|
Dieta Doświadczenia (dobre i złe) na temat diet odchudzających i zdrowotnych, ale bez ogłoszeń dystrybutorów i awizytorów. |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
Dieta Doświadczenia (dobre i złe) na temat diet odchudzających i zdrowotnych, ale bez ogłoszeń dystrybutorów i awizytorów. |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1
|
|||
|
|||
Dieta antynowotworowa
Rak- choroba przewlekła
Może nie jesteśmy do końca bezradni i możemy coś zrobić? Chcę w to wierzyć!! A jeśli tak, to walczmy!! Z zanieczyszczonym środowiskiem, wszechobecną chemią, nadużywaniem leków, leczeniem skutków chorób a nie przyczyn, karmieniem nas przetworzonym śmieciowym pożywieniem itd.itd. Ha! Łatwo powiedzieć! Ale jak? A gdyby tak na początek przyglądać się i selekcjonować to co bierzemy do ust? Co jemy każdego dnia? Trzeba wiedzieć, że guzy tworzą się w organizmie każdego człowieka dosyć często. Można byłoby powiedzieć że każdy z nas miał lub ma w sobie komórki rakowe. Badania patologiczne wykazały, że w tkankach wielu osób zmarłych z innych przyczyn niż rak obecność mikro guzków, które nie zostały wykryte klinicznie wygląda następująco: u 98% były to niewielkie guzki tarczycy, u 40% prostaty i u 35% piersi. Podobnie, mimo że liczba zachorowań na raka prostaty u Azjatów jest wielokrotnie niższa niż w społeczeństwach Zachodu, analiza wycinków pobranych od obu tych populacji pozwoliła stwierdzić, że liczba komórek prostaty na etapie nabywania właściwości komórek przedrakowych jest dokładnie taka sama, z czego wynika, że o tym czy osiągną one stadium kliniczne decyduje sposób życia w tym również sposób odżywiania. Stała obecność w organizmie substancji anty angiogennych pochodzenia żywieniowego wspiera naturalne mechanizmy obronne organizmu i pozwala na utrzymanie guza w stadium, nawet wiecznego, uśpienia. Dlatego chorobę nowotworową, szczególnie raka, należy traktować jako chorobę przewlekłą, którą na co dzień można kontrolować za pomocą diety bogatej w substancje przeciwrakowe, a samo odżywianie traktować jako rodzaj profilaktyki, szczególnie dla osób zdrowych lub jako działanie wspierające organizm w walce z rakiem dla osób chorych. Najniższa skłonność do zachorowania na raka występuje w populacji spożywającej dużą ilość owoców i warzyw, w związku z tym iż w/w rośliny są bogate w naturalne substancje przeciwrakowe, które ograniczają rozwój mikro guzków w naszych tkankach. Stały dopływ takich substancji z pokarmem stanowi podstawę wszelkich strategii w profilaktyce raka. Dlatego tak istotna jest zmiana swoich złych nawyków żywieniowych rozpoczynając jakąkolwiek formę walki z nowotworem. (fragmenty za: http://amigdalina.com.pl/?p=1126) Zapraszam do dyskusji i współtworzenia wątku w temacie, który dotyka dzisiaj prawie każdej rodziny lub kręgu naszych znajomych. |
#2
|
|||
|
|||
Pokarmy antyrakowe - KIEŁKI
Kiełkowanie to naturalny proces otrzymywania pokarmów- dzięki kiełkowaniu nasiona roślin zwiększają swoją wartość odżywczą poprzez oddziaływanie wody, tlenu i ciepła niezbędnych w tym procesie. Kiełki i pędy mają podobne właściwości odżywcze do jarzyn i nowalijek, ponieważ zawierają dużo wody, witamin, minerałów, enzymów i chlorofilu. Są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm. Ich składniki stymulują procesy trawienne, sprzyjają odbudowie flory bakteryjnej jelit. Dodatkowo są bogate w naturalne substancje przeciw utleniające- antyoksydanty- takie jak witamina C, beta karoten i inne. Moje dzisiejsze śniadanko: kanapka z ciemnego pieczywa, z pastą z czerwonej soczewicy i kiełkami z brokuła (szczodrze potraktowane ). Mniam |
#3
|
|||
|
|||
Jakie właściwości mają poszczególne kiełki?
