|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1
|
||||
|
||||
B12
Czy ktos z was ma jakies doswiadczenia z suplementacją tej witaminy?
__________________
|
#2
|
||||
|
||||
Biorę po jednej tabletce dziennie,nie jem mięska,jestem wegetarianką .
|
#3
|
||||
|
||||
Czy moglabym znac wysokosc dawki?
__________________
|
#4
|
||||
|
||||
Sztuczne witaminy, to krystaliczna, nieorganiczna substancja, obca dla organizmu. Jest ona z trudnością, albo nie jest wcale przyswajana przez organizm. Spożywając syntetyczne witaminy przeciążamy nerki i wątrobę, naruszamy równowagę soli mineralnych w organizmie.
__________________
|
#5
|
||||
|
||||
B12 - kobalamina; otóż co na ten temat pisał prof Julian Aleksandrowicz:
"..Zmęczenie, osłabienie, utrudnienie w chodzeniu, pieczenie języka, kłopoty żołądkowe, spowodowane bezsocznością - niedokrwistość złośliwa. Ma wpływ na prawidłowe działanie układu nerwowego i na wszelkie funkcje organizmu. No i jej niedobór może prowadzić do niedoboru wit B1. Witamina B12 czasem łagodzi cierpienie oczu, czasem zwiększa płodność. Lekarze psychiatrzy nieraz są zdumieni w jak krótkim czasie może przynieśc ulgę w niektórych przypadkach Wit B12. Mogłoby się wydawać że niedobory tej witaminy są rzadkie, bo jadając trochę mleka, jaj dostarcza się organizmowi ok 15 mcg kobalaminy a norma dzienna wynosi 3 mcg. Ale żeby kobalamina była przyswojona przez ustrój, potrzebny jest specjalny czynnik wewnątrzpochodny, znajdujący się w soku żołądkowym. Bez niego nawet największe w jej ilości będą trudno przyswajalne. Niektórzy chorzy mogą go wogóle nie produkować... Jeśli choroba trwa kilka lat lepsze rezultaty dają zastrzyki z B12 niż doustne jej zażywanie, szczególnie wtedy gdy żołądek źle tę witaminę przyjmuje. Ale przede wszystkim trzeba dbać, by było jej dość w diecie. Najlepszym źródłem kobalaminy są: wątroba tak wołowa jak i cielęca. Powinno się jadać wątróbkę przynajmniej raz w tygodniu. Na przykład smażoną z cebulką do tego razowy chlebek a ponadto sałatkę z kiełkami pszenicy, no raz na tydzień drożdże w jakiejkolwiek formie, bo B12 lepiej działa, gdy towarzyszą jej inne witaminy z grupy B. Witamina B12 jest produkowana przez drobnoustroje mórz i głębokich jezior, ale także w przewodzie pokarmowym ssaków, czyli naszym również. Toteż jedynymi jej źródłami mogą być produkty pochodzenia zwierzęcego jak: mleko, mięso, jaja, sery i wątroba oraz organicznych i nieorganicznych produktów mórz i oceanów.
__________________
|
#6
|
||||
|
||||
Cześć Toy.
Pewnie czytałaś ale tak dla spokoju... http://pl.wikipedia.org/wiki/Niedob%C3%B3r_witaminy_B12 Osobiście nie biorę B12 i nie jestem wegetarianką. Pozdrawiam |
#7
|
||||
|
||||
Zastanawia mnie suplementacja rzedu 5000 mcg...czy ktos ma doswiadczenie z taka dawka?
Dzieki Uka
__________________
|
#8
|
||||
|
||||
O matko kochana....?
Takich dawek bym się bała. Chociaż mój mąż stosuje 1000- 2000mg wit C dziennie...i żyje! |
#9
|
||||
|
||||
Moja dawka to 1 tabletka zawiera 10 mikrogramów i dawki nie przekraczam.O tak dużej dawce nie słyszałam.Siostra moja bierze w zastrzykach/choroba immunologiczna-nie przyswja żelaza,ale dawki nie znam/.
Aniu wiem,że witaminy to sztuczności,ale ja po prostu spożywam to jako suplement diety ze względu na to,że nie jem mięska. |
#10
|
||||
|
||||
Cytat:
jaja, sery, kiełki pszenicy, drożdże w diecie uwzględnić lepiej Witamina B12 jest produkowana przez drobnoustroje mórz i głębokich jezior, ale także w przewodzie pokarmowym ssaków, czyli naszym również. oto wypowiedź na temat wit B12 Cytat:
echhhh Anielko to linię masz. Bez mięska to wiotka się robię syn mój nie jada mięsa.
