menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 16-10-2011, 07:48
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie Bigosujmy!Proszę państwa!


Wczoraj,cały dzień gotowałam bigos.
Wiem,że niektórym,może to wydać się dziwne,że tyle czasu!Ale u nas zawsze tak iest - gotowanie bigosu,to rodzinny rytuał!
Oprócz wcześniejszego "zabezpieczenia" odpowiednich na ten cel - składników(najwyższej jakości),co też trwa kilka dni,
musi być na ten czas przygotowana odpowiednia "atmosfera w kuchni".Po pierwsze - dobra muzyka,po drugie - kuchnia musi być wysprzątana na cacy,po trzecie - żadnych stresujących obiektów w okolicy: wrzeszczące dzieciaki,pijany mąż,upierdliwa teściowa,itp.
Jednym z naczelnych składników udanego bigosu,jest - Bardzo duża ochota i chęć zrobienia go!Właśnie w tym dniu!
Czy ma ktoś podobnie?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 16-10-2011, 08:18
Scarlett Scarlett jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Posty: 27 416
Domyślnie

Roziu, bigos gotuje się 3 dni
Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Nieprzeczytane 16-10-2011, 15:10
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie

No więc,ja do mojego bigosu potrzebuję nie tylko,kilku dni,ale również:
3-4 rodzajów mięsa( tym razem - wieprzowego,wołowego,z dzika i indyka).
2 rodzajów kapusty(kiszoną i "zwykłą,"każdą inaczej przyprawiam,i oczywiście oddzielnie gotuję)
Mięsa też każde inaczej doprawiam i oddzielnie piekę.
Potem - kiełbasa(najlepiej- śląska)i boczek wędzony.
Dodatki: przecier pomidorowy,grzybki(ja tym razem dodałam świeże,chyba w tym roku ostatni zbiór,podgrzybków,maślaczków i kozaków).Potem jeszcze - suszona śliwka,przyprawy i bigos gotowy!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Nieprzeczytane 16-10-2011, 22:37
bachor's Avatar
bachor bachor jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 11 570
Domyślnie

A wino ? ......
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Nieprzeczytane 17-10-2011, 00:02
krystynka's Avatar
krystynka krystynka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2009
Miasto: pomorskie
Posty: 2 643
Domyślnie

Cytat:
Napisał bachor
A wino ? ......
Gotuję bigos właśnie na winie.
Co się nawinie

Ostatnio idę na skróty i experymentuję.
Np. gotuję mięsko w kawałku - wieprzowe, z przyprawami.
Na małym ogniu, pyr...pyr...
Zostawiam do ostygnięcia.
Na drugi dzień mięsko mam do chleba, na wywarze gotuję kapustę kiszoną,
wcześniej raz zagotoaną, osączoną.
Dodaję duży seler, dużo marchwi, boczek wędzony przysmażony cebulką, kminek i majeranek.
Nie dodaję pomidorów, oczywiście grzybki suszone i owszem.
I taki ostatnio nabardziej mi smakuje.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Nieprzeczytane 17-10-2011, 08:02
Nika's Avatar
Nika Nika jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2007
Miasto: Małopolska,Kraków
Posty: 36 760
Domyślnie

Ile gospodyń,tyle przepisów na bigos.Lubimy tę staropolską potrawę bardzo, choć ciężkostrawna i kaloryczna.Nie wyobrażam sobie bez niej świąt Bożego Narodzenia.Stosuję tylko kiszoną kapustę/wcześniej przemrażam ,by krócej gotować/.Boczek,tłuste mięso zastępuję chudszym, które wcześniej piekę w piekarniku lub prodiżu/ pokrojone/, aby uniknąć smażenia na tłuszczu.Grzybki,śliwki tak.Pomidory-nie,nie lubimy.Duzo przypraw np.kminek,jałowiec,ziele angielskie,liście laurowe,kolorowy pieprz.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Nieprzeczytane 17-10-2011, 08:56
Ojanna Ojanna jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2011
Posty: 1 375
Domyślnie

Ja dodaję jeszcze jabłka i podsmażaną cebulę. Grzyby suszone gotuję wcześniej i razem z wywarem dodaję do bigosu
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Nieprzeczytane 17-10-2011, 08:59
Nika's Avatar
Nika Nika jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2007
Miasto: Małopolska,Kraków
Posty: 36 760
Domyślnie

Ojanno-a te jabłka to w jakiej postaci?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #9  
Nieprzeczytane 17-10-2011, 09:01
Ojanna Ojanna jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2011
Posty: 1 375
Domyślnie

Pokrojone, świeże. Dodają słodyczy
Odpowiedź z Cytowaniem
  #10  
Nieprzeczytane 17-10-2011, 09:04
Scarlett Scarlett jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Posty: 27 416
Domyślnie

