|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#181
|
||||
|
||||
Malwino, to moze twój mąż podrzuci nam jakis przepis na wino, w jakim celu dodaje sie rodzynki, tylko dla smaku? Ja robiłam niejednokrotnie wina owocowe na zwykłych piekarniczych drozdzach, niestety u nas one nie szlachetnieja latami, nie ma takiej opcji...
|
#182
|
||||
|
||||
I tak kupiłem Traf padł na rokitnika, którego poleciła mi pani Kamila w sklepie. Zalałem toto alkoholem, odstało swoje i wczoraj wieczorem próbowałem.
Jak dla mnie jest jest bardzo smaczna ta "nalewka", średnio słodka, kwaśna o wyraźnym smaku rokitnika (jak zerwana z krzaka pomarańczowa kulka). Tylko chyba 2l wódki to trochę za dużo, 1,5l wystarczyłoby i byłaby bardziej esencjonalna. Po obiedzie, na deser tudzież trawienie w sam raz. |
#183
|
||||
|
||||
chaga...mój mąż robi wina "na oko", nie próbuje, za każdym razem wg "nie wiem czego"i mu wychodzi.....a rodzynki do fermentacji ,zamiast drożdzy....no i tyle przepisu....w winach wg przepisu swietna jest Dziewiatka.....
|
#184
|
||||
|
||||
Cytat:
|
#185
|
|||
|
|||
A może ktoś ma przepis na wiśniową nalewkę?
Małgorzata |
#186
|
||||
|
||||
Witaj Odeto...wprawdzie siedze juz na walizce,ale podpowiem tylko ze zerżnęłam przepis z googli....i zobaczymy co z tego wyjdzie.Poki co co jakis czs potrzasam przyszlym trunkiem....i napewno pozniej podziele sie z Wami co z tego wyszlo.
Teraz pozdrawiam serdecznie i znikam na kilka dni jade do Krakowa do mojego najmlodszego wnusia. Do uslyszenia....... |
#187
|
||||
|
||||
|
#188
|
||||
|
||||
Witaj Elizko
W tym roku zaszalałem Nastawiłem 30 litrowy baniak z czarnej porzeczki na wino fermentuje cudnie [bluka]!! To nie koniec dokupiłem 20 l baniak też porzeczka czarna stało toto wszystko w piwnicy 20L sie zbiesił nie blukał Dopiero po zasięgnięciu języka,za gorliwy byłem moszcz podchodził o dekla i nie było siły przebicia po odlaniu 3-4 l i wyniesieniu na balkon zaskoczyło no i czekam na wino!!!! |
#189
|
||||
|
||||
Acha wiśnie też zasypałem cukrem
Cholera spirytus drogi !!! |
#190
|
||||
|
||||
Jasinku mój maż robi rok rocznie wino z porzeczek czarnych, czasem wrzuca troche malin..jest pyszne jak postoi(o ile postoi...)
|
#191
|
||||
|
||||
Warto jasinku,warto!
Gdzie tam sklepowym trunkom do domowych naleweczek i win. To niebo i ziemia. Malwina tez to wie,na 100 procent. Jak poczęstuję moją nalewką,to cmokanie,smakowanie i pochwały pod sam sufit. Prawdę mówiąc nalewkami zaraziłam się od kolezanek z naszego klubu.Dokładnie we Włoszczowie i Tarnowie. Dobra zaraza,dobra! |
#192
|
||||
|
||||
Powtórka
zabieram się do roboty i martwi mnie,ze nie ma tu wcale cukru Przeszukałam cały prawie wątek i warto było,bo przepisów wiele i takich sprawdzonych. Dam na powtórkę: Zestaw przepisów Janczara na przeróżne nalewki : http://wino.org.pl/content/view/214/136/ zajrzeć trzeba,bo za dużo kopiowania.Mozna samemu sobie wydrukować. Poniewaz jest sezon na aronie, podaje przepis na cud wódeczke:KRYSTYNA 53 1 kg aronii 2 l wody 200 szt. lisci wisni w/w skladniki gotowac ok. 1-1,5 godz. Przecedzic. Dodac 1 kg cukru, 3 dag kwasku cytrynowego. Odstawic na 1 dobe. Wlac 1/2 l spirytusu (bedzie mocne) lub wodki. Przelac do butelek, zapomniec o nich na 1-2 tygodnie. Pychotka. Śliwowica: DZIEWIĄTKA Śliwków(węgierek najlepiej) dwa kilo wydryluj, pestki wyjmij - 30 z nich utłucz, razem ze śliwkami do słoja daj i zalej 1 litrem spirytusu-zamknij na 3-4 miesiące.Po tym czasie zrób esencje z:1/2kg kg cukru i dwu szklanek wody, do wystudzonego dodaj drugi litr spirytusu-ze śliwek zlej 