|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1
|
||||
|
||||
Klub Diabetyka
Bardzo proszę o wpisy dotyczące cukrzycy, ze szczególnym uwzględnieniem cukrzycy insulinozależnej.
|
#2
|
||||
|
||||
A konkretnie, co Cię interesuje?
|
#3
|
||||
|
||||
Mój maż miał przez długie lata cukrzycę drugiego stopnia. Brał dwa rodzaje tabletek , trochę ograniczenia w żywieniu,a tak po za tym nie przeszkadzała w normalnym życiu.Do czasu.
Miesiąc temu, miał udar ,na szczęście lekki. Bardzo szybko wracał do zdrowia ale już w szpitalu okazało się ,że cukrzyca z II stopnia, przeszła na insulinozależną..Dość łatwo poradziłam sobie z wstrzykiwaniem insuliny, i z kilkukrotnym pomiarem krwi na zawartość glukozy. Ale mam znikomą wiedzę na temat diety. Nie stety ścisłej. I tu pomyślałam , że pomogą mi koleżanki. Wiem, że kilku koleżankom , problem ten nie jest obcy, a na pewno jest ich jeszcze więcej. Założyłam ten wątek w celu wymiany doświadczeń ze znajomości diety w praktyce. Takie porady sprawdzone, stosowane są nie porównywalnie lepsze niż te książkowe. Bardzo bym chciała, aby watek ten był pewnego rodzaju ..poradnikiem dla zainteresowanych. |
#4
|
||||
|
||||
Witaj Jolinko
Jolinko jestem słodka od 26 lat a od 10 na insulinie,
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że wcale insulina nie jest taka straszna,wiem to teraz gdy ją biorę i o wiele lepiej się czuję na insulinie.Tą nieodłączną już towarzyszkę trzeba polubić i można z nią w miare dobrze żyć.Jak byłam na szkoleniu diabetycznym to byli tacy weterani którzy już chorują od 46 lat.Ta choroba wymaga zdyscyplinowania i przestrzegania diety.Postaram Ci sie na wszystko odpowiedzieć,pytaj konkretnie co Cię interesuje. Pozdrawiam Cię i dziś życzę już dobrej nocy. |
#5
|
||||
|
||||
to zeczywiscie temat na czasie. Ja z tym sie borykam prawie 20 lat a raczej z mojm mężem bo to on jest chory na cukrzyce 2 stopnia mozna z nią życ, ale to choroba bardzo podstępna
A tobie moge pozazdroscic zdystlypliwanego meża |
#6
|
||||
|
||||
Witaj Zryciu
No wiesz , nie trudno być zdyscyplinowanym, kiedy wszystko dostanie się na tacy, a samemu zostaje tylko brać.
Nawet nie mowie o wstrzykiwaniu insuliny, to opanowałam szybko, tak samo jak pobieranie krwi 5 razy dziennie. Ale wymyślanie tych jedzonek, a to jest :3 podstawowe posiłki i 3 pomiędzy. I ciągle towarzysząca myśl, czy aby nie podskoczy cukier., A skacze jak na batucie. Tu miał np. 110 , następny pomiar, też oczywiście przed jedzeniem - już przeszło 200. Zaczyna się rozmyślanie ...dlaczego ???? Czego podałam za dużo, wychodzi ze to nie możliwe, a jednak glukometr nie kłamie.Maz pomimo, 80 lat , apetyt ma . chciałby jeszcze coś zjeść, a tu trzeba mu odmówić i jeszcze pilnować by nie podjadał.. bo nawet o jeden owoc więcej niż to co podałam, i już pomiar wyższy To jest właśnie dla mnie absorbujące.WYMYŚLANIE POTRAW, PILNOWANIE BY NIE PODJADAŁ I CIĄGŁA DYSPOZYCYJNOŚĆ. |
#7
|
||||
|
||||
Brawo Jolinko/Halinko!