Bigos z miodem wg. receptury staropolskiej.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #11  
Nieprzeczytane 17-10-2011, 09:10
Nika's Avatar
Nika Nika jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2007
Miasto: Małopolska,Kraków
Posty: 36 760
Domyślnie

Myślałam,że może suszone tak jak śliwki.Wypróbuję.Musi być jakiś określony gatunek?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #12  
Nieprzeczytane 17-10-2011, 09:27
Dorota45's Avatar
Dorota45 Dorota45 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: lubuskie
Posty: 2 870
Domyślnie

Co "chałupa to inna nauka", to samo dotyczy robienia bigosu. Moja śp. babcia zawsze mi powtarzała, że pierdołami kapusty się nie okrasi i ja jak najbardziej stosuję się do tej nauki i też robię bigos bogaty, mięska smażę na smalcu (do kapusty nigdy nie daję oleju lub oliwy!"), a są to żeberka, mięso z szynki, karkówka itp. Ja nie dodaję kiełbasy, poza tym kapusta kiszona i słodka, grzyby suszone, kminek, majeranek, nie daję pomidorów!
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber

Zapraszam na mojego bloga
http://zwyczajnababa.blogspot.com/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #13  
Nieprzeczytane 17-10-2011, 09:33
Ojanna Ojanna jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2011
Posty: 1 375
Domyślnie

Cytat:
Napisał nika
Myślałam,że może suszone tak jak śliwki.Wypróbuję.Musi być jakiś określony gatunek?

Nie, byle niezbyt kwaśne
Odpowiedź z Cytowaniem
  #14  
Nieprzeczytane 17-10-2011, 11:41
Nika's Avatar
Nika Nika jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2007
Miasto: Małopolska,Kraków
Posty: 36 760
Domyślnie

Dzięki za informację.Na pewno wypróbuję.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #15  
Nieprzeczytane 17-10-2011, 14:40
cha_ga's Avatar
cha_ga cha_ga jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Posty: 2 621
Domyślnie

Ja lubie na słodko, obowiazkowo wiec dodaje suszone sliwki i rodzynki. Poza tym wino lub jesli nie mam moze byc nawet troche nalewki. Pycha...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #16  
Nieprzeczytane 17-10-2011, 21:55
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie

Mój mąż dodaje trochę brendy.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #17  
Nieprzeczytane 18-10-2011, 19:15
Kankan's Avatar
Kankan Kankan jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Jan 2011
Miasto: zachodniopomorskie
Posty: 369
Domyślnie

Jak o bigosie to i ja dodam coś
już chyba pisałam o tym bigosie ale może jeszcze raz.
kapusta kiszona,grzyby leśnie ,ser tofu wędzony,pomarańcz,owoce jałowca ,cebula,śliwki suszone,no i oczywiście przyprawy ,może byc przyprawa do bigosu.
grzyby namoczyć i w tej wodzie gotowac kapustę,podsmazyć cebulę,grzybki ,tofu pokrojone w kostkę i na koniec dodac pokrojoną pomarańcz.Wszystko dodać do ugotowanej kapusty i poddusić z przyprawami i jalowcem.
Palce lizać !!!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #18  
Nieprzeczytane 18-10-2011, 20:10
B.Sz's Avatar
B.Sz B.Sz jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Feb 2010
Miasto: Łódz
Posty: 361
Domyślnie a ja

hi hi
z moją emerytura gotuję bigos mysliwski
trza godzinę polować na talerzu za kawalkiem mięsa
Odpowiedź z Cytowaniem
  #19  
Nieprzeczytane 18-10-2011, 20:31
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

B.Sz rozsmieszyłąs mnie tym polowaniem...ale rozumiem, bo sama nie lubię bogatych bigosów(zaszaleję zawsze w świeta ze wzgledu na rodzinę, gości)a taki lekki bigosik jaki czasem zrobię ze względu na kapustkę kiszoną tez u mnie cieniusi...grzybki, śliwki, słoninka stopiona,kawaleczek kiełbaski pzresmażony i koniec..dla mnie ważny zapach i smak mięsno-kiełbasiany utopiony w kapuście....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #20  
Nieprzeczytane 18-10-2011, 20:42
slava's Avatar
slava slava jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Oct 2010
Posty: 35 184
Domyślnie

Cytat:
Napisał B.Sz
hi hi
z moją emerytura gotuję bigos mysliwski
trza godzinę polować na talerzu za kawalkiem mięsa

Super, waga jak trza
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Ogromna prośba- Państwa zainteresowania kasia_studentka łódzkie 1 29-08-2013 09:14
Witam! potrzebuję państwa opinii :) kajaczek18 Różności - wątki archiwalne 3 08-09-2011 20:38
potrzebuję Państwa pomocy!:) Magnolia Hobby, pasje 1 11-03-2008 20:39
Potrzebuję Państwa pomocy! Magnolia Różności - wątki archiwalne 34 06-01-2008 17:59

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:12.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.