3-4miesięczną nalewkę, połącz z esencyją i zostaw zamkniętą na 5-6 miesięcy.Po tym czasie zlewaj do butelek filtrując przez bibułkę i postaw na pół roku, "aż wyborną i wystałą się stanie" Pychota !!!!!!!!!sprawdzone !!!!!! WIŚNIÓWKA Babka Gratka Ja robię tak: wiśnie - część dryluję, jakieś 3/4 nie dryluję , dodaję kilka goździków, ewentualnie cynamon w lasce i zalewam wódką (70%) tak, żeby owoce były przykryte. Stawiam w słoju w ciemnym miejscu ( w szafce) i gdy sobie przypomnę - potrząsam słojem. Po mniej więcej miesiącu zlewam płyn, a pozostałe wiśnie zasypuję cukrem. Gdy cukier się zamieni w syrop - zlewam do innego naczynia. Potem mieszam oba składniki w proporcjach zależnych od upodobań, czy wiśniówka ma być bardziej czy mniej słodka. Czasem dodaję trochę rumu, czasem wanilię, jak zbyt "silna" to dodaję trochę wody słabo mineralizowanej. Nalewka ze śliwek WUERE'LE 1kg węgierek zalać 1/2 l spirytusu i tyle samo wódki. Zamknąć, odstawić w słoneczne miejsce na kilka dni, a następnie w chłodne .Po miesiącu jest gotowa. Można ją zostawić na rok. Płyn zlać, na owoce nasypać 1/2kg cukru i odstawić w ciepłe miejsce na kolejny miesiąc, uzyskując likier śliwkowy. Oba płyny można połączyć, czy też poddać innym eksperymentom. Nalewka malinowa CZARNA 100 malin 200 liści z malin 2 l wody 1 kg cukru 4 łyżki kwasku 1/2 l spirytusu maliny + liście + woda = gotować na małym ogniu przed cukrem,na małym ogniu gotować 1/2 godziny; odcedzić. Dodać cukier i kwasek. Gotować jeszcze 20 min na malym ogniu. Wystudzić i dolać spirytus. Z aronii MIMOZA 2 kg aronii 2 kg cukru 1 litr spirytusu 1/2 litra czystej wódki 3 litry wody 2 opak. kwasku cytrynowego 400 lisci z drzewa wiśni (po co, nie pytaj bo i tak nie wiem) Aronię, liście, cukier, woda - od zagotowania, gotować jeszcze 30 min. Ostudzić, wsypać kwasek cytrynowy zamieszać - do rozpuszczenia, przecedzić przez sito; połączyć ze spirytusem i wodką, dokładnie wymieszać. Odczekać 10 - 15 minut i potem przelewać do butelek. Trzymać w zamknięciu, kluczyk wyrzucić. Pyszne Uwagi Czarka: Cukier lepiej dodać dopiero po odcedzeniu liści (po co słodzić liście, które za chwilę wyrzucimy), i powtórnie zagotować z cukrem. - Zamiast kwasku cytrynowego zdrowiej jest dodać sok z cytryn. - Po połączeniu z alkoholem nie wlewać bezpośrednio do butelek, bo w każdej będzie trochę osadu, ale wlać do jakiegoś dużego słoja lub gąsiorka i jak osad będzie na dnie zlać znad osadu do butelek. Wiśniówka SZara 1i1/2 wody 1 kg.cukry lyzeczka kwasku cytrynowego 100 sztyk wisni 200 lisci Ugotowac jak kompot i zostawic do nastepnego dnia Rano odcedzic ,troche wycisnąć.ijeszcze raz przegotowac juz sam plyn po przestygnieciu dolac 1/2 l.spirytusu i znow zostawic na noc Rano zlac do butlek,a na wieczor zaprosic kolezanki na degustacje,Pycha Nalewka z pigwowca.JANCZAR Składniki: 1 kg owoców pigwowca japońskiego 0,5 kg cukru 0,5 l spirytus 95% 0,5 l wódki 40% Sposób wykonania: Dojrzałe owoce pigwowca umyć, pokroić w kostkę lub ćwiartki, pestki odrzucić. Owoce zalać spirytusem zmieszanym z wódka w szczelnym zakręconym słoju na 4 tygodnie, co kilka dni potrząsając słojem. Po tym czasie zlać nalew, a owoce pozostałe w słoju zasypać cukrem. Gdy cukier się całkowicie rozpuści, zlać syrop i połączyć z wcześniej uzyskanym nalewem. Nalewka klaruje się długo, jest kwaskowa w smaku i bardzo aromatyczna. Dojrzewa 3 miesiące w chłodnym miejscu. Owoce w słoju, po zlaniu syropu, można zalać jeszcze raz samą wódką na 5 tygodni, bez dosładzania. W ten sposób uzyskamy dodatkową porcje całkiem niezłej nalewki. Po zlaniu tego drugiego nalewu owoce można jeszcze zasypać cukrem i uzyskamy lekko alkoholowe owocki w syropie do jesiennych herbatek. Zaręczam, że bardzo smaczne. Niektórzy zalecają najpierw zasypać owoce cukrem, a uzyskany syrop doprawić spirytusem. Ten sposób ma jednak kilka wad. Stwarza ryzyko zapleśnienia owoców i uzyskana nalewka jest mniej aromatyczna. Piszę to z własnego doświadczenia. Ostatnio edytowane przez elizka : 05-08-2012 o 10:29. |
