|
Dieta Doświadczenia (dobre i złe) na temat diet odchudzających i zdrowotnych, ale bez ogłoszeń dystrybutorów i awizytorów. |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
Dieta Doświadczenia (dobre i złe) na temat diet odchudzających i zdrowotnych, ale bez ogłoszeń dystrybutorów i awizytorów. |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1
|
||||
|
||||
święta po polsku....a zdrowie
Jak jest ,jak byc powinno, co jemy, co powinniśmy zgodnie z tradycją "wstrząsająco proste przepisy na zdrowe święta"podpowiada nam za moim skromnym udziałem ojciec Jan Grande.... z zakonu bonifratrów.
|
#2
|
||||
|
||||
Świateczne obżarstwo-organizm, przeładowany wielką iloscią źle dobranych składników, zapijanych czestokroć nie najleprzym alkoholem choruje potem przez dłuższy czas.Postarajmy sie, aby "święta po polsku" nie były tylko tępym trwaniem za stołem przy właczonym telewizorze, obżeraniem sie i piciem.
Jak to z tą ilościa potraw bywa?-dwunastu apostołów, dwanaście potraw?Nie ma reguły co region, to inny wigilijny zestaw.Na wschodzie , Litwie, Ukrainie, Białorusi najważniejszą potrawą była kutia-przyrządzana z łuszczonej, obtłuczonej pszenicy.Pszenicę moczy sie, po czym długo gotuje.Kiedy zacznie pęcznieć dodajemy trochę świeżego masła, żeby nie pękała.Równolegle przygotowujemy mak, uprzednio dobrze wymoczony.Mak przepuszczamy dwukrotnie pzrez maszynkę i jeszcze dodatkowo ucieramy w makutrze.Mak nie utarty nie ma swoich walorów zapachowo-smakowych.Do maku dodajemy gorący miód i lekko sparzone rodzynki.Czasem do maku dolewano troche gorącej wody i powstawało mleko makowe.Ugotowaną pszenicę formujemy jak babkę, na wierzchu układamy rozetkę z łuskanych orzechów włoskich i migdałów, a boki okładamy makiem.Pszenica symbolizuje dzieło rąk ludzkich a mak?dodaje euforii , radości biesiadnikom jako że wiemy iż rozładowuje napięcie, jest środkiem halucynogennym W poznańskim zamiast kutii podaje się makiełki- grube kluski z ciasta makaronowego ze słodkim , utartym, wymieszanym z rodzynkami makiem. |
#3
|
||||
|
||||
Ojciec Grande zdecydowanie odradza kwaszenie buraków jako że pokrywają się one warstwą pleśni z żółtym obrzeżem, w której znajdują sie bardzo zjadliwe, rakotwórcze grzybki.
Taki prawdziwy naturalny barszcz robi się na burakach pieczonych.Pare dni pzred wigilią kładziemy na blasze kilka średnich, umytych buraków(wstawić do piekarnika naczynie z wodą ,żeby parowało)i piecze sie w temperaturze 250 stopni pzrez pół godziny.Kiedy przychodzi pora na barszcz trzemy na tarce, zalewamy przegotowaną wodą dodajemy czosnek utarty z solą, trochę kwasku cytrynowego, cukier, łyzkę oleju i jest wspaniały barszcz , którego na dobrą sprawę zagotowywac nie musimy...Uszka robimy z ciasta pierogowego - tylko mąka i gorąca woda i farsz( grzybowy, grzybowo-kapuściany) |
#4
|
||||
|
||||
Smacznym dodatkiem do barszczu jest tez kulebiak przygotowany z ciasta drożdzowego nadziewanego farszem z kapusty z grzybami.Na kazdy kilogram mąki nalezy wsypać 3 łyżki mąki ziemniaczanej, a podczas wyrabiania, kiedy ciasto rozczyniane na mleku z drożdzami tak juz nieżle wyrosnie- wklepujemy w nie rękami pół kostki masła.Wtedy będzie pulchne, kruchutkie, ale nie łamliwe i nie będzie pękać.
|
#5
|
|||
|
|||
Malwino!!! Co ty mowisz?? A jak ten barszcz z pieczonych burakow ma byc kwaskowaty??
