menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #381  
Nieprzeczytane 11-01-2010, 17:15
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie Toż to mój garnek!

Cytat:
Napisał Rozia

ale pierogi dzisiejsze...hi,hi...



Basia dodała niedawno przepis na pierogi legnickie:


"Górale mają swoje oscypki, Ślązacy mają kluski śląskie z modrom kapustom i wołowiną, a my mamy pierogi legnickie. Jak je przygotować? Przepis jest bardzo prosty do wykonania, nawet dla laika ;-) W zasadzie ciasto nie różni się niczym od tego przygotowywanego na pierogi ruskie, zaś farsz zawiera dodatkowo ŻÓŁTY SER. Można go dodawać według własnej oceny, ale pierogi najlepiej smakują gdy ŻÓŁTY SER stanowi 1/3 objętości farszu.



Składniki
Farsz:
- ziemniaki: 1 kg,
- ser(twaróg): 0,5 kg,
- 2,3 cebule,
- słonina: 10 dag,
- ŻÓŁTY SER (wg uznania, ok. 1/3 objętości farszu),
- sól, pieprz
Ciasto:
- mąka: 0,5 kg,
- woda: 200 ml(szklanka),
- sól,
- jajo: 1 szt."

Wykorzystałam przepis na ciasto,ale dodałam tylko żółtko,jak radziła któraś koleżanka i w gorącej wodzie rozpuściłam nieco masełka(to tez rada klubowa) ,a potem ciasto na 20 min do woreczka foliowego(kolejna rada). Ciasto super!! Te oka na wodzie to z masła pewnie.Nic się nie rozkleja,świetnie się wałkuje,na same plusy dodatnie,jak to mówią u nas niektórzy.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #382  
Nieprzeczytane 11-01-2010, 18:08
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Tak Elizko , na cienkie naleśniczki ciasto musi sie lać i to dość rzadko....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #383  
Nieprzeczytane 11-01-2010, 18:43
senioritka's Avatar
senioritka senioritka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: zachodniopomorskie
Posty: 1 758
Domyślnie

Przepis w/g pani Pospieszyńskiej (czy ktoś ją pamięta?):
4 jajka, szklanka mleka, szklanka mąki, sól i olej lub roztopione masło. Jeśli mają być cieniutkie trzeba dolać wody
gazowanej do pożądanej gęstości.
Dobre są naleśniki nadziewane surowymi jabłkami startymi na
grubej tarce i potem smażone na rumiano, oczywiście na masełku.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #384  
Nieprzeczytane 11-01-2010, 19:36
krystynas53's Avatar
krystynas53 krystynas53 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Miasto: dolnośląskie
Posty: 842
Domyślnie

Ja zostawiam sobie troche ciasta naleśnikowego, by maczać w nim zawinięte naleśniki przed podsmażaniem. Pycha.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #385  
Nieprzeczytane 11-01-2010, 21:13
Jadzia P. Jadzia P. jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Polska
Posty: 12 324
Domyślnie

A ja naleśniki zamiast z mleka i wody, robię z kefiru i wody..... z tą różnicą, że nie w proporcjach 1:1....kefiru daję np. 2 szklanki a wody 1 szklanke...
Pozostałe składniki podobnie jak Wy.....moje naleśniki są bardzo pulchne i lekko kwaskowe...
Mój wnusio mówi, że babcia ( czyli ja ) robi najlepsze naleśniki na świecie.
Spróbujcie i oceńcie czy też Wam będą smakowały....

Można je podawać z dżemem, powidłami lub posypać cukrem pudrem...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #386  
Nieprzeczytane 11-01-2010, 21:28
ignesja's Avatar
ignesja ignesja jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2008
Miasto: świętokrzyskie
Posty: 4 379
Domyślnie

Cytat:
Napisał senioritka
Dobre są naleśniki nadziewane surowymi jabłkami startymi na
grubej tarce i potem smażone na rumiano, oczywiście na masełku.

Dzięki, bo ja bardzo lubię smażone plasterki jabłek maczane w cieście naleśnikowym, a Twój przepis jest prostszy
__________________
Agnieszka
Odpowiedź z Cytowaniem
  #387  
Nieprzeczytane 11-01-2010, 22:49
senioritka's Avatar
senioritka senioritka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: zachodniopomorskie
Posty: 1 758
Domyślnie

Cieszę się!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #388  
Nieprzeczytane 11-01-2010, 22:54
senioritka's Avatar
senioritka senioritka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: zachodniopomorskie
Posty: 1 758
Domyślnie

Ad post 385. Wypróbuję to na pewno! Mała dygresja: całe życie
pisałam napewno, teraz mi w głowie namieszali i piszę na pewno. "W samej rzeczy" jak mówi dr Koziełło w Klanie,do końca nie jestem pewna.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #389  
Nieprzeczytane 12-01-2010, 08:16
Nika's Avatar
Nika Nika jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2007
Miasto: Małopolska,Kraków
Posty: 36 760
Domyślnie

Senioritko- osobno.Na pewno osobno.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #390  
Nieprzeczytane 12-01-2010, 08:39
B.B. B.B. jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Posty: 638
Domyślnie

