menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Generacja 50Plus > Różności > Różności - wątki archiwalne
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Różności - wątki archiwalne Różności - wątki archiwalne (ostatni post starszy niż 60 dni oraz poprzednie części aktualnie aktywnych wątków)

 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 31-12-2008, 18:35
Mar-Basia's Avatar
Mar-Basia Mar-Basia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Europa
Posty: 33 587
Domyślnie Szampan i inne musujace babelki


Za pare godzin wybije polnoc i bedziemy w Nowym Roku 2009. Tradycyjny Sylwester - poleje sie szampan i inne musujace babelki. Troche o historii szampana.

Ojcem bąbelków jest francuski zakonnik z opactwa Hautvillers

http://turystyka.gazeta.pl/Turystyka...3,3069651.html

http://pl.wikipedia.org/wiki/Szampania

Jakim interesem jest produkcja szampana przekonać się można spacerując Avenue de Champagne w Apernay, dzielnicy wielkich domów produkujących i handlujących szampanem. Wspaniałe pałace w stylu Renasansu i klasycystycznym a pod nimi ponad 100 kilometrów wykutych w wapiennej skale galerii-piwnic, w których dojrzewają miliony butelek szampana. Codziennie odwiedza je tysiące turystów, płacąc za wstęp. Mimo to, za godzinę niezapomnianych wrażeń, warto wykupić bilet. Produkuje się go tzw. metodą szampańską, polegającą na przeprowadzeniu w butelce drugiej fermentacji wina, w wyniku której powstają bąbelki (dwutlenek węgla), następnie na poddaniu wina leżakowaniu na osadzie i przeprowadzeniu procesów remuage i degorgement .

Remuage, to proces wstrząsania i odwracania butelek szampana lub innych win musujących wytwarzanych tradycyjną metodą szampańską. Może być dokonywany ręcznie lub maszynowo przy pomocy specjalnej obrotowej palety (żyropalety). Proces ten powoduje przesuwanie się powstałego podczas drugiej fermentacji osadu, do szyjki butelki. Osad ten , skupiony w pobliżu szyjki butelki (butelka odwrócona już jest do góry dnem), zanurza się w schłodzonej solance, wskutek czego wino i osad w szyjce zamarzają. Po usunięciu korka, zamarznięta bryłka wina i osadu zastaje wypchnięta z butelki. Czynność ta określana jest jako degorgement.
http://www.festus.pl/przewodnik/francja/szampania.html


Zycze wszystkim wspanialego Sylwestra i Nowego Roku w gronie rodziny, bliskich lub przyjaciol.
__________________
Kozła bój się z przodu, osła z tylu, a złego człowieka ze wszystkich stron.
Szczęśliwego człowieka nie można obrazić. Można go tylko rozśmieszyć
Dla zasady robie screeny wszystkich moich wypowiedzi!
  #2  
Nieprzeczytane 31-12-2008, 19:55
Mar-Basia's Avatar
Mar-Basia Mar-Basia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Europa
Posty: 33 587
Domyślnie

Napisał Pani Slowikowa
U mnie kolacja sylwestrowa polsko-wloska.. Po polsku bigos .. zeberka w sosie piwnym ( to moj przepis)
Wlosi staraja sie jesc jak moga najbogaciej.. Zawsze na ta okazje robi sie tagliatelle z truflami albo jakis kawior ,fois gras czy cos w tym stylu.. Musi pasowac do szampana w kazdym razie..
Ja kawioru nie lubie wiec beda tagliatelle.
Bardzo wazna tradycja to jedzenie soczewicy ktora symbolizuje pieniadze.. Tych nigdy nie jest za duzo.
Na deser Pandoro.. no i szampan oczywiscie ale ten spod Wenecji..czyli Prosecco. Taki sam dobry jak Don Perignon ale nie tak przereklamowany ..

Podoba mi sie pomysl Kazika na fotki.


