Komentarz do artykułu: Przeziębienia: czas na zimową dietę
--------------------
Dlaczego? Dlaczego zawsze powtarzacie te klamstwa? Jesli smazyc, to tylko na smalcu, albo oleju z jak najmniejsza iloscia tluszczy wielonienasyconych (choc i tak smalec bedzie lepszy)!!! A to dlatego, ze tluszcze nasycone sie nie utleniaja i nie przetwarzaja na trans izomery - bardzo szkodliwe dla nas zwiazki!
Nastepne klamstwo, to olej rzepakowy! Tloczony jest na goraco, a wiec sporo jego nienasyconych tluszczy jest utlenionych i zamienionych w tluszcze trans! Jesli rzepakowy, to tylko tloczony na zimno, a ten ciezko dostac i czesto przechowywany jest niewlasciwie (powinien byc przechowywany w lodowce, tak jak inne tloczone na zimno i nierafinowane oleje, np. bardzo zdrowy olej lniany).
Co wiecej - nie nalezy uzywac margaryny zamiast masla. Po pierwsze spora czesc margaryn wciaz jest wytwarzana w technologii zwiekszajacej znacznie wyzej wspomniane tluszcze trans, a po drugie maslo zawiera oprocz witaminy D rowniez tluszcze wielo i jednonienasycone!! I to nieprzetworzone, jak to sie dzieje w margarynie! Na koniec przypomne o tzw. czynniku X zawartym w masle, ktorego prozno szukac w margarynach.