menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > REGIONALNE > dolnośląskie > Wrocław
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 05-06-2010, 23:29
ewelina55 ewelina55 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: wroclaw
Posty: 4 311
Domyślnie Nasz Wrocław 8


Otwieram kolejny wątek, który dotyczy tematyki wrocławskiej.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 05-06-2010, 23:39
ewelina55 ewelina55 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: wroclaw
Posty: 4 311
Domyślnie

W poprzednim wątku pisałam i wkleiłam zdjęcia z wczorajszej imprezy w Rynku pt. "Europa na widelcu".
Dziś nie było kucharzy z całego kontynentu, ale zagraniczne potrawy i trunki serwowali kucharze wrocławscy i z całej Polski.
A oto kilka zdjęć z dzisiejszej imprezy.

Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Nieprzeczytane 05-06-2010, 23:42
ewelina55 ewelina55 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: wroclaw
Posty: 4 311
Domyślnie

Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Nieprzeczytane 05-06-2010, 23:44
ewelina55 ewelina55 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: wroclaw
Posty: 4 311
Domyślnie

Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Nieprzeczytane 05-06-2010, 23:48
ewelina55 ewelina55 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: wroclaw
Posty: 4 311
Domyślnie



Marek Kondrat rozdawał autografy na winach z jego winiarni
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Nieprzeczytane 05-06-2010, 23:50
ewelina55 ewelina55 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: wroclaw
Posty: 4 311
Domyślnie

Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Nieprzeczytane 05-06-2010, 23:53
ewelina55 ewelina55 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: wroclaw
Posty: 4 311
Domyślnie

Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Nieprzeczytane 05-06-2010, 23:55
ewelina55 ewelina55 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: wroclaw
Posty: 4 311
Domyślnie

Odpowiedź z Cytowaniem
  #9  
Nieprzeczytane 05-06-2010, 23:57
ewelina55 ewelina55 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: wroclaw
Posty: 4 311
Domyślnie

Odpowiedź z Cytowaniem
  #10  
Nieprzeczytane 05-06-2010, 23:59
ewelina55 ewelina55 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: wroclaw
Posty: 4 311
Domyślnie

Odpowiedź z Cytowaniem
  #11  
Nieprzeczytane 06-06-2010, 00:01
ewelina55 ewelina55 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: wroclaw
Posty: 4 311
Domyślnie

Odpowiedź z Cytowaniem
  #12  
Nieprzeczytane 06-06-2010, 00:11
ewelina55 ewelina55 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: wroclaw
Posty: 4 311
Domyślnie

Wystarczyły dwa złote, by na wrocławskim Rynku skosztować jednej z 56 potraw typowych dla różnych zakątków Unii Europejskiej.
Wielką biesiadę na Rynku przygotowali dla wrocławian najbardziej znani w Polsce eksperci kulinarni: Robert Makłowicz i Piotr Bikont. Uczta pod hasłem "Europa na widelcu" rozpoczęła się o godzinie 14 w piątek. Potrawy czekały na ogromnym, okrągłym stole, który stanął nieopodal fontanny. Ustawiono również stoiska, gdzie można było zrobić zakupy. Na scenie był program artystyczny. Impreza zakończy się jutro.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #13  
Nieprzeczytane 06-06-2010, 00:21
ewelina55 ewelina55 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: wroclaw
Posty: 4 311
Domyślnie

4 czerwca Dzień Wolności".Minęło już 21 lat od pierwszych wolnych wyborów, faktycznego końca ery komunizmu w Polsce. Co się działo we Wrocławiu i co się zmieniło, pokazują fantastyczne zdjęcia, które można było zobaczyć wędrując swobodnie po Rynku z naparstkiem degustowanego wina.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #14  
Nieprzeczytane 06-06-2010, 00:24
ewelina55 ewelina55 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: wroclaw
Posty: 4 311
Domyślnie

Odpowiedź z Cytowaniem
  #15  
Nieprzeczytane 06-06-2010, 00:27
ewelina55 ewelina55 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: wroclaw
Posty: 4 311
Domyślnie

Odpowiedź z Cytowaniem
  #16  
Nieprzeczytane 06-06-2010, 00:34
ewelina55 ewelina55 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: wroclaw
Posty: 4 311
Domyślnie

Menu "Europy na widelcu":

Austria
Saftgulasch mit Semmelknodel – gulasz wołowy z knedlami bułczanymi
Hollunderblüten-Pfannkuchen – czarny bez w cieście naleśnikowym
Dolnośląska Loża Kulinarna

Belgia
Potage – zupa porowo-ziemniaczana podawana z bagietką
Tarte à la rhubarbe et aux fraises – tarta z rabarbarem i truskawkami pod bezą
Hotel Azyl

Bułgaria
Sałatka szopska – sałatka warzywna z bułgarskim serem sirenje
Kebabczeta – potrawa z mielonej wieprzowiny z cząbrem
Hotel Azyl

Cypr
Youvarlakia avgolemono – bulion z drobiu doprawiany cytryną i zaciągany żółtkiem z klopsikami
Dolnośląska Loża Kulinarna

Czechy
Vepro-knedlo-zelo – pieczeń wieprzowa z knedlikami i duszoną kapustą
Pastyrski syr z szynką – ser smażony z szynką w cieście naleśnikowym
Dolnośląska Loża Kulinarna