#193
|
||||
|
||||
Z poszukiwań internetowych
Podzielę sie tymi znaleziskami
Nalewka z wiśni Autor: gogo Składniki: - 100 wiśni, - 100 liści (oczywiście wiśni), - 1 kg cukru, - łyżka kwasku cytrynowego, - 1,5 litra wody, - 0,5 litra spirytusu. Jak przyrządzić? Wiśnie, liście, wodę, cukier, kwasek gotujemy jeszcze około 20 minut od zagotowania się wody. Odstawiamy to na 24 godziny. Potem przecedzamy i do soku dodajemy 0,5 litra spirytusu i rozlewamy do butelek (karafki). Potrzebne przybory: Duży garnek. Uwagi: Pychotka. Robię zawsze z dwóch porcji i mam na cały roczek, aż do następnych wiśni. Czas przygotowania: 24 godziny. Nalewka - 200 wiśni 200 liści Składniki - 200 wiśni - 200 liści z wiśni - litr wody - kilogram cukru - 1/2 litra spirytusu Do garnka wkładamy 200 liści z wiśni, 200 wiśni z pestkami, cukier oraz wodę. Gotujemy. Gdy woda zacznie się gotować odliczamy 30 minut. Wyłączamy wywar i przecedzamy przez gęste sitko. Gdy ostygnie doelwamy spirytus (radzę potrochu, co jakiś czas próbując czy "procentowość" jest odpowiednia jedni wolą mocniejsze trunki, inni znowu lżejsze ) i rozlewamy do butelek. Polecam, pyyyyyyyyyycha naleweczka. Wiśniówka Składniki: 200 wiśni 200 liści 1,5 l wody 1 kg cukru - ja proponuje mniej, bo słodkie jak fix 0,5 l spirytusu 1 łyżka kwasku cytrynowego Wykonanie: Wiśnie, liście i wodę gotować przez 15 minut. Następnie przecedzić i zostawić sam wywar (bez wiśni i liści). Dać cukier i łyżkę kwasku cytrynowego. gotować 5 minut. Wystudzić i wymieszać ze spirytusem. RARYTASIK Wiśniówka Składniki: 60 dag wiśni (około 200 sztuk) 10 dag liści wiśni (około 200 sztuk) 1 litr wody ¾ kg cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ½ litra spirytusu Sposób wykonania: Wodę przelać do garnka. Dodać cukier i cukier waniliowy. Wszystko razem wymieszać i zagotować. Wiśnie i liście dokładnie umyć. Do gotującej się słodkiej wody wrzucić wiśnie z pestkami i liście wiśni. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć palnik i gotować jeszcze 30 minut, bez przykrycia. Następnie wszystko należy przecedzić i wystudzić. Do ostudzonego soku dodać spirytus. Dokładnie wymieszać, rozlać do butelek i już można degustować. Z podanych składników wyjdą 2 litry nalewki. Nalewka wiśniowa mojej mamy /przepis z netu/ SKŁADNIKI: 100 owoców wiśni (najlepiej tzw. sokówek) 300 listków wiśni 3 l wody 3/4 kg cukru 1,5 łyżeczki kwasku 0,5 l spirytusu Wiśnie, wodę i liście gotować przez 15 minut. Odcedzić. Owoce i liście wyrzucić - już nie będą potrzebne. Dodać cukier i kwasek - zagotować i ostudzić. Do chłodnego kompociku wlać spirytus. Przelać do np. butelek, spożywać w miarę potrzeb. Jest to smaczna i szybka w przygotowaniu "babska" naleweczka. Dlaczego wszystkie z liśćmi? Bo mój maż ich narwał,a ja wciaz szukam przepisu. Pamiętam jak pisał Czarek, aby nie słodzic lisci. Ostatnio edytowane przez elizka : 04-08-2012 o 23:16. |
#194
|
||||
|
||||
Witaj Elizko
Mam zasypane 5 słoików wiśni z cukrem-słoiki 3l Myślę że pomożesz zrobić mi nalewkę wiśniową! |
#195
|
||||
|
||||
Jasinku,widzisz,że robię szybką wisniówkę?Mam zerwane wisienki z mojego ogródka.