__________________
"Dobry malarz musi namalować dwie rzeczy: człowieka oraz istotę jego duszy." Leonardo DaVinci |
#6
|
||||
|
||||
To jest zdrowa baza( mówimy cały czas o zdrowych świętach) a doprawiaj sobie jak chcesz( trochę kwasku już w tej bazie jest)ja np dodaję wywar z grzybów , lekki ocet ze śliwek w syropie z octu.....
|
#7
|
||||
|
||||
Przecież święta są po to by niezdrowo pożreć. Bez urazy.
__________________
Rak nie wyrok-pieprzyć raka Z miłości do świata – pomagam klikając http://ciekawnik.pl/swiat-wokol-nas/...magam-klikajac |
#8
|
||||
|
||||
Nooo taak, ale ja pisze o zdrowych świętach jak przyrządzać żeby było i pyszne i zjadliwe dla naszych wątrób...Np Tadziu , czy wiesz,że karpia wypanierowanego w mące i jajku(nie bułeczce)smażymy na oleju kilka godzin pzred kolacją, a podajemy po podgrzaniu? Organizm lepiej toleruje rybę, która zdążyła ostygnać i stężeć- może jej zjeśc wiecej, bez skutków ubocznych i własnie o takich drobnych "zdrowotnosciach" piszę opierając sie o zakonnicze wywody...Po karpiu może być szczupak w galarecie, po nim sledz w oleju z cebulką ( nie w śmietanie, ponieważ śmietana jest daniem niepostnym do tego ciężkim) W następnym poscie o Poście
|
#9
|
||||
|
||||
Malwino błagam nie ucz ojca dzieci robić. Ja koło wigilijnego karpia robię od 37 lat. I tą ilość byłoby trudno usmażyć przed samą wigilią.
__________________
Rak nie wyrok-pieprzyć raka Z miłości do świata – pomagam klikając http://ciekawnik.pl/swiat-wokol-nas/...magam-klikajac |
#10
|
||||
|
||||
Tadeusz to nie sa moje przepisy, ale częsciowo sprawdziłam, inne nie, ale intuicyjnie wyczuwam, a także znając pewne procesy, idee łączenia pewnych potraw, podstawy metabolizmu człowieka, przyczyny pewnych dolegliwości skłaniam sie ku tym przepisom i podaję dalej ewentualnym zainteresowanym....ot i tyle...
|
#11
|
|||
|
|||
Cytat:
A ja dopiero niedawno nauczylam sie jak kisic buraki No trudno bede musiala wrocic do pierwotnych sposobow dokwaszania.. Dzieki za ta uwage.. Kurcze czlowiek wciaz sie czegos uczy.. Z ryba podgrzewana tez nie wiedzialam.. ale mimo wszystko tak sie robilo bo zanim uzmazylo sie wszystko i podalo to juz zdazyla wystygnac..
__________________
"Dobry malarz musi namalować dwie rzeczy: człowieka oraz istotę jego duszy." Leonardo DaVinci |
#12
|
||||
|
||||
Malwina ma rację.Mam książkę ojca Grande i rzeczywiście poleca taki barszcz. Już od dawna taki robię i zapewniam, że jest pyszny.
Ryba odgrzewana też smakuje lepiej ( przynajmniej mnie )ale nie każdy może lubi taką
__________________
Kochane życie |
#13
|
||||
|
||||
jeszcze zanim o Poście cd potraw wigilijnych....w regionach zachodnich , po rybach podawano gotowane grzyby w mącznym sosie z ziemniakami.Na wschodzie natomiast podawano zapiekaną kapustę....