Dania
Fyldt hvidkal – gołąbki w liściach sałaty lodowej
Wienerbrød – duńskie ciasteczka
Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu

Estonia
Porgandisornikud – panierowane i smażone paszteciki z białego sera i marchwi
Maksakaste – wątroba wołowa w śmietanie duszona z kwaszonymi ogórkami
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

Finlandia
Sienipiirakka – zapiekanka mięsno-grzybowa na żytnim chlebie
Karpalojuustokakku – sernik z żurawiną
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

Francja
Quiche lorraine – tarta lotaryńska podawana na dwa sposoby: z boczkiem i cebulą oraz ze szpinakiem i serem feta
Madeleine – ciastka magdalenki
Nelson Catering&Events

Grecja
Melitzanosalata – pasta bakłażanowa z pszennym podpłomykiem
Keftedes – klopsiki z mielonego mięsa doprawiane ziołami i cynamonem
Restauracja Akropolis

Hiszpania
Tortilla capuchina – omlet z ziemniakami i bułką tartą z dodatkiem czubków szparagów
Churros – hiszpańskie ciastko do kawy
Galletas de almendra – hiszpańskie ciastko migdałowe
Hotel HP Park Plaza

Holandia
Sub gum – potrawa z ryżu i mięsa drobiowego
Speculaas – herbatniki pierniczkowe
Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu

Irlandia
Boxty bread – rodzaj placków ziemniaczanych z ziemniaków surowych zmieszanych z gotowanymi
Nelson Catering&Events

Litwa
Zemaiciu pupeliu ir obuoliu salotos – żmudzka sałatka z fasoli i jabłek
Juodos duonos ir obuolių plokstainis – placek z czarnego chleba i jabłek
Art Hotel

Luksemburg
Croquettes de chataignes – krokiety z kasztanami
Nelson Catering&Events

Łotwa
Maizes zupa – zupa chlebowa
Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu

Malta
Bigilla – pasta z bobu z oliwą, czosnkiem i pietruszką
Tadam mimli bil-ġobon feta – pomidory nadziewane serem feta
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

Niemcy
Bierochen – pieczone pierożki z drożdżowego ciasta nadziewane mieloną wołowiną, kiszoną kapustą i ostrym żółtym serem
Heringstopf – sałatka ziemniaczano-śledziowa
Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu

Polska
Staropolski gulasz z chrzanem
Kotlety drobiowe z warzywami
Multifood STP

Portugalia
Feijoada – czarna lub czerwona fasola duszona z wędzoną wołowiną i wieprzowiną
Toucinho da céu – placek migdałowy
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

Rumunia
Bulz – kulki mamałygi nadziewane serem
Colivă – gotowana pszenica z rodzynkami, orzechami, migdałami i natką pietruszki
Nelson Catering&Events

Słowacja
Kapustnica – zupa z kiszonej kapusty
Bryndzové halušky – kluski ziemniaczane z bryndzą i skwarkami
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

Słowenia
Zelsevka – rolada drożdżowa nadziewana szczypiorkiem
Matevž – puree z ziemniaków, fasoli i korzenia pietruszki ze skwarkami
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

Szwecja
Laxpudding – łosoś po królewsku
Kanelbullar – drożdżowe bułeczki cynamonowe
Hotel HP Park Plaza

Węgry
Pontyhalaszle – ostra zupa z karpia
Somlói galuska – biszkopt czekoladowy nasączony rumem z bitą śmietaną
Art Hotel

Wielka Brytania
Scotch eggs – jajka na twardo w mielonym mięsie wołowym
Roast with mustard sauce – pieczeń z sosem musztardowym
Clark's pie – bułeczki nadziewane wołowiną w sosie z jarzynami
Nelson Catering&Events

Włochy
Risotto z cykorią – potrawa ze specjalnie preparowanego ryżu arborio
Panna cotta – deser z gotowanej śmietanki
Odpowiedź z Cytowaniem
  #17  
Nieprzeczytane 06-06-2010, 00:37
ewelina55 ewelina55 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: wroclaw
Posty: 4 311
Domyślnie

Odpowiedź z Cytowaniem
  #18  
Nieprzeczytane 06-06-2010, 00:39
ewelina55 ewelina55 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: wroclaw
Posty: 4 311
Domyślnie

Odpowiedź z Cytowaniem
  #19  
Nieprzeczytane 06-06-2010, 12:16
ewelina55 ewelina55 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: wroclaw
Posty: 4 311
Domyślnie

WITAM W PIĘKNYM DNIU CZERWCOWYM.

Przed chwilą wróciliśmy do domu, a w Rynku trwa Turniej Koszykówki Ulicznej.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #20  
Nieprzeczytane 06-06-2010, 12:18
ewelina55 ewelina55 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: wroclaw
Posty: 4 311
Domyślnie

Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Nasz region: kultura i turystyka dziewiątka świętokrzyskie 199 25-01-2015 17:41
Nasz Wrocław 7 ewelina55 Wrocław 511 05-06-2010 14:14
Nasz Wrocław 6 ewelina55 Wrocław 453 08-05-2010 19:54
Nasz Wrocław 5 ewelina55 Wrocław 468 23-03-2010 13:04
nasz zakład pracy Kazimierz Seniorzy i praca 1 22-09-2008 08:58

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:29.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.