Brokuły - w chorobach nowotworowych ważna rolę odgrywają właśnie kiełki brokułów Lucerna ma właściwości odtruwające, zawiera dużo żelaza, fosforu i wapnia. Kiełki fasoli mung są wyjątkowym źródłem białka. Dzięki przeciwutleniaczom chronią organizm przed nowotworami i wspomagają serce. Pszenica zawiera duże ilości witamin A, E, C i B. Zawartość żelaza, niacyny, potasu i magnezu wzmacnia pracę serca. Soja znana jest z bogactwa białka. Zawiera także lecytynę i fito estrogeny łagodzące procesy starzenia się kobiet. Nienasycone kwasy tłuszczowe są dobre zarówno dla cery, energii i układu nerwowego. |
#4
|
|||
|
|||
Zielona herbata jest jednym z elementów diety antynowotworowej. W diecie antyrakowej lepiej zastąpić czarną herbatę właśnie zieloną, ponieważ jest zdrowsza i ma właściwości antyrakowe. Polecane szczególnie japońskie herbaty : Sencha, Matcha, bogatsze w EGCG ( epigallocatechin-3-gallat) niż chińskie. Unikać zielonych herbat w torebkach- nie mają nic wspólnego z zieloną herbatą. Najlepiej kupować na wagę w dobrych sklepach z herbatami. Jak przygotowywać? Wsypać 2 gramy (około 1-1,5 łyżeczki ) zielonej herbaty do małego czajniczka, zalać przestudzoną wodą ( 80 stopni) i parzyć co najmniej 10 minut pod przykryciem, by uwolniły się z niej katechiny ( silne antyoksydanty). Wypić w ciągu nie więcej niż 1 godziny od zaparzenia, by herbata nie została pozbyta cennych polifenoli, które sie utleniają po wiecej niż 1-2 godzinach. W dietach antynowotworowych zaleca się wypicie przynajmniej 6 filiżanek herbaty dziennie. (http://amigdalina.com.pl/?p=298) |
#5
|
|||
|
|||
Kurkuma
Kurkuma, ma charakterystyczny żółto-pomarańczowy kolor, jest jednym ze składników curry i jednym z najsilniejszych naturalnych składników przeciwzapalnych. Wspomaga ona umieralność komórek rakowych w organizmie i zapobiega rozwojowi zmian nowotworowych, przyśpiesza gojenie się ran. W badaniach laboratoryjnych wykazano, że kurkumin ogranicza wzrost wielu rodzajów raka, dodatkowo wzmacnia skuteczność chemioterapii i ogranicza wzrost guza. Według statystyk Hindusi spożywają kurkumę średnio 1-2 gramy dziennie, i zachorowalność na raka płuc jest 8 razy mniejsza niż w krajach zachodu, podobnie chorują 10 razy rzadziej na raka okrężnicy, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki. Kurkuma ma bardzo specyficzny smak i nie zawsze jest dobrze przyswajana przez organizm, zwłaszcza chorego i wycieńczonego człowieka, dlatego trzeba ją mieszać z czarnym pieprzem lub czerwoną papryką i dodawać do wszystkich potraw jako kolejny bardzo ważny składnik do różnego typu sałatek, gotowanych warzyw, sosów etc. albo spróbować jeść ją razem z ekologicznymi jogurtami lub kefirami. (fragm. za http://amigdalina.com.pl/?p=313 oraz do poczytania o kurkumie http://www.poradnia.pl/ziololecznictwo/ziola-inne/1216-kurkuma-wlasciwosci-lecznicze-badania-kliniczne) |
#6
|
||||
|
||||
Brawo Alu...temat cywilizacyjny...szeroko pojęta profilaktyka...odżywianie traktować jako rodzaj profilaktyki, szczególnie dla osób zdrowych lub jako działanie wspierające organizm w walce z rakiem dla osób chorych.
