|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#161
|
||||
|
||||
sałatka bez zadnego oleju,oliwki, jogurtu czy innego sosiku? nie będzie sucha?Zestaw składników zaskakujący...hm, moze spróbuję...
|
#162
|
||||
|
||||
Niko, nie jesst sucha, bo jest sok z owocka i pomidorów, ale zawsze można coś tam od siebie dodać. Robię to prawie ze wszystkimi potrawami. Mąż zawsze mi powtarza żeby notować, ale po co jeżeli można coś od siebie dodać co jest w lodówce i daje to inny charakter i smak. Czasem warto eksperymentować tylko nie zawsze mi się chce, a gotować uwielbiam wtedy, kiedy przychodzi mój syn z żoną i księżniczką Wiktorią a przyjeżdżają co dwa tygodnie.
|
#163
|
||||
|
||||
Pasztety mają wolne
KOTLETY Z SEREM
Składniki: 1 kg ziemniaków, 2 cwbule, 3 łyżki mąki pszennej, 2-3 jajka, 30 dkg twarogu, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tarta bułka, olej do smażenia Przygotowanie: Do salaterki wsypać mąkę, dodać rozgnieciony twarożek i jajka. Starannie połączyć wszystkie składniki, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki dokłanie umyć, obrać, opłukać, ugotować, ostudzić. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Ugotowane i ostudzone ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa lub roznieść w prasce, dodać startą gałkę muszkatołową i cebule. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy formować kotlety, panierować w tartej bułce i smażyć z obu stron na rozgrzanym ojeju. Podawać z surówką z kiszonej kapusty |
#164
|
||||
|
||||
Kieszonki szpinakowe
Składniki:
50 dkg szpinaku, 5 dkg cebuli /mała/, natka pietruszki, 3 łyżki oleju, 10 dkg ugotowanego na sypko ryżu, sól, biały pieprz, opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 1 żółtko Przygotowanie: Szpinak umyć pod bieżącą wodą, dobrze osączyć na sitku. Zagotować w garnku lekko osoloną wodę. Do wrzątku włożyć liście szpinaku. Gotować chwilę na małym ogniu. Odcedzić, dobrze osączyć na sitku. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kostkę lub posiekać. Natkę pietruszki /1 gałązka/ opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązki, drobniutko posiekać. Mocno rozgrzać olej na patelni, zeszklić na nim cebulę kilka minut i na małym ogniu nie przerywając mieszania. Dodać szpinak, ugotowany na sypko ryż i natkę pietruszki, wymieszać . Przygotowany farsz przyprawić do smaku solą i świerzo zmielonym białym pieprzem, odstawić do przestygnięcia. Ciasto francuskie rozmrozić w pokojowej temperaturze, następnie rozwałkować na kwadraty o wymiarach 8 x8 cm. Pośrodku każdego kawałka umieścić małą porcję farszu szpinakowego. Brzegi ciasta posmarować odrobiną żółtka /ja używam rozmąconego całego jajka/ ponad warstwą farszu. Kieszonki posmarować pozostałym żółtkiem. Przełożyć na blachę, włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec około 20 min. w temp.170 C . Kieszonki wyjąć z pieca, przełożyć na półmisek, podawać na ciepło lub zimno. Można udekorować listkami pietruszki |
#165
|
||||
|
||||
Sałatka z krewetek i awokado
Składniki:
Puszka krewetek w zalewi /15 dkg/, 2 awokado, mango, 4 cebule szlotki, 10 dkg rodzynek, mała gówka sałaty /najlepiej karbowanej/, 4 łyżki winnego octu, 6 łyżek oleju, łyżka soku z cytryny, pieprz, sól Przygotowanie: Krewetki osączyć z zalewy. Owoce awokado i mango umyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę. Awokado skropić sokiem z cytryną. Cebulki obrać, posiekać. Rodzynki namoczyć na 10 min, osączyć. Sałatę opłukać, osuszyć, rozłożyć na półmisku . Z octu, oleju, pieprzu i soli sporządzić gęsty sos, ubijająć energicznie trzepaczką. Ułożyć składniki sałatki na liściach sałaty, polać sosem. Tą sałatkę posypałam kiełkami wyglądała lepiej, ale bez kiełków jest bardzo dobra. |
#166
|
||||
|
||||
Czy ktoś mi podpowie
Cytat:
czy powstał już taki temat "A u mnie na obiadek..".. |
#167
|
|||
|
|||
Lukrecja - dziwna roślina.
