menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Generacja 50Plus > Humor, zabawa > Humor, zabawa - wątki archiwalne
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Humor, zabawa - wątki archiwalne Humor, zabawa - wątki archiwalne (ostatni post starszy niż 60 dni oraz poprzednie części aktualnie aktywnych wątków)

 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 26-02-2012, 13:35
xys's Avatar
xys xys jest offline
odszedł...
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 16 457
Domyślnie # 5055: Szkoła Życia -po prostu- Spółdzielnia Socjalna - Social Enterprise


Szkoła Życia -po prostu- Spółdzielnia Socjalna - Social Enterprise

...

cdn. na blogu

jeśli chcesz poważnie lecz z polotem przekazać swoją życiową wiedzę nowym pokoleniom

- czego nie warto robić !

- a co warto robić ?

- to zapraszam do dialogu i dyskusji na temat.

SZKOŁA ŻYCIA
- PO PROSTU -
odsyłam do wikipedii. http://en.wikipedia.org/wiki/Simple_living

stoję na czele globalnego ruchu społecznego jako vice-rektor The Simple Living School.

www.wocjan.net/school/leporello-pl

www.wocjan.net/school/lesson-1

www.wocjan.net/school/lesson-2

www.wocjan.net/school/lesson-3

www.wocjan.net/school/keytohealth
__________________
Christophe Jean de V.
__VILLA_GARDEN__

__ SZKOŁA ŻYCIA __
------ po prostu -----
Dom i Gospodarstwo
Zdrowia Publicznego
Bolero M. Ravel
kto podróżuje
dwa razy żyje
__________________
  #2  
Nieprzeczytane 26-02-2012, 14:06
xys's Avatar
xys xys jest offline
odszedł...
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 16 457
Uwaga Proste życie oznacza wybór trybu życia = "mniej znaczy więcej"

Proste życie oznacza wybór trybu życia gdzie jesteś właścicielem mniejszej ilości rzeczy i możesz skupić się na tym co potrzeba zamiast tego, co chcesz.

Ludzie wybierają ten styl życia dla wielu różnych powodów, często w oparciu o ich poglądy na temat zdrowia i gospodarki , lub filozofii , lub dlatego, że chcą chronić środowisko . Niektórzy ludzie tylko dlatego, że im lepiej tak pasuje .

Niektórzy sławni ludzie, którzy wybrali prosty styl życia to są: Franciszek z Asyżu , Lew Tołstoj , Rabindranath Tagore , Albert Schweitzer , Mahatma Gandhi i Henry David Thoreau . Amisze to grupa ludzi, którzy żyją po prostu.

http://simple.wikipedia.org/wiki/Simple_living

"Simple living means to choose a lifestyle where you own fewer things and focus on what you need instead of what you want. People choose this lifestyle for many different reasons, often based on their views on health, economy, or philosophy, or because they want to protect the environment. Some people do it simply because it suits them better."

Some famous people who chose the simple living lifestyle are Francis of Assisi, Leo Tolstoy, Rabindranath Tagore, Albert Schweitzer, Mohandas Gandhi, and Henry David Thoreau. The Amish is a group of people who live simply.

Leonardo da Vinci i Albert Einstein popierali wegetarianizm.Zmniejszenie spożycia ryb mięsa i jaj przeduża życie. Nawet rekord długości życia psa 27 lat był możliwy dzięki diecie wegetariańskiej. Przedłużenie średniej długości życia do 120 lat jest możliwe nawet już dzisiaj u wielu ludzi.
__________________
Christophe Jean de V.
__VILLA_GARDEN__

__ SZKOŁA ŻYCIA __
------ po prostu -----
Dom i Gospodarstwo
Zdrowia Publicznego
Bolero M. Ravel
kto podróżuje
dwa razy żyje
__________________
  #3  
Nieprzeczytane 27-02-2012, 07:09
xys's Avatar
xys xys jest offline
odszedł...
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 16 457
OK Nie gotuj za dużo i Zasady gotowania na parze

http://www.gotowanienaparze.eu/gotow...-gotowania.php

Nie gotuj za dużo i Zasady gotowania na parze

Przestrzeganie zaleceń, zasad gotowania na parze pozwala nam zachować wszelkie walory gotowanych potraw. Postaraliśmy się przygotować zestaw 10 istotnych zasad mających wpływ na poprawnie wykonany proces gotowania na parze.

Gotowanie na parze serwis informacyjny.
Ważne, aby podejmując się gotowania na parze mieć na uwadze wymienione tutaj zasady.
Gotowanie na parze pozwala osiągnąć zamierzone cele wynikające z termicznej obróbki pokarmu tylko wtedy, gdy jest ono wykonane poprawnie. Poniżej zestawiliśmy 10 najważniejszych zasad, obowiązujących podczas gotowania na parze.

Po pierwsze:
Dbaj aby naczynia, który wykorzystujesz do gotowania były czyste i nie miały zapachu po ostatnio przyrządzanej potrawie

Po drugie:
Wybieraj świeże warzywa i owoce, które nie mają wad, uszkodzeń na powierzchni skórki - jest to istotne zarówno w kwestii estetyki jak i aromatu oraz smaku użytego produktu.

Po trzecie:
Produktu mięsne oraz ryby odmrażaj odpowiednio wcześniej, przemyj je po czym dokładnie osusz przed włożeniem do gotowania.