Pewnie będziesz miała stałych "wątkowiczów"których problem dotknął i trochę tych, którzy chcą zdrowiej życ.....buziak |
#7
|
|||
|
|||
Dziękuję za odzew, Malwinko!
Mam nadzieję, że się przyłączysz w postach. Podczytuję Twój wątek "gabinet naturalnych metod wspomagania zdrowia...", mają sporo wspólnego. W myśl powiedzenia: lepiej zapobiegać niż leczyć. Szanujmy świątynię - jaką jest nasze ciało. Odwdzięczy się nam przez długie lata. |
#8
|
|||
|
|||
Dieta antynowotworowa to nie tylko info o tym co jeść, ale także czego nie jeść.
Założyłam kiedyś wątek "STOP Codex Alimentarius", http://www.klub.senior.pl/spoleczenstwo-watki-archiwalne/t-stop-codex-alimentarius-4661.html sporo było o tym jak traktuje nas przemysł farmaceutyczny, spożywczy itd. A Jolinka np. pisała niedawno jak to colą zatkane rury kanalizacyjne traktować i podała inne szokujące przydatności tejże "mikstury". Ostatnio edytowane przez Alunia : 20-03-2011 o 17:10. |
#9
|
|||
|
|||
istotnie- polecam szcagólnie kurkumę- jej zdolnosci antyrakowe sa udowodnione - byc moze najdokladniej. Natomiast soja sprzedawana w naszych sklepach- ....ostroznie- bo modyfikowana genetycznie.Zamiast miesa ryby- ale te niestety juz prawie w cenie miesa.I ta zielona herbata- jest doskonala- bardzo lubie - bez cukru( zreszta u mnie w domu nie ma w ogóle cukru)z kropelka soku mandarynkowego.
|
#10
|
||||
|
||||
Ja kurkumę w proszku dodaje do każdego ciasta, bo ciasto
ma piękny żółty kolor, oprócz oczywiście właściwości zdrowotnych. Jeżeli robię w domu makaron, lub jakieś inne kluski, też dodaje trochę kurkumy |
#11
|
|||
|
|||
Dziękuję Elu, cenię sobie Twój wpis .
A dalej: Imbir To kolejna przyprawa, znana od tysiąca lat w chińskiej medycynie, jako silny środek przeciwzapalny i antyoksydant. Jest skuteczniejszy od witaminy E. Zwalcza również niektóre komórki rakowe, a ponadto ogranicza powstawanie nowych naczyń krwionośnych. Napar z imbiru pomaga pozbyć się nudności po chemioterapii i radioterapii, łagodzi wszelkie problemy gastralne. Działa w stosunkowo krótkim czasie. Oprócz naparu można zastosować imbir również jako bazę do sosów, dodatek do sałatek i warzyw. Napar z imbiru - można przygotować z korzenia imbiru lub z jego wersji sproszkowanej. Do smaku można dodać wyciąg z agawy lub trochę cytryny, rzecz gustu. Korzeń imbiru umyć i np: połowę pokroić na cienkie plasterki, zamoczyć we wrzątku na 10-15 minut pod przykryciem. Można pić taki napój na zimno lub gorąco. Herbata imbirowa 2 kubki wody 4-6 plasterków p grubości min. 3 milimetrów świeżego imbiru, nieobranego ze skórki 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Wodę gotujemy i dodajemy pokrojone plasterki z imbiru. Całość gotujemy do czasu, gdy woda będzie miała jasnobrązowy kolor- około 15 minut. Dodajemy sok z cytryny i mód. Ostatnio edytowane przez Alunia : 20-03-2011 o 17:12. |
#12
|
|||
|
|||