Nie bierz zle tego co powiem. Champan jest champanem i tylko francuzi maja prawo go produkowac i tak nazywac (marka zastrzezona). Procecco - jest winem musujacym - doskonalym ale tylko i wylacznie winem musujacym, tak samo jak doskonala musujaca Cava hiszpanska. Hmmm....przyrownanie Prosecco do DOM PERIGNON - ....przesadzilas.
__________________
Kozła bój się z przodu, osła z tylu, a złego człowieka ze wszystkich stron.
Szczęśliwego człowieka nie można obrazić. Można go tylko rozśmieszyć
Dla zasady robie screeny wszystkich moich wypowiedzi!
  #3  
Nieprzeczytane 31-12-2008, 20:17
wuere'le's Avatar
wuere'le wuere'le jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2006
Miasto: Wielkopolska
Posty: 2 995
Domyślnie

Napisał Pani Slowikowa
U mnie kolacja sylwestrowa polsko-wloska.. Po polsku bigos .. zeberka w sosie piwnym ( to moj przepis)

A mogłabyś podać przepis na te żeberka?
Żeberka bardzo lubię, piwo jeszcze bardziej, więc wszystko po mojej myśli.
__________________
"...trzeba z żywymi naprzód iść..."

https://widzewieckomentuje.blogspot.com/
  #4  
Nieprzeczytane 31-12-2008, 20:32
Pani Slowikowa Pani Slowikowa jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Posty: 7 080
Domyślnie

Cytat:
Napisał wuere'le
Napisał Pani Slowikowa
U mnie kolacja sylwestrowa polsko-wloska.. Po polsku bigos .. zeberka w sosie piwnym ( to moj przepis)

A mogłabyś podać przepis na te żeberka?
Żeberka bardzo lubię, piwo jeszcze bardziej, więc wszystko po mojej myśli.


No jasne ze podaje, tylko na dzisiaj juz troche za pozno aby je zrobic na wieczor..'

Zeberka wieprzowe. podzielic na kawalki o 2 zeberkach.
Jedna duza cebula
Marchewka
seler
kilka prawdziwkow
utarte nasiona lnu
troche maki
oliwa
sol albo wegeta
Piwo


Cebule zeszklic w wielkim plaskim rondlu..na oliwie dodac zeberka i obrumienic na wszystkie strony.
Pokroic seler i marchewke na malenkie kawaleczki dodac do zeberek..wraz z grzybami.
Kiedy mieso jest juz dobrze przyrumienione posypac nasionami lnu i poproszyc maka.. Przykryc pokrywka i dusic podlewajac piwem az do miekkosci . ( mieso musi prawie odchodzic od kosci)
a sosik ma miec taka konsystencje aby zeberka w nim sie schowaly do 2/3
Smacznego
__________________
"Dobry malarz musi namalować dwie rzeczy: człowieka oraz istotę jego duszy."
Leonardo DaVinci
  #5  
Nieprzeczytane 01-01-2009, 15:10
Pani Slowikowa Pani Slowikowa jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Posty: 7 080
Domyślnie

Pamietajcie ze w nowy rok caly dzien trzeba jesc i pic rozne wspanialosci bo taki jaki bedzie ten pierwszy dzien taki bedzie caly rok.
Stawiam pysznego wloskiego szampana.. kwiatek w butonierce tego kraju..


__________________
"Dobry malarz musi namalować dwie rzeczy: człowieka oraz istotę jego duszy."
Leonardo DaVinci
  #6  
Nieprzeczytane 01-01-2009, 16:58
Mar-Basia's Avatar
Mar-Basia Mar-Basia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Europa
Posty: 33 587
Domyślnie

Cytat:
Napisał Pani Slowikowa
Stawiam pysznego wloskiego szampana.. kwiatek w butonierce tego kraju..

Ptaszku, uparciuszku....przekorna oportunistko. NIE MA WLOSKIEGO SZAMPANA, jest wlokie spumanti. Dobre, musujace - i na tym sie konczy przygoda w butonierce. Roznica w cenie i smaku kolosalna.
Trzeba przyznac, ze wino Ferrari produkowane metoda "champanoise" jest przez wielu koneserow uznane jako jedno z najlepszych win wloskich tego typu, choc ostatnio bardzo kontestowane przez Bellavista i Ca'del Bosco. Ferrari Spumante, zostalo zalozone w 1902 przez Giulio Ferrari (nie mieszac z samochodami), ktory specjalizowal sie w winach musujacych pochodzacych z Niemiec i Francji. Przedsiebiorstwo jest niedaleko Trente w okolicach Bolzano. Metoda "champanoise" Ferrari bazuje sie na: Chardonnay i Pinot Noir (Pinot Nero). Jego smak przypomina troche spalone jablko.