Niby słodka, ale po dodaniu do herbaty daje smak lekko gorzki. Wskazane suplementowanie dla ludzi z grupą krwi B. |
#168
|
|||
|
|||
Lukrecjo
|
#169
|
||||
|
||||
Cytat:
Lukrecjo,mamy tu wątek ale ostatnio trochę zaniedbany przez opanowanie forum polityką.
__________________
"nie jestem absolutnie gruba, tylko moja bogata osobowość nie mieści się w mniejszym rozmiarze" http://mojezacisze-kundzia57.blogspot.com/ |
#170
|
||||
|
||||
kunegundo!!!!!!!!!
Cytat:
Dziękuję....już tam biegnę... |
#171
|
||||
|
||||
Kufa86
Cytat:
wiem ,że czasem ta lukrecja jest gorzka aż do bólu.. a mojemu drugiemu JA towarzyszy ta gorycz , ten śmiech przez łzy , od czasu gdy rozpoznano u mnie cukrzycę II stopnia. Myślałam ,że mnie to nie dotyczy,że jakaś tam choroba podstępnie wyniszczająca organizm jest dobra dla innych ludzi. Ale nie dla mnie ..bo ja jestem zdrowa , wszystko mi sie w życiu udaje i ogólnie jest świetnie. I ten grom z jasnego nieba,,,że wcale nie musi być wszystko tak jak chcę. Najpierw była czarna rozpacz, bezsensowne obżeranie się czym się da , nierzadko zakrapiane drinkami . Slowem żyć mi się nie chciało. Potem pomyślałam ,że może nauczyć się z tym żyć?? I polubić?? No i polubiłam. Moją słodką chorobę i Lukrecję. I to jest wszystko o mnie i tej drugiej. |
#172
|
||||
|
||||
Lukrecjo, weszłaś na przepisy kulinarne i nie wiem czy to przypadek bo ja też mam cukrzycę II stopnie już przeszło dwadzieścia lat. Na ten temat przeczytałam prawie wszystko a i przepisów kulinarnych mam multum. Z tym się żyje i to nawet wspaniale. sama dojdziesz do tego. A to cholerstwo wcale nie jest takie słodkie. Pozdrawiam
|
#173
|
||||
|
||||
Lawendo
Cytat:
Tak widocznie miało być że tutaj powiedziałam o sobie "z rozpędu" aż tak dużo. Tak mi wyszło sytuacyjnie. Ale ponieważ już jesteśmy conajmniej dwie , to może zaryzykujmy taki mały codzienny jadłospis dla ludzi zmagających się z cukrzycą ( obok oczywiście jadłospisu dla naszych najbliższych , którzy nie mogą być uzależnieni od naszych ograniczeń kalorycznych ) |
#174
|
||||
|
||||
Znalazłam i wypróbowałam przepis na sałtkę w sam raz na upalne dni: 400 g pomidorów, 250 g arbuza, ogórek świeży, 2 jabłka, cukier, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Ogórek i arbuz umyć, obrać i pokroić w kostkę, pomidory i jabłka umyć, pokroić w cząstki, wymieszać z arbuzem i ogórkiem, doprawić do smaku. Przed podaniem wstaw3ić na 30 min. do lodówki - pycha
|
#175
|
||||
|
||||
Sałatka Szlachecka, nie wiem dlaczego tak się nazywa
2duże kapusty 4 duże marchewki 1/2 kg cebuli 1/2 kg ogórków 70 dag papryki różnokolorowej 20 dag cukru niepełna szklanka octu 1 szkl oleju 3 łyżki soli liść laurowy,ziele angielskie,odrobina pieprzu Ocet z cukrem i przyprawami zagotować,ostudzić. Kapustę poszatkować nie za drobno,marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach,paprykę i cebulę pokroić. Wszystkie warzywa posolić i pozostawić na 2 godziny.Następnie wlać olej i zimną zalewę,zostawić na 10 min ,kłaść do słoików i pasteryzować do 10 min [mniejsze słoiki wystarczy 5 minut] 4kgSSałatka szwedzkaSKłADNIKI ogórków 1/2kg marchwi 3 cebule ząbek czosnku ½ szklanki oleju 1/2 szklanki cukr 1/2 szklanki octu sól, pieprz Sposób wykonania: To już ta "prawdziwa" szwedzka. ogórki i marchewkę poszatkować. dalej jak każdą marynata. Pasteryzować 7 min( ja pokrojone i wymieszane razem składniki trzymam 12 godz a dopiero pózniej wkładam do słoków i pasteryzuję |