Alusiu, zebym to miala jeszcze czas na przygotowanie tego specjalu.ja pije ok. 2 l. plynow- w tym 1,5 l wody mineralnej i sok z jednej cytryny. najczesciej biore na lyzeczke te specjaly i popijam woda.Mialam kiedys smieszna historie z lekami w ogóle- kupilam sobie Nootropil na polepszenie pamieci-i..... zapomnalam zazywac...z powodu tej pamieci
|
#13
|
|||
|
|||
Cytat:
A wyżej poczytaj, że hindusi zjadają kurkumy 1-2 gramy dziennie! I efekty są w mniejszej zachorowalności Cd jutro |
#14
|
||||
|
||||
Bardzo ciekawy wątek otworzyłaś Aluniu,Jutro poczytam dokładniej i skorzystam może z jakiejś rady.Mam wprawdzie podejrzenia,że ani rybki, ani warzywa juz nie te,ale spróbować nie zaszkodzi.Pozdrawiam serdecznie,
|
#15
|
|||
|
|||
jasne, ,masz racje, że ani rybki, ani warzywa nie te- ale jakos musimy sie z pewnymi rzeczami pogodzic. Nie ma przede wszystkim swiezych ryb- a te mrozone- polowa wody- ale solę polecam 1- 2x w tygodniu. Warzywa - chodzę na dzialki i tam zaopatruje sie w brzydkie , brudne (to wazne) warzywa. Dlaczego brudne- otóż powiedziała mi pewna hodowczyni warzyw(hodowczyni , czy jakos inaczej ją nazwac), że aby uzyskac tę czystosc warzyw, na noc wlewa do pojemnika( olbrzymiego) z warzywami plyny zawierajace chlor- na rano ma czysciutkie warzywa i co dziwne ludzie najchętniej kupuja te wlasnie czysciutkie. A wie warzywa brudne i male.
|
#16
|
||||
|
||||
Ja na targu też szukam zawsze warzyw z ziemią,coraz trudniej o niej ,bo unijne durne przepisy każą wszystko szorować.Takie brudaski dłużej się trzymają, umyte szybko więdną.
|
#17
|
||||
|
||||
Aluniu- bardzo ciekawy temat - wszyscy powinni go przeczytać - dokładnie. Tylko jakże trudno tak jak pisze Nika zastosować się do tych poleceń. Może nie tyle z braku czasu ile trudności w dostaniu tych zdrowych produktów.
__________________
Jadzia G |
#18
|
|||
|
|||
Cytat:
Towar ma kusić, nęcić i szybko iść do ogłupionych ludzi. A my? Czy jesteśmy bezradni? W cale nie! Mając taką informację, wiedzę i możliwość wyboru - po prostu nie kupujmy! Bo popyt, rodzi podaż. PS. Eluniu! Każdą taką informację wykorzystam i w głowie przetrawię. Bez popadania w histerię, oczywiście, ale ponieważ na moim zdrowiu zależy mi.... |
#19
|
|||
|
|||
Cytat:
W moich rybnych jeszcze często zdobywam świeże ryby. Uroki małych miasteczek |
#20
|
|||
|
|||
Cytat:
Masz rację. Bo wszystko co nowe w bólach się rodzi. Toteż nie ma potrzeby, aby od razu zmienić wszystko. Tak jak powoli nabieraliśmy złych nawyków np. żywieniowych, tak stopniowo je wykorzenimy. Chyba, że ktoś już choruje. Wtedy warto podjąć szybsze i radykalniejsze zmiany. Dobrze zbilansowana dieta i zdrowy styl życia, to chciałabym osiągnąć. Czy mi się uda?....? Będę walczyć! |
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Dieta !!!! | michal11 | Profilaktyka i zdrowy styl życia | 0 | 27-06-2010 18:25 |
Dieta dla niskociśnienowca | Annanna | Dieta | 8 | 08-11-2009 16:11 |
dieta kardiologiczna | marianna 123 | Choroby, badania, terapie | 0 | 25-05-2008 17:07 |
dieta kardiologiczna | marianna 123 | Choroby, badania, terapie | 0 | 25-05-2008 17:01 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|