Taki kompocik wisniowo- liściowy z cukrem i sokiem z cytryny,a potem do tego spirt. Takiej z syropu nie potrafię.Już raz nie udała mi sie z ciemnych winogron i strach działać. W przepisach Janczara sa wisniówki takie jak potrzebujesz. http://wino.org.pl/content/view/214/136/ Najlepiej udaje mi się pigwóweczka. Tu trzeba właśnie odstawiać itd.Bardzo smakowita. Musisz wybrać sobie jasinku przepis i ryzyk fizyk. Zastanawiam sie jaka powinna być proporcja soku do spirtu,aby była nalewka w sam raz. Ostatnio edytowane przez elizka : 05-08-2012 o 16:18. |
#196
|
|||
|
|||
Cytat:
pozdrawiam Małgorzata |
#197
|
||||
|
||||
Przeliczniki rozcieńczania alkoholi
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=16026 Fragment: " CUKIER 1kg cukru po rozpuszczeniu ma objętość 0,62 litra. Sok owocowy i spirytus w stosunku 4:1 ROZCIEŃCZANIE SPIRYTUSU Aby otrzymać alkohol o pożądanym stężeniu należy wziąć: 1 litr spirytusu i: 390 ml wody -70% 500 ml wody -65% 630 ml wody -60% 780 ml wody -55% 960 ml wody -50% 1,44 litra wody -45% 1,79 litra wody -35% 2,44 litra wody -30% " Ostatnio edytowane przez elizka : 05-08-2012 o 16:12. |
#198
|
||||
|
||||
Zrobiłam z tego przepisu/zamieszczonego powyzej/ Skusiło mnie to,ze nie słodzi sie tu liści i chyba słowo RARYTASIK. Ciekawe...:
Wiśniówka z netu Składniki: 200 wiśni 200 liści 1,5 l wody 1 kg cukru - ja proponuje mniej, bo słodkie jak fix 0,5 l spirytusu 1 łyżka kwasku cytrynowego Wykonanie: Wiśnie, liście i wodę gotować przez 15 minut. Następnie przecedzić i zostawić sam wywar (bez wiśni i liści). Dać cukier i łyżkę kwasku cytrynowego. gotować 5 minut. Wystudzić i wymieszać ze spirytusem. RARYTASIK Zlałam do butli /została po weselu / i będę czekać.Na razie jakies takie.... Wyszło ,po odcedzeniu owoców i liści ,dokładnie 2 litry soku. Dolałam 0,5 spirytusu.Czyli proporcja 4:1 Od Malwiny sciągnełam radę,aby kapnąć ciut rumu do tego. Zobaczymy co się wyklaruje. A to pigwóweczka sprzed 2 lat.Ona w słońcu jest bursztynowa,a w butelce ciemnobursztynowa. Ostatnio edytowane przez elizka : 05-08-2012 o 16:14. |
#199
|
||||
|
||||
Ciemny winogron dojrzewa. Szykuję się do zrobienia bombowego likieru. Mówię Wam palce i kieliszeczki lizać. Można smakować prawie natychmiast. Najlepiej jednak smakuje jak się "przegryzie".Likierek fantastyczny, prosty i szybki w wykonaniu.
Smacznego. Składniki na 3 litry likieru 2,5 kg ciemnych winogron 750 g cukru 750 ml rumu (54%) lub wódki Winogrona oberwać z gron, wypłukać i zagotować z 0,5 litra wody. Gotować na małym ogniu 10 min. Gorące przetrzeć przez sito. Przecier z winogron przelać do garnka, dodać cukier, zagotować i ponownie gotować 10 min na małym ogniu. Do zimnego przecieru dodajemy alkohol. Przelewamy do butelek - Gotowe!!! |
#200
|
|||
|
|||
Krystyno
a można ten likier zrobić z jasnych winogron z rumem? Właśnie robię z ciemnych winogron i zastanawiam się czy nie zostawić rum do winogron jasnych a z ciemnych zrobić z wódką. |
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Bóle reumatyczne, stawów i inne | madalena49 | Profilaktyka i zdrowy styl życia | 81 | 01-07-2013 13:30 |
Bajki, piosenki i inne interesujące strony dla dzieci | Melissa | Jestem babcią, jestem dziadkiem | 23 | 19-12-2012 15:12 |
dieta optymalna,dla diabetyków i inne... | Ewunia | Dieta | 109 | 20-01-2012 21:23 |
RZS i inne | baburka | Choroby, badania, terapie | 6 | 18-03-2008 12:10 |
Cmok-nonsens i inne nonsensy | Sunshine | Humor, zabawa - wątki archiwalne | 71 | 05-11-2007 12:09 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|