Po czwarte:
Jeżeli eksperymentujesz z produktami mrożonymi, gotowymi, nietypowymi upewnij się, że możliwa jest ich obróbka termiczna.

Po piąte:
Zadbaj o odpowiednią ilość wody w naczyniu. Istotne jest, aby poziom wody znajdował się ~2,5 do 3,0 cm poniżej nakładki z produktami do gotowania.

Po szóste:
Komora z produktami, które masz zamiar gotować nie może dotykać wody ! W razie potrzeby w trakcie gotowania dolej wodę, jednocześnie pamiętając o tej zasadzie !

Po siódme:
Na najniższym poziomie umieszczaj mięsa, ryby oraz te produkty, które wymagają najdłuższego czasu obróbki cieplnej. Na wyższym poziomie naczynia, układaj produkty wymagające krótszego czasu gotowania.

Po ósme:
Pamiętaj, aby zachować odpowiednie odstępy pomiędzy poszczególnymi komorami z produktami. Zachowany odstęp umożliwia prawidłowy obieg pary pomiędzy poszczególnymi komorami, a to zapewnia poprawny i zamierzony efekt gotowania!

Po dziewiąte:
Dopilnuj, aby pokrywa garnka, parowaru była odpowiednio dopasowana. Jeżeli pokrywa nie spełni tej zasady, to część pary może odparować poza naczynie, co przełoży się w efekcie na dłuższy czas gotowania oraz niższą jakość przyrządzanych produktów!

Po dziesiąte:
Gotuj, gotuj i jeszcze raz gotuj. Ważne jest, aby nie bazować tylko i wyłącznie na przepisach gotowych oraz tych polecanych. Gotowanie na parze nie powinno różnić się od tradycyjnego gotowania, dlatego też ważne jest próbowanie czegoś nowego.

W przypadku gotowania w garnku (choć równie dobrze w przypadku innych naczyń i urządzeń) testujmy we własnym zakresie czas gotowania potraw potrawy oraz poszczególnych produktów.

Gotując pierwszy raz produkty lub potrawy nie stójmy z zegarkiem w ręku oczekując na wyjęcie potrawy - pierwsze kroki w zakresie gotowania powinniśmy poświęcić licznym próbom i eksperymentom.

Najważniejsze: Nie poddawaj się i gotuj! Próbuj, eksperymentuj i dziel się z nami swoimi dokonaniami na forum o gotowaniu na parze. Pozwól innym spojrzeć na gotowanie na parze równie przyjaznym okiem - być może Twoja opinia przekona tych, którzy jeszcze nie są przekonani odkryć świat gotowania zdrowych i smacznych potraw !
__________________
Christophe Jean de V.
__VILLA_GARDEN__

__ SZKOŁA ŻYCIA __
------ po prostu -----
Dom i Gospodarstwo
Zdrowia Publicznego
Bolero M. Ravel
kto podróżuje
dwa razy żyje
__________________
  #4  
Nieprzeczytane 27-02-2012, 07:32
xys's Avatar
xys xys jest offline
odszedł...
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 16 457
Domyślnie 3 niedrogie, proste łatwe do przyrządzania zdrowe posiłki

_________________

myPlate mój talerz =
_________________

2/3=66% węglowodany złożone pełnoziarniste zboża

1/3 33% białko roślin strączkowych

_________________

czyli mniej więcej =
_________________

25% owoce: agrest, banany, cytryny, jabłka, morele suszone, śliwki.

25% warzywa: kapustowate, selerowate, szarłatowate

25% zboża:

na śniadanie: żyto jogurt owoce lub groch z kapustą i żytem

na obiad: gryka i kapusta lub strączkowe: bób groszek soczewica

na kolację: jęczmień krupnik selerowate lub żurek z marchewką, lub barszcz czerwony szarłatowate lub sałatki z kapustowatymi, selerowatymi, szarłatowatymi

25% rośliny strączkowe: bób, ciecierzyca = groch włoski, groch, groszek, soczewica, fasola etc.
_____________________________

jedz tylko 3 posiłki (+- 1 godzina):
_____________________________

08:00 śniadanie, chleb żytni razowy

12:00 obiad, kasza i strączkowe

18:00 kolacja, zupy

selerowate: korzenie - marchew, pasternak, pietruszka, seler

szarłatowate: burak ćwikłowy i botwina burak naciowy

kapustowate: brokuły, brukselka, kalafior, kalarepa, kapusta
__________________
Christophe Jean de V.
__VILLA_GARDEN__

__ SZKOŁA ŻYCIA __
------ po prostu -----
Dom i Gospodarstwo
Zdrowia Publicznego
Bolero M. Ravel
kto podróżuje
dwa razy żyje
__________________
 

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Szkoła Superbabci i Superdziadka zaprasza k_scieszka Zaproszenia 0 17-09-2010 11:51
Szkoła Super Babć - komentarze romuald Ogólny 0 21-07-2009 22:53
Usługi opiekuńcze (śląskie) - Spóldzielnia Socjalna "Szansa i Wsparcie" siw Praca, wolontariat 2 21-07-2009 14:42
Szkoła Super Babci rozpoczyna zajęcia - komentarze delfina Ogólny 1 28-10-2008 16:31
Kto wychowuje pokolenia - kościól, TV, szkoła, rodzina? kufa86 Polityka - wątki archiwalne 106 29-04-2008 10:06

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 16:51.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.