|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1
|
||||
|
||||
Pomocy!Flaczki w ilościach "przemysłowych"
Ponieważ,nie chwaląc się( przesadnie) - jestem mistrzem świata w gotowaniu flaczków, zostałam poproszona o zrobienie tychże na uroczystość 50-cio lecia życia mojej koleżanki!
Super!Podjełam się tematu,ale zaraz,chwilę potem,naszły mnie wątpliwości. Zrobić flaczki dla rodziny,imprezkę -4-6-cio osobową - żaden problem!Ale to ma być na 50-60 osób! Jasne!Wiem,nie będzie się kulinarnie ta impreza opierała tylko na "moich"(jak już wspominałam - najlepszych na świecie) - flaczkach i, nie będą jej ( z różnych,również- narodowych względów), jedli wszyscy.Ale zawsze!Wyzwanie jest! No więc do rzeczy - czy ktoś może mi w tym temacie pomóc - to znaczy,może ma ktoś doświadczenie w "imprezach kulinarnie wieloosobowych"? Dziękuję,za cierpliwość w czytaniu tak długiego postu. |
#2
|
||||
|
||||
Roziu zgłaszam się jako ex aeguo mistrzyni swiata w robieniu flaczków(certyfikat od znajomych , przyjaciół, rodziny)..począwszy od otrzymania flaka w rzeźni, po podanie....rzeczywiście podjełąś się zadania....ale.....
ja robię zawsze z flaka około 5-6kg( dla siebie , córki, flaczki leżą czekaja okazji)...i jednego ogona wołowego...zamrażam w porcjach..i tak sobie myślę, ze tych porcji na talerze z tej gramatury bywa no plus minus....25 -30...jak sie boisz to spokojnie przyjmij tę proporcję na 25 talerzy(ja mówię o normalnych , głebokich talerzach)a na przyjęciach bywają dużo mniejsze bulionówki, więc juz masz więcej....a teraz sama sobie dalej mnóż , dziel i kombinuj... Ostatnio edytowane przez Malwina : 24-05-2012 o 15:04. |
#3
|
||||
|
||||
No,ale...zaraz!
Jak to - z ogona wołowego?! Ja robię z wołowiny rosołowej,ale tej "lepszej". Flaki - jeżeli 5-6 kilo, to np.ok. 200 gr flaczków(czystych) do bulionówki,i do tego jeszcze wołowinki,też ok. 200 gr,jarzyny nie liczę.To by wychodziło - qrna!Dużo tego!Jakby nie liczyć! |
#4
|
||||
|
||||
Ja nie iwem jak Ty liczysz 40 dkg czystego miesa na jedną bulionówkę?????Roziu, bój sie Boga....a ogon? ma specyficzny , bardzo wołowy smak, dlatego ja z ogona i dużo mięsa...dla mnie smakowo to ratytas...
Ostatnio edytowane przez Malwina : 24-05-2012 o 21:48. |
#5
|
||||
|
||||
No,tak!Z tym 4o dkg,to chyba rzeczywiście przesada.
Zastanawiam się czy coś takiego jak krowi ogon jest tutaj wogóle do kupienia.Ile ja miałam zachodu,żeby "im" wytłumaczyć,co to są flaczki i z jakiej części ciała zwierzęcia! Ale w tym jest pewna pozytywna rzecz - bo jak już do nich dotrze,z czego są flaki,to będzie mniej chętnych do spożycia.No,chyba,że "im" powiemy,że to polska specjalność kulinarna z mięsa wołowego - zbytnio cygaństwa w tym nie będzie? A reszta gości,to będą Polacy,więc problemu nie będzie. |
#6
|
|||
|
|||
Cytat:
Cytat:
|
#7
|
||||
|
||||
Dałam se spokój! Przestraszyłam się odpowiedzialności!Nie robię tych flaczków!
Poza tym nie chciałam przekonywać "obcych",że flaczki są godne zaufania! Co wiem,to wiem!Uwielbiam flaczki. |
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
"Przyjaciółki" i "przyjaciele" kochankowie | tadeusz50 | Miłość, przyjaźń, związki, samotność | 90 | 22-08-2014 01:17 |
Wątek fotograficzny - "Czy znasz swój kraj ?" częśc XIV | ignesja | Podróże, turystyka | 527 | 22-04-2010 23:19 |
"DANIE GŁÓWNE – MIŁOŚĆ" warsztaty gotowania dla zdrowia | Pięć Smaków | Zaproszenia | 0 | 18-11-2009 09:46 |
"SZKOŁKA" PhotoFiltre Studio - bezplatny program do obrobki zdjec | Dreamka | eSenior | 86 | 25-10-2009 21:59 |
Usługi opiekuńcze (śląskie) - Spóldzielnia Socjalna "Szansa i Wsparcie" | siw | Praca, wolontariat | 2 | 21-07-2009 14:42 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|