|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#441
|
||||
|
||||
__________________
|
#442
|
||||
|
||||
__________________
|
#443
|
||||
|
||||
Wspaniały pomysł z tą niezwykłą karteczką. Z przyjemnością
obejrzałam link. Dziękuję za piękne, wzruszjące życzenia. Pozdrawiam wszystkie MAMY. |
#444
|
|||
|
|||
wszystkim spragnionym słodyczy polecam ten przepis:http://www.niam.pl/przepisy/przepis/2502-tort_kawowy. Ostatnio sam wypróbowałem, tort jest przepyszny.
|
#445
|
||||
|
||||
Przepis pochodzi z programu Ewy Wachowicz-jest naprawdę pyszny -po prostu wart upieczenia.
SKŁADNIKI 1 masło lub margaryna 1 szklanka cukru pudru 6 jajek 1 cytryna-sparzona 1 kieliszek wódki 2 1/2 szkl mąki 1 czubata łyżeczka proszku 2 łyżki oleju szczypta soli Margarynę utrzeć z cukrem i kolejno dodawać żółtka ucierając. Następnie skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty,wódkę,olej i mąkę a na koniec ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Piec w formie keksowej około 40 min-najlepiej póżniej sprawdzić patyczkiem. Po wystudzeniu polukrować-około 4 łyżki soku z cytryny i cukru pudru tyle ,żeby wyszło dość gęste. |
#446
|
||||
|
||||
Proszę o radę - co można podawać do żurku oprócz kiełbasy, ziemniaków i jaj na twardo / u mnie leci tak od lat na okrągło/,a chciałabym chociaż raz być oryginalna. Będę wdzięczna za każdą sugestię.
|
#447
|
||||
|
||||
Irenko jaja byc muszą, jakaś wedlinka wskazana, niekoniecznie kiłbaska, ale wędzonka....z ziemniaczkami to tak bardziej obiadowo, ale jesliby jako samodzielne danie do popicia, a jednocześnie lekkiego zasycenia...ja podaję po prostu z chlebkiem....i koniecznie wtedy w bulionówkach,niskich kubeczkach, ale nie w talerzu....do takiego podawania składniki żurku kroję w kostkę..jest lekko zawiesisty iłatwy do jedzenia łyżką....to taka moja opcja...można do żurku dodać pieczarki, tez smaczne po przegryzieniu....
|
#448
|
||||
|
||||
Żeby być oryginalną Irenko,możesz podać żurek w wydrążonym chlebku zamiast w bulionówkach.
|
#449
|
||||
|
||||
Dzięki Dziewczyny za rady , pewnie coś z tego ugryzę, pozdrawiam i życzę miłego dnia.
|
#450
|
|||
|
|||
najlepszy to czarny kot
|
#451
|
||||
|
||||
witam smakoszki
barszczyk biały gotuję często - bo jest bardzo szybki, no.... a jaki dobry..... gotuję kostkę lub żeberko z czosnkiem, dodaję białą kiełbaskę, kawałek wędzonej, szynkę, jakieś tam inne rodzaje wędlin, które są w lodówce (wszystko pokrojone w kostkę) a ostatnio nawet dawałam kawałek kaszanki. Ugotowane zalewam barszczem, dodaję łyżkę chrzanu ze słoika, koperek, no i obowiązkowo ugotowane i pokrojone jajka. Nie podaję do niego ziemniaków tylko chleb. |
#452
|
|||
|
|||
Szynka tygodniówka
długo peklowane cudo dobre na zimno ( do chlebka) i na gorąco ( np. w sosie śliwkowym)
szynka surowa w kawałku ( u mnie ok.1.5 kg), sól do peklowania - kopiata łyżka na każdy litr wody przegotowanej wystudzonej, liście laurowe, ziele ang., pieprz czarny niemielony,kminek, 2-m łyzki oliwy, 1. Szynkę zalać marynatą z wszystkich składników ( bez oliwy i kminku) tak, aby przykryć ją w całości. 2. Marynować przez 7 dni codziennie przemieszać całość. 3. Ostatniego dnia wyciągnąć szynkę z marynaty, posmarować oliwą i posypać kminkiem. Piec w piekarniku pod przykryciem ok.1 ha (po tym czasie zostawić w gorącym piecu do wystygnięcia). 4. Życzę smacznego |
#453
|
||||
|
||||
Szynka tygodniowa...
Identyczny przepis byl w Interii, Ty go tam podalas???......... czy tylko skopiowalas????
