsypujemy mąkę z solą i wlewamy do niej naszą wodę z masłem. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Wyrabiamy ciasto rękoma do momentu gdy powstanie nam gładkie, elastyczne ciasto. * Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce by odpoczęło. * Gdy nasze ciasto odpocznie, na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy 1/3 część ciasta ( reszta czeka przykryta ściereczką, by nie wyschła ) na placek grubości 1mm, szklanką wycinamy krążki. * Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy dowolną techniką. * W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Partiami wkładamy pierogi i delikatnie mieszamy. Gotujemy ok. 4 min od wypłynięcia, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Teraz szpinak w liściach to na pewno nie potrzeba tego mrozonego. Przepis stąd http://niepieprz.pl/pierogi-ze-szpinakiem/ Fajne ma zdjęcia ta paniusia.Przepis na ciasto też oryginalny. |
#13
|
||||
|
||||
Bardzo dobre pierogi z bloga Eli - Dieta moja pasja
Sprawdziłam osobiście przepis na to ciasto. Po prostu bajka. Robi się bardzo łatwo,bo ciasto świetnie się rozwałkowuje,skleja,a nie wysycha. http://dietamojapasja.pl/pierogi-z-j...upiaca-okrasa/ Przepis i wykonanie ciasta na w/w stronie Kopia składników: Ciasto: 2 szklanki mąki jajko łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju jajko 0,5 szklanki gorącej wody Do szklani z wodą dodajemy olej, sól i sok z cytryny, a na koniec jajko i energicznie mieszamy. Wylewamy do dołka w mące i zagniatamy ciasto. Gdy jest już ładne i gładkie, przykrywamy talerzem i dajemy mu odpocząć jakieś 20 min. Taka chwila wytchnienia dana ciastu naprawdę się opłaca. Robi się ono dużo bardziej podatne na obróbkę. Zdjęcia moje: Posypka z płatków też niezwykła.Za poradą Eli wycinałam niedużą szklanką po dwa krążki na pieroga ,nakładałam jagody i sklejałam na okrągło. Szybciej i łatwiej. Robiłam z potrójnej porcji mąki,bo jagód było sporo i łasuchów także. |
#14
|
|||
|
|||
Posypka z płatków kukurydzianych?! Super pomysł.
|
#15
|
||||
|
||||
Nigdy nie robiłam pierogów z kaszy gryczanej , natomiast gołąbki z kasza gryczaną , ryżem i mięskiem bardzo smakują. Muszę spróbować jak smakują pierogi z kaszy gryczanej.
Farsz z kaszy gryczanej doprawiona do smaku z pewnością dodaje pierogom smaczny posmak. Spróbuję zrobić takie pierożki. |
#16
|
||||
|
||||
Jak wiadomo - kasza matka nasza,
a gryczana,nieprzetworzona,dłużej trawiona,sycąca i o niskim indeksie glikemicznym - glukoza po niej nie skacze- same zalety. Może i mąkę zastosować mieszaną? Nie próbowałam przy tych pierożkach. No to działaj Janinko. |
#17
|
|||
|
|||
Zastanawiam się czy ten farsz sprawdziłby się do uszek? W sumie powinno to pasować do barszczyku, tylko nie wiem czy nie jest za "ciężki" dla takiego maleństwa.
|
#18
|
|||
|
|||
Mmmm wygląda pysznie. Ja jakoś nigdy nie miałam wielkiego zapału do lepienia pierogów.
|
#19
|
|||
|
|||
Mi się nie chce, ale robię. Uwielbiam pierogi a nikt tego za mnie nie będzie lepić .
|
#20
|
||||
|
||||
Ja ostatnio często lepię pierogi Nie smakuja mi te ze sklepu. Mężowi równiez. Kilka razy kupiłam ale teraz wcale nie chce takich jeść.
Te domowe robię w większej ilości. Potem nakładam do woreczków i potem mam je do odgrzania. Latem uwielbiałam pierogi z owocami. Jesienią i zimą najczęściej lepiej pierogi ruskie: https://www.przepisy.pl/przepis/pierogi-ruskie-2 |