Za to, że:
- założyłaś ten bardzo wartościowy wątek - na pewno wielu Seniorom się przyda, - że tak pięknie opiekujesz się Mężem - NAJWYŻSZE UZNANIE! - że tak ładnie, ciekawie, poprawnie stylistycznie potrafisz opisać. Choć nie mam cukrzycy, moja małżonka też nie, ale naprawdę szczerze gratuluję. I serdecznie Cię pozdrawiam. J. |
#8
|
||||
|
||||
Wszystkich zainteresowanych problemem cukrzycy odsyłam na strony Newslettera Moja Cukrzyca.org
Podaję link do niego: http://www.mojacukrzyca.org Można się zarejestrować i należeć do klubu cukrzyka a można też wchodzić na strony jako gość. Jolinko jeśli mogę mieć uwagę to muszę Ci powiedzieć że bardzo źle robisz wyręczając męża we wszystkim. Pomagać owszem ale to co robisz to jest wspaniałe poświęcenie z Twej strony dla niego ale on nie powinien być jak ten "ubezwłasnowolniony" przez chorobę.Z tą chorobą on musi nauczyć się żyć i w takich czynnościami jak kontrola glukometrem wysokości cukru czy też podanie insuliny to nie powinno byc dla niego problemem.Do podawania insuliny są peny na których są zaznaczone jednostki i wystarczy tylko ustawić sobie tyle ile trzeba.Najlepiej podawać insulinę w fałd na brzuchu,dwa palce poniżej pępka i wokoło,trzeba zmieniać miejsce wkłucia za każdym podaniem,to naprawdę nie boli. Natomiast pobierając krew do badania z opuszka to najlepiej wkłuwać się w boki opuszka a nie w sam czubek,boki są mniej ukrwione i wtedy mniej boli. |
#9
|
||||
|
||||
Stefanie, dziekuję za miłe słowa.
No cóż , a od czego ma sie ,żonę, ta druga połówkę.
Nie wiem jak by to było , gdyby było odwrotnie. Ale wiadomo, że my kobiety mamy... BARDZIEJ ROZWINIĘTY INSTYNKT OPIEKUŃCZOŚCI. A Tobie Janku i Twojej zonie życzę miłego niedzielnego popołudnia. |
#10
|
||||
|
||||
Objawy cukrzycy
Wczesne rozpoznanie cukrzycy umożliwia działanie już w początkowych etapach jej rozwoju i często pozwala na zapobieganie wielu niepożądanym powikłaniom. Najprostszą metodą rozpoznania cukrzycy są badania poziomu cukru we krwi. Jeśli podejrzewasz, że możesz mieć cukrzycę najlepiej natychmiast udaj się do lekarza, który skieruje Cię na właściwe badanie. Nieleczona cukrzyca może wywołać bardzo poważne następstwa, włącznie z utratą wzroku, utratą przytomności, a nawet śmiercią. Najczęstsze objawy cukrzycy Częstymi objawami cukrzycy są następujące dolegliwości: •Ciągłe zmęczenie i senność - te objawy często mogą być połączone z ogólną depresją i niechęcią do działania. •Zwiększone pragnienie, połączone z częstym oddawaniem moczu - nawet do 2-3 razy więcej moczu niż osoba zdrowa. Pragnienie może osiągać poziom, przy którym występuje suchość w ustach czasem utrudniająca spożywanie pokarmów. •Objawy skórne - takie jak zapalenia śluzówki, jamy ustnej i narządów płciowych. Należy tu wymienić trudno leczące się ropniaki przyzębne, i zakażenia drożdżakowe jamy ustnej, a w przypadku narządów płciowych - świąd pochwy lub członka. W przypadku cukrzycowych objawów skórnych często występują też czyraki, grzybica paznokci, wykwity oraz wypadanie włosów. •Bóle głowy. •Pogorszenie zdolności widzenia. •Objawy neurologiczne - mrowienie i drętwienie kończyn, kurcze łydek w nocy, osłabione czucie lub brak czucia w skórze, niedowłady mięśni. •Zwiększony apetyt bez przybierania na wadze. •Wolniejsze gojenie się ran. •Objawem zaawansowanej cukrzycy jest zapach acetonu z ust, a w bardzo zaawansowanych stadiach - utrata przytomności (śpiączka cukrzycowa). Cukrzyca często rozwija się bezobjawowo Powyższe objawy są najczęściej pojawiającymi się podczas cukrzycy, należy jednak pamiętać, że cukrzyca typu 2 może bardzo często rozwijać się przez długi czas zupełnie bezobjawowo. W takich przypadkach często degraduje ona powoli zdrowie osoby chorej, która zaczyna cierpieć na inne choroby i dolegliwości, nie zawsze dające się łatwo powiązać z cukrzycą. Oznakami cukrzycy w takich przypadkach mogą być przede wszystkim ciągłe psychiczne zmęczenie i niechęć do działania. |
#11
|
||||
|
||||
Indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po spożyciu 50 gram danego produktu, poziom glukozy wzrośnie o 70 procent, tak jak po spożyciu 50 gram czystej glukozy. Indeks glikemiczny żywności nie może być ustalony na podstawie jej składu lub wskaźników wchodzących w jej skład węglowodanów. Aby go wyznaczyć, należy podać konkretny produkt, konkretnej osobie. Podaje się dany produkt grupie osób a następnie przez dwie godziny, co 15 minut pobiera im krew i bada się poziom cukru. W ten sposób uzyskuje się przeciętną wartość IG. Stwierdzono, że wartość średnia jest powtarzalna, a badania wykonane w różnych grupach ochotników dają zbliżone wyniki. Wyniki uzyskiwane u osób chorych na cukrzycę są porównywalne z wynikami uzyskanymi u osób zdrowych. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu. Zjedzenie węglowodanu o wysokim IG doprowadza do gwałtownego skoku poziomu cukru wywołującego w odpowiedzi duży wyrzut insuliny. Poziom cukru szybko ulega obniżeniu i podobnie do wahadła, które znacznie wychyliło się w jedną stronę i musi to podobnie uczynić w przeciwną - poziom cukru nie spada do wartości wyjściowej lecz znacznie niższej, źle już tolerowanej przez organizm a nazywanej hipoglikemią. Poza różnymi niemiłymi doznaniami - objawem hipoglikemii jest głód. Chęć jego zaspokojenia jest powodem niekontrolowanego pojadania. Produkty o wysokim IG sprzyjają tyciu w dwojaki sposób: wywołują głód, co sprzyja częstszemu jedzeniu i działają anabolicznie dzięki powodowaniu dużych skoków poziomu insuliny. Insulina reguluje poziom cukru ale też powoduje aktywacje procesów przyswajania, składowania określanych mianem anabolizmu, co w praktyce przekłada się na tycie. Insulina aktywuje procesy neolipogenezy - tworzenia tłuszczy - głównie z dostarczanych węglowodanów. W tej też formie następuje składowanie. Ponadto insulina ułatwia deponowanie tłuszczy krążących w surowicy krwi do komórek tłuszczowych. Jest więc ona tzw. hormonem anabolicznym.
Wysoki poziom insuliny sprzyja tyciu. Ów wysoki poziom związany jest zaś z konsumpcją pewnej grupy węglowodanów, które w sposób gwałtowny i znaczny podnoszą chwilowy poziom glukozy w surowicy krwi, czyli innymi słowy, mają tzw. wysoki indeks glikemiczny (wyższy lub równy 70). Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. Produkty takie nie są więc sprzymierzeńcem tycia. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych (obróbka termiczna, czas obróbki termicznej) podwyższa ich indeks glikemiczny. |
#12
|
||||
|
||||
Produkty i niskim IG
Produkty o niskim indeksie glikemicznym 2