Zapiekana kapusta-na patelnię z rozgrzanym olejem (około szklanki)rzucamy pół kilograma siekanej cebuli, leciutko solimy.Kiedy jest lekko rózowa dodajemy kilogram niepłukanej kiszonej kapusty.Wsypujemy trochę kminku(rozdymające działanie kapusty niweluje)- prażymy około poł godziny.W innych regionach podaje się kapustę z fasolą i grochem.Ponieważ święta są po to ,zeby sie niezdrowo nażreć jak powiedział Tadzio- ojciec Grande proponuje niwelator ziołowy przez całe święta.....Herbatka ziołowa pita między daniami stojąca całe święta na stole i uzupełniana Herbatka ziołowa--mieta, melisa, dziurawiec, kminek, koper włoski, nie słodzona.Popijając miedzy daniami, nie będziemy musieli nerwowo sięgać po tabletki na trawienie.... Pozostały potrawy płynne i ciasta....kompot z suszu, lub zwyczajem Polski zachodniej zupa z suszu zaciągnięta kisielem, z lanymi kluskami.No i ciasta - na wigilię podajemy wyłącznie ciasta drożdzowe i makowce.Wszystkie inne w których są śmietana , kremy zachowujemy na I i II dzień swiąt.I tak objedzeni, zadowoleni, rozleniwieni śpiewamy kolędy przy naturalnej choince, nie słuchamy z płyt. Sztuczna choinka?- ojciec Grande wznosi oczy do nieba "Panie Boże odpusć"- to tak jakby ktostrupa z trumny wydobył, posadził na krześle, przybrał, poerfumował i udawał, ze ten ktos żyje....dla mnie mówi o.Grande sztuczna choinka jest zaprzeczeniem świątecznego nastroju...i dodaje nawet nie zdajemy sobie sprawy,że olejki eteryczne świerku, sosny zabijają bakterie w domu,niechby choć jedna żywa gałązka była w dzbanie..... |
#14
|
||||
|
||||
To może jako ciekawostkę podam dwie rzeczy. Karpia przed obraniem z łoski na moment wkładam do wrzącej wody. Podkreślam wrzącej. Po drugie na dobę przed smażeniem po podzieleniu na filety, dzwonka. Przekładam rybę pokrojoną cebulą, pozbywa się zapachu.
__________________
Rak nie wyrok-pieprzyć raka Z miłości do świata – pomagam klikając http://ciekawnik.pl/swiat-wokol-nas/...magam-klikajac |
#15
|
||||
|
||||
no widzicie , takie niby nic nie znaczące szczegóły....
|
#16
|
||||
|
||||
Co robi wrząca woda Tadziu z karpiem ?lepiej łuska odchodzi, czy ryba "zamyka "w sobie smak?
|
#17
|
||||
|
||||
Tadziu,ja też cebulą przekładam dzwonka przed smażeniem.Nie używam oleju,tylko klarowane masło.
Zdecydowana różnica w smaku. I żaden barszcz,tylko zupa z prawdziwków . |
#18
|
|||
|
|||
Cytat:
A mnie na placz sie zbiera jak juz po swietach rozbieram trupa mojej slicznej pachnacej choinki.. ktora ususzono na zywca.. i to do tego jeszcze przybrana jak panna mloda .. Takie meczarnie biednego drzewka.. Dobrze ze mi o tym przypomnialas Malwinko.. Ide kupic sztuczna choinke ..
__________________
"Dobry malarz musi namalować dwie rzeczy: człowieka oraz istotę jego duszy." Leonardo DaVinci |
#19
|
||||
|
||||
mnie tez jest jej żal, ale ile zapachu , radosci wnosi w czas świąt, a poza tym dziś mozna kupić ukorzenioną choinke w doniczce różne rozmiary...to też wyjście....
|
#20
|
||||
|
||||
post o Poście- onegdaj postu bardzo przestrzegano...w adwencie przez wszystkie środy i piątki nie jedzono mięsa, jedynie zupy jarzynowe na oleju, kasze z masłem, śledzie..Post nastrajał ludzi wewnetrznie, przygotowywał do narodzin jezusa, a przy tym co bardzo ważne organizm fizyczny przez te 40 dni odpoczywał sobie, wyjaławiał się trochę, normalizował gospodarkę tłuszczową.Proces ten z jednej strony niezwykle chwalebny, umożliwiał regenerację organizmu, niejako od podstaw.Jest w tym przekazie zdrowotnym mądrosć wynikająca z doswiadczeń długich wieków.....
|
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Świeta,Święta,... | Kazimierz | Różności - wątki archiwalne | 67 | 23-12-2009 00:20 |
Piosenki, poezja śpiewana, ballady-po polsku | Srebrzysta | Muzyka - wątki archiwalne | 507 | 23-03-2009 15:23 |
Niełatwe święta - komentarze | kasia | Ogólny | 50 | 25-12-2008 13:15 |
Idą Święta - tradycja czy współczesność ? | lawenda | Społeczeństwo - wątki archiwalne | 55 | 24-03-2008 16:28 |
Zakupy po polsku - komentarze | Basia. | Ogólny | 8 | 27-06-2007 23:15 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|