__________________
' Nie myl głupoty z odwagą, nie myl dobroci, ze słabością '' |
#454
|
|||
|
|||
Ciekawa akcja pieczenia ciasta szykuje się na portali ipla.tv - wspólne pieczenie ciasta. Atrakcją ma być przedpremierowy seans nowego odcinka serialu "Hotel 52", ale chyba wszyscy wiemy, że liczy się tu przede wszystkim dobry smak Ach... te ciasto cytrynowe sprzed lat...
|
#455
|
|||
|
|||
Może to trochę nie zdrowe, ale uwielbiam takie smakołyki
A'la pizza z patelni Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą 3 a'la pizze Składniki ciasto: - niecały 1kg mąki - ponad pół litra mleka , można dodać mleko z wodą - 6 jaj - trochę proszku do pieczenia - trochę soli - olej do smażenia oraz: - 2 duże cebule - szynkę bądź kiełbasa - ogórki konserwowe (prawie cały słoik) - 1 czerwona papryka - puszka groszku zielonego - puszka kukurydzy - ser żółty - można dodać inne warzywa wg uznania, Sposób przyrządzenia Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą 3 a'la pizza. Zrobić ciasto z podanych składników, gęstsze niż na naleśniki ale lejące się. Odstawić na ok pół godziny i w tym czasie pokroić w kostkę wszystkie warzywa, a ser zetrzeć na tarce. Rozgrzać na patelni ok 3-4 łyżki oleju, zmniejszyć ogień do minimum. Wlać na patelnię ciasto na grubość taką aby tylko pokryło cały dół patelni na grubość ok 1 cm a na ciasto rozsypywać po kolei cebulę, parówki, ogórki, paprykę, groszek i kukurydzę tak aby na brzegach nie dawać składników bo się przypalą. Docisnąć łyżką wszystkie warzywa aby weszły w ciasto. Smażyć na minimalnym ogniu ok 30-40 minut pod przykryciem do czasu aż ciasto w środku będzie dobre (sprawdzić patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką czy ciasto w środku nie jest mokre). Posypać serem żółtym na wierzchu, przykryć i smażyć do czasy roztopienia się sera. Gotowe zsunąć z patelni na talerz. (źródło: http://www.pizzamaster.com.pl/) |
#456
|
|||
|
|||
Zrobiłam tą A'la pizze z patelni bardzo smaczna, sprawdzę też ten placek ziemniaczany z tej strony, nigdy ni wpadłam na to, żeby zrobić placka z kiełbasą.
|
#457
|
|||
|
|||
Kochane, poproszę o "szybki i smaczny" przepis na ciasto kruche z owocami. Za galaretką nie przepadam natomiast bita śmietana wskazana. Będę baaaaardzo wdzięczna.
|
#458
|
||||
|
||||
Fajną rzecz znalazłam
Temperatury pieczenia ciast
Podstawową sprawą w udanym pieczenia ciasta, jest dobór temperatury i czasu pieczenia do rodzaju i rozmiaru ciasta, co przedstawia poniższa tabelka: rodzaj ciasta temperatura czas pieczenia BEZY 120°C 2 - 3 godz. KRUCHE 180-200°C 20-30 min. PÓŁKRUCHE 180-220°C 20-30 min. PIASKOWE 160-200°C 30-45 min. FRANCUSKIE 250°C 15-30 min. PÓŁFRANCUSKIE 250°C 15-30 min. BISZKOPTOWE 160-180°C 15-30 min. PIERNIK 150-160°C 45-60 min. DROŻDŻOWE 160-180°C 15-50 min. Tabelka przedstawia wartości orientacyjne, niektóre ciasta mogą mieć swoje własne, odmienne temperatury. Podobnie z czasem pieczenia - zależy on głównie od wielkości ciasta, czym większe - tym dłużej powinno być pieczone, różnica jest najbardziej widoczna w ciastach drożdżowych (15 do 50 minut pieczenia). Bezy powinny być raczej suszone niż pieczone - po wstawieniu do piekarnika, drzwiczki powinny być lekko uchylone aby zapewnić wymianę powietrza. Większość ciast piecze się przez wstawienie do piekarnika już mocno rozgrzanego - dotyczy to zwłaszcza wypieków tłustych - np. ciasta francuskie, kruche, piaskowe. Ciasta z wyjątkowo dużą zawartością cukru powinno się piec w około 10% niższej temperaturze niż podane w tabelce. Ciasta z pianą z białek powinny być pieczone najpierw w temperaturze 10 - 20°C niższej a gdy już dobrze urosną - we właściwej. Wypróbowałam do drożdżowego-dobre. |
#459
|
||||
|
||||
SAŁATKA ŚLEDZIOWA 1 średnia cebula
2 śledzie matiasy 2 buraki czerwone 3 ziemniaki w mundurkach 2 jaja na twardo majonez pieprz i sol OPIS WYKONANIA cebulę poszatkować i sparzyć wyłożyć na dno salaterki posypać pieprzem na to pokrojone w kostkę śledzie popieprzyć polać łyżką oliwy na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach te do jarzyn obrane buraki trochę soli i pieprzu i posmarować majonezem na to zetrzeć obrane ziemniaki sól i pieprz i majonez i na koniec zetrzeć jajka popieprzy pycha smacznego |
#460
|
||||
|
||||
Polla masz pierwsze 100 postów i stawiasz swietną sałatkę....gratulacje
|
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Kuchnia dla ignoranta, przepisy. | kufa86 | Kuchnia, kulinaria | 79 | 30-09-2022 13:51 |
Nowe przepisy w niektórych aptekach | lawenda | Choroby, badania, terapie | 4 | 02-06-2009 18:15 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|