Skomentuj Podczas stosowania diety zdarzają nam się chwile słabości, wtedy też najczęściej sięgamy po słodycze. Tymczasem zamiast za słodyczami, powinniśmy rozejrzeć się za produktami niskokalorycznymi, a najlepiej za produktami o niskim indeksie glikemicznym. Bardzo przydatna w odchudzaniu jest wiedza właśnie na temat indeksu glikemicznego spożywanych produktów. Indeks ten pozwala szeregować produkty pod kątem ich zdolności do podwyższania lub obniżania poziomu glukozy we krwi, tuż po ich spożyciu. Niski indeks glikemiczny produktów to mniejsze skoki poziomu glukozy we krwi i analogicznie – im wyższy indeks, tym wyższe skoki poziomu glukozy. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi, który automatycznie obniżany jest przez produkcję znacznych ilości insuliny. Na skutek tej reakcji poziom glukozy spada, to z kolei może wywołać hipoglikemię, a ta – pojawienie się uczucia głodu. Warto zwrócić uwagę na fakt, że produkty wysoko przetworzone mają znacząco wyższy indeks glikemiczny. Dlatego to tych produktów w szczególności należy unikać. Do najczęściej kupowanych produktów o wysokim indeksie glikemicznym należą przede wszystkim zupy w proszku, produkty instant itp. Popularne produkty o niskim indeksie glikemicznym, pomocnych w zwalczaniu chęci podjadania: •Warzywa: pieczarki, sałata, soja, soczewica zielona, kiełki fasoli, fasola biała, marchew (sok marchwiowy), ryż brązowy, kasza gryczana, groch, sok pomidorowy •Owoce: morele świeże i suszone, grejpfrut (sok grejpfrutowy), śliwki, czereśnie, brzoskwinie, pomarańcze, jabłka, winogrona, kiwi •Orzechy: orzechy włoskie, orzeszki ziemne •Produkty zbożowe: pumpernikiel, chleb żytni, otręby owsiane •Przetwory mleczne: jogurty naturalne, jogurty owocowe, mleko |
#13
|
||||
|
||||
Tabela indeksów glikemicznych
Indeks Glikemiczny - zakresy wartości Niski Indeks Glikemiczny = 55 lub mniej Średni Indeks Glikemiczny = 56-69 Wysoki Indeks Glikemiczny = 70 lub więcej Produkt Indeks Glikemiczny Ananas 59 Arbuz 75 Chciałam jeszcze zaznaczyć że produkt im mniej przetworzony tym mniejszy posiada indeks glikemiczny. Posłużę się tutaj na przykładzie marchewki,surowa ma niski IG ale ugotowana z masełkiem oprószana mąką to już IG jest bardzo wysokie.Wartości IG są podane na 100g produktu Banan 59 Banany dojrzałe 72 Baton Mars 65 Baton Twix 44 Biszkopt 46 Brzoskwinie 29 Brzoskwinie z puszki w syropie 52 Budyń 43 Buraki 65 Cebula 15 Chipsy 90 Chleb - Pieczywo francuskie 95 Chleb biały 95 Chleb pełnoziarnisty żytni 58 Chleb pszenny 85 Chleb pumpernikiel 40 Chleb żytni na zakwasie 55 Chrupki kukurydziane 63 Chrupki pszenne 70 Ciasto francuskie 59 Coca Cola 63 Cukier rafinowany 68 Czekolada biała 44 Czekolada gorzka 22 Czekolada mleczna 49 Czereśnie 22 Czosnek 15 Daktyle suszone 103 Dynia 75 Fanta 68 Fasola biała 40 Fasola biała, ugotowana 33 Fasola czarna 30 Fasola płaskostrąkowa 46 Fasola szparagowa 71 Figi suszone 35 Fruktoza 20 Frytki 95 Glukoza 100 Grejpfrut 25 Groch gotowany 22 Groszek zielony 45 Groszek zielony z puszki 61 Gruszki 42 Herbatniki 57 Jabłka 38 Jabłka suszone 29 Jogurt owocowy 36 Jogurt 0% tłuszczu 27 Jogurt czysty bez cukru 15 Jogurt naturalny 36 Kasza gryczana ugotowana 54 Kasza jaglana, ugotowana 71 Kasza manna 58 Kiełki fasoli Mung 25 Kiwi 52 Kleik ryżowy 90 Knedle ziemniaczane 52 Kukurydza słodka 53 Kukurydza z puszki 55 Kus kus gotowany 65 Laktoza 46 Lody z pełnego mleka 61 Maltoza 110 Makaron 65 Mango 55 Marchewka długo gotowana 85 Marchewka świeża 30 Mąka kukurydziana 70 Melon 65 Miód 87 Mleko odtłuszczone 32 Mleko pełne 3% tłuszczu 27 Mleko słodzone, zagęszczone 61 