|
Humor, zabawa - wątki archiwalne Humor, zabawa - wątki archiwalne (ostatni post starszy niż 60 dni oraz poprzednie części aktualnie aktywnych wątków) |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
Humor, zabawa - wątki archiwalne Humor, zabawa - wątki archiwalne (ostatni post starszy niż 60 dni oraz poprzednie części aktualnie aktywnych wątków) |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1
|
||||
|
||||
Babskie pogaduchy część.XVIII
Kontynuacja pogaduszek na temat kulinarny dnia -groch i fasola na naszych stołach.groch żółty na zupę.jpg-z takiego łuskanego żółtego grochu-obowiązkowa zupa,przecierana z dużą ilością tymianku i majeranku, z dodatkiem grzanek-w sezonie zimowym bardzo pożądana.
|
#2
|
||||
|
||||
Lubię tęż grochówkę z białej fasolki-perłowej-tej nie przecieram.Najlepsza na kiełbasie lub żeberkach,toteż rzadko gotuję ze względu na wysoką kaloryczność.
|
#3
|
||||
|
||||
Zielony groszek to niezbędny dodatek do rozmaitych sałatek ,które chyba wszyscy lubią.
Ukochane danie z babcinej kuchni-groch z kapustą-ostatnimi laty głównie na Wigilię. |
#4
|
||||
|
||||
Nika,proszę o przepis na groch z kapustą.Nigdy tego nie jadłam,a od b.dawna mam na tę potrawę chrapkę!
__________________
"Osiąga się triumf przez zwalczanie trudności"(W.Hugo) |
#5
|
||||
|
||||
jeszcze na moment zaglądam bo Nika szybciutko otworzyła 18-tkę (jaki ładny numerek? )
Wyobrażam sobie jak będzie strzelało po tych wszystkich smakowitych grochówkach i innych fasolowych specjałach! A ja nabrałam ochoty i w poniedziałek zrobię zupkę jaśkową ,która uwielbiał mój tatus |
#6
|
||||
|
||||
Ależ zaskoczyłyście mnie!
.......................pu_i_wp_pl.gif ..........OTWARCIE.GIF
__________________
obrazki oraz większość tekstów w moich post-ach pochodzi z ogólnodostępnych w net-cie. |
#7
|
||||
|
||||
Sabciu - odpowiadam na Twoje pytanie dot. szparagów.
Świetne są zapiekane z szynką. Przepis - prościutki jak drut szparagi (zielone, zółte do wyboru, do koloru) płuczemy. obieramy, usuwamy twarde części. W gotującej wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru blanszujemu + - 5 min. wyciągamy z wody i osuszamy na papier. ręczniku. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą (olejem) jak kto woli płaty szynki, najlepiej wędzonej na zimno, typu np. szwardzwaldzka, ale może np. być konserwowa kładziemy na deskę, na nią (szynkę) kilka szt. szparagów, zawijamy. Układamy w naczyniu do zapiekania. Pieczemy w piekarniku 180 stop. 10 - 15 min. wyciągamy, posypujemy startym ostrym serem żółtym i na 2-3 min. wkładamy do piekarnika ponownie. Gotowe, smacznego. Tak samo można zrobić fasolkę szparagową, tylko przedtem gotować ją ok. 10 minut. - Cz
__________________
http://mimoza-szeptem.blog.onet.pl/ https://www.facebook.com/petitezaproszenia/?pnref=lhc https://www.youtube.com/watch?v=Xhvoq5xy7Ag&authuser=0 |
#8
|
||||
|
||||
Czesiu bardzo dziekuje za przepis, wypróbuje napewno
a narazie znikam , bo dostalam sygnał ,że transport czeka. a przed chwilą była tu taka ściana deszczu ,że myślałam ,że to "oberwanie chmury", na szczęście krótkotrwałe |
#9
|
||||
|
||||
Basiu!
Oto przepis na kapustę z grochem-bardzo prosty.Kapustę kiszonką kroję i gotuję/jak na zasmażaną do obiadu/, fasolkę białą perłową namaczam na noc,gotuję osobno.Potem mieszam oba składniki, dodaję kminek, liśc laurowy, angielskie ziele, żkę oleju i gotuję razem chwilę,zagęszczam odrobiną mąki z wodą.Można dodać wcześniej ugotowane 2-3 grzybki suszone/to na Wigilię/.Jemy ja też w święta,bo bardzo lubimy.
|
#10
|
||||
|
||||
W rodzinie męża zamiast fasoli perłowej dodają do kapusty żółty łuskany groch w połówkach.Zależy od regionu, to jedna z bardziej popularnych postnych potraw wigilijnych...ale robię ją czasem na obiad zimowy.Wtedy kapustę gotuję na żeberku/wcześniej podsmażonym/.Kaloryczne i ciężkostrawne,ale przepyszne.
|
#11
|
||||
|
||||
Dzien dobry Mile!