Hihihihi....nie probuj mnie przekonac....strata czasu ptaszku. Ferrari jest winem spumanti produkowane metoda "champanoise", dobre, cena korekt (ca Euro 25.-) - dobrze sie sprzedaje w Ameryce.

http://www.klub.senior.pl/attachment...7&d=1230743110

Prawdziwa buteleczka szampana - godna swietowac Nowy Rok. Eniu - dziekuje.
__________________
Kozła bój się z przodu, osła z tylu, a złego człowieka ze wszystkich stron.
Szczęśliwego człowieka nie można obrazić. Można go tylko rozśmieszyć
Dla zasady robie screeny wszystkich moich wypowiedzi!
  #7  
Nieprzeczytane 01-01-2009, 17:47
Pani Slowikowa Pani Slowikowa jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Posty: 7 080
Domyślnie

A tu krol musujacych win. Szampan ubrany w zlote ubranko..
Ubranko warte 1000 razy wiecej od tego co jest w srodku
Taka butelka w szczerozlocie kosztuje... nie wiem ile naprawde bo cena jest niedostepna publicznie..

Panie i Panowie przedstawiam wam unikalne wydanie ... Jego Wysokosc trarrraaaaatratatatataaaaa Dom Pérignon Rosé Vintage 1996 in edizione Gold Rosé





Super dla Paris Hilton Nie???
__________________
"Dobry malarz musi namalować dwie rzeczy: człowieka oraz istotę jego duszy."
Leonardo DaVinci
  #8  
Nieprzeczytane 01-01-2009, 17:50
Lila's Avatar
Lila Lila jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2007
Miasto: Polska
Posty: 57 018
Domyślnie

Śmieszy mnie ta opinia o szampanie.
A prawda jest taka ,że mało kto w świecie odróżni Dom Perignon od dobrego włoskiego spumante,nie wspominając o pewnym włoskim szampanie ,którego nigdzie się nie dostanie w markecie czy restauracji ,a jedynie w klubach -także golfowych .

Kwestia marketingu i nazwy.Benedyktyński Perignon ,to obecnie masówka w ilości kilkunastu milionów butelek rocznie.U nas cena 600 zeta ,w restauracji 1.000.Luksus -par excellence - dla snobów.Bo jak masówka może być luksusem ?

Perfumy Champagne Laurenta - czy ktoś pamięta aferę ?
Zdążyłam kupić ,zanim zakazana została nazwa .Nic specjalnego .Chyba później nazywały się Paris ,Paris ,czy coś takiego.

A w związku z powyższym przypomniało mi się ,że Paris Hilton rozpoczęła promocję szampana w puszkach,dzięki czemu napój ów zszedł do parteru.Tam gdzie jego miejsce,bo mocno przereklamowany jest.

Ale to moje zdanie tylko.
Osobiście cenię tylko marki samochodów.A jedzenie i picie ? Najprostsze jest najlepsze.
Dla mnie nie ma nic lepszego niż wino z czarnej porzeczki domowej roboty,którego wiem ,że nie dostanę nigdzie.
Nie ma już domu rodzinnego ,ani ogrodu -gdzie rosły nalepsze w świecie czarne porzeczki.
  #9  
Nieprzeczytane 01-01-2009, 18:00
Pani Slowikowa Pani Slowikowa jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Posty: 7 080
Domyślnie

Cytat:
Napisał Lila
Śmieszy mnie ta opinia o szampanie.
A prawda jest taka ,że mało kto w świecie odróżni Dom Perignon od dobrego włoskiego spumante,nie wspominając o pewnym włoskim szampanie ,którego nigdzie się nie dostanie w markecie czy restauracji ,a jedynie w klubach -także golfowych .

Kwestia marketingu i nazwy.Benedyktyński Perignon ,to obecnie masówka w ilości kilkunastu milionów butelek rocznie.U nas cena 600 zeta ,w restauracji 1.000.Luksus -par excellence - dla snobów.Bo jak masówka może być luksusem ?

Perfumy Champagne Laurenta - czy ktoś pamięta aferę ?
Zdążyłam kupić ,zanim zakazana została nazwa .Nic specjalnego .Chyba później nazywały się Paris ,Paris ,czy coś takiego.

