|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1
|
||||
|
||||
Swiąteczny stół(wigilia,Boże Narodzenie)
U mnie - karp,kapusta z grzybami,kompot z suszonych owoców,"czysta" grzybowa z grzankami,makówki.Oczywiście - opłatek.
Pierwsze i drugie święto - zawsze coś wyjątkowego,tego roku np. - dziczyzna(sarenka),drugie - gęś. |
#2
|
||||
|
||||
U nas tradycyjnie na wieczerzę wigilijną - barszcz czerwony z uszkami, smażone ryby/karp,sola/,kapusta z grochem, paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami, kompot z suszonych owoców, domowe pierniczki z lukrem i makowiec.W pierwszy dzień świat dojadamy dania z Wigilii, odgrzewamy bigos. W drugi dzień świat zazwyczaj pieczeń cielęca.
|
#3
|
||||
|
||||
A u mnie czy piątek czy świątek to ta sama dieta (skromniutka)
|
#4
|
||||
|
||||
WITAJ WANDECZKO!
Ja mam dietę, ale jak oczy widzą..... Wigilijny karp i barszcz z uszkami.. Nie odmówię. Przytulam Wandeczko cieplutko i życzę dużo zdrówka. Przytulam panie które urzędują na wątku. Ira, nie pamiętam aż tak kto mnie powitał. Tak myślę, że to była Aniao. |
#5
|
||||
|
||||
Odnalazłam ten wątek i poproszę
BARDZO o wklejanie przepisów i doświadczeń w związku z tematem. Myślę,ze można także sprawdzone we własnej kuchni lub logicznie "wyglądajace",przepisy z Internetu, zwłaszcza rozproszone w naszym klubie w innych bardzo ważnych wątkach, z podaniem linka do odnośnej strony. |
#6
|
||||
|
||||
Wiadomo,ze wiele pań przygotowuje wieczerzę wigilijną wcześniej.Mozna wiele potraw zamrażać od razu po przygotowaniu,a potem odmrozić.
Wiem,wiem,ze zapachy itp. sa bardzo istotne,jednak zycie jest życiem. Piernik z powodzeniem można zamrozić.Podobnie pierogi i uszka. Kompot z suszu można wypróbować czy sie uda,nawet i jutro. Kompot z suszu Taki przepis wydaje się fajny * 20 dag suszonych śliwek * 20 dag suszonych fig * 20 dag suszonych moreli * 20 dag suszonych jabłek * 20 dag suszonych gruszek * 5 goździków * 2 gałki muszkatołowe * kilka plasterków imbiru * 1/2 szklanki cukru * kawałeczek kory cynamonu lub łyżeczka cynamonu mielonego * skórka z cytryny * skórka z pomarańczy * miód Suszone owoce należy opłukać, zalać ciepłą wodą, tak, aby lustro wody znajdowało się kilka centymetrów nad owocami (około 2-3) i moczyć przez około 3 godziny. Owoce wraz z wodą, w której się moczyły, przelewamy do dużego garnka i uzupełniamy gorącą wodą (owoce wchłoną część wody podczas moczenia). Wrzucamy 5 goździków (lub więcej jeśli ktoś lubi ich smak, jednak nie więcej niż 10, aby nie przedobrzyć), gałkę muszkatołową, kilka plasterków imbiru oraz cynamon i gotujemy na maleńkim ogniu (aby owoce się nie rozpadły) przez ok.30 min. Po zagotowaniu wyjmujemy cynamon i goździki (aby nie było goryczki). Dodajemy startą skórkę cytryny i pomarańczy. Zamiast skórki cytryny możemy dodać całą cytrynę - pokrojoną w cieniutkie plasterki wraz ze skórką. Sprawdzamy smak. Jeśli kompot jest za mało słodki dosładzamy go miodem lub jeśli ktoś woli to cukrem. Jednak dobrze jest dodać do całego kompotu przynajmniej dwie łyżki miodu - będzie mieć lepszy smak. Szklaneczki i dzbanek możemy udekorować plastrami pomarańczy. Kompot należy podawać schłodzony Wiadomo,ze jeżeli umoczysz brzegi szklanki sokiem z cytryny,a potem zanurzysz je w cukrze,dekoracja będzie super. |
#7
|
||||
|
||||
Kompot z suszu 2
Najprościej tak: Kompot z suszu Składniki: 15 dag suszonych śliwek 15 dag suszonych jabłek 10 dag suszonych gruszek cukier według własnego smaku Wykonanie: Owoce krótko płuczemy w wodzie, wkładamy do naczynia i zalewamy wodą tak, żeby je przykryła. Moczymy około 2 – 3 godzin. Namoczone owoce gotujemy 15 minut, dodając cukier. Przykrywamy pokrywką, odstawiamy do schłodzenia. Kompot najlepiej smakuje na drugi dzień. Ładnie wygląda w takim pucharku-prawda? |
#8
|
||||
|
||||
Ja dziś robię uszka z grzybami i kapustą.Pokażę efekty.
