menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Zdrowie > Ogólny
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Ogólny Komentarze do artykułów z działu www.zdrowie.senior.pl.

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 25-06-2011, 21:57
~gość: 89.78.35.xxx's Avatar
~gość: 89.78.35.xxx
 
Posty: n/a
Post Koncentrat pomidorowy i ketchup - (prawie) samo zdrowie - komentarze


Komentarz do artykułu: Koncentrat pomidorowy i ketchup - (prawie) samo zdrowie
--------------------
Warto dla całej rodziny sięgnąć po gotowy produkt jakim jest: Oliwa z oliwek Extra Virgin z Likopenem 250ml = 25 dni stosowania. Wystarczy poszukać w wyszukiwarce internetowej.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 22-06-2014, 13:47
~gość: 79.185.38.xxx's Avatar
~gość: 79.185.38.xxx
 
Posty: n/a
Post

polecam przecier pomidorowy z firmy Gomar Pińczów z prawdziwych polskich pomidorów wspaniały smak i aromat !
Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Nieprzeczytane 22-06-2014, 19:20
Lulka's Avatar
Lulka Lulka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Oct 2011
Posty: 27 415
Domyślnie

"Prawie" robi wielką różnicę,
czytajcie uważnie etykiety, co zawiera ketchup,
jeżeli w jego składzie jest glutaminian sodu - wzmacniacz smaku czy benzoesan sodu - substancja konserwująca,
kupując go, wprowadzacie do organizmu produkty szkodliwe dla zdrowia.
Cytat:
E 621 - glutaminian monosodowy (sodu) - dodatek do produktów wzmacniający smak, używany głownie w zupach w proszku i puszkach oraz niektórych wyrobach mięsnych, drobiowych, warzywnych czy rybnych. Pozytywną sprawą używania glutaminianu sodu jest zredukowanie ilości sodu w pożywieniu przy jednoczesnym zachwianiu smaku potraw. Setki badań potwierdziły że jest substancją bezpieczną dla konsumenta, jeżeli jest spożywany w zalecanych ilościach, jednak ... zbyt duże spożycie tego dodatku jest posądzane m.in. o bóle migrenowe, ślepotę, uderzenia gorąca czy wzmaganie astmy u chorych na nią. Może zawierać GMO.

E 211 - benzoesan sodu - organiczny związek chemiczny stosowany jako środek konserwujący żywność, m.in. przetwory owocowe i warzywne, konserwy, napoje gazowane czy margaryny. Główne zarzuty dotyczące benzoesanu sodu to drażniące działanie na śluzówkę żołądka (dlatego muszą na niego uważać osoby chorujące na wrzody żołądka). Ponadto w połączeniu z witaminą C (E 300) może przekształcać się w rakotwórczy benzen (napoje gazowane). Jest również podejrzewany o niszczenie mitochondriów komórek co może powodować ich degenerację i być przyczyną choroby Parkinsona czy marskości wątroby. Jest pozwiązywany z wieloma chorobami pojawiającymi się w późniejszym wieku.
http://wieszcozjesz.blogspot.com/201...ag-dalszy.html

O wiele lepiej zrobić ketchup w domu, nie wymaga wiele zachodu a wiemy co jemy, nawet jeżeli pomidory są z niewiadomego źródła.

Cytat:
Glutaminian szkodliwy także dla oczu
Jeśli ktoś przez dłuższy czas stosuje pożywienie zawierające polepszać smaku glutaminian sodu ryzykuje swój wzrok. Ten fakt potwierdzili naukowcy z Uniwersytetu Hirosaki w Japonii (Prof. Dr. Hiroshi Ohguro) według gazety New Scientist. W doświadczeniach na szczurach udowodniono, że żywność o wysokiej zawartości Glutaminianu trwale uszkadza siatkówkę i może doprowadzić do utraty wzroku.
http://prawdaxlxpl.wordpress.com/201...dzo-szkodliwy/

Doświadczenia ze zwierzętami pokazują trwałe uszkodzenia mózgu!

Zaznaczam, że glutaminian sodu dodawany jest do wszystkich produktów typu Vegeta, Kucharek, Ziarenka Smaku i do większości innych gotowych przypraw różnego typu.
Osobiście sprawdziłam wszelkie dostępne opakowania w sklepie i już dawno wyrzuciłam je z kuchni.
__________________
Życia nie mierzy się ilością oddechów, ale ilością chwil, które zapierają dech w piersiach.
– Maya Angelou
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Nieprzeczytane 23-04-2015, 15:14
~gość: 217.153.64.xxx's Avatar
~gość: 217.153.64.xxx
 
Posty: n/a
Post

A ja polecam ketchup pikantny z Gomaru z Pińczowa gdyż powstał z polskich, dojrzałych w słońcu, starannie wyselekcjonowanych pomidorów. Do wyprodukowania 100g ketchupu użyto aż 230g pomidorów, czym wyróżnia się spośród wielu innych ketchupów. Konkurencyjne ketchupy powstają zazwyczaj ze 130-190 g pomidorów na 100g. Ketchup Gomar Pińczów to produkt pasteryzowany, bez konserwantów w odróżnieniu od większości wyrobów występujących na rynku w opakowaniach plastikowych. Warto pamiętać, iż pomidory zawierają likopen – związek, który obniża ryzyko występowania niektórych nowotworów i który jest lepiej wchłaniany z przetworów pomidorowych (czyli np. ketchupu) niż ze świeżych pomidorów.W ofercie dostępne dwa warianty smakowe: łagodny oraz pikantny.Polecam gdyż warto zakosztować w dobrych produktach z pomidorów
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wył.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:25.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.