|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#381
|
||||
|
||||
Toż to mój garnek!
ale pierogi dzisiejsze...hi,hi... Basia dodała niedawno przepis na pierogi legnickie: "Górale mają swoje oscypki, Ślązacy mają kluski śląskie z modrom kapustom i wołowiną, a my mamy pierogi legnickie. Jak je przygotować? Przepis jest bardzo prosty do wykonania, nawet dla laika ;-) W zasadzie ciasto nie różni się niczym od tego przygotowywanego na pierogi ruskie, zaś farsz zawiera dodatkowo ŻÓŁTY SER. Można go dodawać według własnej oceny, ale pierogi najlepiej smakują gdy ŻÓŁTY SER stanowi 1/3 objętości farszu. Składniki Farsz: - ziemniaki: 1 kg, - ser(twaróg): 0,5 kg, - 2,3 cebule, - słonina: 10 dag, - ŻÓŁTY SER (wg uznania, ok. 1/3 objętości farszu), - sól, pieprz Ciasto: - mąka: 0,5 kg, - woda: 200 ml(szklanka), - sól, - jajo: 1 szt." Wykorzystałam przepis na ciasto,ale dodałam tylko żółtko,jak radziła któraś koleżanka i w gorącej wodzie rozpuściłam nieco masełka(to tez rada klubowa) ,a potem ciasto na 20 min do woreczka foliowego(kolejna rada). Ciasto super!! Te oka na wodzie to z masła pewnie.Nic się nie rozkleja,świetnie się wałkuje,na same plusy dodatnie,jak to mówią u nas niektórzy. |
#382
|
||||
|
||||
Tak Elizko , na cienkie naleśniczki ciasto musi sie lać i to dość rzadko....
|
#383
|
||||
|
||||
Przepis w/g pani Pospieszyńskiej (czy ktoś ją pamięta?):
4 jajka, szklanka mleka, szklanka mąki, sól i olej lub roztopione masło. Jeśli mają być cieniutkie trzeba dolać wody gazowanej do pożądanej gęstości. Dobre są naleśniki nadziewane surowymi jabłkami startymi na grubej tarce i potem smażone na rumiano, oczywiście na masełku. |
#384
|
||||
|
||||
Ja zostawiam sobie troche ciasta naleśnikowego, by maczać w nim zawinięte naleśniki przed podsmażaniem. Pycha.
|
#385
|
|||
|
|||
A ja naleśniki zamiast z mleka i wody, robię z kefiru i wody..... z tą różnicą, że nie w proporcjach 1:1....kefiru daję np. 2 szklanki a wody 1 szklanke...
Pozostałe składniki podobnie jak Wy.....moje naleśniki są bardzo pulchne i lekko kwaskowe... Mój wnusio mówi, że babcia ( czyli ja ) robi najlepsze naleśniki na świecie. Spróbujcie i oceńcie czy też Wam będą smakowały.... Można je podawać z dżemem, powidłami lub posypać cukrem pudrem... |
#386
|
||||
|
||||
Cytat:
Dzięki, bo ja bardzo lubię smażone plasterki jabłek maczane w cieście naleśnikowym, a Twój przepis jest prostszy
__________________
Agnieszka |
#387
|
||||
|
||||
Cieszę się!
|
#388
|
||||
|
||||
Ad post 385. Wypróbuję to na pewno! Mała dygresja: całe życie
pisałam napewno, teraz mi w głowie namieszali i piszę na pewno. "W samej rzeczy" jak mówi dr Koziełło w Klanie,do końca nie jestem pewna. |
#389
|
||||
|
||||
Senioritko- osobno.Na pewno osobno.
|
#390
|
|||
|
|||
Senioritko:jak to - nalesniki NADZIEWANE tartym jabłkiem ,a potem smazone ???Wyobraznia mi nie dopisuje.Czy chodzi o utarte jacbłko dodae do ciasta i potem smazone ?