Senioritko:jak to - nalesniki NADZIEWANE tartym jabłkiem ,a potem smazone ???Wyobraznia mi nie dopisuje.Czy chodzi o utarte jacbłko dodae do ciasta i potem smazone ?
Roziu : barszcz czerwony z koncentratu w butelce albo w słoiku sproszkowany. Podziwiałam zdjecia pierogow, ale nie daję wiary bys Ty, z Twoją figurą "wtrząchnęła" taka porcję!!!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #391  
Nieprzeczytane 12-01-2010, 08:47
senioritka's Avatar
senioritka senioritka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: zachodniopomorskie
Posty: 1 758
Domyślnie

Niko, dziękuję. Zawsze będę pisała osobno!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #392  
Nieprzeczytane 12-01-2010, 08:57
senioritka's Avatar
senioritka senioritka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: zachodniopomorskie
Posty: 1 758
Domyślnie

Naleśniczki. Otóż: smażę naleśniki, jabłko ścieram na grubej
tarce, nakładam na naleśniki, zwijam w rulon (można
w chusteczkę) i smażę na masełku. Podaję polane śmietaną i
posypane cukrem pudrem.
Naleśniki nadziewane serem też tak robię, a na wierzchu posypuję cukrem pudrem i dekoruję dżemem np.porzeczkowym Kiedyś, gdzieś jadłam takie
i bardzo podobał mi się ten sposób. Ładnie wygląda.
Jak kto lubi można też polać śmietanką, posypać cukrem
i udekorować dżemem, koniecznie czerwonym.
Że rozpusta? Niech będzie, co mi tam, raz się żyje.
Jestem smakokoszka.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #393  
Nieprzeczytane 12-01-2010, 09:08
senioritka's Avatar
senioritka senioritka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: zachodniopomorskie
Posty: 1 758
Domyślnie

Ciasto na pierogi: około garść mąki zaparzam wrzącą wodą.
Po przestudzeniu wlewam żółtko (żółtka) rozbełtane z wodą
i olejem lub masłem w proporcjach j.w., zagniatam ciasto,
odstawiam na ok. pół godziny i lepię, lepię, aż wylepię!
Do pierogów chrupiaszcze skwaruszki z boczusia i niebo
w gębie. Jeszcze jedna sprawa. Do pierogów z mięsem
przysmażam cebulkę z olejem. Taką "okrasę" podali kiedyś
w stołówce w szpitalu ( Sagelo, to było w Choszcznie) i bardzo
mi smakowało.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #394  
Nieprzeczytane 12-01-2010, 09:14
senioritka's Avatar
senioritka senioritka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: zachodniopomorskie
Posty: 1 758
Domyślnie

Bardzo, bardzo dawno temu. mój syn, którego stołowałam w szpitalu, stale upominał się o kotlety mielone, ale takie, jakie
serwowali w stołówce. Ponoć były pyszne.
Poszłam do kuchmistrzyni i zapytałam. Podali mi dokładny przepis i zdradzili tajemnicę, dodawali metkę.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #395  
Nieprzeczytane 12-01-2010, 14:38
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie

B.B. - jednak nie mam mozliwosci zdobyc koncentrat barszczu albo w proszku.Jak jestem w Polsce - kupuje,ale czesto mi szybciej "wychodzi"niz planowalam.
Masz racje - pierogi wpieprzylam - ale je 3 dni odchorowalam,a raczej ta "omaste"!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #396  
Nieprzeczytane 12-01-2010, 15:06
Bona's Avatar
Bona Bona jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Miasto: Tarnów
Posty: 566
Domyślnie

Bardzo mi się podobają te naleśniki z jabłkami. Muszą być pyszne i chyba jutro je zrobię.
__________________
Kochane życie
Odpowiedź z Cytowaniem
  #397  
Nieprzeczytane 12-01-2010, 15:30
Ulka Ulka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2008
Posty: 768
Domyślnie

Witam, od zawsze mam problem z ciastem biszkoptowym, może ktoś ma sprawdzony przepis, na takie które zawsze się udaje i zechce się podzielić ? pozdrawiam
Odpowiedź z Cytowaniem
  #398  
Nieprzeczytane 12-01-2010, 16:13
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Dziewczyny, wypróbowałam wszystkie ciasta biszkoptowe z serii"nie ma prawa się nie udać" i nie ma takiego biszkoptu , który bym upiekła....zawsze wychodzi coś czym mogłabym zabić....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #399  
Nieprzeczytane 12-01-2010, 16:28
krystynas53's Avatar
krystynas53 krystynas53 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Miasto: dolnośląskie
Posty: 842
Domyślnie

Jestem cukierniczym antytalentem, ale ten biszkopt mi wychodzi

1. Ustawiam 3 szklanki
2. Do pierwszej wbijam jajka, do drugiej na tą samą wysokość wsypuję cukier, do trzeciej przesianą z 1 łyżeczką proszku do pieczenia mąkę.
3. Z jajek i cukru ubijam mikserem kogel mogel(do białości)
4. Mieszam z mąką, wlewając łyżeczkę spirytusu.
5. 45 min w temp.~160 st.C.

Do tego jak dodam 1/2 stopionej margaryny, to wychodzi sympatyczna babka(zatapiam w cieście owoce).
Odpowiedź z Cytowaniem
  #400  
Nieprzeczytane 12-01-2010, 17:39
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Krystynko, nie mów , ze większym ode mnie.....hihi
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Kuchnia dla ignoranta, przepisy. kufa86 Kuchnia, kulinaria 79 30-09-2022 13:51
Nowe przepisy w niektórych aptekach lawenda Choroby, badania, terapie 4 02-06-2009 18:15

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 18:58.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.