Przywitalam sie z Wami dzisiaj jeszcze w poprzedniej, XVII czesci Pogaduszek. Oto, co napisalam o groszku i o szparagach: Ja za groszek zielony dam sie pokrajac na kawalki! Uwielbiam! Surowy! Nauczylam (niestety, sobie na pochybel) cala moja rodzine jesc groszek surowy, lacznie ze skorka (oczywiscie przedtem obrana). A szparagi ja przyrzadzam je na goraco: Obrac cieniutko od glowki, koncowke odciac (bardzo mlodych szparagow sie nie obiera, tylko koncowki odcina ok. 1 cm), ulozyc w garnku, mozna zwiazac, ja nie wiaze. Zalac zimna woda, dodac sol i cukier, gotowac okolo 15 minut. Ostroznie wyjac lyzka cedzakowa na podluzny polmisek, polac maslem roztopionym z bulka tarta. Do tego biale wino wytrawne. PYCHOTA! Bardzo dziekuje jeszcze raz za cudowny wieczor spedzony z Wami w Lesniczowce. Bylo naprawde uroczo. Milej i slonecznej soboty Wam zycze! |
#12
|
||||
|
||||
Witamy Hanusię ze szparagowym przepisem.Przyznam szczerze,że choć jestem otwarta na nowości kulinarne,nigdy nie próbowałam, jak smakują szparagi.Nie mam odwagi spróbować..a jak zepsuję?wolałabym najpierw zjeść poza domem i sprawdzić,czy mi posmakują.
A fasolkę po bretońsku robicie? |
#13
|
||||
|
||||
Groch z kapustą
Moja teściowa zagęszcza tę potrawę odrobiną gotowanych ziemniaków(z dnia poprzedniego,tłuczonych),dodaje też podsmażony wędzony boczek lub dobrą kiełbaskę.Pychota.
__________________
Życie jest smerfne ! |
#14
|
||||
|
||||
Sabcia wybywa w teren,my też po obiedzie ruszamy za Kraków,chciałabym odwiedzić grób dziadków i wioskę, w której spędziłam tyle uroczych wakacji.
|
#15
|
||||
|
||||
Niko, szparagi nie moga sie nie udac. Ale: sa dwa rodzaje szparagow. Biale i zielone. Mimo, ze zielone sa delikatniejsze, ja wole te biale. I kupujac biale szparagi, trzeba zwrocic uwage, zeby nie byly przejrzale. Czyli czubki musza byc jak najjasniejsze. Jesli sa zolte, lub fioletowe, to znaczy ze sa "stare" i moga byc bardzo "drewniane" (lykowate).
A fasolke po bretonsku, jasne ze robie. Tylko, nie dodaje kartofli do zageszczenia. Po prostu niczym nie zageszczam. Ja robie bretonke z przesmazona kielbasa z cebula i dodaje przecier pomidorowy albo pomidory z puszki. Niektorzy dodaja ketchup. A jak Wy robicie? |
#16
|
||||
|
||||
Witam jesteśmy wszystkie fajne 18-tki, miłe to, być wśród
pełnoletniej młodzieży, i będziemy takie aż do 500 postu. Fasolkę bardzo lubię, po bretońsku, do sałatki, zupkę, a grochowka zawsze byla ulubioną zupą moich panów.
__________________
] |
#17
|
||||
|
||||
Kochany Babińcu zapraszam do wątku - okiem obiektywu.
__________________
Choć to życia popołudnie, może być cudnie |
#18
|
||||
|
||||
Jestem!
Wróciliśmy przed chwilą z wycieczki, o której wcześniej pisałam.Jutro więcej na ten temat,bo jestem zmęczona.Lekka kolacyjka,kąpiel i telewizornia.Życzę miłego wieczoru.
Kryniu, byłam na Twoim wątku, bardzo ciekawy!jesienne kwiaty.jpg |
#19
|
||||
|
||||
Witam w nowym wątku,poczytalm pysznosci grochowe,ale ja nie mogę,jednak szparagi z bulką i maselkiem nawet daję też ziemniaczki bardzo lubię.Ja szparagi obojętne jakie zalewam gotującą wodą.śzybciej się ugotują.Również robię zupę kroję szparagi tak na 1,5cm, dodaję knora i przecieram ze dwa pomidory,dodaję pokrojną nac pietruszki i koperku,,zalewam smietaną,ja nie zasmażam zup,ani kapust.Tak się teraz nauczylam siostra tez tak lubi.Do zupy mozna dodac platki,lub lane kluski jak ktos chce gęstą zupę.
|
#20
|
||||
|
||||
po specjałach grochowo-kapuścianych koniecznie herbatka na trawienie i spokojną noc lubię i groch i kapustę ze względu na ogromne walory odżywcze i nie tylko jutro święto kapusty w Charsznicy woj.Małopolskie prawdziwe zagłębie kapuściane w Polsce |
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Babskie pogaduchy część XVI | Nika | Humor, zabawa - wątki archiwalne | 504 | 01-09-2009 20:13 |
Babskie pogaduchy część XII | Nika | Humor, zabawa - wątki archiwalne | 499 | 29-06-2009 07:52 |
Babskie pogaduchy cz.IX | Nika | Humor, zabawa - wątki archiwalne | 521 | 23-05-2009 18:01 |
Babskie pogaduchy część VII | Nika | Humor, zabawa - wątki archiwalne | 503 | 23-04-2009 07:29 |
Babskie pogaduchy cz.II | Nika | Humor, zabawa - wątki archiwalne | 508 | 13-02-2009 13:56 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|