|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1
|
||||
|
||||
Bigosujmy!Proszę państwa!
Wczoraj,cały dzień gotowałam bigos.
Wiem,że niektórym,może to wydać się dziwne,że tyle czasu!Ale u nas zawsze tak iest - gotowanie bigosu,to rodzinny rytuał! Oprócz wcześniejszego "zabezpieczenia" odpowiednich na ten cel - składników(najwyższej jakości),co też trwa kilka dni, musi być na ten czas przygotowana odpowiednia "atmosfera w kuchni".Po pierwsze - dobra muzyka,po drugie - kuchnia musi być wysprzątana na cacy,po trzecie - żadnych stresujących obiektów w okolicy: wrzeszczące dzieciaki,pijany mąż,upierdliwa teściowa,itp. Jednym z naczelnych składników udanego bigosu,jest - Bardzo duża ochota i chęć zrobienia go!Właśnie w tym dniu! Czy ma ktoś podobnie? |
#2
|
|||
|
|||
Roziu, bigos gotuje się 3 dni
|
#3
|
||||
|
||||
No więc,ja do mojego bigosu potrzebuję nie tylko,kilku dni,ale również:
3-4 rodzajów mięsa( tym razem - wieprzowego,wołowego,z dzika i indyka). 2 rodzajów kapusty(kiszoną i "zwykłą,"każdą inaczej przyprawiam,i oczywiście oddzielnie gotuję) Mięsa też każde inaczej doprawiam i oddzielnie piekę. Potem - kiełbasa(najlepiej- śląska)i boczek wędzony. Dodatki: przecier pomidorowy,grzybki(ja tym razem dodałam świeże,chyba w tym roku ostatni zbiór,podgrzybków,maślaczków i kozaków).Potem jeszcze - suszona śliwka,przyprawy i bigos gotowy! |
#4
|
||||
|
||||
A wino ? ......
|
#5
|
||||
|
||||
Cytat:
Co się nawinie Ostatnio idę na skróty i experymentuję. Np. gotuję mięsko w kawałku - wieprzowe, z przyprawami. Na małym ogniu, pyr...pyr... Zostawiam do ostygnięcia. Na drugi dzień mięsko mam do chleba, na wywarze gotuję kapustę kiszoną, wcześniej raz zagotoaną, osączoną. Dodaję duży seler, dużo marchwi, boczek wędzony przysmażony cebulką, kminek i majeranek. Nie dodaję pomidorów, oczywiście grzybki suszone i owszem. I taki ostatnio nabardziej mi smakuje. |
#6
|
||||
|
||||
Ile gospodyń,tyle przepisów na bigos.Lubimy tę staropolską potrawę bardzo, choć ciężkostrawna i kaloryczna.Nie wyobrażam sobie bez niej świąt Bożego Narodzenia.Stosuję tylko kiszoną kapustę/wcześniej przemrażam ,by krócej gotować/.Boczek,tłuste mięso zastępuję chudszym, które wcześniej piekę w piekarniku lub prodiżu/ pokrojone/, aby uniknąć smażenia na tłuszczu.Grzybki,śliwki tak.Pomidory-nie,nie lubimy.Duzo przypraw np.kminek,jałowiec,ziele angielskie,liście laurowe,kolorowy pieprz.
|
#7
|
|||
|
|||
Ja dodaję jeszcze jabłka i podsmażaną cebulę. Grzyby suszone gotuję wcześniej i razem z wywarem dodaję do bigosu
|
#8
|
||||
|
||||
Ojanno-a te jabłka to w jakiej postaci?
|
#9
|
|||
|
|||
Pokrojone, świeże. Dodają słodyczy
|
#10
|
|||
|
|||
Bigos z miodem wg. receptury staropolskiej.
|
#11
|
||||
|
||||
Myślałam,że może suszone tak jak śliwki.Wypróbuję.Musi być jakiś określony gatunek?
|
#12
|
||||
|
||||
Co "chałupa to inna nauka", to samo dotyczy robienia bigosu. Moja śp. babcia zawsze mi powtarzała, że pierdołami kapusty się nie okrasi i ja jak najbardziej stosuję się do tej nauki i też robię bigos bogaty, mięska smażę na smalcu (do kapusty nigdy nie daję oleju lub oliwy!"), a są to żeberka, mięso z szynki, karkówka itp. Ja nie dodaję kiełbasy, poza tym kapusta kiszona i słodka, grzyby suszone, kminek, majeranek, nie daję pomidorów!
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber Zapraszam na mojego bloga http://zwyczajnababa.blogspot.com/ |
#13
|
|||
|
|||
Cytat:
Nie, byle niezbyt kwaśne |
#14
|
||||
|
||||
Dzięki za informację.Na pewno wypróbuję.
|
#15
|
||||
|
||||
Ja lubie na słodko, obowiazkowo wiec dodaje suszone sliwki i rodzynki. Poza tym wino lub jesli nie mam moze byc nawet troche nalewki. Pycha...
|
#16
|
||||
|
||||
Mój mąż dodaje trochę brendy.
|
#17
|
||||
|
||||
Jak o bigosie to i ja dodam coś
już chyba pisałam o tym bigosie ale może jeszcze raz. kapusta kiszona,grzyby leśnie ,ser tofu wędzony,pomarańcz,owoce jałowca ,cebula,śliwki suszone,no i oczywiście przyprawy ,może byc przyprawa do bigosu. grzyby namoczyć i w tej wodzie gotowac kapustę,podsmazyć cebulę,grzybki ,tofu pokrojone w kostkę i na koniec dodac pokrojoną pomarańcz.Wszystko dodać do ugotowanej kapusty i poddusić z przyprawami i jalowcem. Palce lizać !!!
__________________
www.centrumsztukabezgranic.pl http://kana1.fotosik.pl/albumy/813613.html http://kana1.fotosik.pl/albumy/813625.html gdzie była ona tam był raj |
#18
|
||||
|
||||
a ja
hi hi
z moją emerytura gotuję bigos mysliwski trza godzinę polować na talerzu za kawalkiem mięsa |
#19
|
||||
|
||||
B.Sz rozsmieszyłąs mnie tym polowaniem...ale rozumiem, bo sama nie lubię bogatych bigosów(zaszaleję zawsze w świeta ze wzgledu na rodzinę, gości)a taki lekki bigosik jaki czasem zrobię ze względu na kapustkę kiszoną tez u mnie cieniusi...grzybki, śliwki, słoninka stopiona,kawaleczek kiełbaski pzresmażony i koniec..dla mnie ważny zapach i smak mięsno-kiełbasiany utopiony w kapuście....
|
#20
|
||||
|
||||
Cytat:
Super, waga jak trza |
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Ogromna prośba- Państwa zainteresowania | kasia_studentka | łódzkie | 1 | 29-08-2013 09:14 |
Witam! potrzebuję państwa opinii :) | kajaczek18 | Różności - wątki archiwalne | 3 | 08-09-2011 20:38 |
potrzebuję Państwa pomocy!:) | Magnolia | Hobby, pasje | 1 | 11-03-2008 20:39 |
Potrzebuję Państwa pomocy! | Magnolia | Różności - wątki archiwalne | 34 | 06-01-2008 17:59 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|