Wkrótce. Wykorzystuję ten sposób na lepienie http://www.wielkiezarcie.com/article48689.html A tu fajny sposób na uszka http://www.youtube.com/watch?v=BE9UL...eature=related Ten pan świetnie sobie radzi z farszem..polecam jego sposób http://www.youtube.com/watch?v=PUo9V...eature=related Falbanka pierogowa...http://www.youtube.com/watch?v=zxDbA...eature=related nie umiem Zamrażanie pierogów http://www.youtube.com/watch?feature...&v=l1u9DRdq7IU Ostatnio edytowane przez elizka : 14-12-2011 o 18:41. |
#9
|
||||
|
||||
W naszej klubowej kuchni
Stollen - bakaliowa strucla bożonarodzeniowa http://www.dieta.senior.pl/Stollen--...niowa,711.html Przepis od Klaudii Piernik na śmietanie http://www.dieta.senior.pl/Piernik-n...tanie,522.html Przepis od elizki....hi,hi... Piernikowe ludziki http://www.dieta.senior.pl/Piernikowe-ludziki,705.html Przepis od yasqlka |
#10
|
||||
|
||||
Jeszcze jeden, mało znany, sposób na pierogi kapeluszowe z ciastem z mąką grzybową.
http://www.youtube.com/watch?v=iDKZn...eature=related Warto chociaż zobaczyć. |
#11
|
||||
|
||||
U nas karp sałatka zupa rybna z grzankami kompot śliwkowy i opłatek.
|
#12
|
||||
|
||||
Witaj Ninko.
Dzięki za odwiedziny. Jeszcze o wieczerzy wigilijnej Wieczerzę wigilijną rozpoczynamy wraz z pierwszą gwiazdką na niebie. To symboliczne nawiązanie do Gwiazdy Betlejemskiej. Symbolizuje ona narodziny Chrystusa. Kolację wigilijną rozpoczyna łamanie się opłatkiem, następnie składanie życzeń. Trzeba zawsze pamiętać o słowach- do siego roku Abyśmy się w tym samym składzie spotkali w przyszłym roku przy Wigilii. Częściej mówimy te słowa w dzień Nowego Roku ,ale przy wieczerzy wigilijnej one mają moc szczególną. Na stole, przykrytym białym obrusem ustawia się jedno nakrycie więcej, niż jest uczestników posiłku. Jest ono przeznaczone dla niezapowiedzianego gościa. Tradycyjne potrawy wigilijne to do wyboru przez panią domu i jej bliskich: *śledż na różne sposoby, * pieczony karp, * zupa grzybowa lub rybna, bywa i migdałowa, * barszcz z uszkami lub pasztecikami, * kutia lub inna potrawa słodka np. kluski z makiem, cukrem i miodem,makowiec * ryby przyrządzane na różne sposoby, * pierogi z kapustą i grzybami, * gołąbki, * kapusta z grochem lub z grzybami, * fasola duża "jaś" w sosie, * pierogi z kapustą i grzybami...lub tylko z kapustą, * kompot z suszonych owoców, W rodzinie mojego męża były,w ramach potrawy na słodko, także racuchy z ciasta podobnego do pączków i obowiązkowo duży groch jaś" na kwaśno",czyli w sosie słodko- kwaśnym na bazie wywaru z grzybów, z dodatkiem cukru i kwaśnej śmietany. Gołąbków nie robiliśmy. |
#13
|
||||
|
||||
Moje uszka podsłuchują....