__________________
Ostatnio edytowane przez Arti : 11-09-2013 o 23:58. |
#11
|
||||
|
||||
Cytat:
Wezmę sobie do serducha Twoje porady.Za leniwa byłam,przez lato.Nie chciało mi się kiełków robić/ale już się robią/jajek jem mało,serów wogóle, pieczywa tez niewiele,ale jakoś poradzę pewno bez tabletek.Dzięki,pozdrawiam |
#12
|
||||
|
||||
Z tą linia to nie taka prosta sprawa,bo tarczyca troszkę nie pozwala,ale przez dwa miesiące udało mi się zrzucic 5 kg,co dla mnie jest wielkim sukcesem.Wystarczyło odrzucic słodycze/które pozerałam/ i jeść 5 małych posiłkow w ciagu dnia,pic duzo wody,więcej się ruszać i ruszyło.W końcu Uffffffff.")
|
#13
|
||||
|
||||
Cytat:
zanim sięgnie się po tabletkę warto popatrzyć co jem a więc wiem co jem ? pozdrawianki
__________________
|
#14
|
||||
|
||||
Oto co mówi O. Jan Grande, zakonnik Bonifratrów, na temat herbaty:
"Herbata jeśli ją dobrze i mocno zaparzymy zabezpieczyć nas może przed wieloma chorobami, w tym: serca, krążenia, zapaleniami śluzówek, a nawet przed grypą, czy niewydolnością mózgu. Ekspertami w zaparzaniu herbaty są ludy dalekiego wschodu. Herbatę zaparza się tam, jak i w Rosji gotując esencję herbacianą, na samowarach. Tym czasem w Polsce uważa się, że nie należy gotować herbaty. To jest błąd. Herbata dopiero w temperaturze 100 stopni Celsjusza zaczyna "być sobą", uaktywniają się garbniki, działające odkażająco i ściągająco (na wschodzie esencja herbaciana stosowana jest do odkażania ran). Gotowana herbata jest bogata w witaminy B1 i B6, zapobiegające otyłości, w purynę i rutynę, która uelastycznia naczynia krwionośne. Do gotowania esencji używamy osobnego, wyparzonego czajniczka, suchą herbatę zalewamy w nim wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2 minuty. Następnie odstawiamy na pół godziny, aby esencja dobrze naciągnęła. Picie herbaty z cytryną, to kolejny błąd, który popełniamy. Dlaczego nie powinniśmy dodawać do herbaty cytryny? Ponieważ wytrąca ona minimalne ilości glinu (aluminium), zawartego w płatkach herbacianych, a pierwiastek ten jest szkodliwy dla organizmu."
__________________
|
#15
|
||||
|
||||
Artfilko, to co mówi O.Jan Grande o herbacie bardzo mi się podoba.
Piję dużo herbaty, bo dobra na serce i krążenie, ale parzoną tradycyjnie. Spróbuję teraz gotować - tyle cennych rzeczy traci się. Prof.J.Aleksandrowicza też cenię. O B12 wie co mówi. Szkoda, że Go już nie ma wśród nas. Strata nieoceniona. Uka, Ty patrz, by mężowi nerki nie siadły... |
#16
|
||||
|
||||
5000mcg to 5 mg
w ogole syn ma specyficzne problemy ...uposledzenie glebokie i autyzm
__________________
Ostatnio edytowane przez toy_ : 12-09-2013 o 16:41. |
#17
|
||||
|
||||
No to ja się truję...
Cytat:
|
#18
|
||||
|
||||
Cytat:
A poza tym spróbuj facetowi wytłumaczyć ,że nie ma racji...? Co do herbaty, to piję zieloną,a jej nie wolno parzyć wrzątkiem. |
#19
|
||||
|
||||
Toyka, masz jakiś problem z tą witaminą, że pytasz?
Wiem, że stosują ją weganie (nie jedzący produktów pochodzenia zwierzęcego), bo nie mają innej możliwości, żeby ją dostarczyć organizmowi. Jestem wegetarianką, jem dużo jaj i ryb, tylko czasem zażywam tabletkę B12, nie codziennie, bo uważam, że nie ma takiej potrzeby. O dawkowaniu jest tutaj, wiem, że nadmiar powoduje uczulenia. http://www.witaminab.com.pl/dawkowanie-witaminy-b12/ cytat Choć dawki, jakich potrzebuje nasz organizm są niewielkie, to jednak są dla nas niezbędne. Zalecana dzienna dawka to od 3 do 30mg. Tej granicy nie powinniśmy przekraczać, ponieważ również może być dla nas groźna. tu piszą o 30 mg, a Ty mówisz o 5 mg? tu o działaniu B12 http://www.witaminab.com.pl/dzialanie-witaminy-b12/
__________________
Życia nie mierzy się ilością oddechów, ale ilością chwil, które zapierają dech w piersiach. – Maya Angelou Ostatnio edytowane przez Lulka : 12-09-2013 o 22:09. |
#20
|
||||
|
||||
Dzieki
W domysle chodzi mi o ta otoczke mielinowa...zapewne
__________________
|