#176
|
||||
|
||||
Nalewka wiśniowa
Przygotowanie jej nie jest trudne, musi upłynąć jednak trochę czasu, zanim zaczniemy delektować się jej wybornym smakiem s k ł a d n i k i : • 2 kg wiśni • 1/2 kg cukru • 10 goździków • 1/2 laski wanilii • 10 ziarenek kardamonu • 10 g cynamonu w kawałku • 1 litr spirytusu Wiśnie umyć, osaczyć i wydrylować, zostawiając kilkanaście owoców z pestkami. Wsypać do gąsiora, dodać goździki, kardamon, połamany w kawałki cynamon i cukier. Zalać spirytusem. Wymieszać, poruszając gąsior kulistym ruchem, szczelnie zamknąć i postawić na co najmniej pół roku w chłodnym pomieszczeniu. Co kilka dni poruszać gąsiorem. Dojrzałą nalewkę przecedzić do butelek Spirytus można wymieszać pół na pół z wódką. Jeśli chcemy aby nalewka uzyskała bardziej wytrawny smak, do gąsiora można wrzucić kilka rozgniecionych migdałów lub zwiększyć ilość wiśni z pestkami. Lucyna Ćwierczakiewiczowa "Jedyne praktyczne przepisy" wg wydania z 1885 r. Wydawnictwa "ALFA" Warszawa 1985 |
#177
|
||||
|
||||
Lukrecjo i Lawendo (pozdrawiam i inne panie), licze na Was w temacie przepisów dla cukrzyków. Mój mąż dołaczył do tego grona, sam zawsze świetnie gotował, ja zaś mam w kuchni 2 lewe ręce, ale bedę musiała przejąc pałeczkę. Jak na razie wychodzi mi fatalnie.
Jeżeli macie jakieś łatwe (!) przepisy dla cukrzyków, to chętnie i z wdziecznoscia z nich skorzystam. |
#178
|
|||
|
|||
jestem raczej bierna klubowiczka ale mam ochote dzis podac przepis na salatke typu chyba coleslav.
Pol glowki kapusty jedna marchewka jedna cebula jedna papryka czerwona obrana ze skorki(po sparzenie latwo sie zdejmuje) mala puszka kukurydzy,koperek puszka ananasa w lekkim syropie 2 lyzki majonezu sol,cukier,pieprz Pieprz Cayen...czyli czyli hihiiiii(chili) kapuste rozdrabniam w malaxerze na tarce do burakow,reszte drobno kroje robie sos z majonezu,odrobiny octu balsamicznego(moze byc cytryna)dodaje syrop z ananasa( pare lyzek)sol pieprz i co najwazniejsze cayen...sos musi byc slodko-pikantny. polecam bardzo smaczne! pozdrawiam |
#179
|
|||
|
|||
nie wiem czy to bedzie odpowiednie dla cukrzykow,ale mysle ,ze jesli dac swiezy ananas a zamiast syropu sok ktory sie zbierze przy obieraniu ananasa i zamiast cukru slodzik?????????To moze????
|
#180
|
||||
|
||||
Brzoskwinie w syropie- czy ktoś robił?
Poproszę pilnie o przepis..... |
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Kuchnia dla ignoranta, przepisy. | kufa86 | Kuchnia, kulinaria | 79 | 30-09-2022 13:51 |
Nowe przepisy w niektórych aptekach | lawenda | Choroby, badania, terapie | 4 | 02-06-2009 18:15 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|