A w związku z powyższym przypomniało mi się ,że Paris Hilton rozpoczęła promocję szampana w puszkach,dzięki czemu napój ów zszedł do parteru.Tam gdzie jego miejsce,bo mocno przereklamowany jest.

Ale to moje zdanie tylko.
Osobiście cenię tylko marki samochodów.A jedzenie i picie ? Najprostsze jest najlepsze.
Dla mnie nie ma nic lepszego niż wino z czarnej porzeczki domowej roboty,którego wiem ,że nie dostanę nigdzie.
Nie ma już domu rodzinnego ,ani ogrodu -gdzie rosły nalepsze w świecie czarne porzeczki.


Lila zapach czarnej porzeczki kojarzy mi sie z moim cudownym dziecinstwem na dzialce rodzicow..
Przypomnialo mi sie o wspanialym winie ktore tez rzadko wystepuje w sprzedarzy .. Wlasciwie mozna je dostac tylko w prywatnych winnicach. Nazywa sie Fragolino i jest to lekko musujace wino z winogron tzw.. "truskawkowych" albo "amerykanskich" pachnace , slodkie i maloalkoholowe.. Dzieci moglyby je pic.. Moja mama miala mala winniczke na dzialce tych truskawkowych winogron.Dlatego ten zapach tez przypomina mi szczeniece lata
__________________
"Dobry malarz musi namalować dwie rzeczy: człowieka oraz istotę jego duszy."
Leonardo DaVinci
  #10  
Nieprzeczytane 01-01-2009, 18:30
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Lila Słowik-moze uda mi sie Was poczęstować kiedyś (jakiś sabacik lokalny, miedzylokalny?) mojego męża winem z czarnej porzeczki i moją nalewką porzeczkową (wytrawna , badz słodką...)tzn smorodinówką(podobno najlepsza ze wszystkich nalewek na świecie-tak literatura mawia...)
  #11  
Nieprzeczytane 01-01-2009, 18:42
jolita's Avatar
jolita jolita jest offline
odeszła...
 
Zarejestrowany: Nov 2006
Miasto: sopot
Posty: 27 028
Domyślnie

Cytat:
Napisał marbella123
Ptaszku, uparciuszku....przekorna oportunistko. NIE MA WLOSKIEGO SZAMPANA, jest wlokie spumanti. .

Nie znam się na szampanach, natomiast wiem, że nie ma przekornych oportunistek. Albo, albo...
__________________

obrazki oraz większość tekstów w moich post-ach pochodzi z ogólnodostępnych w net-cie.
  #12  
Nieprzeczytane 01-01-2009, 18:47
bronczyk's Avatar
bronczyk bronczyk jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Posty: 10 970
Domyślnie

Jejku, jejku. Szampan ponoć rozwesela, a tu tak poważnie. Ja piłam wino domowej roboty z chabrów. Niestety już pewnie się nie napiję. Eksperymentator zmarł. A robił te wina z różnych owoców i kwiatów, nawet z żyta. To były smaki.
  #13  
Nieprzeczytane 01-01-2009, 18:50
Mar-Basia's Avatar
Mar-Basia Mar-Basia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Europa
Posty: 33 587
Domyślnie

Jolito, hihihi....widze, ze zainteresowal Cie watek.
__________________
Kozła bój się z przodu, osła z tylu, a złego człowieka ze wszystkich stron.
Szczęśliwego człowieka nie można obrazić. Można go tylko rozśmieszyć
Dla zasady robie screeny wszystkich moich wypowiedzi!
  #14  
Nieprzeczytane 01-01-2009, 18:56
Pani Slowikowa Pani Slowikowa jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Posty: 7 080
Domyślnie

Cytat:
Napisał jolita
Nie znam się na szampanach, natomiast wiem, że nie ma przekornych oportunistek. Albo, albo...

Tyz racja
we Wloszech jest spumante nie spumanti

A z Malwina na porzeczkowa uczte juz sie umawiam.. jak tylko zawitam do Polski..
Jolito a o poziomkach pamietasz?