Pierogi robione metodą z Internetu...hi,hi..Jeszcze im falbanki zrobię,postaram się! Ostatnio edytowane przez elizka : 19-12-2011 o 21:33. |
#14
|
||||
|
||||
Elizka-jakie równiusieńkie te Twoje uszka a pierogi następnym razem spróbuję Twoją internetowa metoda dzisiaj już po robocie .Moje się już mrożą. Pozdrawiam przed świątecznie.
|
#15
|
||||
|
||||
Witaj Babciujano.
Zobaczysz jak prędko się robi pierożki tą metodą. Tu na filmiku masz bardzo dokładny pokaz http://www.youtube.com/watch?v=BE9UL...eature=related Ja właśnie stąd podchwyciłam metodę. Ostatnio edytowane przez elizka : 19-12-2011 o 21:34. |
#16
|
||||
|
||||
Śledzie w śmietanie
http://www.youtube.com/watch?v=A77Vp...eature=related A tu moje osobiste : Przepis elizki: Śledzie z rodzynkami Przygotuj marynatę: 1/3 szklanki octu,2/3 szklanki wody.Śledziki ,tak z kilogram,/matiasy,grube,białe,/ wypłucz w zimnej wodzie,następne pomocz z godzinę także w zimnej wodzie.Ponownie wypłucz. Pokrój je na kawałki 4-6 cm,włóż w miskę i zalej wcześniej przygotowaną zalewą na godzinę,no,dwie góra. Tymczasem rozgrzej z 3/4 szklanki oleju/np.Kujawski/ i wrzuć na podgrzany pokrojone na grubsze koła, cebule.Na kilogram śledzi weż ze dwie większe. Teraz UWAGA!: cebuli nie rozgotuj!Musi być twardawa,czyli podgrzewaj ją do zeszklenia. Do cebuli,na patelni dodaj przecieru pomidorowego ,rozmieszanego w niewielkiej ilości wody.Niech to wygląda jak gęściejszy sok pomidorowy,po wymieszaniu.Wymieszaj wszystko,wrzuć rodzynków, tak nie za dużo,dodaj trochę soli,zamieszaj i zostaw ten sos do wystudzenia. Śledzie odcedż z marynaty.Układaj warstwę śledzi.posyp pieprzem,na to dobrze wystudzony,zimny sos z patelni i tak na zmianę...na wierzchu sos.Przykryj,wstaw do lodówki i na drugi dzień powiedz:ale dobre!! Ostatnio edytowane przez elizka : 19-12-2011 o 21:21. |
#17
|
||||
|
||||
Widzę nowe przepisy w naszej klubowej ksiażce kucharskiej
Wigilijna kapusta postna przepis od Ewuni http://www.dieta.senior.pl/Wigilijna...ostna,723.html A tu dopiero gratka nie lada: http://www.dieta.senior.pl/Karp-wigi...czony,718.html Karp wigilijny pieczony przepis od naszej admin Jest też Karp w galarecie od Ewuni : http://www.dieta.senior.pl/Karp-w-galarecie,689.html Jakie tam zdjęcia mniam mniam... |
#18
|
||||
|
||||
|
#19
|
||||
|
||||
|
#20
|
||||
|
||||
Witam wszystkich tu zaglądających
U mnie zawsze na wigilię robiłam
kapusta z grochem -wyjątkowy smak tylko raz w roku kluski z makiem i dużo bakalii pierogi z kapustą i grzybami leśnymi ,żadne pieczarki barszcz czerwony ( kiszony samodzielnie.). z uszkami lub z fasolą Jaś i ciasta... różne rodzaje od makowca po drobne pierniczki pieczone samodzielnie zamiast karpia -(nikt z rodziny go nie lubi ) grenadier,lub dorsz,śledzie ... Smacznego wszystkim..... |
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Boże Narodzenie we... wrześniu? | Ewunia | Społeczeństwo | 23 | 15-10-2012 16:17 |
Boże Narodzenie 2011: ruszyła machina marketingowa - komentarze | 95.178.49.xxx | Ogólny | 7 | 17-12-2011 16:45 |
Boże Narodzenie w górach | dwlord@op.pl | Turystyczne | 1 | 30-11-2011 00:22 |
Boże Narodzenie . . . 2009 r . . .ŻYCZENIA | tar-ninka | Różności - wątki archiwalne | 72 | 26-12-2009 12:34 |
Życzenia świąteczne - Boże Narodzenie 2006 | araukaria | Różności - wątki archiwalne | 15 | 04-04-2007 19:50 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|