Roziu : barszcz czerwony z koncentratu w butelce albo w słoiku sproszkowany. Podziwiałam zdjecia pierogow, ale nie daję wiary bys Ty, z Twoją figurą "wtrząchnęła" taka porcję!!! |
#391
|
||||
|
||||
Niko, dziękuję. Zawsze będę pisała osobno!
|
#392
|
||||
|
||||
Naleśniczki. Otóż: smażę naleśniki, jabłko ścieram na grubej
tarce, nakładam na naleśniki, zwijam w rulon (można w chusteczkę) i smażę na masełku. Podaję polane śmietaną i posypane cukrem pudrem. Naleśniki nadziewane serem też tak robię, a na wierzchu posypuję cukrem pudrem i dekoruję dżemem np.porzeczkowym Kiedyś, gdzieś jadłam takie i bardzo podobał mi się ten sposób. Ładnie wygląda. Jak kto lubi można też polać śmietanką, posypać cukrem i udekorować dżemem, koniecznie czerwonym. Że rozpusta? Niech będzie, co mi tam, raz się żyje. Jestem smakokoszka. |
#393
|
||||
|
||||
Ciasto na pierogi: około garść mąki zaparzam wrzącą wodą.
Po przestudzeniu wlewam żółtko (żółtka) rozbełtane z wodą i olejem lub masłem w proporcjach j.w., zagniatam ciasto, odstawiam na ok. pół godziny i lepię, lepię, aż wylepię! Do pierogów chrupiaszcze skwaruszki z boczusia i niebo w gębie. Jeszcze jedna sprawa. Do pierogów z mięsem przysmażam cebulkę z olejem. Taką "okrasę" podali kiedyś w stołówce w szpitalu ( Sagelo, to było w Choszcznie) i bardzo mi smakowało. |
#394
|
||||
|
||||
Bardzo, bardzo dawno temu. mój syn, którego stołowałam w szpitalu, stale upominał się o kotlety mielone, ale takie, jakie
serwowali w stołówce. Ponoć były pyszne. Poszłam do kuchmistrzyni i zapytałam. Podali mi dokładny przepis i zdradzili tajemnicę, dodawali metkę. |
#395
|
||||
|
||||
B.B. - jednak nie mam mozliwosci zdobyc koncentrat barszczu albo w proszku.Jak jestem w Polsce - kupuje,ale czesto mi szybciej "wychodzi"niz planowalam.
Masz racje - pierogi wpieprzylam - ale je 3 dni odchorowalam,a raczej ta "omaste"! |
#396
|
||||
|
||||
Bardzo mi się podobają te naleśniki z jabłkami. Muszą być pyszne i chyba jutro je zrobię.
__________________
Kochane życie |
#397
|
|||
|
|||
Witam, od zawsze mam problem z ciastem biszkoptowym, może ktoś ma sprawdzony przepis, na takie które zawsze się udaje i zechce się podzielić ? pozdrawiam
|
#398
|
||||
|
||||
Dziewczyny, wypróbowałam wszystkie ciasta biszkoptowe z serii"nie ma prawa się nie udać" i nie ma takiego biszkoptu , który bym upiekła....zawsze wychodzi coś czym mogłabym zabić....
|
#399
|
||||
|
||||
Jestem cukierniczym antytalentem, ale ten biszkopt mi wychodzi
1. Ustawiam 3 szklanki 2. Do pierwszej wbijam jajka, do drugiej na tą samą wysokość wsypuję cukier, do trzeciej przesianą z 1 łyżeczką proszku do pieczenia mąkę. 3. Z jajek i cukru ubijam mikserem kogel mogel(do białości) 4. Mieszam z mąką, wlewając łyżeczkę spirytusu. 5. 45 min w temp.~160 st.C. Do tego jak dodam 1/2 stopionej margaryny, to wychodzi sympatyczna babka(zatapiam w cieście owoce). |
#400
|
||||
|
||||
Krystynko, nie mów , ze większym ode mnie.....hihi
|
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Kuchnia dla ignoranta, przepisy. | kufa86 | Kuchnia, kulinaria | 79 | 30-09-2022 13:51 |
Nowe przepisy w niektórych aptekach | lawenda | Choroby, badania, terapie | 4 | 02-06-2009 18:15 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|