Przypomnialo mi sie o cudownym deserowym wloskim Spumante tzw. Moscato.. Niebo w gebie!!!
w malych kregach znawcow i czesto produkowane tez tylko dla prywatnego uzytku , niebianskie wino tzw. Moscato di Tempio.. Pochodzi z Sardynii


Mowy nie ma aby bylo produkowane masowo.. Wino nie jest nawet drogie.. bo wlasciwie jest bezcenne.. nie potrzebuje byc podpierane zadna laska cenowa
__________________
"Dobry malarz musi namalować dwie rzeczy: człowieka oraz istotę jego duszy."
Leonardo DaVinci
  #15  
Nieprzeczytane 01-01-2009, 18:57
Mar-Basia's Avatar
Mar-Basia Mar-Basia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Europa
Posty: 33 587
Domyślnie

[quote=bronczyk]Jejku, jejku. Szampan ponoć rozwesela, a tu tak poważnie. quote]

Trzymaj kciuki aby piorka nie polecialy - mialo byc wesolo, szampansko.....troche teorii tez nie zaszkodzi. Moje panie, bawcie sie, Nowy Rok - po co te wydluzone facetki? Hoj,hoj....toz to zabawa. Nawet ptaszek przytargal zlota flaszeczke boskiego trunku. Hihihi
__________________
Kozła bój się z przodu, osła z tylu, a złego człowieka ze wszystkich stron.
Szczęśliwego człowieka nie można obrazić. Można go tylko rozśmieszyć
Dla zasady robie screeny wszystkich moich wypowiedzi!
  #16  
Nieprzeczytane 01-01-2009, 19:55
Lila's Avatar
Lila Lila jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2007
Miasto: Polska
Posty: 57 018
Domyślnie

[quote=marbella123]
Cytat:
Napisał bronczyk
Jejku, jejku. Szampan ponoć rozwesela, a tu tak poważnie. quote]

Trzymaj kciuki aby piorka nie polecialy - mialo byc wesolo, szampansko.....troche teorii tez nie zaszkodzi. Moje panie, bawcie sie, Nowy Rok - po co te wydluzone facetki? Hoj,hoj....toz to zabawa. Nawet ptaszek przytargal zlota flaszeczke boskiego trunku. Hihihi

Marbella,hej.. A kto się nie bawi ?
Szczegolnie jak wydłużone facetki zaczną pląsać po szampanie ?
Ty cuś taka poważna się robisz ...
  #17  
Nieprzeczytane 01-01-2009, 19:57
jip's Avatar
jip jip jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Oct 2008
Miasto: Wielkopolska
Posty: 11 298
Domyślnie

Jeszcze nóg nie mogę zatrzymać
http://s5.dancingsantacard.com/defau...?santa=7062478
  #18  
Nieprzeczytane 02-01-2009, 14:50
Pani Slowikowa Pani Slowikowa jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Posty: 7 080
Domyślnie

LOooo matko !!! A kto jest tym brodaczem?? Ty Jiipie??
__________________
"Dobry malarz musi namalować dwie rzeczy: człowieka oraz istotę jego duszy."
Leonardo DaVinci
  #19  
Nieprzeczytane 02-01-2009, 15:38
jip's Avatar
jip jip jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Oct 2008
Miasto: Wielkopolska
Posty: 11 298
Domyślnie

Cytat:
Napisał Pani Slowikowa
LOooo matko !!! A kto jest tym brodaczem?? Ty Jiipie??
no przecie...
  #20  
Nieprzeczytane 02-01-2009, 22:12
Pani Slowikowa Pani Slowikowa jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Posty: 7 080
Domyślnie

No to jestes calkiem calkiem
__________________
"Dobry malarz musi namalować dwie rzeczy: człowieka oraz istotę jego duszy."
Leonardo DaVinci
 

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Bóle reumatyczne, stawów i inne madalena49 Profilaktyka i zdrowy styl życia 81 01-07-2013 13:30
Bajki, piosenki i inne interesujące strony dla dzieci Melissa Jestem babcią, jestem dziadkiem 23 19-12-2012 15:12
dieta optymalna,dla diabetyków i inne... Ewunia Dieta 109 20-01-2012 21:23
RZS i inne baburka Choroby, badania, terapie 6 18-03-2008 12:10
Cmok-nonsens i inne nonsensy Sunshine Humor, zabawa - wątki archiwalne 71 05-11-2007 12:09

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:38.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.