Mleko zsiadłe 32 Morele suszone 30 Morele świeże 15 Nutella 33 Orzechy 22 Orzeszki ziemne, solone, prażone 14 Otręby owsiane 55 Płatki kukurydziane 84 Płatki owsiane błyskawiczne 85 Płatki ryżowe 80 Pomarańcza 44 Pomidory 15 Popcorn 72 Proso 70 Rodzynki 64 Ryba 38 Ryż Basmati gotowany 60 Ryż biały gotowany 70 Ryż brązowy (naturalny) gotowany 55 Ryż długoziarnisty gotowany 56 Rzepa 72 Soczewica z puszki 44 Soczewica zielona gotowana 30 Soja 14 Soja z puszki 18 Sok ananasowy 46 Sok grejfrutowy 48 Sok jabłkowy 40 Sok pomarańczowy 52 Sok pomidorowy bez cukru 38 Sok z marchwi świeży 43 Śliwki 30 Truskawki 40 Winogrona 46 Wiśnie 25 Ziarna całe pszenicy 41 Ziarna całe żyta 34 Ziarno jęczmienia 25 Ziarno kukurydzy 69 Ziemniaki gotowane 95 Ziemniaki młode 57 Ziemniaki pieczone 85 Ziemniaki puree 90 |
#14
|
||||
|
||||
Sprostowanie
Założyłam ten watek w celu wymiany doświadczeń z zakresu znajomości diety
w PRAKTYCE., Czyli sprawdzonych, poprzez lata przygotowywania,takiej swojskiej a nie ksiązkowej. Bo tych przez te 20 lat choroby męża,trochę się nazbierało. Nie mówiąc o broszurkach dawanych członkom klubu do którego uczęszczał ok. 1o lat, tzn, do czasu wybudowania się i opuszczeniu miasta. Dla tego kierowała mój apel do koleżanek , które maja z ta choroba styczność od lat i nabytą wiedzę w praktyce, nie książkowa, bo ta, owszem jest potrzebna, ale w pierwszej fazie choroby.w celu uzupełnienia wiedzy wyniesionej z przeszkolenia każdego cukrzyka przez lekarza, oraz ze szkoleń w klubach. . To samo dotyczy znajomości podstawowej wiedzy, jak pobieranie krwi glukometrem z którym mam odczynienie, od przeszło 20 lat...nie stety. WSTRZYKIWANIE INSULINY....i wszystko co z tym związane, to jak już pisałam we wstępie, mam dawno i dokładnie opanowane. Tą wiedzę musiałam już posiadać z chwilą zabierania męża ze szpitala. A i tak przez pierwsze trzy dni przychodziła pielęgniarka, aby dopilnować jak sobie radzę. Ostatnio edytowane przez Jolina : 14-03-2010 o 21:28. |
#15
|
||||
|
||||
Widac Julio jestesmy w pododnej sytuacji ; moj mąż ma 60 lat a o dystyplinie to mogę sobie pomarzyc Czasami jest cięzko na duszy jak sama insuliny nie dam to w życiu by nie wzjoł A skutki sa tragiczne nieraz przekonał się na własnej skurze Pozdrawiam
|
#16
|
||||
|
||||
Cytat:
|
#17
|
||||
|
||||
Już w drugim poście pytałem, o co chodzi konkretnie, ale odpowiedzi nie było.
Poza tym dobrze by było, aby watek trwał nadal, bo może się pojawić wiele ciekawych spraw. |
#18
|
|||
|
|||
Powrót do natury, powrót do zdrowia.Ja piję virumin, herbatkę z łuski gryki.Mogę sobie nawet pofolgować z jedzeniem.Łuska gryki wspaniale reguluje poziom cukru.
|
#19
|
||||
|
||||
Napisz o tym coś więcej!
|
#20
|
||||
|
||||
Ja z ciekawością przeczytałam o indeksie glikemicznym.Na tym watku powinny się pojawiać wszelkie informacje dotyczące zarówno początkujących jak i zaawansowanych cukrzyków..
|
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Coś smacznego dla diabetyka | Anonymous | Dieta | 15 | 16-11-2010 16:34 |
Klub Seniora. | Justynusia | Wrocław | 6 | 06-05-2009 15:07 |
Klub Raczków | Basia. | Choroby, badania, terapie | 505 | 23-08-2008 09:40 |
Klub Bilderberg | Dariusz Kosiur | Społeczeństwo - wątki archiwalne | 10 | 16-08-2008 11:12 |
Taurus klub | kufa86 | Różności - wątki archiwalne | 32 | 11-05-2008 11:35 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|